21/02/2025
21/02/2025
יום שישי, 21 בפברואר 2025
כתבות השער

מסע מרתק בין הוראה, מחקר ויצירתיות אקדמית

ד"ר ארז שיינר – מרצה למתמטיקה שמחבר ידע וחוויה

ד"ר נגה רוזנפרב

צילום: איציק רובין

14/2/2025

שתפו:

ארז שיינר (39) הוא דוקטור למתמטיקה המרצה באוניברסיטת בר-אילן, מכשיר דורות של סטודנטים למדעי המחשב, הנדסה ומתמטיקה. לתפיסתו, ההישגים שייכים לתלמידים ואילו חוסר ההצלחה הוא באחריות המרצה. "התפקיד שלנו כמרצים הוא לעורר עניין, להדריך, לבאר, להקשיב, לאתגר, לפרגן ומעל הכול, לשים את טובת הכיתה במקום הראשון", הוא מסביר. הוא תושב רמת גן, נשוי לכרמל, מטפלת באומנות, ואב לשני זוגות תאומים: לואי, לנון, אנה ואליס.

ארז נולד וגדל בחולון ולמד בכיתת מחוננים החל מכיתה ג'. כאשר הגיע הזמן לעבור לחטיבת הביניים, הכיתה כולה עברה לבית ספר אורט-חולון, שם הם סיימו את מרבית הבגרויות בכיתה י', ובכיתה יא' כבר התחילו לימודים לתואר ראשון באוניברסיטת בר-אילן דרך מסלול מול"א (מוכנות לאוניברסיטה).

הוא שירת ביחידת 8200, למד בקורס מח"א, והיום הוא מעביר בו הרצאות העשרה מדי שנה בנושאים המשותפים למקצוע ולאקדמיה. במקביל לשירות הצבאי, למד לתואר שני וכבר בגיל 24 התחיל את לימודי הדוקטורט.

"באותה תקופה הפסקתי להסתפר ואני מגדל שיער ארוך, הכרתי את כרמל, שלימים הפכה לאישתי, התחתנו בספארי, ומאז הספקנו להביא לעולם שני זוגות תאומים" הוא מספר בחיוך.

"אני לבוש בחליפה ועניבה, עם הומור שהופך לבדיחות אבא יחד איתי. אני הוגן מאד בבדיקת מבחנים, ותמיד משקיע בחיבור שאלות חדשות ומיוחדות במיוחד עבור התלמידים. אני מלמד מתמטיקה ברשת ויש לי מיליוני צפיות"

מהי האג'נדה שלך לגבי הוראת המתמטיקה באוניברסיטה?

"בשנים האחרונות, התפקיד שלי כמרצה השתנה – במקום פיקוח מהלוח, עלי להוביל את הכיתה גם באופן מקוון. הסטודנטים מבצעים חלק ניכר מהלמידה באופן עצמאי, וחלק מכלי המקצוע נרכשים בין היתר מהחברים לספסל הלימודים. בעבר הידע האקדמי זרם כטפטוף עדין, והמרצה היה מקור זמין וקבוע של השכלה; היום הידע מציף בנחשול אדיר את התלמידים, והמרצה הוא מדריך גלישה שעוזר לתלמידים לא לטבוע.

אנחנו מודעים יותר לשונות בין התלמידים. אחדים יכולים ללמוד שעה ברצף בקצב איטי, ואחרים היו מעדיפים להכפיל את מהירות המציאות באחת וחצי. יש תלמידים שמסכמים במחברת או במחשב, ואחרים מעדיפים להתרכז בשמיעה. יש שמעדיפים ללמוד בקבוצות, ויש ששמים אטמי אוזניים ומעמידים פנים שאינם שומעים אותך," מסביר ד"ר שיינר את אתגרי ההוראה.

כל הרצאה שלי משודרת ב-youtube live וההקלטה נעשית זמינה באופן מיידי, ויתר על כן במהלך ההרצאות אני מקליד את התוכן לקובץ שזמין אף הוא לסטודנטים. שיטה זו מאפשרת לתלמידים להתרכז בתמונה הגדולה במקום לעסוק במרדף אחרי ההעתקה מן הלוח של פרטים טכניים. הם יכולים להיות רגועים שגם אם איבדו את הקשב לרגע (או לכמה ימים), הם יוכלו להשלים את הפערים בזמן שנוח להם מהבית."

ד״ר ארז שיינר עם הסטודנטים שלו באוניברסיטת בר אילן

"הורים צריכים לאפשר לילדיהם להיחשף לתכנים מתקדמים, ולהתעניין יחד איתם. האהבה למדע היא מדבקת, ואינה משימת בית שהילדים צריכים לעשות אלא דרך חיים שהמשפחה יכולה לחוות יחדיו"

מה האתגר הכי גדול שאתה מתמודד איתו כמרצה?

"אחד האתגרים הגדולים היום בהוראה הוא המוטיבציה של התלמידים. אני משתדל לנסות להגיע אליהם בכיוונים שונים – פיזיקה, היסטוריה מתמטית, מדעי הנתונים, דוגמאות קונקרטיות או תאוריות כמעט פילוסופיות. לעיתים קרובות מספיק ניצוץ אחד על מנת להדליק את אש התשוקה ללימודים. כל תלמידה או תלמיד שלוקחים משהו חיובי מהשיעורים איתי עושים אותי מאושר," אומר ד"ר שיינר.

"ההרצאות שאני הכי אוהב הן אלו שאינן חובה, ותלמידים מגיעים אליהן רק כי הם מעוניינים ללמוד. כך אני מתחזק את פרוייקט המיני קורסים לסטודנטים מכל מוסדות הלימוד בארץ. מדובר בסדרת מפגשים לפני תחילת שנת הלימודים שמטרתה להכין את התלמידים לקראת לימודי המתמטיקה במקצועות המדעים המדויקים והנדסה."

בשתי שורות, מה מייחד אותך?

"אני לבוש בחליפה ועניבה, עם הומור שהופך לבדיחות אבא יחד איתי. אני הוגן מאד בבדיקת מבחנים, ותמיד משקיע בחיבור שאלות חדשות ומיוחדות במיוחד עבור התלמידים. אני מלמד מתמטיקה ברשת ויש לי מיליוני צפיות."

ההישגים של תלמידי ישראל במתמטיקה נמצאים בצניחה. בנתוני המבחן העולמי שהתפרסם לאחרונה ירדנו מהמקום התשיעי למקום ה-23. מה אנחנו יכולים לעשות כדי לשפר את המצב כהורים, כמדינה, כרשות מקומית?

הילדים שלי לומדים בחוג ג'ודו במתנ"ס החל מגיל הגן, אצל ארתור קטייב שגם מלווה ספורטאים אולימפיים. לעומת זאת, במערכת החינוך מפרידים בין מורים של יסודי, חטיבה ותיכון. פעם דוקטורים לימדו מתמטיקה בבתי הספר, והיום לרבים מהמורים אין אפילו תואר ראשון במקצוע מדעי.

נדמה לי שהבעיה היא שמחפשים פתרון כולל ופשוט – מורה אחד שילמד את הכיתה. בעוד שלמורים יש הכשרה וכישרון מיוחד לתווך את החומר למוחות הצעירים, אפשר וראוי לשלב גם חשיפה לתכנים אקדמיים מנקודת מבט אחרת. בחזוני, התלמידים יחשפו לכמות מגוונת של מורים ברמות שונות מלבד תוכנית ההוראה המוצעת על ידי משרד החינוך.

הורים צריכים לאפשר לילדיהם להיחשף לתכנים מתקדמים, ולהתעניין יחד איתם. האהבה למדע היא מדבקת, ואינה משימת בית שהילדים צריכים לעשות אלא דרך חיים שהמשפחה יכולה לחוות יחדיו. יצא לי להעביר הרצאות העשרה לילדים מצטיינים יחד עם הוריהם, ומדובר בחוויה מיוחדת ומוצלחת."

ד״ר ארז שיינר בסדנת שוקולד לתלמידי ״אודיסיאה״

מה אתה אוהב לעשות בשעות הפנאי שלך?

"בהפסקות בשיעורים אני נהנה לשחק בכדורסל או פריזבי עם הסטודנטים, אני מרבה לשחק בשחמט בטלפון באפליקציית chess.com, ואני נהנה לבלות זמן איכות עם משפחתי ולטייל בארץ ובחו"ל כשמתאפשר.

כל ערב אני מקדיש כשעה להקריא לילדים שלי ספרים מרחיבי אופקים; מהמיתולוגיה היוונית ועד התנ"ך, מסיפורי שייקספיר ועד ההוביט ושר הטבעות, מאנציקלופדיה לרפואה ועד הדיאלוג שחיבר גלילאו גליליי."

אתה אוהב לבשל? ספר איך הגעת להשתתף בתוכנית "בואו לאכול איתי" והסכמת לחשיפה הזו? מצפייה בתוכנית, נדמה שלא העריכו אותך ואת האוכל המצוין שהגשת. התאכזבת?

"אני אוהב לבשל ולהכין פרלינים, ואף יצא לי להעביר לתלמידי אודיסאה סדנת שוקולד. השתתפתי בעונה הראשונה של 'בואו לאכול איתי', מכיוון שהיה מדובר בערוץ אחד – ערוץ חינוכי, וחשבתי שמדובר בתוכנית בישול. את הפואנטה האמיתית של התוכנית הבנתי רק בדיעבד, ואכן התאכזבתי כשהבנתי במה מדובר כשצפיתי בשידור.

אומרים שאין דבר כזה פרסום שלילי, וכך המצב גם כאן. התלמידים שלי נהנים (יותר מידי) לצפות בתוכנית, ולראות גם אותי נכשל. דווקא הדבר שהכי צורם לי בתוכנית הוא ההתנשאות שנדפה ממני (בין באשמתי, ובין באשמת ההפקה), ומאז גדלתי והתפתחתי ולמדתי להנמיך אותה באופן משמעותי. תלמידי החממה האקדמית הגיעו לביתי לערב המבורגרים בסגנון 'בואו לאכול איתי', ושרדו על מנת לספר על החוויה."

הטופ פייב של ארז

1. שיר אהוב? Child in Time by Deep Purple

2. מאכל אהוב? שווארמה בלאפה

3. דמות משפיעה בחיים? דר' טלי וישנה

4. סרט אהוב? שר הטבעות

5. מקום שהיית רוצה לטוס אליו לחופשה? יפן

הכתבה התפרסמה גם במגזינים 'גבעתיים פלוס' ו'רמת גן פלוס' מספר 128

המגזינים

עשו מנוי למגזין 'גבעתיים פלוס',

בכל גיליון כתבות וטורים מעניינים ומעמיקים
אל תחמיצו, עכשיו ללא תשלום!

עשו מנוי למגזין 'רמת גן פלוס',

הישארו מעודכנים
אל תחמיצו, עכשיו ללא תשלום!
אל תפספסו הכתבות האהובות
Shape
Shape
אולי יעניין אותך
הפסקת אוכל

מה חדש במטבח?

החורף כבר כאן. קר, חשוך וגשום וזה הזמן להתאים את התפריט המשפחתי למזג האויר. כששמעתי שרשת קצביות הבוטיק 'מרינדו' יצאה בסדרה של קדירות בשר החלטתי שאני חייבת לנסות והזמנתי סיר משפחתי.

קראו עוד »
כתבות השער
כתבות השער

סיפור מהסרטים בשלושה ימים

איה כהן אבישר קשרה את הסיפור שכתבה בעשיה של אור-לי, במשפחה המיוחדת שלהם, בנסיבות נפילתו של עומרי וזכתה בפרס הראשון בתחרות, ארבעה כרטיסים לפסטיבל הסרטים בקאן, 'הכל כלול'.

קראו עוד »
כתבות השער

זהו עצם העניין

ד"ר ערגה הלר היא חוקרת תרבות, מרצה בכירה במכללה האקדמית לחינוך ע"ש קיי בבאר שבע ● מתמחה בעיצוב הזהויות העברית והישראלית בספרות ילדים, ספרות שואה וספרות פנטזיה

קראו עוד »
Shape
Shape

נשמח לשמוע מה שיש לך להגיד לנו

זהו? יוצאים מהאתר?

הצטרפו גם אתם לאלפים שכבר מנויים,

עשו מנוי למגזינים הכי מעניינים, ובחינם!

זהו? יוצאים מהאתר?

הצטרפו גם אתם לאלפים שכבר מנויים,

עשו מנוי למגזינים הכי מעניינים, ובחינם!