זכויות עדכניות לנרדפי הנאצים
04/20/2016רמה 14 גבעתיים
04/23/2016זכויות עדכניות לניצולי השואה 2016:
פנסיה סוציאלית מגרמניה ליוצאי גטאות כולל טרנסניסטריה:
יוצאי גטאות אשר שנולדו לפני 1938 ועבדו בגטו תחת כיבוש גרמני וכן הגישו בקשה לקבלת קצבת זקנה מהביטוח הלאומי בישראל, זכאים לקבל קצבה מהמוסד לביטוח סוציאלי בגרמניה. לאחרונה הגרמנים הכלילו בחוק הגטאות את טרנסניסטריה, צ'רנוביץ, קונסטנצה, טקוץ, גינטה, כל אלה מרומניה, וכן הרובע היהודי בסופיה בולגריה, גטו אמסטרדם, גטאות בסלובקיה כגון ברטיסלבה, ויהן, סרד, נובסקי וגטו שנחאי בסין.
זכויות היורשים של יוצאי גטאות כולל טרנסניסטריה:
האלמנים של יוצאי הגטאות זכאים לפנסיה חודשית לכל החיים. אם האלמן נפטר היורשים שהם ילדיו יכולים לקבל תשלום רטרואקטיבי אחד עבור התקופה בין 1.7.97 ועד ליום פטירתו של הניצול. בהתאם לתנאים הבאים (האלמנים צריכים לעמוד רק בתנאים 1 ו-3 ושאר היורשים – ילדים או ע"פ צוואה צריכים לעמוד בשלושת התנאים יחד):
1.הניצול שנפטר עבד בגטו ולא הגיש מעולם בקשה לביטוח הסוציאלי הגרמני.
הניצול נפטר לאחר יוני 2002.
הניצול הגיש בקשה לביטוח הלאומי בישראל לקבלת קצבת זקנה לאחר 1.4.75
גמלה חודשית לכל החיים ממשרד האוצר בישראל ליוצאי רומניה, בולגריה, לוב תוניס ושאר אירופה לפי חוק נרדפי הנאצים:
תושבי ישראל שעלו מרומניה, בולגריה, תוניס, לוב וחלק משאר אירופה שהייתה תחת כיבוש או השפעה גרמנית שחיו או היו עוברים במלחמת העולם השנייה, יש זכות חוקית לקבל גמלה חודשית לכל חייהם כניצולי רדיפות הנאצים. את הגמלה משלם משרד האוצר הישראלי. יש לעמוד ב-4 תנאים מצטברים: 1. חיו בזמן המלחמה או היו עוברים תחת כיבוש, 2. עלו עד אוקטובר 1953, 3. לא מקבלים גמלה בגין המלחמה, 4. תושבי ישראל.
שאר אירופה כולל את גרמניה, צרפת, פולין, הונגריה, איטליה, ליטא, דנמרק, קרואטיה, סרביה, בלגיה, הולנד, צ'כוסלובקיה, אוקראינה, ועוד מדינות שהיו תחת כיבוש או השפעה גרמנית.
גמלה חודשית ממשרד האוצר ליוצאי גטאות ומחנות שעלו אחרי 1953:
יוצאי גטאות ומחנות עבודה בלבד שהינם תושבי ישראל ועלו גם אחרי 1953 ולא מקבלים עדיין שום גמלה הקשורה לרדיפות הנאצים, זכאים לקבל קצבה חודשית ממשרד האוצר בסך של 2,200 ₪.
קרן סעיף 2 שנותנת גמלה תלת חודשית של 960 יורו:
ניצולים מאירופה שעדיין לא מקבלים שום גמלה שקשורה למלחמה ועלו אחרי 1953 והיו בזהות בדויה או במסתור לפחות חצי שנה בזמן המלחמה (גם כתינוקות) יכולים לקבל לפי קרן סעיף 2 שנותנת כל 3 חודשים רנטה של 960 יורו. מקבלי קרן סעיף 2 מקבלים בנוסף גם השלמה חודשית ממשרד האוצר כדי שיהיה להם את המינימום של 2,200 ש"ח בחישוב חודשי וכן את כל ההטבות הנוספות שמוזכרות למעלה שמקבלים הניצולים מהאוצר בישראל.
מקבלי גמלאות מהאוצר וכל 3 חודשים מקרן סעיף 2 זכאים:
בקשת תגמול נוסף לבעלי הכנסה נמוכה: מי שמשתכר פחות מ- 5,485 ₪ – סה"כ הכנסות אישיות לחודש באופן אישי כולל הגמלה מהאוצר או קרן סעיף 2 יכול להגיש בקשה ולקבל תוספת של מאות שקלים כהשלמה ל- 5,485 ₪ והטבות משמעותיות נוספות. כמו כן, מי שיוכר בשל מחלות שונות שהאוצר מכיר בהן, ב- 40% נכות עד 49.9% ומשתכר פחות מ- 5,980 ₪, יקבל השלמה לסכום זה. מי שיוכר, בגלל מחלות שונות שהאוצר מכיר בהן, ב- 50% נכות ומעלה, ולא מגיע ל- 9,090 ₪ בחודש סה"כ הכנסות אישיות כולל הגמלה מהאוצר, יוכל לקבל השלמה מעבר לגמלה ושאר ההכנסות האישיות ל- 9,090 ₪.
כמו כן ניתן להגדיל את הגמלה הבסיסית בשל מצב בריאותי, האוצר מכיר במחלות שונות ע"פ קריטריונים שונים. מחלות כגון – אוסטופורוזיס (בריחת סידן מהעצמות), סוכרת, סרטן ריאות ומעיים, מחלות לב, ועוד'…
יוצאי רומניה זכאים לפיצויים מממשלת רומניה בגין הרדיפות:
ילידי רומניה עד שנת 1943 זכאים לקבל מממשלת רומניה פיצויים על הרדיפות שעברו במלחמה ע"פ קריטריונים שונים. הפיצויים הם בין 140 ל- 180 יורו לחודש לפי גיל הניצול. לצורך קבלת הפיצויים דורשים הרומנים שעל הניצול לחדש את האזרחות שלו ורק אח"כ הוא יכול להגיש את הבקשה. ברגע שמחדשים את האזרחות עבור הפיצויים ניתן להוציא דרכונים אירופיים של האיחוד האירופי עבור מקבל הפיצויים וכן עבור הילדים והנכדים.
יוצאי צפון אפריקה ואירופה זכאים למענק חד פעמי:
יוצאי מרוקו, תוניס, לוב, רומניה, בולגריה, ושאר אירופה שהיו בחיים בזמן המלחמה בארצם והם לא מקבלים גמלה כלשהיא שקשורה לרדיפות, ולא משנה מתי הם עלו ארצה ולא קיבלו בעבר מענק חד פעמי זכאים להגיש בקשה לגרמניה למענק חד פעמי על סך 2,556 יורו.
הקרנות נגד גזזת: אנשים שעברו הקרנות כנגד גזזת בישראל או כהכנה לעלייתם ארצה בשנות ה- 40 וה- 50 זכאים לפיצוי מהמדינה במידה והם חלו במחלות המוכרות בחוק בגין ההקרנות. המחלות הן: גידולי מוח שפירים או ממאירים, גידולים ממאירים בראש ובצוואר, גידולי עור סרטניים בראש ובצוואר, לוקמיה ומי שסובל בקרחות באזורים מצולקים בקרקפת. מקבלי פיצויים שחלה החמרה במצבם באחת מהמחלות המוכרות בחוק זכאים להגיש בקשה להחמרה.
מענק שנתי של 3600 ש"ח ופטור מתרופות ליוצאי אירופה, תוניס, לוב, מרוקו, עירק, אלג'יר שלא מקבלים גמלה חודשית:
ניצולים אלה שלא זכאים לגמלה חודשית זכאים לקבל כל שנה מהאוצר בישראל מענק שנתי של 3600 ש"ח וכן פטור מתשלום עבור תרופות שבסל הבריאות. יוצאי מרוקו – אלה שנולדו עד נובמבר 42, אלג'יר – כנ"ל. עירק – היו בחיים בבגדד בפרעות פרהוד ביוני 41.
קצת על הכותב: אני בן של נרדפי הנאצים ולכן בחרתי לעסוק בפעילות חברתית זו, במסגרתה אני מדריך ישראלים אחרים כיצד לקבל זכויות אלו. מכיוון שיש מידע רב וחשוב לספר ולהדריך למי שמגיעות זכויות אלו ע"פ חוק, אנא הרגישו חופשי ליצור עימי קשר במייל או להשאיר הודעה בטלפון שבו מגיעים ישר למזכירה האלקטרונית שמיועדת לקבלת הודעות. עדיף להתכתב עימי במייל כי במייל אני יכול להגיב מהר יותר מאשר בטלפון. עמי בר
המייל: amiami70@walla.com טלפון נייד: 055-6665123
למידע מורחב אודות הזכויות הנ"ל וזכויות נוספות מומלץ להיכנס לאתרי בכתובת:
www.amibar.coi.co.il
*מובהר בזאת כי המידע באתר זה הינו כללי ואיננו מהווה בשום צורה שהיא ייעוץ משפטי (2016)