יפתח גריידי ז"ל חייל בגולני, בחור נאה, חובב ספורט, שקט ועדין נפש היה אמור לחגוג את יום הולדתו העשרים בימים אלה סמוך לראש השנה, אולם חוט חייו קפא, כשנרצח במועדון ה"שש" ברעננה באפריל 2014. יפתח מצא את מותו במהלך תגרה מיותרת, שהתפתחה לאלימות קטלנית בה צנח אל מותו. אביו, עזר גריידי ממאן להתנחם, את השכול והצער עימם הוא חי הוא מקפיד למנף למען האחרים, במטרה למנוע ארועי אלימות מיותרים, הוא הקים עם ד"ר אייל מדני ודני יתום את עמותת "עתיד לצעירים", שחרטה על דגלה את המלחמה באלימות, בסמים ובאלכוהול בקרב בני נוער וצעירים.
יפתח גריידי ז"ל חייל בגולני, נולד וגדל בגבעתיים סיים את לימודיו התיכוניים בתיכון אורט גבעתיים והתגייס לגולני. היה קסם של בחור, שקט, ספורטאי וסוג של "מגנט" לאנשים סביבו. עזר גריידי הוא אב שכול סתם. יפתח בנו נרצח במועדון ה"שש" ברעננה ב 21 באפריל 2014, סתם. כמו כל מוות מיותר, גם יפתח קיפח את חייו סתם, ללא משמעות, בלי שום מטרה ובלי שום דבר שלמענו המוות הזה היה שווה. תגרה מיותרת התפתחה לאלימות קטלנית ויפתח צנח ומת. ככה סתם. יפתח ז"ל היה בן 19 במותו, חייל בגולני, בחור יפה תואר, ספורטאי, איש צעיר שכולם אהבו. מה לא אמרו עליו? "אבל שום דבר לא יחזיר את הבן שלי" אומר בצער עזר, יותר מפעם אחת במהלך הראיון. יפתח שנולד יומיים לפני ראש השנה כבר לא יחגוג יותר. את כאב השכול אי אפשר להבין. אם לא היית שם לא תוכל לדעת איך זה. אפשר לנסות לדמיין, ועדיין, כל סוג של דמיון יהיה רחוק מהמציאות. "אני לא מאחל לאף אדם לחוות אובדן של ילד. כשאתה צריך לקבור את הבן שלך זה לא נורמלי". אומר גריידי ומוסיף, "במיוחד כשזה מוות טרגי, זה הורס אותך". הצורך להעניק למות של בנו משמעות יצרה אצל גריידי רצון גדול לתרום למיגור תופעת האלימות. "בשנה האחרונה אני נמצא בעשייה מטורפת. השכול שלי הוא אכזרי, למוות של יפתח אין משמעות ערכית. הוא לא נפל בקרב למען משהו או מישהו, אפילו לא מחלה. זה משהו שקשה מאוד לחיות איתו. אנחנו כל הזמן שואלים למה. מהמקום הזה ומהצורך לשמור על הזיכרון ועל הנוכחות שלו, מהמקום הזה אני פועל היום."
עמותת עתיד לצעירים
עזר הקים ביחד עם ד"ר אייל מדני ואלוף במיל, דני יתום את עמותת "עתיד לצעירים". הם מעבירים כנסים, הרצאות ופעילויות בבתי הספר בכל רחבי הארץ, ימי שיא שכוללים סיפורים אישיים ודו שיח פתוח בגובה העיניים. הרבה תוכניות יש לעזר. המלחמה באלימות, בסמים ובאלכוהול מעניקה למוות של יפתח משמעות. מתוך הכאב הגדול והריקנות צמח צורך עצום לתת ולהביא תועלת. "את הבן שלי אני כבר לא יכול להחזיר. אבל אם אצליח להציל נפש אחת, עשיתי את שלי".
יש הרבה עמותות וארגונים שפועלים נגד אלימות ובכל זאת, האלימות גואה, השימוש בסמים ובאלכוהול בעליה. מה עוד אפשר לעשות שלא נעשה?
"זה נכון, השאלה היא איך אנחנו מעבירים את המסר. אני עובד אחרת. תחום העיסוק של ד"ר מדני הוא התמכרויות ויש לו המון ידע להעביר. מכאן אנחנו מפתחים דו שיח בגובה העיניים. מסבירים מה עומד מאחורי ההתמכרות ובעיקר מה ההשפעות של כל החומרים האלה. שוב, לא כהטפה. אלא בגובה העיניים."
כשאתה עומד מול הצעירים האלה, מה אתה שומע מהם?
"בגדול, אני שומע מהם שחשוב להם גבולות. הם מחפשים את הגבולות. חשוב להם שתהיה יד מכוונת שתגיד להם מה מותר ומה אסור ממקום חברי ולא ממקום כפייתי. להציג להם את האופציות ולתת להם לבחור. הם אנשים טובים והם יעשו את הבחירות הנכונות. הכל תלוי באיך מגישים להם את זה. זה נוער מדהים."
מה יושב לך על הלב ולא נותן לך מנוחה?
"אני רוצה לגרום לאנשים להבין שזה יכול לקרות לכל אחד. שחייבים להיות ערניים. אני פונה לחבר'ה האלה ואומר להם שזה בסדר לבלות, אבל יש גבולות. מה שקרה ליפתח היה בגלל אגו מטופש וקצת יותר מדי אלכוהול, וכשיש קצת יותר מדי אלכוהול אז האלכוהול הוא זה שעובד. זה שרצח את הבן שלי אפילו לא הכיר אותו, לא היה ביניהם כלום. יפתח היה במקום הלא נכון וברגע הלא נכון וחטף סכין. אני מבקש מהם לא להיות גיבורים. אתם רואים משהו שמתפתח במועדון, מישהו רב, מישהו צועק, קחו את עצמכם ולכו משם. כשבחור רוצח בן אדם הוא לא רוצח רק אותו הוא רוצח משפחה שלמה ומעגלים נוספים של חברים ומכרים. כולם נפגעים. במקרה של יפתח זה בחור שנכנס למטבח לקח סכין והודיע על כוונתו. אף אחד לא הצליח לעצור אותו. אבל ברוב המקרים דקירות הם אימפולסיביות ולא מתוכננות. הדברים האלה מפרקים משפחות."
התמודדות במשפחה
כוכי ועזר גרושים מזה אחת עשרה שנה, הרבה לפני האסון שפקד אותם. איך מתמודדים במצב כזה עם דבר כל כך נורא?
"אני לא מאמין במלחמות וככה גם היו הגירושים שלנו. תמיד היינו ואנחנו עדיין ביחסים מאוד טובים, כל השנים היינו חברים טובים ויש הרבה תמיכה. יש לנו בת שצריכה את שני ההורים שלה וזה חשוב. לכוכי לא פשוט בכלל, יפתח היה מרכז העולם שלה והיה להם חיבור מאוד מיוחד. אנחנו הרבה ביחד. אפשר לומר שהגרושים שלנו מאוד לא קונבנציונלים".
כשאתה רואה את כל הכאב הזה, ברגעים הכי קשים כשאין מה שמגן על הקצוות החשופים של הכאב, לא בא לך, מהמקום הכי נורמלי ושפוי שיש, לצרוח? לנקום?
"אני לא חושב על נקמה, זה לא יעזור לי בכלום".
מה היית רוצה שיקרה?
"שהרוצח יקבל מאסר עולם ושכל השאר ישלמו על מה שעשו, או שלא עשו. ושלא יעשו לי עסקאות טיעון. אבל אי אפשר לדעת. הרוצח הודה ברצח וזה לכאורה קל. לדבר איתו אני לא רוצה, לשים אותו על גחלים אני כן רוצה. זה כן. אני גם לא רוצה שהוא ימות כי זה עונש קל מדי. אני רוצה שהוא יסבול כל עוד הוא חי. שיעשה עם עצמו חשבון נפש כל יום. היום שופט יכול להחליט על גובה העונש, יש לו שיקול דעת. אם העונש המקסימלי הוא עשרים שנה, הוא יכול להחליט על שנתיים. אין בזה הגיון. צריך לתחום את האופציות, נניח בין חמש עשרה לעשרים. למה להקל? למה לא לתת את הרף הגבוה? זה חלק מהחינוך. אנשים צריכים להבין ולהרגיש שהפשע לא משתלם."
כל הדברים האלה שאתה עושה, כל העשייה המבורכת הזאת – זה עוזר? משהו מכל זה מצליח להכהות את הכאב?
"לא. הכאב תמיד נמצא שם. להעניק משמעות זה משהו אחר. תמיד יהיה את הרצון להשאיר את יפתח נוכח. אבל הכאב קיים ותמיד נמצא. וככל שעובר הזמן התסכול גובר כי אתה רואה את החברים שלו צומחים ואתה מפרגן להם. אבל ברגע שהם הולכים, התסכול הורג אותך אני חושב שהבן שלי גם יכול היה להיות אבל אין לי את זה. ובכל זאת זה הכל עניין של בחירה. בחרתי בחיים. הכאב והשכול יכולים לחיות לצד אושר ושמחה. הסביבה לא תמיד מבינה את זה וצריך להתעלם. לאף אחד אין את הזכות לשפוט. אני לא יכול לשנות את המוות של הבן שלי. זה קרה. זהו. מכאן יש בחירה – ואני בחרתי למצוא משהו טוב."
עזר, מה המסר אותו תרצה להעביר להורים?
"תתעוררו!
דברו עם הילדים. כשהם יוצאים לבלות, תוודאו עם מי ואיפה הם. תשמרו איתם על קשר. ושתמיד יהיה מבוגר שפוי שהם יכולים לדבר איתו."
עזר גריידי לא מוותר. לא על החיים ולא על הנתינה. הוא לא פוחד מהכאב, אבל הוא מתגעגע. מתגעגע לבן שיצא בסך הכל לבלות ולא חזר יותר. הוא חי את הסיוט של כל הורה ולא מפסיק לחבק את החיים. הוא הכאב והתרופה גם יחד.
הצטרפו גם אתם לאלפים שכבר מנויים,
עשו מנוי למגזינים הכי מעניינים, ובחינם!
הצטרפו גם אתם לאלפים שכבר מנויים,
עשו מנוי למגזינים הכי מעניינים, ובחינם!