12/03/2026
12/03/2026
יום חמישי, 12 במרץ 2026
חדר חדשות

דו״ח רפואי חדש חושף: שורדי השואה בישראל מוותרים על טיפול רפואי

כיום חיים בישראל 115,000 שורדי שואה, שגילם הממוצע הוא 86

מערכת Gplus

28/02/2026

שתפו

115,000 שורדי שואה נותרו בישראל, שגילם הממוצע הוא 86. 28% מהם מרותקי בית, רבים חיים בבניין ללא נגישות וללא מעלית, רובם זקוקים לסיוע רפואי משמעותי ומתקשים לקבלו בשל פערי נגישות, טכנולוגיה ומגורים בפריפריה. 
עמותת "למענם" פירסמה דו״ח רפואי מיוחד החושף תמונת מצב מדאיגה: אלפי שורדי שואה בישראל אינם מקבלים טיפול רפואי בזמן, לא בשל היעדר זכויות, אלא בשל חסמי נגישות, מחסור במומחים, ופערים משמעותיים בין מרכז לפריפריה. נתוני הדו״ח מצביעים על עלייה של יותר מ־20% בפניות לסיוע רפואי, ועל זינוק של מעל 30% בקשיים בהגעה, תיאום ומימוש טיפול רפואי, מגמה שאף החריפה מאז פרוץ המלחמה.
 
לפי הדו״ח, באזורי פריפריה גיאוגרפית, בצפון ובדרום, ישנם רק 2.7 רופאים מומחים לכל אלף נפש – לעומת 5.5 במחוז המרכז. בנוסף, ביישובי הפריפריה זמינים בפועל רק 25%–50% מתחומי המומחיות הקיימים במרכז. עבור שורדי שואה בני 80–90, המשמעות היא המתנה ארוכה יותר לרופא, נסיעות מתישות ולעיתים מסוכנות למרכז הארץ, ובמקרים רבים – ויתור מראש על טיפול. מאז תחילת המלחמה אנו עדים להחמרה של מערכת הבריאות, שגם לפני כן סבלה מאי־ספיקה. מערך ההסעות של העמותה ביצע למעלה מ־5,000 הסעות רפואיות של שורדי שואה מהפריפריה למומחים במרכז, כשכל נסיעה כזו היא אירוע בריאותי בפני עצמו, אירוע שיכול לסכן את חייו של השורד: מאמץ פיזי, סיכון לנפילה, צורך בליווי ותלות בלוגיסטיקה. 
הדו״ח מצביע גם על תופעת "גילנות רפואית": בני 80 ומעלה ממתינים בממוצע כשלושה שבועות יותר לתור לרופא מומחה, מאשר בני עשרים, גם כשמדובר באותו צורך רפואי. בעיתות חירום זמני ההמתנה והמורכבות התפעולית עלולים להתרחב עוד יותר, והדחייה עצמה הופכת גם היא לגורם סיכון.
כ־28% מהשורדים מוגדרים מרותקי בית, רבים מהם מתגוררים בבניינים ללא מעלית, ובמקביל המעבר למערכות דיגיטליות יוצר הדרה בפועל של אוכלוסייה שמתקשה להשתמש באפליקציות ובכלים מקוונים. הצטברות החסמים מובילה לדחיית בדיקות, להחמצת מעקבים רפואיים ולהחמרה במצבים בריאותיים. 
על רקע זה מדגיש הדו״ח את מודל הפעולה של עמותת "למענם", עמותה שבה מתנדבים למעלה מ־2,000 רופאים ורופאות מומחים מבתי החולים בארץ. מודל העמותה מביא רפואת מומחים עד לבית שורדי השואה: ביקורי בית של רופאים מומחים בהתנדבות, מרפאות ניידות, ניהול מקרה רפואי, טיפולי פיזיותרפיה, וליווי עד מימוש טיפול מלא. בשנת 2025 לבדה העניקה העמותה כ־10,000 טיפולים רפואיים, מהם כ־1,550 באמצעות ביקורי בית ומרפאות ניידות – מענה שמבטיח רציפות טיפול גם כשאין יכולת להגיע למרפאה. בימים אלו, סביב יום השואה הבינלאומי, 75 רופאים מתנדבים בעמותה הגיעו לביקורי בית אצל שורדי שואה ברחבי הארץ, כדי לעטוף אותם ביום ציון זה לצד השגרה השוטפת של הביקורים. העמותה פועלת בשיתוף עם ועידת התביעות וקרן דניאלי.
עוד בחדר חדשות
המגזינים

עשו מנוי למגזין 'גבעתיים פלוס',

בכל גיליון כתבות וטורים מעניינים ומעמיקים
אל תחמיצו, עכשיו ללא תשלום!

עשו מנוי למגזין 'רמת גן פלוס',

הישארו מעודכנים
אל תחמיצו, עכשיו ללא תשלום!
אל תפספסו הכתבות האהובות
כתבות השער

בריכת רמב"ם עושה קאמבק

אחרי כמעט שמונה עשורים מאז הוקמה, אחרי שהוכרזה כמבנה לשימור ואחרי שלפני כשמונה שנים ננעלה וננטשה – הבריכה המיתולוגית מתעוררת לחיים

קראו עוד»
Shape
Shape

נשמח לשמוע מה שיש לך להגיד לנו

זהו? יוצאים מהאתר?

הצטרפו גם אתם לאלפים שכבר מנויים,

עשו מנוי למגזינים הכי מעניינים, ובחינם!

זהו? יוצאים מהאתר?

הצטרפו גם אתם לאלפים שכבר מנויים,

עשו מנוי למגזינים הכי מעניינים, ובחינם!

דילוג לתוכן