
מאת: ריבי דנקונה
צילום: אוהד מנקוטה
גינה קהילתית היא גינה הפועלת בשיתוף עירייה ותושבים. העירייה מעמידה שטח, כלי עבודה, מים והתושבים מגננים בה בהתנדבות. לעיתים יוזמים הפעילים אירועים קהילתיים כמו שוק "קח תן", סדנאות הדרכה בגינון, ביצירה או פעילויות אחרות לטובת הסביבה והתושבים. לכל גינה אופי משלה, הנקבע ע"י התושבים, תנאי השטח ומידת שיתוף הפעולה עם העירייה.
בארץ פועלות מאות גינות קהילתיות. בגבעתיים 4 גינות: ברחוב פטאי, בגן חיל האוויר, ברחוב פועלי הרכבת והגינה בגן רבקה.


הגינה בגן רבקה המכונה "גינת הפיראטים" על שום הקירבה לספינה הידועה, החלה לפעול לפני 9 שנים. היוזמים היו "גרעין" של 5 תושבים שגיבש תוכנית להפעיל גינה בדרום העיר.
חברי הגרעין היו אלינה ארביטמן, מאור רוזנברג, שמוליק כהן, ענת בן בסט וריבי דנקונה. באותה תקופה פעלה רק גינה אחת, הגינה בשכונת בורוכוב. ה"גרעין" פנה לעירייה בבקשה לאשר את הרעיון. העירייה נענתה והקצתה שטח שבין ספינת הפיראטים ובית ספר אלון. השטח הראשוני היה כחצי דונם, מכוסה בהרדופים שהיה צורך לעקרם. לאחר מספר שנים התווסף שטח של כחצי דונם לטובת הקמת "בוסתן מאכל". הגינה בגן רבקה אינה מגודרת, היא פתוחה לקהל ומשתלבת בגן הציבורי.
מה גדל בשטח הגינה ששטחה כיום כדונם?
שפע של צמחי תבלין, חלקם מוכר כמו זוטה, אורגאנו, עשב לימון, נענע, רוזמרין וחלקם מוכר פחות כמו מלוח, ריחן קדוש, געדה כרתית, טרגון ועוד. הקהל העובר במקום מרבה לקטוף את צמחי התבלין. בנוסף יש ערוגות ירק, שיחים כקנה סוכר, בננות וגויאבה תותית. העצים בבוסתן: תות, תאנה, רימון, חרוב, שסק, שיזף, שתילים של שקד וכליל החורש וכן עצים פחות מוכרים כמו עוזרר, ער אציל (דפנה), קטלב ומורינגה. ליד העצים בבוסתן הצבנו שלטים עם שמותיהם.
הגינה מושכת קהל רב של מבקרים, בכל הגילים ובכל ימות השבוע.
נוער, צעירים ומבוגרים מגיעים ומוצאים פינה לשבת באחת מפינות הישיבה שבגינה. בסוכת הגינה נערכות מידי פעם ישיבות, אירועים קטנים.
ילדים מגיעים לגינה ל"עבודות חקר". אחרים נהנים לחוות חוויות זריעה, מיון, עישוב, ואפילו של קציר חיטה. הילדים לומדים להשתמש בכלי עבודה וגם… איך להפעיל מדשן (קומפוסטר).
בלב הגינה פועלים 5 מדשנים הפתוחים לקהל. שאריות המטבח שאנשים מביאים, ,מניחים במדשן ומכסים בעלים, הופכות לדשן שמזין את הצמחייה.
המתנות, המזון שקבלנו מאמא אדמה, מוחזר אליה. שאריות הפרי והירק חוזרים לאדמה כדשן שמזין אותה. פעולת מחזור פשוטה וטבעית.
התועלת של השימוש במדשן היא משמעותית: פחות מטעני זבל הנשלחות במשאיות להטמנה, חסכון בשטחי הטמנה, פחות זיהום מי תהום וזיהום אוויר. תרומת הדשן מתבטאת באדמה עשירה וצמחיה משגשגת. גילינו שהמדשנים מהווים "אבן שואבת" המושכת אליה ציפורים רבות המוצאות שפע של מזון בסביבה. יש 18 מיני ציפורים בגינה!
וכן שפע פרפרים ויצורים קטנים נוספים.
עוד בעניין מחזור, חלק ניכר מה"רהיטים" בגינה – גידור, תיחום ערוגות, מכלי המדשנים עצמם ועוד, נאספו ברחבי העיר.


מה עוד בגינה ?
לפני שנה שופצה בריכת שכשוך ישנה שנבנתה לפני עשרות שנים. כיום יש בה צמחי גדה וצמחי מים ומעט דגים.
הוקמה תיבת האכלה לציפורים. מי שמניח בתיבה פרוסת לחם רטובה, מוזמן לשבת בסוכה ולהנות ממראה הציפורים האוכלות.
נבנה לוח מודעות עליו חדשות הגינה, מידע על צמחים, הוקמה ספריית גינה..
הפעילים העובדים בגינה, מגיעים לעבוד, בהתנדבות, פעם בשבוע, בימי ג אחה"צ. הוותיקים העובדים באופן עצמאי מגיעים גם בזמנם החופשי, לפי הצורך.
הגינה קולטת בשמחה משתתפים חדשים. אין צורך בידע חקלאי מוקדם ואין הגבלת גיל. מי שרוצה להתנסות בפעילות פיזית קלה באוויר הצח ובחברה, מוזמן בשמחה!






חדשות הנדל"ן מחוז דן תל אביב: בית באר היסטורי לשימור, הזכויות ינוידו למתחם שלמה, התכנית מחברת בין נווה שאנן לדרך שלמה התכנית צפויה לעלות לדיון בוועדה המקומית לתכנון ולבנייה תל אביב, לאחר שגורמי המקצוע בעירייה

התוכנית הכוללת חלה על כ-2,300 מגרשים ברחבי העיר ומבקשת ליצור מסגרת ברורה להתחדשות בנייני מגורים. היא קובעת בין היתר את מסלולי ההתחדשות, מספר הקומות, תקן החניה והיקף השטחים שיוקצו לצורכי ציבור

ארכימדס ואיילון ביטוח ופיננסים יעמידו מסגרות אשראי, פוליסות וערבויות לפרויקט "קיציס תל אביב" של קבוצות חג'ג-צים בשכונת הדר יוסף, הכולל 89 יחידות דיור חדשות

מגדל המשרדים של קבוצת תדהר, קבוצת יוניון והימנותא מתנשא לגובה של כ-320 מטרים וכולל 78 קומותחה

רוב הציבור היהודי מעריך בחיוב את תפקוד הרשות המקומית ביישוב מגוריו. 74% מהפונים לרשות המקומית מרוצים מהשירות שקיבלו, ו-40% כבר פונים לרשות באמצעות האינטרנט

הוועדה קבעה כי מדובר בהסכם פינוי בינוי ולא בעסקת קומבינציה, ולכן הפטור חל גם על הממ"דים בדירות היזם; הערר על היטל של 970,575 שקל נדחה

המרכז הרפואי החדש ברחוב כצנלסון יעניק שירותי רפואה לתושבי גבעתיים והסביבה; לצד פתיחתו עולה גם שאלת הנגישות והחניה באזור

שלושה מגדלים בני 30 קומות ומבנה בן 10 קומות יוקמו בשכונה, במתחם השני לא יוקצו מקומות חניה בשל הקרבה לתוואי הקו הסגול

שישה בניינים ובהם 80 דירות ישנות ייהרסו, ובמקומם יוקמו שני מגדלי מגורים בני 23 קומות עם 224 דירות חדשות

חדשות העיר גבעתיים פלוס העצרת העירונית אשתקד. צילום עיריית גבעתיים גבעתיים מציינת שלוש שנים לשבעה באוקטובר העירייה תקיים במהלך אוקטובר שורת אירועי זיכרון, ובהם טקס עירוני, עמדות הנצחה, מפגש עם משפחות שכולות והקרנת הסרט "חדר

פטור מהיטל השבחה גם למסחר ותעסוקה: החלטה שעשויה לחסוך ליזמים מיליוני שקלים

"חשוב להבין שהתחדשות עירונית היא מרתון ולא ספרינט. פרויקט ממוצע נמשך שנים רבות. דווקא משום כך ההסכם חייב לצפות מראש את כל התרחישים האפשריים…"

התחדשות עירונית בעיקר באזורי הביקוש במרכז: 80.5% מהדירות שהחלה בנייתן בעקבות הריסת בניינים קיימים והקמת חדשים נבנו במחוזות תל אביב והמרכז

קבוצת שי חי וקבוצת שקד אפרים זכו במכרז דיירים לקידום פרויקט ברחובות הראובני ובר יוחאי. הבניינים הישנים צפויים להיהרס ובמקומם מתוכננות כ-80 דירות

היקף המשכנתאות שנלקחו באוגוסט ממשיך להיות גבוה, ונתוני שלושת החודשים האחרונים מצביעים על ביקוש משמעותי לאשראי לדיור. כיצד זה מתיישב עם ההאטה בשוק הנדל"ן?
הצטרפו גם אתם לאלפים שכבר מנויים,
עשו מנוי למגזינים הכי מעניינים, ובחינם!
הצטרפו גם אתם לאלפים שכבר מנויים,
עשו מנוי למגזינים הכי מעניינים, ובחינם!


