15/01/2025
15/01/2025
יום רביעי, 15 בינואר 2025

איך מחולקות הדירות שתקבלו בהתחדשות עירונית?

התחדשות עירונית היא צו השעה – במציאות הביטחונית הנוכחית כולנו מבינים היטב את הצורך הקריטי שבקידום פרויקטים המספקים לתושבי ישראל הגנה מפני טילים

15/8/2024

כל התנגדות שאינה סבירה, עלולה לעלות ביוקר. למי שרואה בפרויקט התחדשות עירונית דרך לעשיית רווח כלכלי, אני מציעה להתעשת ולשנות כיוון. דירה חדשה ומודרנית עם ממ"ד, בסטנדרט מגורים ההולם את המילניום השלישי ומבלי להוציא שקל מהכיס – היא תמורה ראויה מספיק (וזה עוד לפני שהזכרנו את עליית ערך הכנס). סחטנות, נצלנות  ועיכוב מודע של פרויקטים, עשויה לעלות בחיי אדם.

על פי מה נקבעת חלוקת דירות התמורה החדשות במיזמי פינוי-בינוי?

אופן קביעת מיקום דירות התמורה מתבצע כיום באמצעות מנגנון שמאי – שמאי מטעם בעלי הדירות – שהוא חלק מנבחרת המומחים המלווה את בעלי הדירות לאורך הפרויקט, מנקד כל דירה ודירה וקובע מה חלקה היחסי בבניין המיועד לפינוי-בינוי, ובהתייחס למספר פרמטרים מרכזיים:

  • גודל הדירה בהתאם להיתר.
  • מספר כיווני האוויר ואיזה כיווני אוויר (עורף/חזית).
  • הקומה בו נמצאת הדירה.
  • מצב הדירה. במידה ונעשה שיפוץ מאסיבי השמאי אמור לקחת בחשבון נתון זה (רק במצב ואכן מדובר בשיפוץ משמעותי בהיבט של גודל והיקף)
  • הצמדות (דירות להן יש הצמדות בהיתר כגון: גג, חניה וכדומה)

לאחר חישוב כלל הנתונים, לכל בעל דירה קיים, משובצת דירה חדשה בפרויקט, ובדגש על תמורות הוגנות, שקופות ושוויוניות. צריך להבין: קביעת התמורות מחייבת התנהלות רגישה, סבלנית ומקצועית מול בעלי הדירות. לכן, בכל אחד מהפרויקטים שאני מלווה, אני מקפידה לשתף את בעלי הדירות כבר בתחילת הדרך: לוודא שהם מבינים ומסכימים לתהליך, ולעיתים גם להסביר שהרצונות שהם מעלים בפני, אינם ברי מימוש מבחינת העירייה.

באילו מקרים ניתן לסרב לקידום פרויקט התחדשות עירונית?

סרבנות מוצדקת מתייחסת לאותם המקרים בחוק ובפסיקה, בהם בעלי דירות יכולים שלא להסכים לקידום התחדשות עירונית בבניין או במתחם בו הם מתגוררים. כך למשל, ניתן להתנגד לפרויקט במידה והיזם מבקש להעניק תמורות לא הוגנות, המייצרות אפליה ברורה בין אוכלוסיית הדיירים.

בהקשר הזה אני יכולה לספר: כמי שנמצאת בתחום שנים ארוכות, אני מכירה היטב את ה'פונקציונרים', אותם בעלי דירות המקיימים עם היזם קשר קרוב, הרחק מעין שכניהם, מתוך מטרה לדאוג לעצמם לתמורות עודפות ביחס לשאר. כדי למנוע תרחיש שכזה, אני פועלת לצמצם את האינטראקציה הישירה בין בעלי הדירות ליזם, כאשר השיח בין הצדדים יתנהל רק באמצעות עורך הדין. כמובן שגם בהסכם המשפטי, מעבר לשקיפות בתמורות, אני מנסחת סעיף במסגרתו אם יתברר כי בעל דירה מסוים מקבל יותר ביחס לשכניו, יוכלו בעלי הדירות האחרים לבטל את העסקה או לחילופין לדרוש מהיזם פיצוי כספי או את השוואת התמורות.

סוגיות מרכזיות נוספות המספקות עילה לסירוב מוצדק נוגעות לכל מה שקשור באי העמדת בטוחות/ערבויות כספיות על ידי היזם למימוש הפרויקט, או לחוסר התייחסות מצד היזם לנסיבות אישיות מיוחדות של בעלי דירות ספציפיים – למשל קשישים, סיעודיים או בעלי מוגבלויות – המחייבות התחשבות ופתרונות ייעודיים.    

תמ"א 38 מסתיימת החודש, מה יעלה בגורל הפרויקטים שמקודמים מכוח התוכנית?

לאחר 19 שנה, תוכנית המתאר הארצית לחיזוק מבנים מפני רעידות אדמה, או בשמה המוכר יותר, תמ"א 38, פוקעת באופן רשמי. המושכות עברו כעת מהמדינה אל הרשויות המקומיות, כאשר את מקום התוכנית הוותיקה עתידות לתפוס תוכניות עירוניות להתחדשות בניינית המותאמות לאופי הבנייה, צרכי האוכלוסייה והתשתיות המקומיות.

ברמה הפרקטית: חלק מהרשויות המקומיות גיבשו תוכניות חלופיות מלאות לתמ"א 38, ברשויות מקומיות אחרות הוארכה התמ"א עד 2026, עקב עמידתן בתנאים שקבעה המועצה הארצית לתכנון ולבנייה, או שתקודם בהן התוכנית להתחדשות בניינית המכונה גם 'חלופת שקד'.

הפתרון המסתמן: מה שייקבע האם ניתן יהיה להמשיך במימוש הפרויקט, או שנדרש יהיה להתאימו לכללי המשחק בתוכניות החלופיות לתמ"א, יהיה מבחן תיק המידע. במילים אחרות, פרויקטים אשר להם תיק מידע בתוקף והספיקו לעמוד בתנאי הסף שנקבעו על ידי הרשות המקומית הספציפית, ימשיכו להתקדם בצנרת ויצטרפו לאותם הפרויקטים שכבר הספיקו להגיש בקשה לקבלת היתר בנייה.

מעוניינים להרחיב? מידע נוסף ניתן למצוא במדריך לתמ"א 38 ופינוי בינוי שכתבה עו"ד רוית סיני, הקליקו כאן

 

הכותבת, עו"ד רוית סיני, בעלת משרד עורכי דין המתמחה בעסקאות תמ"א 38 ופינוי בינוי מהמובילים בתחום התחדשות עירונית בדירוג Dun's 100

כל האמור לעיל אינו מהווה תחליף ליעוץ משפטי פרטני ומלא ו/או ייעוץ עסקי פרטני ומלא

טור המומחית התפרסם במגזינים 'גבעתיים פלוס' ו'רמת גן פלוס' 120

כתבות נוספות של המומחית

האם הכל כלול? חלק 2

הסיסמה הנפוצה בהתחדשות עירונית היא שהבעלים אינם משלמים דבר והכל הוא על חשבון היזם – זה כמובן תלוי בסעיפים הקטנים של ההסכם המשפטי שיחתם לבסוף מול היזם.

קראו עוד »

האם הכל כלול? חלק 1

הסיסמה הנפוצה בהתחדשות עירונית היא שהבעלים אינם משלמים דבר והכל הוא על חשבון היזם – זה כמובן תלוי בסעיפים הקטנים של ההסכם המשפטי שיחתם לבסוף מול היזם.

קראו עוד »

מוסף התחדשות עירונית – מידע הכרחי בכל בית בישראל

כיצד תגנו על זכויותיכם במסגרת פרוייקטי התחדשות עירונית? מוסף התחדשות עירונית מידע הכרחי בכל בית בישראל בשוק ההתחדשות העירונית, קיימים עשרות קבלנים ויזמים, המעוניינים לבנות בבניינים ישנים, בתמורה לזכויות על הדירות החדשות שייבנו במסגרת התחדשות

קראו עוד »
המגזינים

עשו מנוי למגזין 'גבעתיים פלוס',

בכל גיליון כתבות וטורים מעניינים ומעמיקים
אל תחמיצו, עכשיו ללא תשלום!

עשו מנוי למגזין 'רמת גן פלוס',

הישארו מעודכנים
אל תחמיצו, עכשיו ללא תשלום!
אולי יעניין אותך

מה חדש במטבח?

החורף כבר כאן. קר, חשוך וגשום וזה הזמן להתאים את התפריט המשפחתי למזג האויר. כששמעתי שרשת קצביות הבוטיק 'מרינדו' יצאה בסדרה של קדירות בשר החלטתי שאני חייבת לנסות והזמנתי סיר משפחתי.

קראו עוד »

לא פשוט להתמודד לבד מול חברות הביטוח

לא פשוט להתמודד לבד מול חברות הביטוח המדריך לטעויות השכיחות של בני משפחה בתביעות סיעוד עו"ד דוד פייל אִילוּסְטְרַצְיָה  ביטוח סיעודי הוא קרש הצלה של משפחות הנקלעות לבעיה כלכלית קשה בעקבות מצבם הרפואי של ההורים.

קראו עוד »
אל תפספסו הכתבות האהובות
זרקאור

מיכל ברט כבשה את העולם

ב- PASITO בית של פלמנקו, מיכל ברט מלמדת פלמנקו עם כל הלב והנשמה – ילדות, נשים וגברים מביעים ויוצרים ומתנועעים לא רק דרך הצעדים והקצב"

קראו עוד»
החיים הטובים

חנוכה 2024 חגיגת סופגניות

אז החורף כבר כאן ואיתו מתקרב בצעדי ענק חג החנוכה – החג הכי משמין בשנה. בדקנו ומצאנו עבורכם את הסופגניות ששוות את הקלוריות ואת הספורט שצריך לעשות אחרי… שיהיה חג טעים!

קראו עוד»
Shape
Shape

נשמח לשמוע מה שיש לך להגיד לנו

זהו? יוצאים מהאתר?

הצטרפו גם אתם לאלפים שכבר מנויים,

עשו מנוי למגזינים הכי מעניינים, ובחינם!

זהו? יוצאים מהאתר?

הצטרפו גם אתם לאלפים שכבר מנויים,

עשו מנוי למגזינים הכי מעניינים, ובחינם!

דילוג לתוכן