26/07/2024
26/07/2024
יום שישי, 26 ביולי 2024
זכויות היורשים של יוצאי גטאות ז"ל שעבדו בגטו
04/20/2016
זכויות עדכניות לניצולי השואה
04/20/2016

זכויות עדכניות לנרדפי הנאצים

זכויות עדכניות לנרדפי הנאצים:                         

גמלה חודשית לכל החיים ממשרד האוצר בישראל ליוצאי רומניה, בולגריה, לוב      תוניס ושאר אירופה לפי חוק נרדפי הנאצים:       

לפני מספר שנים פסק בית המשפט העליון של מדינת ישראל שלישראלים תושבי ישראל שעלו מרומניה בולגריה, תוניס, לוב וחלק משאר אירופה שחיו או היו עוברים במלחמת העולם השנייה, יש זכות חוקית לקבל גמלה חודשית לכל חייהם כניצולי רדיפות הנאצים. את הגמלה משלם משרד האוצר הישראלי.

תושבי ישראל שזכאים לקבל את הגמלה החודשית מהאוצר צריכים לעמוד בארבעה תנאים ביחד: (לא ניתן לוותר על אחד התנאים)

  1. יוצאי רומניה ובולגריה – ברומניה נולדו עד 18 ביוני 1945 (לא מכל הערים)ובולגריה עד 4 ביולייוצאי לוב – נולדו עד נובמבר 1943יוצאי תוניס – נולדו וחיו שם עד 8 במרץ 1944
  2. עלו לישראל עד אוקטובר 1953 (בגין הסכם השילומים בין ישראל לגרמניה).
  3. לא מקבלים גמלה אחרת כנרדפי הנאצים (למעט פנסיה סוציאלית מגרמניה ששולם עבורה בעבר).
  4. הזכאים הינם תושבי ישראל בלבד.

 

רבים מיוצאי מדינות אלה אינם מודעים לזכות חוקית זאת!
יוצאי פולין, הונגריה, סרביה, קרואטיה,  סלובקיה, צ'כיה, ליטא, צרפת, איטליה, וכן מדינות נוספות שהיו תחת השפעה גרמנית (למעט גרמניה):

תושבי ישראל בלבד – יוצאי מדינות אירופאיות אלו ונוספות שעדיין לא מקבלים גמלה כלשהיא שקשורה לנאצים יכולים לקבל גמלה זו של האוצר בתנאי שנולדו לפני מאי 1945 (יש מדינות שבהן המועד הקובע שונה) ועלו לישראל לפני אוקטובר 1953 (למעט פנסיה סוציאלית מגרמניה ששולם עבורה בעבר). יוצאי צרפת ואיטליה שהייתה להם אזרחות זרה בעלייתם ארצה זכאים גם הם.

הגמלה של האוצר הינה:

הגמלה המינימאלית היא 2,200 ₪ לחודש ובנוסף הטבות כגון: דמי הבראה אחת לשנה על סך כ- 2,000 ש"ח, הנחה בארנונה והנחה בקניית מוצרי חשמל לבית. הנחה בתרופות בקופת חולים, פטור מאגרת טלוויזיה ועוד'.

 

הגמלה ניתנת ממועד הגשת הבקשה  למשרד האוצר והיא לא ניתנת רטרואקטיבית! 

 

בקשת תגמול בשל הכנסה נמוכה: מי שמשתכר פחות מ- 5,485 ₪ – סה"כ הכנסות אישיות לחודש באופן אישי כולל הגמלה מהאוצר יכול להגיש בקשה להכרה כנזקק ולקבל תוספת של מאות שקלים כהשלמה ל- 5,485 ₪ והטבות משמעותיות נוספות. כמו כן, מי שיוכר בשל מחלות שונות שהאוצר מכיר בהן, ב- 40%  נכות עד 49.9% ומשתכר פחות מ- 5,983 ₪, יקבל השלמה לסכום זה.

 

 בקשת תגמול מוגדל בשל הכנסה נמוכה: מי שיוכר, בגלל מחלות שונות שהאוצר מכיר בהן, ב- 50%  נכות ומעלה עד 59%, ולא מגיע ל- 9,090 ₪ בחודש סה"כ הכנסות אישיות כולל הגמלה מהאוצר, יוכל לקבל השלמה מעבר לגמלה ושאר ההכנסות האישיות  ל- 9,090 ₪. כל 10% נוספים מ- 60% ומעלה יקנו כמה מאות שקלים נוספים.

 

הבהרה: נלקחות בחשבון סה"כ ההכנסות האישיות של מקבל הגמלה, שכוללות הגמלה מהאוצר, פנסיה, ביטוח לאומי וכל הכנסה אישית אחרת. חשוב – המבחן הוא הכנסות אישיות בלי קשר להכנסות של בן הזוג.
:גמלה חודשית לפי חוק ההטבות ליוצאי מחנות וגטאות שעלו אחרי 1953 
יוצאי גטאות ומחנות עבודה שהינם תושבי ישראל ועלו גם אחרי 1953 ולא מקבלים עדיין שום קצבה הקשורה לרדיפות הנאצים, יכולים לקבל קצבה חודשית ממשרד האוצר בסך של 2,200 ש"ח לחודש.

חשוב מאד: החל מיוני 2014 מקבלי גמלה זו יוכלו להעלות את גובה הקצבה בשל מחלות ומצב בריאותי בהתאם לקריטריונים של משרד האוצר וכן בשל מצב כלכלי – ראו למעלה  בקשות לתגמול בשל הכנסה נמוכה ותגמול מוגדל.

פנסיה סוציאלית מגרמניה ליוצאי גטאות תחת כיבוש גרמני שעבדו בגטו (כולל טרנסניסטריה רומניה והרובע היהודי בסופיה):

יוצאי גטאות שנולדו לפני 1937 ועבדו בגטו תחת כיבוש גרמני וכן הגישו בקשה לקבלת קצבת זקנה מהביטוח הלאומי בישראל, זכאים לקבל קצבה מהמוסד לביטוח סוציאלי בגרמניה. ע"פ פסק דין שהתקבל לאחרונה בבית משפט בגרמניה, בתנאים מסוימים ייתכן גם תשלום רטרואקטיבי משנת 1997 למגישי בקשות חדשות בלבד.

גם אזור טרנסניסטריה שהיו בו מחנות עבודה שיהודי רומניה נשלחו אליו והרובע היהודי בסופיה בולגריה, צ'רנוביץ, אמסטרדם, ברטיסלבה, מחנות בסלובקיה כגון ויהן, סרד, נובסקי, הגטו בשנגחאי סין, נחשבים כיום כגטאות שמזכים בפנסיה סוציאלית.

החלטה חדשה לתשלום רטרואקטיבי משנת 1997:

אושר תשלום רטרואקטיבי משנת 1997: הפרלמנט הגרמני אישר לאחרונה בשנת 2014 לאפשר לאנשים שכבר הגישו בעבר בקשות ומקבלים כבר את הגמלה החודשית הנ"ל, וקיבלו רטרואקטיבית משנים מאוחרות מ- 1997, לקבל השלמה רטרואקטיבית נוספת משנת 1997.

תוספת אפשרית לפנסיה סוציאלית מגרמניה ששולם עבורה בעבר ליוצאי גטאות שעבדו בגטו:

יוצאי גטאות תחת כיבוש גרמני שנולדו לפני 1937 ומקבלים פנסיה סוציאלית שהם שילמו עבורה בעבר זכאים לקבל תוספת חודשית עבור העבודה בגטו, במידה והם עדיין לא מקבלים תוספת זו.

 

זכויות היורשים של יוצאי גטאות ז"ל שעבדו בגטו:

היורשים שהם אלמנים של הניצול יוצא הגטו יכולים לקבל גמלת שארים לכל חייהם. במידה וגם האלמן הלך לעולמו, היורשים של יוצא הגטו יכולים להיות ילדיו או כל יורש חוקי אחר ע"פ צוואה, במקרה כזה היורשים יכולים לקבל תשלום רטרואקטיבי אחד עבור התקופה בין 1.7.97 ועד ליום פטירתו של הניצול יוצא הגטו, בהתאם ל- 3 התנאים הבאים:

חשוב לשים לב – רק האלמנים או האלמנות של יוצא הגטו צריכים להתאים לתנאים 1 ו- 3 בלבד, שאר היורשים צריכים להתאים לכל שלושת התנאים יחד:

1.הניצול שנפטר עבד בגטו ולא הגיש מעולם בקשה לביטוח הסוציאלי הגרמני.
2. הניצול נפטר לאחר יוני 2002.
3. הניצול הגיש בקשה לביטוח הלאומי בישראל לקבלת קצבת זקנה לאחר 1.4.75 (גם אם הבקשה נדחתה, כולל בקשות עבור עקרות בית, אשר נולדו לאחר 1.1.31 ולא  הייתה להן בישראל תקופת ביטוח מספקת, כמו כן כולל עולים חדשים אשר עלו לארץ  מאוחר, אשר גם להם לא הייתה תקופת ביטוח מספקת).
יוצאי רומניה זכאים לפיצויים על הרדיפות מממשלת רומניה:

ילידי רומניה שנולדו עד שנת 1944 וחיים כיום בישראל זכאים לקבל מממשלת רומניה פיצויים על הרדיפות שעברו במלחמה (גם כילדים מאד קטנים). הפיצויים הם בין 70 ל- 95 יורו לפי גיל הניצול.

לצורך קבלת הפיצויים  דורשים הרומנים שעל הניצול לחדש את האזרחות שלו ורק אח"כ הוא יכול להגיש את הבקשה. הפיצויים הם מרגע קבלת הבקשה ולא רטרואקטיבית והם לכל החיים.

ע"פ החוק הרומני הפיצויים היו אמורים לגדול פי שניים ב- 1.1.15, אך ממשלת רומניה החליטה לדחות את ההכפלה בשנתיים בשל המצב הכלכלי. ישנם מאמצים בפרלמנט הרומני להקדים את ההכפלה כבר לשנה זו. אני אעדכן בהמשך כאשר יתקבל מידע חדש מרומניה.

דרכון רומני:

ברגע שמחדשים את האזרחות עבור הפיצויים ניתן להוציא דרכון רומני שהינו דרכון אירופאי של האיחוד האירופי לכל דבר. הוצאת הדרכון יכולה להיות עבר עבור מבקש הפיצויים ובעיקר עבור הילדים והנכדים עבור לימודים באירופה כאירופאים לעיתים בחינם ולעיתים בהנחות משמעותיות. דרכון אירופאי מאפשר גם לעבוד במדינות האיחוד האירופי.

רבים מיוצאי רומניה אינם מודעים לזכות חוקית זאת!
גמלה תלת חודשית שנותנת 960 יורו מקרן סעיף 2:
ניצולי שואה מאירופה שעדיין לא מקבלים שום גמלה שקשורה למלחמה ועלו אחרי 1953 והיו בזהות בדויה או במסתור לפחות חצי שנה בזמן המלחמה (גם כתינוקות) יכולים לקבל לפי קרן סעיף 2 שנותנת כל 3 חודשים גמלה של 960 יורו.

מקבלי קרן סעיף 2 מקבלים בנוסף לגמלה התלת חודשית גם השלמה חודשית ממשרד האוצר של כ- 750 ש"ח, כדי שיהיה להם את המינימום של 2,200 ש"ח בחישוב חודשי וכן את כל ההטבות הנוספות שמוזכרות בפרק על הזכויות שמקבלים הניצולים מהאוצר בישראל.

כמו כן הם זכאים לתוספות שונות שמקבלים אלה שמקבלים גמלה מהאוצר כגון דמי הבראה שנתיים, הכרה במחלות שונות עם אפשרות להגדלת ההשלמה מהאוצר, ועזרה נוספת לבעלי הכנסות נמוכות לפי הקריטריונים של האוצר. אנא ראו בתפריט את המידע אודות הזכויות של אלה שמקבלים מהאוצר בישראל.
יוצאי פולין זכאים לפיצויים מממשלת פולין בגין הרדיפות:

החל מאפריל 2015 ילידי פולין שעברו את המלחמה בפולין או ברחו ממנה זכאים לקבל מממשלת פולין פיצויים על הרדיפות והסבל שעברו במלחמה ע"פ קריטריונים שונים. הפיצויים הם כ- 100 יורו לחודש. הפיצויים הם מרגע קבלת הבקשה ולא רטרואקטיבית והם לכל החיים.

דרכון פולני: ילידי פולין וצאצאיהם יכולים להוציא דרכונים פולניים של האיחוד האירופי. הדרכון הפולני חשוב עבור לימודים ועבודה באירופה כאירופאים לכל דבר בהנחות משמעותיות בשכר הלימוד ובחלק מהמדינות לימודים בחינם.

זכויות לניצולי השואה שעלו אחרי 1953:

מענק חד פעמי של 2,550 יורו:

יוצאי מרוקו, תוניס, לוב, רומניה, בולגריה, ברית המועצות (שהוריהם היו תחת כיבוש גרמני או 100 ק"מ משטח תחת כיבוש גרמני) שהיו בחיים בזמן המלחמה בארצם והם לא מקבלים גמלה כלשהיא שקשורה לרדיפות, ולא משנה מתי הם עלו ארצה ולא קיבלו בעבר מענק חד פעמי עבור הטלאי הצהוב זכאים להגיש בקשה לגרמניה למענק חד פעמי על סך 2,556 יורו. המענק ניתן פעם אחת בלבד ולא יינתן למי שקיבל בעבר.

מענק שנתי של 3600 ש"ח ופטור מתרופות ליוצאי אירופה, תוניס ולוב שעלו אחרי 1953 ולא מקבלים גמלה חודשית:

ניצולים אלה שלא מקבלים גמלה חודשית בשל שנת עלייתם, זכאים לקבל כל שנה מהאוצר בישראל מענק שנתי של 3600 ש"ח וכן פטור מתשלום עבור תרופות שבסל הבריאות.

הקרנות נגד גזזת:

אנשים שעברו הקרנות כנגד גזזת בישראל או כהכנה לעלייתם ארצה בשנות ה- 40 וה- 50 זכאים לפיצוי מהמדינה במידה והם חלו במחלות המוכרות בחוק בגין ההקרנות. המחלות הן: גידולי מוח שפירים או ממאירים, גידולים ממאירים בראש ובצוואר, גידולי עור סרטניים בראש ובצוואר, לוקמיה ומי שסובל בקרחות באזורים מצולקים בקרקפת.
מקבלי פיצויים שחלה החמרה במצבם באחת מהמחלות המוכרות בחוק זכאים להגיש בקשה להחמרה.

 

קצת על כותב המידע:
 אני בן של נרדפי הנאצים ולכן בחרתי לעסוק בפעילות חברתית זו, במסגרתה אני מדריך ישראלים אחרים כיצד לקבל זכויות אלו. מכיוון שיש מידע רב וחשוב לספר ולהדריך למי שמגיעות זכויות אלו ע"פ חוק, אנא הרגישו חופשי ליצור עימי קשר במייל או להשאיר הודעה בטלפון שבו מגיעים ישר למזכירה האלקטרונית שמיועדת לקבל הודעות. עדיף להתכתב עימי במייל כי במייל אני יכול להגיב מהר יותר מאשר בטלפון.

נא לכתוב במייל או להשאיר בהודעה בטלפון הנייד, פרטים אישיים כגון: שם, ארץ מוצא, תאריך לידה, שנת עלייה והאם מקבלים כיום גמלה כלשהיא שקשורה לשואה, ואם כן – איזו? אנא השאירו מספר טלפון ואני אחזור אליכם.

המייל:            amiami70@walla.co.il

טלפון נייד:         055-6665123

חשוב: מכיוון שיש תקופות עם פניות רבות אני לא יכול תמיד לענות בטלפון או באימייל מיידית. אני משתדל תמיד לחזור לכולם, אם בטעות לא חזרתי אנא אל תתיאשו ושלחו לי מייל שוב או השאירו לי הודעה נוספת ואני אחזור אליכם. כאמור עדיף לשלוח לי מייל!

http://amibar.coi.co.il/

בברכת כל טוב והרבה בריאות, עמי בר

 *מובהר בזאת כי המידע באתר זה הינו כללי ואיננו מהווה בשום צורה שהיא ייעוץ משפטי (2016)

נשמח לשמוע מה שיש לך להגיד לנו

זהו? יוצאים מהאתר?

הצטרפו גם אתם לאלפים שכבר מנויים,

עשו מנוי למגזינים הכי מעניינים, ובחינם!

זהו? יוצאים מהאתר?

הצטרפו גם אתם לאלפים שכבר מנויים,

עשו מנוי למגזינים הכי מעניינים, ובחינם!

דילוג לתוכן