19/04/2024
19/04/2024
יום שישי, 19 באפריל 2024
למרות המחאה, ההסעה מרמת גן למוקדי הבילוי בתל אביב תמשיך גם בסוף השבוע
08/08/2019
יומנו של שורד – אהד קב
08/10/2019

מסע בן כוכבים – הדור הבא

מסע בן כוכבים – הדור הבא

 טסתי במשלחת של שמונה תלמידי תכנית המצויינות 'המאיץ המדעי – חזרה לירח' בתיכון שמעון בן צבי בשליחות עיריית גבעתיים ומשרד המדע להציג את הסטארטפים שפיתחנו בשיתוף מכון המחקר של נאס"א, להשתתף בתחרות בינלאומית ליזמות חלל ולבקר במכון נאס"א איימס בקליפורניה

גיא רוזנפרב

המשלחת בשדה התעופה

יזמות חלל הוא תחום המתפתח מאוד בשנים האחרונות ומושך אליו יזמיים מהקהילה העסקית והמדעית כאחד. במהלך השנה האחרונה, למדתי עם חברי בכתה י' בתכנית המצוינות של תיכון שמעון בן צבי בגבעתיים – "המאיץ המדעי – חזרה לירח" – שמטרתה היתה להכשיר אותנו כיזמים צעירים לתחום זה. את התכנית הייחודית פיתחה היזמת ורד כהן ברזילי בעלת Out of the Box  – עסק חברתי לקידום יזמות וחדשנות בחינוך הממומן על ידי משרד המדע ופועל בגבעתיים, בשיתוף פעולה ייחודי עם מכון המחקר איימס בנאס"א, מנהל החינוך הנוער והצעירים, מצפה הכוכבים העירוני, בליווי מקצועי של המנהלת המדעית, ד"ר דיאנה לאופר ורשת בתי ספר האמריקאי iLEAD.

הקשר עם נאס"א החל בעקבות ביקור ייחודי, שהתקיים לפני שנה וחצי בבית הספר שלנו הודות לשגרירות האמריקאית. לאחר הביקור הקשר העמיק וזכינו להזמנה ייחודית להשתתף בתחרות ולהכיר יותר לעומק את עבודת נאס"א.

חשיבה מחוץ לקופסא

מדי שבוע, נפגשנו עם ורד בקומת היזמות הייחודית בתוך בית הספר, הגינו רעיונות יצירתיים וחדשניים וזכינו לליווי ולשיעורים מקוונים ישירים מג'ייקוב כהן, המדען הראשי של מכון המחקר איימס בנאס"א. כל אחד מהמיזמים היה כרוך בשעות של תכנון, שרטוט ופתרון בעיות שנבעו מהתנאים הייחודיים על הירח. לבסוף גיבשנו ארבעה רעיונות לסטארטפים, את אבות הטיפוס הדפסנו במדפסת התלת-מימד הכנו הוראות הדרכה ואיתם יצאנו לדרך:

חדר ישיבות בנאסא

 

אוהד רובינשטיין, מיה יוסף, מאיה פרוב ומריו יזמו את "חדר משלי" – חברת תוכן שמטרתה לסייע לאסטרונאוטים ובני משפחותיהם להתגבר על סוגיית הבדידות בחלל, באמצעות יצירת מרחב משפחתי עוטף במציאות רבודה ומציאות מדומה. התכנית מבוססת על מחקרים ושיחות שנעשו עם אסטרונאוטים ושואבת גם מידע ורעיון מתחום האובדן והשכול. היא גם מציעה פתרון למשפחות שכולות בניסיון לסייע להם בתהליך הפרידה והזיכרון.

המיזם של תמר גור, עמר לזרוס וגיא רוזנפרב הוא "הוברמון" – פיתוח חדשני ל הוברבורד המוכר מהסרט "חזרה לעתיד". מטרתו לסייע לאסטרונאוטים להגיע ממקום למקום במהירות וללא חשש מנפילות על אדמת הירח המחליקה. הוא גם מסייע לשינוע של משאות קטנים על ידי חיבור מגנטי בין הקרשים החכמים. בניגוד לניסיונות שנעשו שלא בהצלחה גדולה בשנים האחרונות לייצר את המוצר האהוב מהסרט, הוברמון עושה שימוש בתנאי הגרביטציה הנמוכה על הירח, הוא מגובה במנוע ובמכשיר ניווט המאפשר לרוכב לווסת את מהירות וגובה המכשיר מבלי לבזבז אנרגיה גדולה מידי. בנוסף ניתן יהיה לכוון מראש יעדים לשליחה אוטונומית של סחורות או אסטרונאוטים ללא מגע יד אדם.

מיזם נוסף הוא "רוליפולי מון" של אודם אי,ם. מדובר בצמידים חכמים שמתלבשים על זרועות האסטרונאוטים, בעלי חיישנים מיוחדים המזהים נפילה עתידית (בהתאם לזווית הגוף). הצמידים מסייעים לבעיית הנפילות התכופות של האסטרונאוטים על הירח כתוצאה מהחלקה. הצמידים מבוססים על רעיון קיים ובשימוש בקרב לקויי ראיה ומותאמים לצרכים ולתנאים על הירח. הם נפתחים למוטות הליכה מיד עם זיהוי הנפילה העתידית ומאפשרים לגוף להתייצב מבלי ליפול.

והמיזם של דנה גרשוביץ' ולירי הרפז הוא "מדיספייס" – מיטת טיפול מיוחדת לנפגעים על הירח המותאמת לתנאים הקיצוניים בירח ולטיפול בפגיעות אופייניות של אסטרונאוטים. המיטה נותנת מענה מקיף ומיידי לפציעות וטיפולים מורכבים יותר (כולל צילום MRI) ומשתנים נוספים ואף ניתנת להדפסה במדפסת תלת מימד והרכבה פשוטה במקום.

האקתון

בגיל 16 הגענו לנאס"א, אולי עד גיל 21 נגיע לירח…

מיד עם נחיתתנו בלוס אנג'לס התקבלנו בבית הספר האמריקאי SCVi שם ערכנו היכרות עם המנהלת נאזי קאופמן ועם הצוות שלה והתחלנו לעבוד על הסטארטפים שלנו יחד עם התלמידים האמריקאים. בימים הראשונים סיירנו בכיתות הלימוד שלהם, שמענו על שיטות החינוך אצלם וסיפרנו להם על מדינת ישראל (וכן, יש עדיין לא מעט אמריקאים שחושבים שאנחנו גרים במדבר ומגדלים גמל כחיית מחמד), ביקרנו בבית ספר נוסף – סנט פרנסיס ובכל מקום זכינו לאהדה רבה ואף התראיינו לערוץ טלויזיה מקומי.

כאשר הוזמנו למכון המחקר נאסא איימס בסן חוזה בקליפורניה (זו הפעם הראשונה שתלמידים מישראל מוזמנים לבקר שם) ההתרגשות הייתה בשיאה. מרכז המחקר נאס"א איימס – Ames Research Center הוא אחד ממרכזי המחקר של סוכנות החלל האמריקאית הממוקם בשדה התעופה מופט בעמק הסיליקון שבקליפורניה, ארצות הברית. המרכז הוקם ב-1939 ונקרא על שמו של ג'וסף סוויטמאן איימס – פרופסור לפיזיקה שהיה ממקימי הסוכנות הלאומית לאווירונאוטיקה (הסוכנות שקדמה לנאס"א).

לאחר טיסת בוקר קצרה הגענו למכון שם כבר חיכה לנו ד"ר ג'ייקוב כהן, המדען הראשי של המכון שגם ליווה והדריך את הביקור באופן אישי. התחלנו את הביקור במנהרות הרוח המרשימות, אחת מהן היא כל כך גדולה עד שמטוס בויאנג שלם יכול להיכנס לתוכה. באמצעות מנהרות הרוח מבצעים במכון איימס מחקרים אודות אווירודינמיקה על מטוסים מונעים באמצעות מדחפים.

המשנו לחדר הישיבות של המכון ושם קיבל את פנינו ד"ר יוג'ין טו – מנהל מכון המחקר איימס בנאס"א (שביקר בשבוע החלל בארץ והגיע להיפגש איתנו בשב"צ) לשיחה מרתקת שכללה מצגת והסברים על העבודה של נאס"א במכון איימס הכוללת פרט למחקרים אווירודינמיים גם טיסות חלל וטכנולוגיית מידע, אחריות על מיקומם של כל כלי הטיס (1000 כלי טיס מדי יום!) מכל הסוגים ברחבי ארה"ב, תפעול משימות חלל מחשבי־על והתמחות באסטרוביולוגיה.

במעבדת הביולוגיה שמענו מפי המדען הראשי כי בתכנית של נאס"א ליישב את כוכב מאדים, לפיכך, הם עובדים על מיזם שבו תאי אנרגיה הבנויים על אורגניזמים מסויימים המסוגלים לפרק סלעים ומתכות בכוכב מאדים, ייצרו חמצן שיאפשר לאסטרונאוטים להתחבר אליהם ולקבל חמצן על מנת לנשום. אני יודע שזה נשמע לכם בדיוני אבל לא! הם עובדים על זה ואפילו נמצאים בשלב די מתקדם.

במעבדת הפיזיקה שמענו כיצד מתבצעות בדיקות אווירודינמיות שונות. למשל, בכל פעם שמתקיימת אליפות העולם בכדורגל, הם בודקים את הכדורים מראש על מנת לבדוק את תקינותם.

בהמשך הצגנו את הסטארטאפים שלנו והסברנו כיצד ניתן לעבוד על פיתוחם באופן מיידי מאחר והם מתבססים על מוצרים קיימים.

Hack into space

יום התחרות הבינלאומית הגיעה וההתרגשות הייתה בשיאה. יצאנו מוקדם בבוקר לבית הספר בסנטה קלריטה יחד עם התלמידים האמריקאים שאירחו אותנו. הקהל שמילא את חצר בית הספר היה אוהד והרגשנו התעניינות מכל עבר. חברת spaceil  הפתיעה אותנו בסרטון ברכה מרגש וגם השגרירות האמריקאית.

בתחרות ההאקטון המרתקת התבקשנו למצוא פתרונות מהירים על מנת להגיע למאדים ועמר ואני זכינו במקום הראשון. בנוסף, הקמנו דוכן ישראלי שבו יכלו תלמידי בית הספר האמריקאי להתכבד במנות של פיתות עם פלאפל, לטעום ממתקים וחטיפים ישראלים (הביסלי היה להיט!) ולקבל מתנות זוהרות עם דגל ישראל (איזה מזל שטסנו בסמיכות ליום העצמאות…) ועם הסמל של עיריית גבעתיים או שב"צ.

בטקס מרגש קיבלנו תעודות והוכרז הסטארטאפ הזוכה – מיטת המדיספייס של דנה זכתה למחמאות והוזמנו להתראיין בתחנת הרדיו המקומית ולספר על המשלחת שלנו, על הקשר עם התלמידים האמריקאים ועל הביקור בנאס"א איימס.

ואי אפשר בלי תודות…

תודה ענקית לכל מי שאיפשר את החלום הזה – לשגרירות ארה"ב, למשרד המדע, לראש העיר רן קוניק, למנהל החינוך בעיריית גבעתיים – עתידה יערי ואירית אהרונסון, לאלה ספיר-גונן מנהלת תיכון שב"צ שאפשרה את ההרפתקה הזו ומאמינה בנו לאורך כל הדרך ולמיקי רודניקי המורה לפיזיקה שהשלימה את הצד המדעי והחברי, למשפחות המארחות שלנו שעשו מעל ומעבר על מנת להנעים את הזמן שלנו, לאמבר גולדן רסקין מייסדת רשת בתי הספר iLEAD ולקתלין פרדט אחראית יוזמות STEAM ותודה ענקית לורד כהן ברזילי – שחלמה, יזמה והגשימה כי לפעמים חלומות מתגשמים!

 

 

נשמח לשמוע מה שיש לך להגיד לנו

זהו? יוצאים מהאתר?

הצטרפו גם אתם לאלפים שכבר מנויים,

עשו מנוי למגזינים הכי מעניינים, ובחינם!

זהו? יוצאים מהאתר?

הצטרפו גם אתם לאלפים שכבר מנויים,

עשו מנוי למגזינים הכי מעניינים, ובחינם!

דילוג לתוכן