את המונח שבכותרת סבורה אני שמעט מאוד מהקוראים הכירו, לו הייתי מעלה אותו לפני פחות מעשור ואף יותר מכך, גם בקרב אנשי המקצוע העוסקים בכך, מונח זה לא היה מונח על הפרק. ואולם, היום אין ילד שלא מכיר את המונח הזה, אולם הנכם יודעים למה התכוון המשורר בתקנתו?
לשם כך אכתוב מס' מילים כדלקמן;
ניכור הורי הוא לא רק מונח שגובל בתוכו הסתה בוטה של הילד נגר הורהו השני או ניתק קשר חלקי או טוטאלי של ילד מאחד מהוריו, אלא התנהגות יום יומית שאם ננתח אותה היא נראית "על פניו נורמטיבית" אולם אין היא כזו.
רק למען הדוגמא, די בכך שהילד חשוף להערות של הורה על ההורה השני כגון: "הוא כזה דפוק", "היא כזו סתומה", "הוא לא מבין כלום בחינוך", "היא אמא לא טובה", "הוא אבא לא טוב", אלו משפטים שדי בהם כדי לגרום לילד נזק נפשי גדול. כלומר לא צריכה להיות הסתה פרועה, קללות קשות וגידופים או ניתוק חלקי או מוחלט על מנת שילד יחווה ניכור הורי.
מאידך, כיום העובדים הסוציאליים במשרדי הרווחה, פקידי הסעד והפסיכולוגים המטפלים באבחון הניכור ההורי והטיפול בו, משתמשים במונח ניכור הורי כאבחנה מעט אוטומטית בסיטואציה בה הילד מסרב להיות בקשר עם ההורה השני. מבחינתם בכל מצב שבו ילד איננו מעוניין לפגוש בהורה השני,
באופן כמעט אוטומטי מואשם ההורה הראשון בניכור הורי! מצב דברים זה מצער מאוד שכן כיום קיימת קלות בלתי נסבלת של רשויות הרווחה "להפיל" את המונח בכל סיטואציה.
אבהיר כי גם במקרים בהם הילד איננו מעוניין לפגוש באימו או אביו, לאור העובדה כי עבר טראומה כגון נזק פיזי ו/או רגשי על ידי אותו הורה, גם אז לא בוחלים רשויות הרווחה וקובעים בחוות דעתם כי הילד מנוכר ע"י ההורה השני.
אמת הדבר כי כשילד שלא חווה התעללות נפשית או פיזית, מצד אביו או אימו ובכל זאת מסרב באופן עיקש לכל קשר עימו, הרי שכי אז יהא נכון וצודק לקבוע שישנה סבירות גבוהה לניכור הורי אך בטח שלא בכל מקרה ובטח שלא באופן אוטומטי כפי שאני רואה שקובעים כיום.
לסיכום, אמליץ לכל ההורים שקוראים את המאמר הזה, בין אם הם בהליכי גירושין או בין אם הם בזוגיות טובה או פחות טובה, לחשוב היטב בטרם אנו מביעים את עמדתנו השלילית כלפי ההורה הנוסף בחייהם של ילדנו כשילדנו שומעים וחשופים לאמרות שלנו, הדבר עלול להשפיע עליהם קשות.
כמו כן, אמליץ לאותם זוגות המצויים בהליכי גירושין ומחזיקים בידיהם תסקיר של פקידת סעד, שקבעה כי הם מואשמים בניכור הורי על אף שמדובר בסיטואציה בה ההורה שילדו מסרב להיות איתו בקשר התעלל בו פיזית או רגשית, לעמוד איתן מול רשויות הרווחה ומול בתי המשפט ולהוכיח אחרת. זה אפשרי!!
הצטרפו גם אתם לאלפים שכבר מנויים,
עשו מנוי למגזינים הכי מעניינים, ובחינם!
הצטרפו גם אתם לאלפים שכבר מנויים,
עשו מנוי למגזינים הכי מעניינים, ובחינם!