מהן הסיבות הנפוצות לביטול פרויקטים בהתחדשות עירונית וכיצד ניתן להימנע מכך?
מהן הסיבות הנפוצות לביטול פרויקטים בהתחדשות עירונית וכיצד ניתן להימנע מכך?
פרויקטים רבים של התחדשות עירונית מסוג, תמ"א 38 ופינוי בינוי תקועים ולא מתקדמים, במשך שנים. כך לדוגמא, פועלים יזמים שונים ומחתימים את הדיירים על מה שנקרא "נון שופ" שהוא הסכם בלעדיות שמחייב את הדייר לא לחתום לאף יזם נוסף לפחות שנתיים ו/או מחתימים על הסכמים משפטים. כך יוצא שאותם יזמים, מצליחים להחתים 40-50 אחוזים מהדיירים ולא מצליחים להחתים מעבר לזה.
בפרויקט בבת ים ניסה אחד היזמים להחתים כמה בניינים, אולם בכל בניין, חתמו לו רק בין 20-30 אחוזים מהדיירים. כעבור שלוש שנים, שלח עוה"ד הדיירים מכתב ליזם, כי לאור העובדה שחלפו כמה שנים ועדיין אין לו את רוב החתימות הנדרשות – הוא דורש מהיזם לבטל את העסקה כדין.
היזם למחרת, שלח בתגובה, מכתב התראה לדיירים והודיע להם כי אם הם אכן יעזו לבטל לו את העסקה, הוא יגיש תביעה אישית נגד כל דייר ודייר. במצב זה, עוה"ד שלהם נטש את הדיירים כי הבין שלא תצא עסקה והפקיר אותם מול היזם המאיים.
הדיירים המפוחדים פנו למשרדי, אנו מיד הגשנו תביעה נגד אותו יזם ובאותו יום של הדיון היזם התחנן, שניתן לו עוד זמן לנסות להחתים. סרבנו והיזם נאלץ לצאת מהפרויקט.
מקרים אלו נפוצים לצערי והדיירים לא יודעים כי עליהם לדרוש לפני שחותמים עם מי מהיזמים על ערבות להוצאות משפטיות, כי אחרת הדיירים נאלצים לשלם מכיסם את העלות של עוה"ד בביטול העסקה בבתי משפט.
הפתרון עומד לצאת לאור – הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית יזמה תיקון חדש לחוק המאפשר לבטל את ההתקשרות עם היזם – פתרון לאותם בעלי דירות הכבולים ליזם, שלאורך שנים אינו מצליח או אינו מנסה לקדם את הפרויקט.
מדובר על תיקון חקיקת ההתחדשות העירונית בחוק ההסדרים משנת 2021, לפיו החל מיום 17.11.23 בעלי דירות שהתקשרו עם יזם בכל סוג של עסקת התחדשות עירונית, יוכלו להביא לביטולה של העסקה, אם היזם לא עמד בלוח הזמנים המינימלי שנקבע בחוק לקידום פרויקט, מתוך מטרה למנוע את כבילתם של בעלי הדירות להסכמים שאינן מקודמים בלוח זמנים סביר.
היכולת לבטל התקשרות כזו, תפתח בפני אותם בעלי דירות את האפשרות לקדם התחדשות עירונית בדירתם עם יזם אחר ובהתאם לתנאי השוק הנוכחיים.
עפ"י תיקון החקיקה המדובר, רוב מקרב בעלי הדירות בבניין, כולל אלו שכלל לא חתמו כלל על עסקה, רשאים להחליט על ביטול עסקאות שנחתמו בין בעלי דירות בבניין ליזם, וזאת במקרה בו היזם לא הצליח להשלים חתימת עסקאות עם רוב מסוים מבין בעלי הדירות במסגרת המועדים הקבועים בחוק, וכן במקרים בהם לא קידם את מימושו של הפרויקט, הכולל קידום הוצאת היתר בנייה לפרויקט או כאשר לא, בלוח הזמנים שנקבע לכך בחוק.
בתיקון החדש קיימת הפרדה בלוחות הזמנים המדוברים בהתאם לאופי הפרויקט.
בהסכם תמ"א 38 בעלי הדירות יוכלו לפעול לביטול ההסכם, אם היזם לא הגיע לרוב של 50% מקרב בעלי הדירות תוך 18 חודשים ממועד חתימת העסקה הראשונה בבניין, או לרוב של 67% בתוך 36 חודשים ממועד זה. בנוסף, רשאים בעלי הדירות לבטל את העסקה אם היזם לא הגיש בקשה להיתר למוסד התכנון המוסמך בתוך 42 חודשים ממועד חתימת העסקה הראשונה.
בהסכמי פינוי בינוי ניתן לפעול לביטול עסקה אם היזם לא הגיע לרוב של 50% מבין בעלי הדירות תוך 24 חודשים ממועד חתימת עסקה ראשונה, או שלא הגיע לרוב של 60% בתוך 48 חודשים ממועד זה. בנוסף, רשאים בעל הדירות לבטל את העסקה אם היזם לא הגיש תוכנית פינוי בינוי למוסד תכנון בתוך 54 חודשים ממועד חתימת העסקה הראשונה בבניין.
המשמעות בפועל היא שלאחר קבלת החלטת רוב בעלי הדירות באסיפה כללית, בעלי דירות שיבטלו את התקשרותו עם יזם בנסיבות אלה, ולאחר שנמסרה על כך הודעה ליזם, לא ייחשב כמי שמפרים הסכם. במקביל היזם יהיה זכאי לקבל החזר על הוצאותיו מבעלי הדירות בגין ההשקעה שבוצעה עד כה בפרויקט. גובה הסכום, ייקבע על ידי שר המשפטים לאחר דיון של גורמי המקצוע מטעם הרשות הממשלתית בשיתוף גורמי המקצוע במשרד המשפטים.
מעוניינים להרחיב? מידע נוסף ניתן למצוא במדריך לתמ"א 38 ופינוי בינוי שכתבה עו"ד רוית סיני, הקליקו כאן
הכותבת, עו"ד רוית סיני, בעלת משרד עורכי דין המתמחה בעסקאות תמ"א 38 ופינוי בינוי מהמובילים בתחום התחדשות עירונית בדירוג Dun's 100
כל האמור לעיל אינו מהווה תחליף ליעוץ משפטי פרטני ומלא ו/או ייעוץ עסקי פרטני ומלא
טור המומחית של עו"ד רוית סיני התפרסם במגזינים 'גבעתיים פלוס' ו'רמת גן פלוס'
מהן הסיבות הנפוצות לביטול פרויקטים בהתחדשות עירונית וכיצד ניתן להימנע מכך?
עזיבת הדירה הפרטית לכמה שנים טובות לטובת מגורים זמניים בשכירות היא לא עניין פשוט ולהסכם המשפטי שנחתם עם היזם תפקיד דרמטי
היזם טען כי הוא אינו מקבל את מכתב הביטול הזה, ואיים להגיש תביעה אישית נגד כל דייר ודייר. וכך אותם דיירים הגיעו למשרדי
התחדשות עירונית היא צו השעה – במציאות הביטחונית הנוכחית כולנו מבינים היטב את הצורך הקריטי שבקידום פרויקטים המספקים לתושבי ישראל הגנה מפני טילים
התחדשות עירונית היא צו השעה – במציאות הביטחונית הנוכחית כולנו מבינים היטב את הצורך הקריטי שבקידום פרויקטים המספקים לתושבי ישראל הגנה מפני טילים
מה הסבירות לביצוע התחדשות עירונית בבניין שלכם, ואיך תבטיחו את חזרתכם לדירה החדשה עם סיום העבודות? כך תוכלו לדעת
רגע אחרי הפסקת האש בצפון, עסקי התיירות בגליל עדיין מתקשים להתאושש. גבעתיים תארח את פסטיבל החורף של הגליל בכדי להעניק לאנשי התיירות את הזמן לשיקום
קניון עזריאלי גבעתיים מזמין אתכם לחגוג את החג הכי מואר בשנה וליהנות מפעילויות וחוויות לכל המשפחה וללא תשלום!
מהן הסיבות הנפוצות לביטול פרויקטים בהתחדשות עירונית וכיצד ניתן להימנע מכך?
בחנוכה הקרוב גבעתיים תתמלא באור ויצירה עם סדנאות אומנות, אפיה ובישול, מופעים והצגות לילדים ברחבי העיר
'אייר חיפה' תפעיל מחיפה טיסות יומיות לאתונה, אז בדקנו היום עם איזו חברת תעופה הכי זול לטוס לאתונה בתאריכים אקראיים.
אז החורף כבר כאן ואיתו מתקרב בצעדי ענק חג החנוכה – החג הכי משמין בשנה. בדקנו ומצאנו עבורכם את הסופגניות ששוות את הקלוריות ואת הספורט שצריך לעשות אחרי… שיהיה חג טעים!
10 המקומות המומלצים ביותר בניו יורק שאסור לפספס:
אזור גוש דן ממשיך לעמוד בראש סדר היום הנדל"ני בישראל, ובשנה האחרונה אנו עדים לשינויים משמעותיים שמשפיעים על האיזון העדין בין היצע וביקוש
פרופ' רוני גמזוּ מונה ליו"ר התזמורת הפילהרמונית הישראלית לאחר שכיהן כמנהל בית החולים איכילוב משנת 2015
ראיון עם עו"ד התחדשות עירונית רוית סיני
ד"ר ערגה הלר היא חוקרת תרבות, מרצה בכירה במכללה האקדמית לחינוך ע"ש קיי בבאר שבע ● מתמחה בעיצוב הזהויות העברית והישראלית בספרות ילדים, ספרות שואה וספרות פנטזיה
ראיון עם האדריכלית רחל יונגמן-פללר, שותפה בכירה ומנהלת התכנון של חברת יסקי-מור-סיון אדריכלים, ממשרדי האדריכלות המובילים בארץ
הצטרפו גם אתם לאלפים שכבר מנויים,
עשו מנוי למגזינים הכי מעניינים, ובחינם!
הצטרפו גם אתם לאלפים שכבר מנויים,
עשו מנוי למגזינים הכי מעניינים, ובחינם!