פעמים רבות מתחבטים בני זוג כיצד יבטיחו שרכוש שצברו במהלך השנים ישמש, מצד אחד,את בן זוגם לאחר פטירתם, אך, מצד שני, רוצים הם להבטיח כי לאחר פטירתם, בן הזוג, הנותר בחיים, יעביר את חלקם לילדים, ולא "יבזבז" את כל הירושה, או יעבירה לבן/ בת זוג חדש/ה.
מה עושים?
עורכים צוואה הדדית בין בני זוג, בהתאם לחוק הירושה.
מהי צוואה הדדית?
חוק הירושה קובע כי המדובר בצוואות בין בני זוג שנערכו מתוך הסתמכות של בן הזוג האחד על בן הזוג האחר. הצוואה יכולה להיות משותפת, או בשני מסמכים נפרדים שנערכו באותה עת. צוואה הדדית מהווה חוזה בין בני הזוג, המבטא את ההסתמכות ההדדית של כל אחד מבני הזוג על התחייבויותיו של האחר.
יש לי בן זוג, ואנחנו לא נשואים. האם ניתן לרשום צוואה הדדית?
בהחלט. החוק אינו מחייב כי בני הזוג יהיו נשואים.
האם אני חייב להוריש את כל רכושי לאשתי במסגרת הצוואה ההדדית?
לא. אין מגבלה שכזו. הזוכה בצוואה ההדדית יכול להיות כל אדם שהצדדים יסכימו לו.
מה היתרונות של צוואה הדדית?
קיימת גמישות רבה בעריכת צוואה הדדית, וניתן להגיע לפתרונות במצבים מורכבים. בני זוג רבים משאירים את כל רכושם לבן הזוג הנותר בחיים, ומבקשים כי לאחר פטירת בן הזוג, כל הרכוש שהורישו לו יעבור לילדיהם המשותפים. בצוואה הדדית )להבדיל מצוואה רגילה( קיימת התחייבות דו צדדית, שבה מבטיח כל אחד מבני הזוג כי האחר יעביר את הרכוש לילדים לאחר פטירה. במצב זה מוטלת על הצדדים הגבלה הדדית. בן הזוג הנותר בחיים אינו יכול "לשנות את דעתו" ולהוריש את הרכוש שירש לאדם אחר בשונה מהצוואה.
מה החסרונות של צוואה הדדית?
לעיתים הנסיבות בחיים משתנות, ונדרש שינוי של הצוואה, אך בן הזוג שנותר בחיים, מוגבל על ידי הצוואה וחייב להוריש את הרכוש שירש רק לאדם הקבוע בצוואה, בגלל ההגבלה ההדדית.
מה קורה אם מתחרטים?
החוק קובע כי כל עוד שני בני הזוג בחיים המצווה המבקש לבטל את צוואתו ימסור הודעה בכתב על ביטול הצוואה למצווה השני, ואזי בטלה צוואתם של שני המצווים. לאחר מות אחד מבני הזוג, ובמקרה שהעיזבון טרם חולק, המבקש לבטל הצוואה יסתלק שלא לטובתו מן העיזבון ולא יקבל את מנתו מן העיזבון. במקרה שהעיזבון חולק – בן הזוג המבטל את הצוואה ישיב את כל שירש לעיזבון )או שוויו(.
כל האמור לעיל אינו מהווה תחליף ליעוץ משפטי פרטני ומלא ו/או ייעוץ עסקי פרטני ומלא
הכותבת, עו"ד נירה אשכנזי, שותפה במשרד גבי מיכאלי, נירה אשכנזי ושות'-עורכי דין, ואחראית בין השאר על תחום המקרקעין ומיסוי מקרקעין במשרד
המשרד גבי מיכאלי, נירה אשכנזי ושות'-עורכי דין ממוקם בגבעתיים, רח' אנצו סירני 40
טל' 5714512 (03) פקס. 7323163 (03)
אתר אינטרנט: http://mmlaw.co.il/
הצטרפו גם אתם לאלפים שכבר מנויים,
עשו מנוי למגזינים הכי מעניינים, ובחינם!
הצטרפו גם אתם לאלפים שכבר מנויים,
עשו מנוי למגזינים הכי מעניינים, ובחינם!