26/07/2024
26/07/2024
יום שישי, 26 ביולי 2024

מראש חוליה ביחידת "הסמויה" לסופר

אבי בלייר תושב גבעתיים הוא סופר ומרצה, ואין לו כל כוונה להתמסר למאוויים אישיים על חשבון הדאגה והעשייה לביטחונה ועתידה של המדינה. דווקא התחומים הציבוריים והלאומיים הם אלה שמעניקים לו תחושת סיפוק ושליחות. הוא מעורב בחשיבה ובעשייה, בהתנדבות, כדי להציל חיים

ד"ר נגה רוזנפרב

צילום: איציק רובין

אביו ואחיו הצעיר ממנו בשנה, הצליחו להימלט ממחנה העבודה "סוביבור" ולהצטרף לפרטיזנים

"מכונית הב־מ-וו הכחולה כהה, בעלת לוחית הרישוי האזרחית הכתומה, עמדה באחת הפינות החשוכות בסמטאותיה המוזנחות והאפלוליות של יפו. היה קשה להבחין ברכב ובשלושת יושביו, שני גברים ובחורה מהיחידה הסמויה של משטרת ישראל מחוז תל אביב. השלושה תצפתו על רכבו וביתו של עבריין כבד בתחום הסמים וההימורים…"

כך נפתח סיפרו השלישי של אבי בלייר 'הסמויה' המתאר בצורה מרתקת את פעילות יחידת המעקבים של משטרת ישראל במחוז תל-אביב, בה היה בתפקיד פיקודי.

אבי נולד בטרנסילבניה – באזור ההונגרי של רומניה. אביו ואחיו הצעיר ממנו בשנה, הצליחו להימלט ממחנה העבודה "סוביבור" ולהצטרף לפרטיזנים. לאחר השחרור, חזרו לביתם ושם נודע להם הנורא מכל – כל המשפחה הושמדה בשואה. הם גורשו בבושת פנים ע"י ההונגרים שתפסו את בית המשפחה ובהמלצת שרידי ראשי הקהילה היהודית עברו השניים לרומניה.

"הם הגיעו בערב שבת למטה הקהילה היהודית בטימישוארה, ושם צורפו לאירוע וטקס קבלת שבת של הנוער היהודי המקומי. לבקשת המדריך, התנדבה אחת הנערות לארח את השניים בביתה. אותה נערה ילדה אותי באוגוסט 1947" מחייך אבי וממשיך לספר "שלושה חודשים לאחר מכן, הורי ואני עברנו להתגורר בהונגריה. בהיותי בכיתה ג', בחודש אוקטובר 1956, פלשו הרוסים להונגריה. הורי, כמו יהודים רבים אחרים, שילמו למבריחים שיסייעו לנו לעבור לאוסטריה. באמצע חודש דצמבר, לקראת חצות, הובלו הגברים בצעידה רגלית לעבר הגבול ואילו הנשים והילדים הועלו על סירת מנוע קטנה. הסירה לא הספיקה להתרחק מהחוף והתהפכה. בסופו של דבר ניצלנו ועלינו ארצה."

החיים וההסתגלות במדינה החדשה לא היו קלים למשפחה שהגיעה לארץ המובטחת. בלא שום נכס, למעט אלבום תמונות, הופנו על ידי הסוכנות להתגורר בדירה באילת. לאחר כשלוש שנים, עברו לגור ברחוב מנרה 3 בגבעתיים. היום מתגורר אבי במרחק של דקה הליכה מהמקום.

הוא למד בבית הספר איילון, המשיך ללימודיו התיכוניים בפנימיית "חוות הנוער הציוני" בירושלים והתגייס לצבא. לאחר נשירה מקורס טייס הופנה לחיל השריון לגדוד טנקי אי.אם.איקס 13. במלחמת ששת הימים הוזעק מקורס מפרדי טנקים ושימש כתותחן, במלחמת ההתשה כבר היה סמל מחלקה ובאחד הלילות היחידה הקימה מארב לרכבת המצרית. אבי שהתיישב בתא התותחן של טנק הפטון, היה היחיד שהצליח להשמיד את הרכבת המצרים בצד השני של התעלה שהובילה אספקה למוצבים. בהמשך השתתף גם במלחמת יוה"כ וגם במלחמת לבנון. 

 

"הרוב המכריע של האנשים ששירתו ומשרתים עד היום בסמויה הם זן מיוחד. הם צנועים ולא מוכרים לציבור ובמקרים רבים גם במעגל מכריהם הקרובים אין יודעים מה עיסוקם המדויק"

בשירות מדינת ישראל

אבי הוא מומחה בקראטה, מורה מוערך בתחומי אומנויות הלחימה שנים רבות היה יו"ר ונשיא התאחדות הקראטה בישראל, ובשנים האחרונות משמש "נשיא כבוד". חייו הוקדשו לשירות המדינה, למאבק נחוש בפשיעה האלימה, ללחימה ופיקוד ביחידת העילית של משטרת ישראל, להתייצבות תוך סיכון אישי בחזית המערכה לביטחונה ולאיכות חייה של החברה הישראלית.

לאורך השנים הוא הכשיר ואימן בהתנדבות יחידות כגון: יס"מ, שב"ס ואחרות. בין היתר, הכשיר את האדם היחיד בעולם שזיהה, התמודד ולכד חי מחבל מתאבד חגור חגורת נפץ כשזה ניסה להיכנס למסעדה בתל אביב, ובכך הציל חיים של רבים.

איך הגעת ליחידה?

"אחד מחבריי שלמד איתי בפנימייה שהיה ב'סמויה' (כמובן לא ידעתי) העלה בפניי את הנושא בצורה מעורפלת… הוא המליץ ולאחר בחינות לא מעטות צורפתי אליה. מפקד היחידה בתל-אביב דאז שמוליק שפרן, הכין בדיוק תוכנית חדשה לגיוס כוח אדם איכותי של יוצאי צבא בעלי יכולת פיקודית, מי שהפגינו יכולת עבודת צוות, דבקות במטרה ומסירות. לאחר כשנה של פעילות מוצלחת הועלתי לדרגת סמל ומוניתי כראש חוליה."

מדוע החלטת לכתוב את הספר?

"לאחר שנים של לבטים החלטתי לחשוף ולהציג בפני הציבור הרחב מקצת מפעילויות היחידה המשטרתית המיוחדת 'הסמויה' שבה שימשתי ראש חוליה. אני מאמין שהדחף לפרסם את הדברים נובע מהרצון העז שלי לאזן, ולו במעט, את הביקורות על שומרי החוק, שבדרך כלל נוטות לכיוון השלילי.

עולם הפשע, הן של פושעים בודדים והן זה המאורגן, מהווה איום על החברה. פעילויותיהם של העבריינים מכוונות בעיקר להגדלת הונם ורכושם, תוך שמירה קנאית על כבודם ומעמדם. תעוזתם להשגת מטרתם אינה יודעת גבולות, וכך הולך וגובר האיום על רכושם, שלוותם וחייהם של האזרחים התמימים. במקביל, האתגרים והמשימות של היחידות המשטרתיות הלוחמות בפשיעה נעשים גדולים, קשים ומורכבים הרבה יותר."

מי האנשים המשרתים ביחידה כזו?

"הרוב המכריע של האנשים ששירתו ומשרתים עד היום בסמויה הם זן מיוחד. הם צנועים ולא מוכרים לציבור ובמקרים רבים גם במעגל מכריהם הקרובים אין יודעים מה עיסוקם המדויק" מסביר אבי "תרומתם הרבה של אנשי 'הסמויה' להצלחת המבצעים נותרת מאחורי הקלעים, ממש כמו אנשי היחידה. הספר הזה חושף לראשונה את חלקם של אנשי 'הסמויה' במערכה נגד הפשיעה, והם בהחלט ראויים להערכה על כך."

"בשעה 23:15 הגיחה מבין השיחים דמות לבושה בבגדים כהים, שלפה את השקית מהחבית וברחה. בניגוד לתכנון המקורי ניתנה פקודה לכוחות לבצע מעצר. המשדר בשקית הכופר שבק חיים והחוטף הצליח להימלט"

מי האנשים המשרתים ביחידה כזו?

"הרוב המכריע של האנשים ששירתו ומשרתים עד היום בסמויה הם זן מיוחד. הם צנועים ולא מוכרים לציבור ובמקרים רבים גם במעגל מכריהם הקרובים אין יודעים מה עיסוקם המדויק" מסביר אבי "תרומתם הרבה של אנשי 'הסמויה' להצלחת המבצעים נותרת מאחורי הקלעים, ממש כמו אנשי היחידה. הספר הזה חושף לראשונה את חלקם של אנשי 'הסמויה' במערכה נגד הפשיעה, והם בהחלט ראויים להערכה על כך."

איזה אירועים בחרת לתאר?

"בחרתי לכתוב על האירועים המציגים בפני הקורא את שיטות העבודה של העבריינים – ומולם את ההתנהלות של העוקבים, אנשי 'הסמויה' ושל יחידות אחרות. בין שני עולמות אלה התנהל ומתנהל עד היום קרב מוחות שבו לצערנו היוזמה וההובלה נמצאות לרוב ומטבע הדברים, בידי העבריינים. המערכת המשטרתית על כל יחידותיה, וביניהן 'הסמויה', עושה ככל יכולתה כדי למנוע ולסכל הוצאה לפועל של כוונות זדוניות ובעיקר למנוע פגיעות בנפש.

הפעילויות והמבצעים המתוארים, במסגרת מגבלות שונות, נאמנים למציאות. רובם התרחשו לפני עשרות שנים וזכו לפרסום נרחב באמצעי התקשורת. מטעמים מובנים, שמותיהן, תיאורן ופרטיהן של חלק מהדמויות שונו או טושטשו.

האירועים מציגים מזווית מיוחדת את דרך החשיבה וההתנהלות של האובייקטים הנמצאים תחת מעקב – ואת אופן החשיבה, היוזמה, התושייה, קבלת ההחלטות של העוקבים אנשי הסמויה, ויישומן הנכון."

אתה יכול לתת דוגמא לאירוע שכזה?

"ביוני 1980 נחטף הילד אורון ירדן בן השמונה, תלמיד כיתה ג'. הוא יצא מביתו בסביון, בשעת צהריים, רכוב על אופניו לטיול עם לאקי כלב המשפחה. מאז הוא לא נראה יותר. הוריו הגישו תלונה במשטרה בשעות הערב ובישוב סביון התארגנה קבוצת חיפוש של התושבים. השעות חלפו ובמשטרה האמינו שאורון יופיע והפרשה תסתיים אבל התקווה לא התממשה. למחרת היום צלצל הטלפון בבית משפחת ירדן והתברר כי אורון נחטף והכופר המבוקש היה בסך שני מיליון לירות. בעקבות העובדה שמדובר בחטיפה, מונה צוות מודיעין מיוחד אך האמצעים הטכנולוגיים והפעילות החקירתית בשטח לא הניבו תוצאות וגרמו לתסכול במטה הארצי של המשטרה. בשלב זה הוחלט לערב את יחידת 'הסמויה' ולנסות למצוא קצה חוט לפתרון התעלומה. לאחר שנבדקו הנחות שונות ולא חלה התקדמות בחקירה, התארגנו במשטרה עם סכום הכופר ורשמו את מספרי השטרות. אז הגיעו שתי שיחות טלפון נוספות מהחוטף שחזר על דרישתו. אחת מהן הגיעה מתא טלפון ציבורי בראשל"צ והיחידה הציבה עליה תצפית כמו גם על נקודת המסירה של דמי הכופר ואחר מכוניתו של עמוס אביו של אורון. בשקית הניילון של דמי הכופר הונח משדר.

ההנחיות של החוטף הובילו להנחת שקית הכופר בתוך חבית ירוקה שסומנה באיקס לבן בשדה פתוח שהיה בקרבת שכונת נווה נאמן. צוותי התצפיות של היחידה התמקמו באיזור והמתינו. החוטף הותיר דף נייר עם הוראה: "תניח את שקית הכסף בתוך החבית. אחרי שהכסף יהיה בידי, תוך חצי שעה אשלח אליך את הילד במונית."

בשעה 23:15 הגיחה מבין השיחים דמות לבושה בבגדים כהים, שלפה את השקית מהחבית וברחה. בניגוד לתכנון המקורי ניתנה פקודה לכוחות לבצע מעצר. המשדר בשקית הכופר שבק חיים והחוטף הצליח להימלט. בסופו של דבר הוא נלכד כשהגיע לסניף בנק הפועלים להפקיד את השטרות המסומנים. בהתחלה הכחיש כל קשר לחטיפה ו'הסמויה' עקבה אחריו ואספה ראיות לביצוע המעצר. במהלך החקירה הוא הוביל את חוקריו לגופתו של אורון אותה טמן תחת ערימת גרוטאות בנתניה. צבי גור הועמד לדין בגין חטיפה ורצח ועדיין נמצא במאסר."

מה היה האתגר הכי גדול איתו התמודדת ביחידה?

"היו לא מעט אתגרים שכן, מצד אחד אתה צריך להביא מידע כדי למנוע מעשים לא חוקיים פליליים או ביטחוניים שחלקם, כמובן מה שמותר לספר… מופיעים בספר. שתי דוגמאות שאני יכול לספר: במסגרת משימה מיוחדת, 'הושיבו' אותי בבית המעצר 'אבו כביר' כדי להביא הוכחות למעשה פלילי ואפילו מסוכן. ודוגמא נוספת – אני ואחדים מחבריי השתתפנו בה וגאים בעשייתנו עד מאוד, קשורה בסיוע להכנת הנוקמים במתכנני ורוצחי י"א ספורטאינו באולימפיאדת מינכן 1972."

כעת הוא שוקד על כתיבת ספרו הרביעי 'המלחמה לחיים' ובין לבין הוא נהנה להתאמן בקראטה ולשתף את קהל קוראיו בחוויות שאסף לאורך שנותיו.

המגזינים

עשו מנוי למגזין 'גבעתיים פלוס',

בכל גיליון כתבות וטורים מעניינים ומעמיקים
אל תחמיצו, עכשיו ללא תשלום!

עשו מנוי למגזין 'רמת גן פלוס',

הישארו מעודכנים
אל תחמיצו, עכשיו ללא תשלום!
אל תפספסו הכתבות האהובות
מגזין גבעתיים פלוס

מגזין גבעתיים פלוס 121

מגזין 121 גרסת דפדוף אינטראקטיבית הקליקו על המודעות שבמגזין למידע רלבנטי נוסף חזרה לאתר המגזינים ספריית המגזינים עשו מנוי למגזין 'גבעתיים פלוס', בכל גיליון כתבות וטורים מעניינים ומעמיקים אל תחמיצו, עכשיו ללא תשלום! עשו מנוי

קראו עוד»
כתבות השער

"גבעתיים כובשת את לבבות הישראלים"

דרור דבאח הוא מנכ"ל 'יעד' החברה לפיתוח גבעתיים המסכם בימים אלו חמש שנות כהונה ● מהנדס אזרחי ובעל תואר שני במנהל עסקים הרואה בעשייה הציבורית שליחות ● נשוי ואב לשלושה, מתגורר ביבנה

קראו עוד»
החיים הטובים

איזה קיץ לוהט

הגיע הקיץ, חם כל כך בחוץ ומצב הרוח ירוד. אספתי עבורכם מספר מנות חדשות שיספקו לכם רגעים טעימים במיוחד,
בר פנזור

קראו עוד»
כתבות השער

איך סיפור נולד?

איך הפכו כל הרעיונות של 22 תלמידי כתה ה' במרכז המחוננים והמצטיינים סחל"ב בגבעתיים לספר אחד משותף ומרתק 'אסקייפ – התעלומה במבנה הקסום'

קראו עוד»
כתבות השער

סיפור מהסרטים בשלושה ימים

איה כהן אבישר קשרה את הסיפור שכתבה בעשיה של אור-לי, במשפחה המיוחדת שלהם, בנסיבות נפילתו של עומרי וזכתה בפרס הראשון בתחרות, ארבעה כרטיסים לפסטיבל הסרטים בקאן, 'הכל כלול'.

קראו עוד»
Shape
Shape

נשמח לשמוע מה שיש לך להגיד לנו

זהו? יוצאים מהאתר?

הצטרפו גם אתם לאלפים שכבר מנויים,

עשו מנוי למגזינים הכי מעניינים, ובחינם!

זהו? יוצאים מהאתר?

הצטרפו גם אתם לאלפים שכבר מנויים,

עשו מנוי למגזינים הכי מעניינים, ובחינם!

דילוג לתוכן