
"הפועל גבעתיים היא משפחה אחת גדולה"
ראיון עם יואב חריש מנהל מחלקת הנוער של הפועל גבעתיים בכדורסל


ד"ר נגה רוזנפרב
20 ביוני 2024
לכתוב ביוגרפיה של עיר מרכזית, תוססת ומעניינת כמו תל אביב, היא בהחלט משימה מורכבת. עיר ססגונית שהיא תוצר של מגוון תרבויות, הלב הפועם של היישוב שבו התנהלה עיקר הפעילות התרבותית של הארץ – תיאטרונים, גלריות, הוצאות ספרים, עיתונים ומוזיקה. "תל־אביב היא באמת עיר הפלאות של ארץ ישראל" הכריז הרברט סמואל, בנאום הפרידה שלו מהעיר במחצית 1925.


"אוצר בלום ועשיר של אנקדוטות, אירועים ותהליכים. הספר חושף את מכמניה של העיר, הגלויים והנסתרים, אלה מן העבר והעכשוויים, וכמו דוחק בקורא לא להסתפק בקריאה, אלא ללכת ברחובותיה ובסמטאותיה של העיר ולהתבשם מהעושר האנושי והתרבותי שהיא התברכה בהם"
הספר 'תל אביב שלי' שכתב אילן שחורי, מביא את סיפור תולדות העיר תל אביב בעין אקדמית, חוקרת ועיתונאית. מעין סיכום חלקי של ארבעים וחמש שנות מחקר, במגוון רחב של מאמרים ותמונות, באמצעותם הוא לוקח אותנו לסיור במרחבי הזמן והמקום. 32 פרקים מההיסטוריה של תל אביב בארבע חטיבות: גיבושה של עיר – ראשית המוסדות והשירותים; דיזנגוף – לא רק שם של רחוב; התרבות העירונית התל אביבית; וסיפורי עיר – מאבקים ומלחמות בראשית הדרך.
"אוצר בלום ועשיר של אנקדוטות, אירועים ותהליכים. הספר חושף את מכמניה של העיר, הגלויים והנסתרים, אלה מן העבר והעכשוויים, וכמו דוחק בקורא לא להסתפק בקריאה, אלא ללכת ברחובותיה ובסמטאותיה של העיר ולהתבשם מהעושר האנושי והתרבותי שהיא התברכה בהם." כותבת בהקדמה לספר ההיסטוריונית פרופ' אביבה חלמיש.


"כמה משפחות באמת ייסדו את שכונת 'אחוזת בית' והעיר תל־אביב? איך התקבל הצ'פלין בשמי העיר? כיצד הוקמו שוק הכרמל ומכבי האש ומי צעד בראש העדלידע רכוב על סוס?"
חי את כל חייו בתל אביב
אילן שחורי, נשוי לנגה, אב ל-2 ילדים וסב ל-6 נכדים. הוא יליד העיר שחי את כל חייו בתל אביב, מורה דרך, עיתונאי והיסטוריון של תל אביב החוקר את תולדות העיר 45 שנים, כ'מפעל חיים'. בנוסף, הוא מתחזק אתר פופולארי וזהו ספרו הרביעי על העיר תל אביב ותולדותיה.
על הספר עבד שחורי כעשר שנים, הוא כולל מאמרים מההיסטוריה של תל אביב שחלקם פורסמו בכתבי עת שונים ועברו עיבוד מחדש לצורך הספר וחלקם מאמרים שנכתבו במיוחד. בימים אלה הוא משלים עבודת דוקטורט בהיסטוריה של תל אביב בימיו של מאיר דיזנגוף בתקופת המנדט באוניברסיטת חיפה.
בין דפי הספר מהדהדים זיכרונות הילדות הראשונים של שחורי כמו הטיול עם הוריו בעגלת ילדים בכיכר דיזנגוף הראשונה ועשרות התצלומים שנוצרו מאז ממקום זה. מגן הילדים 'גן חנה' ברחוב לכיש, זכורה לו החגיגה הגדולה שבה השתתף במלאת חמישים שנה לתל אביב.
בספר תמצאו מידע על ראשית התגבשות הבוהמה התל אביבית וסיפורם של חֶבְרֶ'ה טְרַאסְק' בתל אביב הקטנה, על דמותו הססגונית של מאיר דיזנגוף, האיש מאחורי הרחוב, שהיה לשריף תל אביבי, כיצד התפתחה מערכת התחבורה הציבורית בתל אביב ומי זכה להיות ראש עיר בתל אביב במשך ימים ספורים בלבד.
אנקדוטה נוספת, הזכורה לשחורי היטב, התרחשה עת ביקר במסגרת תפקידו כעיתונאי בבניין עיריית תל אביב. בוקר אחד, הוא נתקל בפקיד עירוני ששרף כמה מסמכים במגרש החנייה הסמוך לבית העירייה. כששאל לפשר מעשיו, השיב לו הנ"ל כי נתבקש לפנות מס' חדרים מהארכיון העירוני ומה שנחשב כמיותר, הוחלט להשמידו. שחורי ביקש את רשותו לקבל חלק מהחומר שנועד להשמדה ומשנעתר בשמחה, גילה בביתו אוצר שלא יסולא בפז בדמות מסמכים עירוניים היסטוריים, כתבי עת עירוניים, מכתבים של דיזנגוף ועוד…

"בוקר אחד, הוא נתקל בפקיד עירוני ששרף כמה מסמכים במגרש החנייה הסמוך לבית העירייה. כששאל לפשר מעשיו, השיב לו הנ"ל כי נתבקש לפנות מס' חדרים מהארכיון העירוני ומה שנחשב כמיותר, הוחלט להשמידו…"
"בכל זאת יש בה משהו"
"לאילן שחורי יש קול ייחודי במקהלת הכותבים על תל־אביב, והוא משמיע אותו בדרכים רבות ומגוונות. סיפור תולדותיה של תל־אביב והתפתחותה הוא מפעל חייו, והוא מכיר את העיר לפני ולפנים ומזוויות שונות. במהלך קרוב לעשר השנים ששימש בהן כתב עיתון 'הארץ' לענייני תל־אביב הוא פרסם עשרות מאמרים ותחקירים על היבטים שונים של חיי העיר. גם לאחר שהיה הכתב הפוליטי של 'הארץ' במשך ארבע־עשרה שנה, וגם לאחר שפרש מכתיבה בעיתון, הוא המשיך ללוות את עירו תל־אביב עד עצם ימים אלה." מוסיפה אביבה חלמיש בהקדמה.
בעזרתו של שחורי אנחנו מתוודעים מזוויות ייחודיות גם לכמה וכמה אישים מתולדות העיר: הוא מספר על שמעון רוקח שהוביל להדחתו של משה שלוש מראשות עיריית תל־אביב; מציג את השירותים שהציע ז'בוטינסקי להקמת הנמל; מתאר את פרשת היחסים בין ז'בוטינסקי לדיזנגוף וחושף כיצד גינת חיים נחמן ביאליק הייתה לגינת קריית מאיר (דיזנגוף).
אם אתם רוצים לדעת כמה משפחות באמת ייסדו את שכונת 'אחוזת בית' והעיר תל־אביב? איך התקבל הצ'פלין בשמי העיר? כיצד הוקמו שוק הכרמל ומכבי האש ומי צעד בראש העדלידע רכוב על סוס? הספר של אילן שחורי יספק לכם את כל התשובות.
התמונות מתוך הספר ״תל אביב שלי״
הספר 'תל אביב שלי', מאת: אילן שחורי הוצאת 'מדיה 10' 2024.

ראיון עם יואב חריש מנהל מחלקת הנוער של הפועל גבעתיים בכדורסל

הצצה אל מאחורי הקלעים של הספארי דרך עיניהם של המומחים שדואגים לכל פיל, עטלף וצב בן תשעים

בין המלחמה בשטח לתרבות באולפן
הכירו את הצעירים מגבעתיים ומרמת גן – הדור הבא של התקשורת

עוגות גבינה אפויות וקרות, שילובים מקוריים, מאפים מפתיעים, פיצות ופסטות טריות שיהפכו כל שולחן חג לקרנבל של טעם, ניחוח ויופי

עשר המשואות של גבעתיים ורמת גן
לרגל יום העצמאות, בחרנו להעניק עשר משואות לנשים וגברים מעוררי השראה שמדליקים אור בלב הערים שלנו.
בין אם הם תושבי האזור ובין אם עשייתם היומיומית היא שהופכת את גבעתיים ורמת גן למקום טוב יותר – הם הפנים היפות של הקהילה שלנו, ומזכירים לנו שיש לנו על מי לסמוך.

עשר המשואות של גבעתיים ורמת גן
לרגל יום העצמאות, בחרנו להעניק עשר משואות לנשים וגברים מעוררי השראה שמדליקים אור בלב הערים שלנו.
בין אם הם תושבי האזור ובין אם עשייתם היומיומית היא שהופכת את גבעתיים ורמת גן למקום טוב יותר – הם הפנים היפות של הקהילה שלנו, ומזכירים לנו שיש לנו על מי לסמוך.

עשר המשואות של גבעתיים ורמת גן
לרגל יום העצמאות, בחרנו להעניק עשר משואות לנשים וגברים מעוררי השראה שמדליקים אור בלב הערים שלנו.
בין אם הם תושבי האזור ובין אם עשייתם היומיומית היא שהופכת את גבעתיים ורמת גן למקום טוב יותר – הם הפנים היפות של הקהילה שלנו, ומזכירים לנו שיש לנו על מי לסמוך.


המצפור ברחוב המרי, מהתצפיות המרשימות בגוש דן, נסגר זמנית בעקבות עבודות להקמת מאגר מים חדש. בסיומם צפוי לקום במקום מצפור משודרג עם גינה, שבילי הליכה, ורחבת תצפית

בנימוקי הזכייה הודגש החיבור בין מסורת ושורשים לבין חדשנות ויצירתיות, לצד טיפוח תלמידים בעלי מעורבות חברתית ותחושת אחריות לקהילה.

המתחם ממוקם ברחובות קריניצי 21-25 ונחלת יוסף 2-8, בלב העיר רמת גן. 87 דירות יהרסו ובמקומם יבנו כ-300 יח"ד

עמותת קהילתיים פועלת בתחומי התרבות, הקהילה, הפנאי והחינוך המשלים. רחל תחליף בתפקידה את מייסד העמותה והמנכ"ל העמותה היוצא, שרון אבן טוב

לאחר שנים של חסמים תכנוניים, הושלמו תנאי ההפקדה של שתי תוכניות התחדשות: השכונות הדרומיות ושכונת "רבין מערב"

במסגרת כנס השקת מדד השקיפות הארצי של עמותת שבי"ל שנערך באוניברסיטת תל אביב, הוענק לעיריית גבעתיים ציון 90 מתוך 100

נזק נגרם למסעדת השווארמה הממוקמת ברחוב בתפוצות ישראל

מאות אלפי דירות בגוש דן עדיין ללא מיגון, ובעלי הדירות נדרשים להכריע: להמתין להתחדשות עירונית או לדאוג לביטחון כבר היום

בעוד תל אביב ממשיכה להוביל במספר הדירות המוחלט, גבעתיים ניצבת במקום הראשון בישראל בשיעור מימוש פרויקטים התחדשות עירונית מכלל התחלות הבנייה עם נתון פנומנלי של למעלה מ-92%. מנגד, ברמת גן נרשמה ירידה חדה במשקל הפינוי-בינוי והתמ"א.

סקר הנדסי של הרשות לאכיפה במקרקעין העלה חשש כבד ליציבותן של כ-2,500 מרפסות בכ-1,250 בניינים בעיר

במסגרת הפרויקט ברח' עמק הברכה 28-30, יהרסו שני בניינים ישנים ובמקומם יוקמו שני בנייני מגורים חדשים בני 9 קומות עם תמהיל רחב של דירות

התושבים טוענים לירידת ערך ופגיעה באיכות החיים בעקבות תוואי הקו הסגול של הרכבת הקלה; בעירייה ובנת"ע מבקשים לדחות את התביעה

החלטת ועדת הערר בפרויקט המלך ג'ורג' פינת זמנהוף בתל אביב, עשויה להפוך לקו פרשת מים במאבק סביב היטלי ההשבחה בפרויקטי תמ״א 38

פערים בפרשנות לגודל הדירות בפרויקטי התחדשות עירונית משליכים על היקף התמורה ועלולים לעכב את קידום הפרויקט
הצטרפו גם אתם לאלפים שכבר מנויים,
עשו מנוי למגזינים הכי מעניינים, ובחינם!
הצטרפו גם אתם לאלפים שכבר מנויים,
עשו מנוי למגזינים הכי מעניינים, ובחינם!


