21/12/2024
21/12/2024
שבת, 21 בדצמבר 2024

מה מסתתר בכספת הסודית השמורה בתל אביב?

אם אתם רוצים לראות את שירי האהבה שכתב המשורר שאול טשרניחובסקי לאהובתו, את ציוריה הנאיביים של לאה גולדברג או את הכרטיסים ללוויה של ביאליק, יש לי הצעה עבורכם הכוללת ביקור בכספת בה שמורים ניירות הערך של הספרות העברית

ד"ר נגה רוזנפרב

14/09/2023 ערה"ש תשפ"ג

אדיבה גפן ונירה תובל

"לפעמים, אנשים מביאים חומרים היסטוריים ספרותיים שמצאו בביתם, כך התגלו מכתבי האהבה של חיים גמזו, שירים לא מוכרים של לאה גולדברג או מכתבי אהבה שכתב חנוך לוין לאהבת נעוריו"

יש בי תמיד כמיהה נוסטלגית לספריות ולכן, כבר כשעליתי במעלה המדרגות של ספריית בית אריאלה, בדרכי לסיור במכון גנזים, חשתי התרגשות. ביליתי שם בעבר, שעות ארוכות בחיפוש חומרים למחקרי על הסופרת עמליה כהנא-כרמון, מחקר שהוליד עבודת דוקטורט עבת כרס, רומן ביוגרפי על חייה ויצירתה של הסופרת הנפלאה הזו וספר נוסף שנמצא בהתהוות. מאז שופץ המקום וכך מצאתי את עצמי מבקרת בכספת הכי נחשבת לאוהבי הספרות העברית.

ה'כספת' של מכון גנזים, היא המרתף שבו שמורים כתבי היד המקוריים, המכתבים, התעודות והתצלומים. מפגש מרגש עם מסמכים, מכתבים ותעודות, תנועות קולמוסי הדיו על דפי נייר מצהיבים – והכל כל כך חי, תוסס ומרתק, כאילו נכתב רק היום.

בכניסה למכון, פגשתי את אדיבה גפן, מנהלת מכון גנזים ואת נירה תובל, מנהלת אגודת הסופרות והסופרים – שתיהן סופרות ונשים מרשימות ביותר, וכך יצאתי למסע מרתק בזמן אל חדרי העיון והמחקר, אל עולמה של הספרות העברית. הן אפשרו הצצה מיוחדת במינה לחיי היום יום של הסופרות והסופרים העבריים, אל סדר העבודה שלהם, תחנוניהם לביקורת והכרה, כעסיהם על ביקורת שלילית, בקשות לעזרה ומכתבי אהבה.

הכספת במכון גנזים

הכספת בה שמורים ניירות הערך של הספרות העברית

ב'מכון גנזים' נמצאים ניירות הערך של הספרות העברית. זהו ארכיון הספרות העברית הגדול בעולם. נשמרים בו יותר מ-850 אוספים ארכיוניים של סופרים, משוררים, מחזאים, הוגים, עורכים ואנשי עט. ביניהם כתבי היד, הטיוטות, המכתבים, הצילומים והתעודות של גדולי הספרות העברית מאמצע המאה ה-19 ועד ימינו ביניהם, י.ל. גורדון, שאול טשרניחובסקי, יוסף חיים ברנר, דבורה ברון, המשוררת רחל, לאה גולדברג, אברהם שלונסקי, יהודה בורלא, נתן יונתן, יונה וולך, זלדה, דן פגיס, אבות ישורון ורבים אחרים.  

ציוריה של לאה גולדברג

הארכיון הוקם ב-1951 על ידי אגודת הסופרים, ביוזמתו של הסופר והעורך אשר ברש במטרה לשמור את מורשתם הגדולה של היוצרים העברים בארץ ובגולה. כל תיק בארכיון פותח צוהר לעולם העשיר, לחיבוטי הנפש ולהתלבטויות שמאחורי היצירה ובהם כתבי יד של יצירות ספרותיות, טיוטות עם תיקונים ושרבוטים, גרסאות שונות לאותה יצירה, שירים שנכתבו על גבי מפית, ברכות היתוליות, קטטות ספרותיות, ציורים, מכתבים נרגשים ואפילו מתכון לעוגה.

"הרבה מהארכיונים נמסרו לגנזים על ידי בני המשפחה אחרי מות היוצר, ויש שהסופרים עצמם מביאים אלינו את הארכיונים למשמרת, כך נהג אבות ישורון למשל או יורם טהר לב. היו מקרים שנמצאו חומרים חשובים בפחי אשפה ונקראנו להציל את האוצרות. רק הבוקר התקבל אצלינו הארכיון של דודו גבע. לפעמים, אנשים מביאים חומרים היסטוריים ספרותיים שמצאו בביתם, כך התגלו מכתבי האהבה של חיים גמזו, שירים לא מוכרים של לאה גולדברג או מכתבי אהבה שכתב חנוך לוין לאהבת נעוריו" מספרת אדיבה גפן.

 

הילה צור, הארכיונאית הראשית ומנהלת התוכן של מכון גנזים

"כשהילה צור, הארכיונאית הראשית ומנהלת התוכן של המכון, מקריאה מיומנה של לאה גולדברג או שולפת את תעודת סיום בית הספר שלה, עיניה נוצצות בהתרגשות"

"אוהבת ספרות ואוהבת אנשים"

כשהילה צור, הארכיונאית הראשית ומנהלת התוכן של המכון, מקריאה מיומנה של לאה גולדברג או שולפת את תעודת סיום בית הספר שלה, עיניה נוצצות בהתרגשות. הילה היא ילידת באר שבע שהגיעה לגבעתיים בעקבות בן זוגה והיא תושבת העיר כבר למעלה מ-20 שנה.

איך הגעת למכון גנזים?

"הגעתי לארכיון גנזים בשנת 2008, כאוהבת ספרות ואוהבת אנשים, והבנתי מהר מאוד שזו העבודה המתאימה לי. מיון, רישום, תיאור והנגשה של תוצרי הרוח וההשראה של מיטב היוצרים בעברית משאול טשרניחובסקי, לאה גולדברג ורחל המשוררת עד יורם קניוק, עמוס קינן, ואורלי קסטל בלום. במהלך השנים השתלמתי גם במקצוע הארכיונאות שהוא, בניגוד לתדמיתו האפורה, מקצוע העתיד. לא עוד עבודה במרתפים עם דפים מצהיבים מיושן, אלא עבודה עם תוכנות מקוונות ועיסוק בניהול וארגון מידע וידע (שהרי היום כל הטקסטים 'נולדים' דיגיטלית). כיום בכל חברה, רשות מקומית או משרד ממשלתי יש צורך בארכיונאי המתעד, משמר (ו'שולף' בעת הצורך) את החומרים שמייצר הארגון."

השיר 'גן נעול' שכתבה המשוררת רחל

ספרי על העבודה שלך, מה את בעצם עושה?

"במסגרת תפקידי אני מטפלת בפניות החוקרים והמעיינים, אחראית על צוות המתנדבים ושותפה לקביעת מדיניות הארכיון. כולנו שוקדים להפוך את 'גנזים' לארכיון היסטורי – מודרני של המאה ה-21, לא רק סריקה ודיגיטציה של החומרים ההיסטוריים והנגשתם לציבור באינטרנט ולא רק שימור ארכיונים דיגיטליים של יוצרים בני ימינו, אלא חשיפה של החומרים שברשותנו ופנייה לציבור הרחב  מה שנקרא באנגלית: 'Reaching out'.  וזאת באמצעות פרסום חומרים וגילויים מפתיעים של מיטב יוצרינו בעיתונות, בטלוויזיה וברדיו וכמובן ברשתות החברתיות, קיום תערוכות בשיתוף פעולה עם מוזיאונים שונים, קיום סיורים במכון ועוד."

יהודה עמיחי 'הפלמחניק' כותב ללאה גולדברג

את יכולה לשתף בתגליות מרגשות הנמצאות בארכיון?

במהלך השנים נחשפו הרבה מאוד גילויים מרתקים מ'אוצרות' גנזים. למשל, מכתב האהבה של ביאליק למורה חיה פיקהולץ ,סיפור האהבה של העיתונאית והמבקרת רבקה כצנלסון ודוד בן גוריון כפי שתועד ביומנה של כצנלסון. ישנם גילויים משעשעים כמו הבתים הנוספים של שיר הילדים הקלאסי 'עוגה עוגה' מאת אהרן אשמן, או רשימת אהובותיו של המשורר שאול טשרניחובסקי בראשי תיבות מוצפנים תחת הכותרת 'אלה אשר אהבתי'." מספרת הילה בחיוך.

 

השיר ׳ראי אדמה׳, שאול טשרניחובסקי

ביקור במכון גנזים הוא מפגש אינטימי מרגש עם כתבי היד והמכתבים שהשאירו לנו גדולי היוצרים של הספרות העברית למשמרת. זהו ביקור מיוחד במינו במקום מיוחד ואתם מוזמנים לבוא לבקר ולפגוש את היוצרים הגדולים דרך מכתביהם וכתבי היד שהשאירו אחריהם.

הכתבה התפרסמה גם במגזינים מס' 110

רשימת אהובותיו של המשורר שאול טשרניחובסקי בראשי תיבות מוצפנים תחת הכותרת 'אלה אשר אהבתי'

נשמח לשמוע מה שיש לך להגיד לנו

זהו? יוצאים מהאתר?

הצטרפו גם אתם לאלפים שכבר מנויים,

עשו מנוי למגזינים הכי מעניינים, ובחינם!

זהו? יוצאים מהאתר?

הצטרפו גם אתם לאלפים שכבר מנויים,

עשו מנוי למגזינים הכי מעניינים, ובחינם!

דילוג לתוכן