26/07/2024
26/07/2024
יום שישי, 26 ביולי 2024
צילום: רמי זרנגר

כפר עזה שלי

גלית מור משורר נולדה וגדלה בקיבוץ כפר עזה ● היא מנהלת יחידה עסקית באגף השיווק בחטיבת החלב של תנובה ● תושבת גבעתיים, נשואה לעדי ואם לשלושה בנים

ד"ר נגה רוזנפרב

22/11/2023

הימים הם ימים קשים. אולי הקשים שידענו אי פעם. בזמן שצה"ל נלחם בעזה, אנשי ונשות קיבוץ כפר עזה, בניהם גם גלית מור משורר, מתאבלים על 61 חבריהם שנרצחו ונטבחו באותה שבת ארורה ומפגינים למען השבת 18 החטופים שלהם הביתה.

את גלית אני מכירה שנים רבות. אנחנו גרות באותו רחוב, הבנים שלנו למדו באותה שכבה בבתי הספר בעיר והיינו שותפות לעשייה בוועדי ההורים. אבל לא ידעתי שהיא נולדה וגדלה בקיבוץ כפר עזה עד השבעה באוקטובר, עד שקראתי את הפוסט שכתבה בפייסבוק:

"הסיפורים לא מפסיקים לזרום. כל אחד מופרך יותר מקודמו וכל אחד מאיר באור אחר את קהילת כפר עזה – הקהילה המדהימה שזכיתי לגדול בה. והעצב – אין לו סוף ובצידו, גם נקודות של אור כי אין ברירה אחרת."

גלית נולדה בקיבוץ כפר עזה בהפסקת האש השנייה של מלחמת יום הכיפורים – מה שנחשב עד לפני 7.10.23 כמחדל הגדול ביותר של המדינה.
"הורי – יצחק (פיצו) וציפי נולדו שניהם בצפון הישן של תל אביב התחנכו בתנועת 'הנוער העובד והלומד'. הם הגיעו במסגרת גרעיני נח"ל להגשים את ערכי התנועה בהתיישבות הקיבוצית בנגב" היא מספרת.
"ההורים שלי תמיד היוו חלק מעמוד התווך של הקיבוץ, מעורבים ופעילים בניהול הקיבוץ ובמארג החברתי שלו. את עדי שלי הכרתי בקיבוץ וגם גיא, בני בכורי, נולד בקיבוץ. את כפר עזה עזבנו לפני כ-20 שנה משיקולים של עבודה ועברנו לגבעתיים, שהיא העיר הכי דומה לקיבוץ שאני מכירה.
שמירת הקשר המשפחתי מאוד חשובה להורי ואנחנו נוהגים להיפגש לעיתים קרובות, ולבלות יחד סופי שבוע בקיבוץ עם אחיותיי ובני משפחותיהן. מדרכות הקיבוץ הן חלק מנוף ילדותם של ילדי."

"נקודת האור העיקרית היא ההתגייסות האזרחית המדהימה עבור תושבי העוטף. בתוך החושך הגדול ואוזלת היד של המדינה, אנשים טובים דואגים לכל מחסורם הפיזי של חברי הקיבוץ שניצלו ופונו"

איך זה היה לגדול בקיבוץ 'כפר עזה'?

"הייתה לי ילדות מאושרת. כפר עזה נחשב במשך שנים לקיבוץ חזק ומוביל בתנועה הקיבוצית. קראו לנו 'נוער של שמנת עם כפית בפה' ואכן זכיתי לגדול בקיבוץ כשערכים כמו שוויון ושיתוף היו דרך חיים ומצפן ערכי, וכבני הקיבוץ הרעיפו עלינו מכל טוב. עד גיל 3 עוד ישנתי בלינה משותפת בבית הילדים, אך איני יכולה להגיד שיש לי זיכרונות מתקופה זו. שכבת הגיל שלי בקיבוץ 'קבוצת מעין' מנתה 12 ילדים, שגדלו כמו אחים. טיילנו רבות בארץ, עבדנו בענפי הקיבוץ והיינו חלק מקהילה צעירה וצומחת."

כולנו נחשפנו בתקשורת לסיפורים מרגשים ומעצימים, נראה שזכית לגדול בקהילה מיוחדת וחזקה?!

"בשבילי 'כפר עזה זה בית' זו לא סיסמה ריקה. מי ששואל אותי מאיפה אני אני תמיד אענה בגאווה גדולה: 'מגבעתיים, אבל, במקור מכפר עזה'. טשרניחובסקי אמר 'האדם הוא תבנית נוף מולדתו' ואני מרגישה שאני אכן כזו. בת לקהילה חזקה, גאה וערכית."

"היום זה נראה רחוק אבל התקווה היא כי בתום הלחימה ועם השבת הביטחון לעוטף עזה/עוטף ישראל, ניתן יהיה לשקם את קיבוץ כפר עזה ולחזור ולגור בו ולחדש את חיי הקהילה לצד הזיכרון של אלו שאינם עוד"

רגע של שפיות

בשלוש השנים האחרונות גלית מנהלת יחידה עסקית בחטיבת החלב בתנובה, הכוללת את פעילות היוגורטים, המעדנים משקאות החלב ותזונת הספורטאים מוצרים שנמצאים בכל בית בישראל ופעילות שמגלגלת מיליוני שקלים בשנה.

"אני אוהבת מאוד את העבודה השיווקית שמאפשרת לי להיות יצירתית ולהוביל מהלכים גדולים. בתנובה מצטרפת לזה היכולת להשפיע על התזונה בכל בית בישראל, מה שהופך את העבודה לעוד יותר מרגשת ומספקת."

הרזומה שלה בתנובה כולל שלל השקות מוצלחות ופורצות דרך, ביניהן למשל משקאות הקפה הקרים וסדרת היוגורטים גולד שמיועדת לאוכלוסיית הגיל השלישי.  כשהושקה סדרת גולד, ראתה לנגד עיניה את הוריה:  "ניגשנו להשקה הזו ב'חרדת קודש' כולנו ראינו לנגד עינינו את ההורים שלנו, אלה שהם בדיוק קהל המטרה, שאנחנו אוהבים ומכבדים וגם עדיין רוצים להרשים ולהסב להם גאווה. לאורך הפרויקט כולו דמיינתי את ההורים שלי וחבריהם. אנשים שחצו מזמן את גיל 65 שהחיים שלהם עשירים ומלאים, אנשים פעילים שרוצים להמשיך ולהיות פעילים ולשמר את שגרת חייהם כפי שהם מכירים אותה."

את שאבד לא נוכל להשיב והחיים בקיבוץ לעולם לא יהיו עוד כפי שהיו, אבל התקווה הגדולה של גלית היא שהוריה יזכו לחזור עד כמה שניתן לשגרת חייהם כפי שהכירו לפני השבת הארורה ההיא ב-7.10.

היום זה נראה רחוק אבל התקווה היא כי בתום הלחימה ועם השבת הביטחון לעוטף עזה/עוטף ישראל, ניתן יהיה לשקם את קיבוץ כפר עזה ולחזור ולגור בו ולחדש את חיי הקהילה לצד הזיכרון של אלו שאינם עוד.

בכך עסוקה גלית יחד עם צוות של בני הקיבוץ מאז אותו אסון. יחד הקימו קרן לשיקום כפר עזה מתוך הבנה שהחורבן הגדול יחייב סכומי כסף גדולים כדי לאפשר שיקום פיזי, נפשי וקהילתי.

תמונה מהאלבום המשפחתי של משפחת מור שצולמה בחצר הבית בקיבוץ כפר עזה ב-5.10.2023 מימין: יצחק (פיצו), ענבל, גלית, שגית וציפי.

ספרי לנו על כמה אנשים ונשים שאת רוצה לזכור ולהזכיר
"ככל הידוע לנו היום, כפר עזה איבדה בטבח הנורא של ה-7.10 61 חברים ו- 18 מחברי הקהילה חטופים. לכל אחד ואחת סיפור וכל אחד ואחת מהם הם עולם ומלואו. את רובם אני מכירה – או באופן אישי או את ההורים שלהם ואפילו את הסבים והסבתות שלהם. ביניהם נטע אפשטיין, בן 22 בלבד, בנה של איילת, חברתי הטובה ל'קבוצת מעין', שקפץ על רימון כדי להגן על אהובתו וכך איבד את חייו והציל את שלה. מעשה של אהבה, אומץ וגבורה.

חברתי מיכל אדמוני שנרצחה יחד עם בנה האהוב. מיכל הייתה נכה שהתקשתה בהליכה אבל יותר מכך הייתה סופרת שהוציאה לאור שני ספרים, ומצאה בתוך המוגבלות שלה אופטימיות. היא הייתה מודל להתמודדות ואהבת החיים.

נירה רונן מוותיקות הקיבוץ, שנרצחה בביתה יחד עם אנג'לין המטפלת הפיליפינית שלה. עם נירה עבדתי מספר שנים לאחר שהשתחררתי מהצבא ונוצר בניינו קשר מיוחד, שניים מילדיה היו מדריכים שלי וכלתה מטפלת שלי. ויש עוד ועוד ועוד. לא סתם את אני מסיימת את הפוסטים שלי בהאשטג העצב אין לו סוף.

בעמוד הפייסבוק 'כפר עזה לא לבד' שהוקם במסגרת איסוף תרומות לשיקום קהילת כפר עזה, מרוכזים סיפורים וכתבות על רבים מחברי. אני מזמינה אתכם להיכנס ולגלות את האנשים הנפלאים מאחורי 'קהילת כפר עזה'."

יש נקודה של אור בתוך כל העצב הזה?

"נקודת האור העיקרית היא ההתגייסות האזרחית המדהימה עבור תושבי העוטף. בתוך החושך הגדול ואוזלת היד של המדינה, אנשים טובים דואגים לכל מחסורם הפיזי של חברי הקיבוץ שניצלו ופונו ברובם לקיבוץ שפיים וחלקם למלון דן פנורמה בתל אביב.

לצד זה, הקהילה כולה מגלה את כוחה – בני משק כמוני, שעזבו מזמן, מתגייסים כולם ועושים ככל שבידם כדי לעזור לקהילה בשעת המשבר שלה."

קיבוץ כפר עזה נלחם על חייו

הקיבוץ בו גדלתי ובו חיים הורי עבר אסון! משפחות שלמות, הורים, אחים, אחיות, סבים וסבתות – נרצחו בדם קר. התושבים שנותרו, היו נצורים במשך יומיים לפני שחולצו, תחת אש, כשרק בגדיהם לגופם. הם נותרו חסרי כל.

בשעות הקשות הללו, זה הזמן להושיט יד ולסייע באיתור הנעדרים והחטופים, סיוע למשפחות לכל צרכיהן הפיסיים והנפשיים ושיקומו של הקיבוץ האהוב.

כל תרומה תתקבל בתודה והערכה רבה, הקליקו כאן

קיבוץ כפר עזה

קיבוץ כפר עזה נמצא בנגב הצפוני, כ־2 ק"מ מזרחית לגבול רצועת עזה. הוא שוכן במועצה אזורית שער הנגב ומשתייך לתנועה הקיבוצית המאוחדת. דורות של בנים ובנות הקיבוץ, תרמו ונלחמו על גבולותיו מיומו הראשון ובלטו תמיד במיטב היחידות המובחרות של צה"ל, המשטרה וכוחות הבטחון.

הקיבוץ נוסד כהיאחזות נח"ל חמישית, ב-23 באוגוסט 1951, כחלק מההתיישבות לאורך קווי שביתת הנשק לאחר מלחמת העצמאות. בראשיתו, נקרא הקיבוץ בשם 'יגב' ו'שדמות' ורק ביוני 1953 שונה שם הקיבוץ ל'כפר עזה'.

לאחר שבשנת 1954 פקד את הקיבוץ משבר חברתי עמוק והקיבוץ עמד להיעזב, נשלחו אליו מתנדבים צעירים מקיבוצים ותיקים ובינואר 1957, בט"ו בשבט, חגגו ברוב עם את חג העלייה וזהו גם התאריך הרשמי של הקמת הקיבוץ מחדש.

במשך השנים נוספו גרעיני נח"ל רבים, מהנוער העובד והלומד, מהתנועה המאוחדת, מהצופים וכן לא מעט בני ובנות קיבוצים ומתנדבים מכל העולם שבאו לתקופה של שנה ונשארו כחברים.

הפרנסה העיקרית של הקיבוץ מבוססת על מפעל 'כפרית' תעשיות המייצר חומרי גלם לתעשיית הפלסטיק והוא הבעלים של חברת כפרית אינטרנשיונל. בנוסף חברי הקהילה מתפרנסים מחקלאות וכ-120 עסקים קטנים.

ב-7 באוקטובר 2023  חדרו לקיבוץ מחבלי חמאס, טבחו בעשרות מתושביו בהם תינוקות, ילדים וקשישים וחטפו 18 תושבים מתוכם 7 ילדים, לשטח רצועת עזה. לאחר הגעת כוחות צה"ל לקיבוץ התחולל קרב ממושך שארך מעל שלושה ימים עד לטיהור הקיבוץ ממחבלים.

ערב הטבח מנתה קהילת הקיבוץ 950 תושבים, מתוכם 233 ילדים ובני נוער. הקהילה נהנתה מצמיחה דמוגרפית וגדלה ב-50% על פני כחמש שנים.

המגזינים

עשו מנוי למגזין 'גבעתיים פלוס',

בכל גיליון כתבות וטורים מעניינים ומעמיקים
אל תחמיצו, עכשיו ללא תשלום!

עשו מנוי למגזין 'רמת גן פלוס',

הישארו מעודכנים
אל תחמיצו, עכשיו ללא תשלום!
אל תפספסו הכתבות האהובות
כתבות השער

"גבעתיים כובשת את לבבות הישראלים"

דרור דבאח הוא מנכ"ל 'יעד' החברה לפיתוח גבעתיים המסכם בימים אלו חמש שנות כהונה ● מהנדס אזרחי ובעל תואר שני במנהל עסקים הרואה בעשייה הציבורית שליחות ● נשוי ואב לשלושה, מתגורר ביבנה

קראו עוד»
החיים הטובים

איזה קיץ לוהט

הגיע הקיץ, חם כל כך בחוץ ומצב הרוח ירוד. אספתי עבורכם מספר מנות חדשות שיספקו לכם רגעים טעימים במיוחד,
בר פנזור

קראו עוד»
כתבות השער

איך סיפור נולד?

איך הפכו כל הרעיונות של 22 תלמידי כתה ה' במרכז המחוננים והמצטיינים סחל"ב בגבעתיים לספר אחד משותף ומרתק 'אסקייפ – התעלומה במבנה הקסום'

קראו עוד»
כתבות השער

סיפור מהסרטים בשלושה ימים

איה כהן אבישר קשרה את הסיפור שכתבה בעשיה של אור-לי, במשפחה המיוחדת שלהם, בנסיבות נפילתו של עומרי וזכתה בפרס הראשון בתחרות, ארבעה כרטיסים לפסטיבל הסרטים בקאן, 'הכל כלול'.

קראו עוד»
Shape
Shape

נשמח לשמוע מה שיש לך להגיד לנו

זהו? יוצאים מהאתר?

הצטרפו גם אתם לאלפים שכבר מנויים,

עשו מנוי למגזינים הכי מעניינים, ובחינם!

זהו? יוצאים מהאתר?

הצטרפו גם אתם לאלפים שכבר מנויים,

עשו מנוי למגזינים הכי מעניינים, ובחינם!

דילוג לתוכן