22/02/2025
22/02/2025
שבת, 22 בפברואר 2025

גם פרויקט ההתחדשות העירונית שלכם מתעכב?

זה מה שתוכלו לעשות

16/1/2025

  • מה צריך יזם להציג בפני בעלי הדירות לפני חתימת ההסכם?

"תקנות ייעודיות עליהן עמלו בין היתר משרד המשפטים והרשות הממשלתית להתחדשות עירונית, ונכנסו לתוקף ב-2022 – מבקשות להגביר את האמון והשקיפות בין החברות היזמיות ובעלי הדירות, להסיר חסמים ולייעל את שיתוף הפעולה בין הצדדים.

בהתאם לכך, ובטרם חתימה על ההסכם המשפטי, מחויב היזם לכנס את כלל בעלי הדירות לאספה מיוחדת – והיא תהיה תקפה רק אם לפחות 40% מהבעלים נוכחים בכנס, במהלכו יציג בפניהם את סוג העסקה (פינוי-בינוי, תמ"א 38 בסלול הריסה ובנייה מחדש או תמ"א 38 במסלול חיזוק ועיבוי), היקף הפרויקט (מספר יחידות הדיור, הקומות והמבנים), התמורות עליהן הוא מתחייב ואופן המימון (בנק, גורם חוץ בנקאי או פונקציה פיננסית אחרת).

בנוסף, יידרש היזם לעדכן על לוחות הזמנים המשוערים לקידום פרויקט, לתאר את ניסיונו בתחום ההתחדשות העירונית והיזמים עליהם הוא אמון. במסגרת הזו, יצטרך היזם גם לחשוף בפני בעלי הדירות הליכים מנהליים ומשפטיים במידה ומתנהלים נגדו (או נגד מי מבעלי החברה היזמית) – פשיטת רגל, כינוס נכסים פירוק או הקפאה. באחריות היזם גם ליידע את בעלי הדירות אם לו, למעגל המשפחתי הקרוב לו, או למישהו בקרב החברה היזמית יש עניין אישי בפרויקט – לדוגמה: דירה בבניין או קשר עם דייר מסוים, מארגן דיירים או גורם אחר המשתייך למיזם.

אם יותר מ20% מבעלי הדירות בפרויקט הם דוברי רוסית, אמהרית או ערבית, יתבקש היזם לשלב בכנס מתורגמן. בסיום האספה, על היזם להעביר לבעלי הדירות פרוטוקול מפורט (ומתורגם במידת הצורך). כאן החשיבות של עורך הדין המייצג את הדיירים ומכין את ההסכם היא דרמטית – בלי פונקציה משפטית שתלווה את התהליך מראשיתו, תעגן את זכויותיהם ותשמור עליהם בכל שלב ושלב, אסור לצאת אל הדרך".

תמונה להמחשה בלבד
    • האם יזם יכול לעכב את מסירת הדירות?

    הבעיה העיקרית בסכסוכים בין יזם לבעלים הוא עיכוב במסירה. היזם מתחייב במסגרת ההסכם על תאריך יעד ולמרות זאת, הוא מתעכב במסירת הדירה החדשה.

    עיכוב במסירה מקנה לבעלים (שאמורים היו לקבל את הדירות בתאריך מסויים) פיצוי בגין העיכובים שנגרמו ליזם.

    אופן החישוב לצורך הפיצוי הוא כדלקמן:

    במועד שנקבע בהסכם הייתי יכולה להשכיר את הדירה החדשה – בשווי שכירות של 12 אלף ₪ לחודש. קיבלתי את הדירה באיחור של שנה – כלומר הפסדתי 12 אלף ₪ מידי חודש כפול 12 חודשים, פחות סכום השכירות שאני משלמת היום.

    החוק הקנה ליזם 60 יום גרייס (חודשיים שלא נחשבים לדיירים מתוך תקופת העיכוב) ואפשרות לא לשלם פיצוי ככל שהעיכוב נובע ככל שיש כוח עליון.

    לפני שנתיים נכנס תיקון 9 לחוק המכר וקבע שאין עילות שמאפשרות ליזם לא לשלם פיצוי לבעלים בגין איחור במסירה וכן ביטל את 60 יום גרייס ואישפר ליזם רק 30 יום גרייס.

    אין ספר שזוהי הטבה משמעותית וחשובה לדיירים.

    לצערי עדיין אני נתקלת בסעיפים ישנים שמקנים ליזם עילות לא לפצות וחבל שעו"ד הבעלים לא מקפידים להחיל את התיקון החדש שיכול לחסוך לדיירים, הוצאות משפטיות גבוהות בגין הליך משפטי נגד היזם סיכון וחוסר שקט.

     

    הטיפ שלי: במצב העניינים הקיים וכאשר סימני השאלה רבים, מומלץ לבעלי הדירות וליזמים (בעזרת עורכי הדין המלווים) לעדכן את ההסכם המשפטי, ולעשות בו התאמות למצב הנוכחי. צעד כזה יאפשר לצדדים ליישר קו, לשדרג את האינטראקציה וההתגייסות המשותפת למימוש הפרויקט – ולא פחות חשוב: יסייע למנוע עוגמת נפש ומחלוקות עתידיות".

    פרויקט התחדשות עירונית עובר לידי יזם ממשיך – איך זה ישפיע על בעלי הדירות?

    המציאות בשוק ההתחדשות העירונית, מלמדת שלא פעם ולא פעמיים עוברים פרויקטים (הן בתמ"א 38 והן בפינוי בינוי) מידיו של היזם המקורי לידי יזם ממשיך, מה שכמובן עלול לייצר עיכובים בלוחות הזמנים, ולערער את ביטחונם של בעלי הדירות בכל התהליך.  

    כדי למנוע מראש תרחיש כזה, חשוב שאת מכרז היזמים יוביל עורך דין המכיר את תחום ההתחדשות העירונית לעומקו, כמו גם את השחקנים הפועלים בו ויש חשיבות קריטית להסכם המשפטי.

    אני מקפידה לשלב בכל הסכם סעיף העברת זכויות. תכליתו: אם היזם נקלע לקשיים ואין ביכולתו לממש את הפרויקט, המנדט חוזר לבעלי הדירות. הסעיף הזה מקבל משנה תוקף, כשלמיזם כבר הוצא היתר בנייה.

    לסיכום, כשמדברים על סוגיית היזם המתחלף במהלך פרויקט התחדשות עירונית, צריך גם להביא בחשבון את הפסיקות המשפטיות בנושא, אשר אינן מאפשרות את הדרת בעלי הדירות ודורשות את מעורבותם והסכמתם לזהות הקבלן החדש.    

מעוניינים להרחיב? מידע נוסף ניתן למצוא במדריך לתמ"א 38 ופינוי בינוי שכתבה עו"ד רוית סיני, הקליקו כאן

 

הכותבת, עו"ד רוית סיני, בעלת משרד עורכי דין המתמחה בעסקאות תמ"א 38 ופינוי בינוי מהמובילים בתחום התחדשות עירונית בדירוג Dun's 100

כל האמור לעיל אינו מהווה תחליף ליעוץ משפטי פרטני ומלא ו/או ייעוץ עסקי פרטני ומלא

טור המומחית התפרסם במגזינים 'גבעתיים פלוס' ו'רמת גן פלוס' 120

כתבות נוספות של המומחית

האם הכל כלול? חלק 2

הסיסמה הנפוצה בהתחדשות עירונית היא שהבעלים אינם משלמים דבר והכל הוא על חשבון היזם – זה כמובן תלוי בסעיפים הקטנים של ההסכם המשפטי שיחתם לבסוף מול היזם.

קראו עוד »

האם הכל כלול? חלק 1

הסיסמה הנפוצה בהתחדשות עירונית היא שהבעלים אינם משלמים דבר והכל הוא על חשבון היזם – זה כמובן תלוי בסעיפים הקטנים של ההסכם המשפטי שיחתם לבסוף מול היזם.

קראו עוד »
המגזינים

עשו מנוי למגזין 'גבעתיים פלוס',

בכל גיליון כתבות וטורים מעניינים ומעמיקים
אל תחמיצו, עכשיו ללא תשלום!

עשו מנוי למגזין 'רמת גן פלוס',

הישארו מעודכנים
אל תחמיצו, עכשיו ללא תשלום!
אולי יעניין אותך

מה חדש במטבח?

החורף כבר כאן. קר, חשוך וגשום וזה הזמן להתאים את התפריט המשפחתי למזג האויר. כששמעתי שרשת קצביות הבוטיק 'מרינדו' יצאה בסדרה של קדירות בשר החלטתי שאני חייבת לנסות והזמנתי סיר משפחתי.

קראו עוד »
אל תפספסו הכתבות האהובות
זרקאור

מיזם של בית, אהבה וזיכרון

העוגיות שעינב אלקיים לוי ז"ל, אשתו של אור לוי ששב משבי חמאס, נהגה להכין לבנם אלמוג, שמסמלות בית, אהבה וזיכרון – הפכו למיזם הנצחה קהילתי בגבעתיים

קראו עוד»
כתבות השער

כפר עזה שלי

"היום זה נראה רחוק אבל התקווה היא כי בתום הלחימה ועם השבת הביטחון לעוטף עזה/עוטף ישראל, ניתן יהיה לשקם את קיבוץ כפר עזה ולחזור ולגור בו ולחדש את חיי הקהילה לצד הזיכרון של אלו שאינם עוד"

קראו עוד»
זרקאור

מיכל ברט כבשה את העולם

ב- PASITO בית של פלמנקו, מיכל ברט מלמדת פלמנקו עם כל הלב והנשמה – ילדות, נשים וגברים מביעים ויוצרים ומתנועעים לא רק דרך הצעדים והקצב"

קראו עוד»
Shape
Shape

נשמח לשמוע מה שיש לך להגיד לנו

זהו? יוצאים מהאתר?

הצטרפו גם אתם לאלפים שכבר מנויים,

עשו מנוי למגזינים הכי מעניינים, ובחינם!

זהו? יוצאים מהאתר?

הצטרפו גם אתם לאלפים שכבר מנויים,

עשו מנוי למגזינים הכי מעניינים, ובחינם!