
מיכל איתן היא יזמית ומחנכת בתחומי הקיימות, הטכנולוגיה, ניהול השינויים ותהליכי חשיבה שיטתיים פורצי דרך ● מרצה בכירה ומנהלת תוכנית ייחודית בבצלאל, אם לארבעה וותיקת ההייטק הישראלי, מובילה מהפכה שקטה בעיצוב חווית המטופל בבית החולים סורוקה
נעמי לבנון-קשת
צילום: איציק רובין
10/3/2025
שתפו:
לפני חמש שנים, בחגיגות שלושים שנות נישואיהם, כתבו ארבעת ילדיהם של מיכל ומנקי איתן שהוריהם הם "הדוגמא המושלמת לאיך אהבה, חברות ונישואין צריכים להיראות". מיכל מצידה מייחסת חלק גדול מהצלחתה לתמיכתו של בעלה: "יש לי פרטנר מדהים, שתומך בי כל הזמן, דוחף, מעודד ולוקח חלק פעיל מאוד בבית, מהיום הראשון שנישאנו".
ואכן, כשמסתכלים על שורת העיסוקים המרשימה של מיכל (59) – מבינים שכל זה אפשרי.
משורשי העמק לצמרת ההייטק
היא נולדה וגדלה במושב בלפוריה בעמק יזרעאל. גם אביה נולד שם והוריה עדיין מתגוררים במקום ומגדלים מטע שקדים. שם השורשים האמיתיים שלה, היא אומרת.
במקביל ללימודי סוציולוגיה ומנהל עסקים באוניברסיטה העברית, החלה את דרכה המקצועית בפוליטיקה הישראלית – כעוזרת פרלמנטרית של ח"כ דדי צוקר ממרצ, היא למדה את רזי החקיקה והפוליטיקה. "שנינו בעצם נכנסנו יחד לכנסת ובמשך שלוש שנים כתבתי וניסחתי הצעות חוק ושאילתות והיה לי מעניין מאד"- היא נזכרת.
בטרם סיימה את לימודיה, שינתה מודעת דרושים אחת את מסלול חייה והיא הצטרפה לחברת 'אופטרוטק', שהייתה החלוצה בפיתוח מערכות אופטיות אוטומטיות לבדיקת מעגלים מודפסים.
הפריצה הגדולה הגיעה כשהייתה בין שבעת העובדים הראשונים של חברת צ'ק פוינט, שם כיהנה כסמנכ"לית תפעול. "זה היה בתחילת האינטרנט, ואני הייתי בצוות המייסד של החברה. התגוררנו אז בגבעתיים והמשרד שלנו היה ברמת גן. עבדתי שם שמונה שנים וכשעזבתי היו בחברה 1200 עובדים!" היא מספרת בגאווה.
מחזון להגשמה
לאחר שעזבה את 'צ'ק פוינט', לקחה לעצמה 'שנה של שקט' כהגדרתה, והחלה לחפש התנדבויות מסוגים שונים כשתוך כדי כך, למרות ועל אף שאמרה לעצמה שהיא רוצה שנת-שקט, מצאה עצמה נוסעת יומיים בשבוע לטכניון, ללימודי תואר שני בתכנון עירוני ואזורי.
בהמשך דרכה העסקית, עבדה עם אלי הורביץ, מ'טבע', על פרויקט 'ישראל 2028' – שבמסגרתו בנו חזון לעשרים שנה – אליו צריכה ישראל להתכוונן. היא ניהלה את הפרויקט שבסיומו הוצג לממשלה בראשות אהוד אולמרט. בפרויקט השתתפו קבוצת מומחים, אנשי מקצוע שהיו אז השמות המובילים במשק ובכלכלה.
בעודה בסוף לימודי התואר השני בטכניון, קבלה הצעה מפתה שקשה היה לעמוד בפניה: ללמד במסלול 'ניהול עיצוב' בתואר השני ב'בצלאל – האקדמיה לאמנות ועיצוב בירושלים'.
היא החלה לנסוע לבצלאל בירושלים, שם לימדה יזמות והייתה אחראית למיקוד בנושאי ניהול ואסטרטגיה. לאחר שלוש שנים נבחרה לתפקיד ראש התוכנית לתואר שני בעיצוב. "וכך מ-2012 נסעתי כמה פעמים בשבוע, מהבית בגבעתיים לירושלים, ואני עושה זאת עד היום"- מספרת מיכל – "כשהסתיימה הקדנציה שלי, חשבתי לעצמי 'מה הלאה', כי הראש שלי מחפש תמיד את ההזדמנות הבאה ליצור משהו חדש".
מהפכה שקטה בסורוקה
הפרק המרתק ביותר בקריירה של איתן מתרחש כעת בבית החולים סורוקה. כראש תוכנית ייחודית בבצלאל, היא מובילה פרויקט חדשני וייחודי: עשרה תלמידים ממחלקות העיצוב והאדריכלות מתגוררים בבאר שבע ועובדים מתוך סטודיו בבית החולים במשך סמסטר שלם. "המטרה היא להתמקד בחוויה האנושית בתוך בית החולים" – מסבירה מיכל את הפרויקט המיוחד הזה – "חשבתי שבעולם שמשתנה במהירות המעצב צריך לייצר לא סטנדרטי, המוני, אלא מכוונן לצרכים ספציפיים שמהם יוצאים לפיתוח. וכיום זו המומחיות שלי".
הפרויקט נקרא פלורנס (ע״ש האחות המיתולוגית פלורנס נייטינגייל, שפעלה במלחמת קרים) ומטרתו למצוא פתרונות מיטיבים לבית החולים סורוקה בבאר שבע – החל ממרחב מנוחה לצוותי החירום ועד לנוחות המלווים במחלקות האשפוז. המחלקות השונות מציעות אתגרים שונים, מיכל עוברת על כל ההצעות ובוחרת את המתאים ביותר לפי ראות עיניה והתוצאות מדברות בעד עצמן. כשחקרו את בעיית שביעות הרצון הנמוכה מהאוכל במחלקת הילדים, הם פיתחו פתרונות יצירתיים כמו שולחנות-דלפק מתקפלים.
"בדקנו בעולם, מיפינו נתונים, ראיינו כל מי שרק אפשר בשרשרת הנוגעת לחווית האוכל של הילדים וניסינו להבין מה הבעיה. כך למשל פיתחנו שולחנות-דלפק שנפתחים והילד יכול לרדת לאכול, ולא לאכול במיטה. הצגנו ששה עד שמונה פתרונות להיבטים שונים, ובית החולים אימץ כמה מהן. יישמנו דברים במחלקת ילדים אחת ושביעות הרצון עלתה פלאים לכ-80%. שינינו דברים בחוויה הכוללת של ההורים ושל הילדים המאושפזים"- מסבירה מיכל ומוסיפה: "מרגע שפרצה המלחמה באוקטובר 2023 הפכנו לחדר מיון של מעצבים ונתנו מענים מיידיים לכל מה שהיה צריך אז. כך למשל עיצבנו וייצרנו במהירות חיפויי אלונקות למעבר מההליקופטרים הנוחתים עם פצועים – עד לחדר המיון, מרחק של כ-300 מטרים. בנוסף עשינו 'חדרי צוות' וגג-ירוק – למנוחה, כי הצוותים עברו טראומה. בהמשך עשינו פרויקט התמודדות בית החולים עם מצבי חירום ולא מכבר סיימנו סמסטר שעסק בשיקום. בדקנו מה מייצר מוטיבציה לאנשים להתחיל בשיקום. בין אם אלה חיילים ובין אם אלה אזרחים – עבדנו עם שתי הקבוצות. וכך למשל פיתחנו סט אביזרי אימונים, בחדר, אישי לכל אחד, כשהכל צמוד לקיר ומאפשר לכל אחד לבחור מה שמתאים לו ולעשות בשעות שנוח לו. האביזרים שפיתחנו מתאימים מוגבלות של אחד לזו של השני וזה מאפשר לנכה לעבוד/להתאמן מול מישהו אחר."
מיכל גאה מאד בפרוייקט הזה, שעד כה היו חמישה סבבים שנתיים שלו, שבמהלכם הסטודנטים, המתגוררים בסמיכות לבית החולים, לומדים גם אמפתיה, מגיעים למקום בכל שעה ביממה, ולומדים להציג את מה שפיתחו – להנהלת בית החולים כמו גם להנהלת 'בצלאל'.
עכשיו הרעיון שלה הוא להרחיב את הפרויקט, כנראה לתואר שני בעיצוב ובריאות, וזה השלב שבו היא מנסה לגייס כספים להרחבת הנושא. "אני רוצה לקחת רעיון ולהפוך אותו למציאות. זה אפשרי" – היא אומרת בנחישות.
הספר 'מרשעת' (Wicked) מאת גרגורי מגווייר, הוא מעין עיבוד פוסט-מודרני לסיפור המקורי
הזמרת והיוצרת טל גירטלר משיקה את "שתיים"
הסינגל החמישי מתוך אלבומה החדש ובו היא חוברת לשיתוף פעולה ייחודי עם המפיק והמלחין גל פדה
שחר טביב (45) מנכ"ל קניון עזריאלי גבעתיים, מביא איתו לכל תפקיד "שחר של יום חדש", מגדיר יעדים ומשיג אותם ● מתגורר ברמת גן, נשוי לאנה ואב לשלושה
10 המקומות המומלצים ביותר בניו יורק שאסור לפספס:
ישראל עוברת טלטלה כבר יותר משנה. בנק ישראל כבר ציין כי השפעת המצב על שוק הנדל"ן תהיה ארוכת טווח, במיוחד לאור המחסור בדירות באזורי ביקוש, שמסתמן כי יחריף.
"הבריכה, מעבר להיותה מתקן ספורט ונופש, מהווה מקום מפגש משמעותי לתושבי העיר" (שראל טייבר)
"השכונה החדשה, הסמוכה לצומת מסובים, תקרא בשם: רמת צדק. כל רחובות השכונה ישאו שמות של נשות ואנשי משפט"
העוגיות שעינב אלקיים לוי ז"ל, אשתו של אור לוי ששב משבי חמאס, נהגה להכין לבנם אלמוג, שמסמלות בית, אהבה וזיכרון – הפכו למיזם הנצחה קהילתי בגבעתיים
כיצד הפך בית צנוע ברחוב גולומב 39 לסמל של תקומה ותקווה
"הורים צריכים לאפשר לילדיהם להיחשף לתכנים מתקדמים, ולהתעניין יחד איתם. האהבה למדע היא מדבקת
מאור יבלושניק בראיון ראשון מאז שמונה למנכ"ל חברת 'יעד', על התוכניות השאפתניות לשנת 2025 יחד עם מושיק גולדשטיין יו"ר החברה הכלכלית
"הכתיבה האישית לא פסקה מעולם גם אם היו שנים שנדחקה הצידה, וחיכתה בסבלנות…זה חלק בלתי נפרד וחשוב מאד בחיי" נעמי לבנון-קשת
לבנת פורן אשת עסקים, מייסדת ויו"ר חברת 'לבנת פורן – זכויות רפואיות' ● נבחרה לפרוייקט 'מאה שנים, מאה נשים'
לימור מרגולין-יחידי היא שופטת בדימוס, סופרת, מחזאית ודוקטורנטית לאנתרופולוגיה ● זוכת פרס ע"ש יצחק רבין למחקרי שלום, פיוס ושיתופי פעולה בין יהודים-ערבים ● נבחרה לפרויקט "מאה שנים, מאה נשים"
הצטרפו גם אתם לאלפים שכבר מנויים,
עשו מנוי למגזינים הכי מעניינים, ובחינם!
הצטרפו גם אתם לאלפים שכבר מנויים,
עשו מנוי למגזינים הכי מעניינים, ובחינם!