21/12/2024
21/12/2024
שבת, 21 בדצמבר 2024

המלחמה הנוכחית מזכירה לכולנו שאסור לקחת סיכונים!

הממ"ד מציל חיים!

למעלה מ-60% מהדירות במדינת ישראל, כ- 3 מיליון אזרחים, ללא מרחב-מוגן-דירתי
עפ"י נתונים מהתאחדות הקבלנים בוני הארץ

אוקטובר 2023

לממ"דים מספר תפקידים ומשמעויות:

  1. בעת רעידת אדמה, הם עוזרים מאד בחיזוק המבנה, מקטינים את הנזק ואת סכנת ההתמוטטות, ומעניקים מחסה בטוח לאזרחים ששוהים במבנים שלא ניתן לצאת מהם במהירות הדרושה.
  2. בזמן אירוע ביטחוני, ממ"ד מגן מפני רסיסים והדף. שיעור השרידות של הנמצאים בממ"ד גדל משמעותית ויש הפחתה לנזק ישיר, כאשר הפיצוץ, מחוץ לבניין.
  3. 3. חדר נוסף בבית – הוספת ממ"ד בפרויקט במסגרת התחדשות עירונית, משמש כחדר נוסף בבית.
  4. יתרון לאנשים בעלי מוגבלויות – ממ"דים בדירות הם אמצעי חשוב עבור בעלי מוגבלויות וקשישים שלא מסוגלים להגיע בכלל או במהירות, למקלט העירוני או למרחב ציבורי מוגן.

אין צורך בחומרים מיוחדים

פיקוד העורף עמל בשנים האחרונות על התאמת הממ"ד לחומרי הגלם והאביזרים הדרושים לחיים שגרתיים לפי אופי הבנייה הנפוץ בישראל. בניית ממ"ד נעשית על ידי קבלנים ללא סווג מיוחד נדרש, כשהתכנון הוא במידות סטנדרטיות וקבועות. גודל הממ"ד עומד על 12 מ"ר. (גודל של חדר). על פי רוב מדובר על קירות בעובי של 20-30 ס"מ המשולבים בקירות חיצונים לבניין.

ממ"דים לשיפור החוסן הלאומי

עידוד בניית ממ"דים הוא אינטרס חברתי שמשפיע על החוסן הלאומי. כשם שכיפת ברזל יצרה הגנה עורפית, ששינתה את פני הדברים מקצה לקצה באירועים ביטחוניים, כך הדברים רלבנטיים לממ"דים. ככל שיותר דירות ובתים בישראל יכללו מרחבים דירתיים מוגנים, כך החוסן הלאומי של ישראל ישתפר  וזה נכון כמובן גם לבתי חולים, מרכזים מסחריים, מוסדות לימוד וכדומה.

במציאות הישראלית שבה אנו חיים, לדרוש חדר מוגן בבית המגורים שלכם, הינה חובה. במדינה כמו שלנו, שבה אנחנו מתמודדים עם אירועים ביטחוניים שונים, ממד מציל חיים ואין ברירה אחרת.

האם ניתן לבנות בדירה ישנה ממ"ד באופן עצמאי?

מנהל התכנון והבניה, מתכנן להקל על תוכניות לבניית ממ"דים בבניינים ישנים. בעלי דירות שמבקשים לבנות בעצמם, נדרשים לשלם לפחות מאתיים אלף ₪ ובנוסף אישור משאר הבעלים בבניין המשותף.

בנוסף, על הבעלים להתקשר ולממן אנשי מקצוע אשר אמורים להוציא את הבניה לפועל כגון- עו"ד, אדריכל, מפקח בניה, חברת ביצוע- כל אלה על חשבון הבעלים.

מנגד, הוספת ממ"ד היא חלק בסיסי שבו בכל פרויקט תמ"א 38 או פנוי בינוי -הבעלים מקבלים תוספת של ממ"ד בדירתם החדשה, על חשבון היזם.

*תמונה להמחשה בלבד

"בניית ממ"ד נעשית על ידי קבלנים רגילים כשהתכנון הוא במידות סטנדרטיות וקבועות. על פי רוב מדובר על קירות בעובי של 20-30 ס"מ המשולבים בקירות המבנה האחרים. לא זו אף זו, גם הספקים של החלונות ומוצרי המסגרות הם אותם הספקים"

חשיבות הממ"דים בהתחדשות העירונית

הוספת ממ"ד במסגרת התחדשות עירונית, אינה כרוכה בעלויות מצד בעלי הדירות, מעניקה בטחון וכמובן מוסיפה חדר נוסף בבית.

בסוף שנת 2021 הגיע לסיומו מאבק בין התאחדות הקבלנים לעיריית רמת גן כנגד מדיניות שעצרה כמעט לחלוטין פרויקטים של תמ"א 38 בשטחי העיר. בית המשפט המחוזי קבע כי העירייה צריכה לשנות את מדיניותה וערעורה נדחה בבית המשפט העליון. בפסק הדין במחוזי הוסבר שתמ"א 38 ממלאת תפקיד חשוב גם בהגנה מפני אירועים ביטחוניים.

בפברואר 2022 פסק בית המשפט העליון, וקבע: "ממ"ד קרוב ותקני משפר את ההגנה על השוהים בו עד יעבור זעם. תכלית חשובה זו מוגשמת באמצעות עידוד בעלי דירות להוסיף לדירתם ממ"ד בשטח מינימלי, באמצעות הענקת פטור מהיטל השבחה, המביאה לחיסכון כלכלי" (בר"ם 21/6874). בית המשפט העליון עמד בפסיקתו על הערך הביטחוני של הממ"ד, לצד התכלית של תמ"א 38 והתחדשות עירונית כנגד רעידות אדמה.

אנו תקווה שגם הרשויות והגורמים במחלקת הנדסה הקובעים בכל עירייה, יפנימו גם הם את חשיבות ותפקיד הממ"ד, באמצעות אישור וקידום של תוכניות.

למצער, כאשר סוף סוף נחתם הסכם בין יזם לבעלים ומוגשת בקשה להיתר  לעיריה, מתגלה, במרבית המקרים, שהתהליך ארוך מידי, מסורבל, ולפעמים רבות אין כח אדם בעיריה שיטפל ויקדם.

כך, מאות פרויקטים כיום, ממתינים להיתרים, שנים ארוכות מידי, שנים שגורמות להוצאות מופרזות של היזמים בניסיון לקדם את הפרויקטים, שנים של ייאוש וחוסר אמון מצד הבעלים כלפי הרשויות.

הדבר חייב לקבל משמעות שונה היום אחרי המלחמה.

על הרשויות לתת להתחדשות עדיפות ראשונה במעלה, להוסיף כוח אדם, לקבל מימון שיספיק להם לקדם תוכניות והיתרים תוך שנה, במסגרת תמ"א 38 (בניין אחד) או 4 שנים במסגרת פינוי בינוי של מעל 50 בעלים קיימים. אם נצטרך להמתין יותר- משמעות וחשיבות מערך ההגנה אינו יעיל וישים.

בימים קשים אלו, אנו מתפללים להשבת השבויים בשלום, להגנה מלאה על המדינה ולימים טובים שישובו עלינו ועל כל עם ישראל.

 

מעוניינים להרחיב? מידע נוסף ניתן למצוא במדריך לתמ"א 38 ופינוי בינוי שכתבה עו"ד רוית סיני, הקליקו כאן

 

הכותבת, עו"ד רוית סיני, בעלת משרד עורכי דין המתמחה בעסקאות תמ"א 38 ופינוי בינוי מהמובילים בתחום התחדשות עירונית בדירוג Dun's 100

כל האמור לעיל אינו מהווה תחליף ליעוץ משפטי פרטני ומלא ו/או ייעוץ עסקי פרטני ומלא

טור המומחית של עו"ד רוית סיני התפרסם במגזינים 'גבעתיים פלוס' ו'רמת גן פלוס

כתבות נוספות של המומחית
המגזינים

עשו מנוי למגזין 'גבעתיים פלוס',

בכל גיליון כתבות וטורים מעניינים ומעמיקים
אל תחמיצו, עכשיו ללא תשלום!

עשו מנוי למגזין 'רמת גן פלוס',

הישארו מעודכנים
אל תחמיצו, עכשיו ללא תשלום!
אולי יעניין אותך
11/03/2022

גאווה מקומית

גאווה מקומית איך הצליחה פיצרייה מקומית ברמת גן להפוך לסיפור סינדרלה מעורר השראה, עם הכרה בינלאומית וחדירה למקום מכובד בחמישייה הפותחת של הסניפים המובילים והמצליחים ביותר בעולם של רשת הפיצריות הבינלאומית פאפא ג’ונס, המונה מעל
08/03/2018

המנות שיעשו לכם את הקיץ – פרויקט מיוחד

הקיץ הגיע שוב, הטמפרטורות בחוץ עולות, וצריך מנות שיעשו לנו קצת קריר בלב (אם לא בפה). מה מתחשק? אז ככה, מתחשק לאכול מנות קלילות, צבעוניות, ואולי אפילו מצננות. קבלו את מצעד המנות הכי מתאימות
10/30/2021

רוצים להרכיב מסגרות משקפיים חדשניות ונוחות ביותר?

קיראו עד הסוף! משקפי תקליט ויניל רוצים להרכיב מסגרות משקפיים חדשניות ונוחות ביותר? ההתקדמות הטכנולוגית בפיתוח חומרים חדשים ובציוד טכנולוגי חדשני אפשרו ליצרנים שמתמחים בייצור ועיצוב מסגרות משקפיים לשכלל ולשפר את מסגרות הראייה ומשקפי השמש
אל תפספסו הכתבות האהובות
החיים הטובים

חנוכה 2024 חגיגת סופגניות

אז החורף כבר כאן ואיתו מתקרב בצעדי ענק חג החנוכה – החג הכי משמין בשנה. בדקנו ומצאנו עבורכם את הסופגניות ששוות את הקלוריות ואת הספורט שצריך לעשות אחרי… שיהיה חג טעים!

קראו עוד»
כתבות השער

זהו עצם העניין

ד"ר ערגה הלר היא חוקרת תרבות, מרצה בכירה במכללה האקדמית לחינוך ע"ש קיי בבאר שבע ● מתמחה בעיצוב הזהויות העברית והישראלית בספרות ילדים, ספרות שואה וספרות פנטזיה

קראו עוד»
Shape
Shape

נשמח לשמוע מה שיש לך להגיד לנו

זהו? יוצאים מהאתר?

הצטרפו גם אתם לאלפים שכבר מנויים,

עשו מנוי למגזינים הכי מעניינים, ובחינם!

זהו? יוצאים מהאתר?

הצטרפו גם אתם לאלפים שכבר מנויים,

עשו מנוי למגזינים הכי מעניינים, ובחינם!

דילוג לתוכן