"אני יודע מה זה להיות דחוי ומה זה לחיות בלי זהות כמו עלה נידף ברוח. לנסות לפזר את עצמי לאלף ואחד מקומות ולזעוק את הזעקה האינסופית שלי לתוך העולם, אבל לעולם יש קצב משלו" *
People of the Streets, מיזם חברתי בינלאומי שחתום על תערוכות זוכות פרסים באנגליה ואיטליה, משיק תערוכה ישראלית בתל אביב. חסרי בית עוברים קורס צילום ומתעדים את חייהם ואת עריהן דרך עיניהם. הצילומים הופכים לתערוכה והתמונות מוצעות למכירה, ברווחים חסרי הדיור יכולים להשתמש כדי לשקם את חייהם. התערוכה האחרונה של המיזם הוצגה ב TATE Britain Gallery בלונדון ובמקביל בארבע מדינות שונות. הצוות המקומי של People of the Streets פועל בשיתוף פעולה עם ארגונים חברתיים וגופים ציבוריים, ומהווה שלוחה של המיזם הבינלאומי באותו מודל.
התערוכה תציג תמונות, סיפורים והקלטות שיצרו חסרי בית, קבוצת יחידים המוגדרים על פי הרשויות הסוציאליות כ'חסרי בית' או 'דרי רחוב' בתל אביב. הצוות המקומי של People of the Streets העביר למשתתפים קורס צילום, בשיטת פוטו-וויס (Photo Voice) במשך 8 שבועות, בשיתוף עמותת "אכפת" למען דרי רחוב ו-Venn שבונה קהילות בשכונות מתפתחות. פוטו-וייס היא מתודולוגיה שמטרתה סיוע לאוכלוסיות וקהילות מוחלשות להשמיע את קולן, למחות, לשתף ולספר את סיפורן באמצעות צילום. ההכנות לתערוכה החלו באפריל, עשרה צלמים תיעדו את חייהם לאורך החודשים האחרונים.
מעבר להזדמנות המוצעת לצלמים המשתתפים לפתח את כישוריהם ואת הביטחון העצמי, היא מאפשרת לבטא ייחודיות דרך תיעוד חייהם. תיעוד זה מהווה בין היתר אקט תגובתי לסטריאוטיפים ולדעות קדומות המיוחסות אליהם. בחשיפה לקהל הרחב, התערוכה מזמינה את הציבור לאתגר את הנחות היסוד והתפיסות הרווחות כלפי חסרי בית, תוך גילוי של האנשים והסיפורים מאחורי הפנים. כל התמונות יוצעו לרכישה והרווחים יעברו לצלמים עצמם ויושקעו בתערוכות המשך.
"חסרוּת בית היא תופעה מוכרת במדינות רווחה. חוסר בית כולל מגוון רחב של תנאי מחיה, מאנשים החיים בחוץ, בכלי רכב, בתים נטושים, גנים ציבוריים, על ספסל ברחוב או בחדרי מדרגות, שוהים בהוסטלים, מלונות, בתי חולים, מוסדות, פרטיים או ציבוריים, וכלה בשהייה אצל חברים או אחרים, לתקופות. מדינות שונות הגדירו את התופעה ופיתחו מדיניות בניסיון להתמודד איתה, תוך שימת דגשים על פתרונות אפשריים. מדינת ישראל בחרה עד היום ערבוב של הגדרת מקום וניתוק לכן, מספר חסרי הבית המוגדרים בה הוא יחסית קטן ועמד על כ-1900 ב 2017, כחצי מהם באזור גוש דן. לעומת זאת, מחקר שפורסם לאחרונה העריך את מספר חסרי הבית בישראל בין 11,000 ל-32,500 אנשים. על פי נתוני משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים 53% מחסרי הבית המוכרים ב 2017 היו מיוצאי חבר העמים, ו-27% שהו ברחוב פחות משנה." ד"ר שמוליק שיינטוך, בית הספר לעבודה סוציאלית, המכללה האקדמית
31/9/19 -28/8/19, Heaven, בר יוחאי 53, תל אביב
*אחד הצלמים המשתתפים במיזם
הצטרפו גם אתם לאלפים שכבר מנויים,
עשו מנוי למגזינים הכי מעניינים, ובחינם!
הצטרפו גם אתם לאלפים שכבר מנויים,
עשו מנוי למגזינים הכי מעניינים, ובחינם!