
האור בסטודיו כבה – פרידה מיאיר גרבוז
פרידה מיאיר גרבוז – האמן, הסופר, הסאטיריקן והפובליציסט


ד"ר נגה רוזנפרב
20 ביוני 2024
לכתוב ביוגרפיה של עיר מרכזית, תוססת ומעניינת כמו תל אביב, היא בהחלט משימה מורכבת. עיר ססגונית שהיא תוצר של מגוון תרבויות, הלב הפועם של היישוב שבו התנהלה עיקר הפעילות התרבותית של הארץ – תיאטרונים, גלריות, הוצאות ספרים, עיתונים ומוזיקה. "תל־אביב היא באמת עיר הפלאות של ארץ ישראל" הכריז הרברט סמואל, בנאום הפרידה שלו מהעיר במחצית 1925.


"אוצר בלום ועשיר של אנקדוטות, אירועים ותהליכים. הספר חושף את מכמניה של העיר, הגלויים והנסתרים, אלה מן העבר והעכשוויים, וכמו דוחק בקורא לא להסתפק בקריאה, אלא ללכת ברחובותיה ובסמטאותיה של העיר ולהתבשם מהעושר האנושי והתרבותי שהיא התברכה בהם"
הספר 'תל אביב שלי' שכתב אילן שחורי, מביא את סיפור תולדות העיר תל אביב בעין אקדמית, חוקרת ועיתונאית. מעין סיכום חלקי של ארבעים וחמש שנות מחקר, במגוון רחב של מאמרים ותמונות, באמצעותם הוא לוקח אותנו לסיור במרחבי הזמן והמקום. 32 פרקים מההיסטוריה של תל אביב בארבע חטיבות: גיבושה של עיר – ראשית המוסדות והשירותים; דיזנגוף – לא רק שם של רחוב; התרבות העירונית התל אביבית; וסיפורי עיר – מאבקים ומלחמות בראשית הדרך.
"אוצר בלום ועשיר של אנקדוטות, אירועים ותהליכים. הספר חושף את מכמניה של העיר, הגלויים והנסתרים, אלה מן העבר והעכשוויים, וכמו דוחק בקורא לא להסתפק בקריאה, אלא ללכת ברחובותיה ובסמטאותיה של העיר ולהתבשם מהעושר האנושי והתרבותי שהיא התברכה בהם." כותבת בהקדמה לספר ההיסטוריונית פרופ' אביבה חלמיש.


"כמה משפחות באמת ייסדו את שכונת 'אחוזת בית' והעיר תל־אביב? איך התקבל הצ'פלין בשמי העיר? כיצד הוקמו שוק הכרמל ומכבי האש ומי צעד בראש העדלידע רכוב על סוס?"
חי את כל חייו בתל אביב
אילן שחורי, נשוי לנגה, אב ל-2 ילדים וסב ל-6 נכדים. הוא יליד העיר שחי את כל חייו בתל אביב, מורה דרך, עיתונאי והיסטוריון של תל אביב החוקר את תולדות העיר 45 שנים, כ'מפעל חיים'. בנוסף, הוא מתחזק אתר פופולארי וזהו ספרו הרביעי על העיר תל אביב ותולדותיה.
על הספר עבד שחורי כעשר שנים, הוא כולל מאמרים מההיסטוריה של תל אביב שחלקם פורסמו בכתבי עת שונים ועברו עיבוד מחדש לצורך הספר וחלקם מאמרים שנכתבו במיוחד. בימים אלה הוא משלים עבודת דוקטורט בהיסטוריה של תל אביב בימיו של מאיר דיזנגוף בתקופת המנדט באוניברסיטת חיפה.
בין דפי הספר מהדהדים זיכרונות הילדות הראשונים של שחורי כמו הטיול עם הוריו בעגלת ילדים בכיכר דיזנגוף הראשונה ועשרות התצלומים שנוצרו מאז ממקום זה. מגן הילדים 'גן חנה' ברחוב לכיש, זכורה לו החגיגה הגדולה שבה השתתף במלאת חמישים שנה לתל אביב.
בספר תמצאו מידע על ראשית התגבשות הבוהמה התל אביבית וסיפורם של חֶבְרֶ'ה טְרַאסְק' בתל אביב הקטנה, על דמותו הססגונית של מאיר דיזנגוף, האיש מאחורי הרחוב, שהיה לשריף תל אביבי, כיצד התפתחה מערכת התחבורה הציבורית בתל אביב ומי זכה להיות ראש עיר בתל אביב במשך ימים ספורים בלבד.
אנקדוטה נוספת, הזכורה לשחורי היטב, התרחשה עת ביקר במסגרת תפקידו כעיתונאי בבניין עיריית תל אביב. בוקר אחד, הוא נתקל בפקיד עירוני ששרף כמה מסמכים במגרש החנייה הסמוך לבית העירייה. כששאל לפשר מעשיו, השיב לו הנ"ל כי נתבקש לפנות מס' חדרים מהארכיון העירוני ומה שנחשב כמיותר, הוחלט להשמידו. שחורי ביקש את רשותו לקבל חלק מהחומר שנועד להשמדה ומשנעתר בשמחה, גילה בביתו אוצר שלא יסולא בפז בדמות מסמכים עירוניים היסטוריים, כתבי עת עירוניים, מכתבים של דיזנגוף ועוד…

"בוקר אחד, הוא נתקל בפקיד עירוני ששרף כמה מסמכים במגרש החנייה הסמוך לבית העירייה. כששאל לפשר מעשיו, השיב לו הנ"ל כי נתבקש לפנות מס' חדרים מהארכיון העירוני ומה שנחשב כמיותר, הוחלט להשמידו…"
"בכל זאת יש בה משהו"
"לאילן שחורי יש קול ייחודי במקהלת הכותבים על תל־אביב, והוא משמיע אותו בדרכים רבות ומגוונות. סיפור תולדותיה של תל־אביב והתפתחותה הוא מפעל חייו, והוא מכיר את העיר לפני ולפנים ומזוויות שונות. במהלך קרוב לעשר השנים ששימש בהן כתב עיתון 'הארץ' לענייני תל־אביב הוא פרסם עשרות מאמרים ותחקירים על היבטים שונים של חיי העיר. גם לאחר שהיה הכתב הפוליטי של 'הארץ' במשך ארבע־עשרה שנה, וגם לאחר שפרש מכתיבה בעיתון, הוא המשיך ללוות את עירו תל־אביב עד עצם ימים אלה." מוסיפה אביבה חלמיש בהקדמה.
בעזרתו של שחורי אנחנו מתוודעים מזוויות ייחודיות גם לכמה וכמה אישים מתולדות העיר: הוא מספר על שמעון רוקח שהוביל להדחתו של משה שלוש מראשות עיריית תל־אביב; מציג את השירותים שהציע ז'בוטינסקי להקמת הנמל; מתאר את פרשת היחסים בין ז'בוטינסקי לדיזנגוף וחושף כיצד גינת חיים נחמן ביאליק הייתה לגינת קריית מאיר (דיזנגוף).
אם אתם רוצים לדעת כמה משפחות באמת ייסדו את שכונת 'אחוזת בית' והעיר תל־אביב? איך התקבל הצ'פלין בשמי העיר? כיצד הוקמו שוק הכרמל ומכבי האש ומי צעד בראש העדלידע רכוב על סוס? הספר של אילן שחורי יספק לכם את כל התשובות.
התמונות מתוך הספר ״תל אביב שלי״
הספר 'תל אביב שלי', מאת: אילן שחורי הוצאת 'מדיה 10' 2024.

פרידה מיאיר גרבוז – האמן, הסופר, הסאטיריקן והפובליציסט

בין המלחמה בשטח לתרבות באולפן
הכירו את הצעירים מגבעתיים ומרמת גן – הדור הבא של התקשורת, ורדי שפר ועמרי לזרוב

"ברואנדה יש רוב מוחלט לנשים בממשלה, למעלה מ-80% הן נשים-שרות המקדמות אג'נדה נשית מובהקת שבראשה קידום הביטחון הנשי במדינה […] הצלחתן של הנשים בתחומים הפוליטיים, הכלכליים והחברתיים נתפסת ברואנדה כאסטרטגיה התורמת לקידומה הלאומי, החברתי והכלכלי של המדינה"

"השירה במקהלה ממלאת את ליבי ומאירה לי את הבוקר" מקהלת נשים גמלאיות של תושבות גבעתיים.

לאחר כשנה וחצי של עבודות, הושלם פרויקט ההתחדשות המקיף באחד מצירי התנועה המרכזיים בעיר, שכלל שדרוג תשתיות, חידוש המרחב הציבורי והסדרת התנועה

מפגשים עם סופרים, הצגות, סדנאות יצירה, הרצאות ואירועים לכל המשפחה הפכו את חודש הקריאה בספריות גבעתיים לחגיגה תרבותית מרשימה

מוטי אקסמיט יצר פרויקט ספרותי המביא את סיפורן של פרשיות פליליות סוערות בישראל, דרך מסלול חייו של תנ"צ בדימוס אבי נוימן

עמרי בן ארי בונה את דור העתיד של טניס השולחן בגבעתיים

האירועים המרכזיים בשבוע הקרוב בגבעתיים, ימים ראשון עד שבת
האירוע, שמתקיים מדי שנה והפך למסורת עירונית, נועד להביע הוקרה והערכה לשורדות ולשורדי השואה על גבורתם, תעצומות הנפש שלהם ותרומתם לחברה ולמדינת ישראל

האירוע, שמתקיים מדי שנה והפך למסורת עירונית, נועד להביע הוקרה והערכה לשורדות ולשורדי השואה על גבורתם, תעצומות הנפש שלהם ותרומתם לחברה ולמדינת ישראל

תל אביב: בית המשפט: אי אפשר להפוך כל מרתף לדירה – גם אם יש בו חלונות ואור טבע

עדי גבאי-לב: הקהל הגיאורגי קיבל אותנו בחום והעניק ללהקה פירגון עצום לאורך כל ימי הפסטיבל

"הדילמה הכי רגישה של ההתחדשות העירונית היא איך משמרים את ה-Genius Loci (בלטינית: רוח המקום) זהו מושג המתאר את האווירה, האופי הייחודי, והזהות התרבותית או ההיסטורית של מיקום מסוים"

האירועים המרכזיים בשבוע הקרוב בגבעתיים, ימים ראשון עד שבת

הדירה החדשה היא רק חלק מהסיפור: האותיות הקטנות בהסכם עלולות להגביל אתכם במשך שנים, לייקר את העסקה ואף למנוע מכם למכור את הדירה כשתזדקקו לכך

האם הייתם מסכנים מיליון שקלים רק כדי להימנע משיחה מביכה עם בן או בת הזוג?

רוב רוכשי הדירות נפגשים עם בנקאי משכנתאות, אך לא תמיד מכירים את תפקידו, את גבולות האחריות שלו ואת השאלות שכדאי לשאול לפני שחותמים על אחת העסקאות הכלכליות הגדולות בחיים

מגזין רמת גן פלוס 145 גרסת הדפדוף האינטראקטיבית הקליקו על המודעות שבמגזין למידע רלבנטי נוסף המגזינים ספריית המגזינים עשו מנוי למגזין 'גבעתיים פלוס', בכל גיליון כתבות וטורים מעניינים ומעמיקים אל תחמיצו, עכשיו ללא תשלום! עשו

האסון בירושלים מציף מחדש את החשש מיציבותן של מרפסות ישנות ברחבי הארץ. סקר הנדסי בבני ברק העלה כי אלפי מרפסות דורשות בדיקות נוספות, והמומחים מזהירים מפני סכנה בטיחותית

צוות בין-משרדי ממליץ לשנות את מנגנון היטל ההשבחה כך שבמקרים של תוכניות הכוללות זכויות בנייה שאינן ודאיות, החיוב יידחה לשלב מתן היתר הבנייה

התוכנית להקמת מגדל מעורב שימושים בן 38 קומות במתחם ביאליק-המעג"ל, בסמוך לבניין עיריית רמת גן, הגיעה לדיון בוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה תל אביב
הצטרפו גם אתם לאלפים שכבר מנויים,
עשו מנוי למגזינים הכי מעניינים, ובחינם!
הצטרפו גם אתם לאלפים שכבר מנויים,
עשו מנוי למגזינים הכי מעניינים, ובחינם!


