26/07/2024
26/07/2024
יום שישי, 26 ביולי 2024

"איך אפשר שלא לאהוב את הפוליטיקה הבריטית?"

אוריה בר-מאיר, תושב רמת גן, בעל תואר שני בהיסטוריה של אירופה בעת החדשה מאוניברסיטת תל-אביב. מתמחה בפוליטיקה בריטית לאחר מלחמת העולם השנייה ובעל הבלוג 'יס מיניסטר'

ד"ר נגה רוזנפרב

צילום: שיר ניומן

אוריה נולד ביקנעם המושבה כאח הבכור מתוך שלושה, אבל החל מגיל שנתיים גדל בגליל – בהתחלה במושב לפידות ואחר-כך בכפר ורדים. אחרי הצבא למד היסטוריה כללית ומדע המדינה לתואר ראשון באוניברסיטת תל-אביב והמשיך לתואר שני בהיסטוריה כללית. "רציתי לעשות דוקטורט בבריטניה וגם התקבלתי, אבל לצערי לא הסתייע אז בקרוב אני מקווה להתחיל בתל-אביב. לרמת גן עברתי לפני שנה וחצי, אני גר קרוב למרום נווה ומאוד אוהב את השכונה" הוא מספר.

מה הביא אותך להתעניין בפוליטיקה בריטית?

"כבר בתור ילד מאוד אהבתי את התרבות הבריטית: הלבוש המחויט, המגבעות, הגינונים. זה כמובן לא משקף את כל התמונה ובטח לא את מה שיש שם היום, אבל זה מה שהתקבע אצלי כילד. מעבר לזה גם היו חוויות אישיות, כמו העובדה שסבתא שלי ז"ל הייתה בקינדרטרנספורט (ילדים יהודים שנשלחו משטחים בשליטת גרמניה הנאצית לבריטניה לפני מלחמת העולם השנייה), או שהאקסית שלי בריטית והייתי נוסע לבקר אותה באנגליה כל כמה שבועות, ככה שנחשפתי למדינה באופן לא תיירותי. יחד עם זה שאני מאוד מתעניין בפוליטיקה באופן כללי – גם במאבקי הכוח אבל גם במדיניות שבאמת משפיעה על החיים של כולנו – הדרך הייתה מאוד קצרה. גיליתי פוליטיקה מרתקת, שבמקום להישען על חוקים כתובים כמו רוב העולם המערבי, מעדיפה להישען על מוסכמות, לפעמים בנות מאות שנים, ולהתפתח בהתאם לזמן, דוגלת בדיון שמצד אחד מתורבת ביחס להרבה מקומות אחרים ומצד שני נשכני ושנון, ובתוך כל זה משתלבים מנהגים שמבוססים על הימים בהם הפרלמנט היה במאבקים עם המלוכה. איך אפשר שלא לאהוב את הפוליטיקה הזו?"

את הבלוג שלו 'יס מיניסטר' הקים כדי לספק דיווחים ופרשנות על המתרחש בפוליטיקה הבריטית לקהל דוברי עברית, והוא מתמקד בנושאים שמכים גלים ברחבי העולם, כמו הברקזיט או הבחירות, וגם בנושאים פוליטיים אחרים שמעסיקים את הממלכה המאוחדת. זאת, מנקודת הנחה שכדי להבין את האירועים הגדולים, מומלץ לעקוב אחרי ההתפתחויות הפוליטיות הקטנות יותר, שמבנות את ההוויה הפוליטית.

כיצד אתה אוסף את המידע לבלוג?

"אני עוקב אחרי כלי תקשורת בריטיים וגם אחרי פוליטיקאים ועיתונאים בריטים כדי להבין מה קורה ומה נמצא בראש סדר היום. ככה אני יודע על מה כדאי לכתוב, מעבר לדברים שאני יודע מראש שעומדים לקרות כמו בחירות. אחרי שיש סיפור, אני קורא עליו, בהתחלה בכלי התקשורת, אבל אם אפשר גם הולך מעבר.

אני מנסה לא להיות מפלגתי, לשמור על איזון ולהביא מגוון גישות. אבל חשוב לזכור שבסוף המציאות לא אובייקטיבית ויש עובדות שלא מתכופפות בפני הדעות שלנו. תשאלו את ליז טראס, שרשמה את הכהונה הקצרה ביותר כראשת ממשלת בריטניה בגלל שסירבה להכיר בכך".

עכשיו אני גם מנסה להתפתח מעבר לבלוג וגם להעביר הרצאות על פוליטיקה והיסטוריה של בריטניה למי שמתעניינים."

 שתף אותנו באנקדוטה מעניינת במיוחד

"אני חושב שהדבר הכי מעניין שנחשפתי אליו זה שעדיין יש חקירות והליכים משפטיים של מי שהיו מעורבים באירועים האלימים בצפון אירלנד ('הצרות'), גם הטרוריסטים אבל גם החיילים. זאת למרות שבחלק מהמקרים עברו כבר כמה עשורים מאז שהפשעים עצמם נעשו. המפלגה השמרנית עובדת על סיום המצב הזה, בעיקר כדי להגן על החיילים, אבל אי-אפשר לעשות את זה בלי לתת חנינה גם לטרוריסטים ואנשי המיליציות, מה שמעורר הרבה כעס בצפון אירלנד, כי זה גורם להם להרגיש שהאנגלים מונעים מצפון אירלנד לסגור את העניין בתנאים שלה רק כדי להציל כמה חיילים."

הפוליטיקה בבריטניה מכה גלים בתקופה האחרונה, אולי אפילו יותר מאשר אצלנו. ראש הממשלה בוריס ג'ונסון, שנחשב רק לפני כשנתיים למושיע של המפלגה השמרנית והוביל את הממלכה המאוחדת לברקזיט, עבר השפלה פומבית והתפטר לאחר שהיה מעורב בשורת סקנדלים שהביאה לגל התפטרויות ולמרד פומבי בו. ליז טראס מחליפתו הודיעה על התפטרותה אחרי 44 ימים בלבד בעקבות התגובות הפיננסיות הרות-האסון לתוכנית הכלכלית שלה ולאחר שהליש"ט צללה לשפל היסטורי חסר תקדים.

במקומה נבחר לתפקיד ראש הממשלה רישי סונאק שהיה שר האוצר הבריטי עד לקיץ האחרון ובן למשפחת מהגרים ממוצא הודי. סונאק הוא עדיין דמות שנויה במחלוקת בתוך המפלגה השמרנית, משום שהוא נתפס כמי שהתניע את הפלת ממשלת ג'ונסון ביולי האחרון.

"מישהו פספס את זה שהמלכה אליזבת' מתה? גם כל העולם שידר על זה במשך כל 12 הימים שבין המוות להלוויה. עכשיו השאלה היא אם צ'רלס יצליח לשמור על המלוכה כמותג עולמי, או שזה יהפוך יותר לעניין של הבריטים"

"אני מנסה לא להיות מפלגתי, לשמור על איזון ולהביא מגוון גישות. אבל חשוב לזכור שבסוף המציאות לא אובייקטיבית ויש עובדות שלא מתכופפות בפני הדעות שלנו. תשאלו את ליז טראס, שרשמה את הכהונה הקצרה ביותר כראשת ממשלת בריטניה בגלל שסירבה להכיר בכך"

האם כהונתו תחזיק מעמד, מה דעתך?

"אני נמנע מלתת תחזיות כאלו. יש במפלגה השמרנית הרבה אנשים שישמחו להיפטר מסונאק, אבל המפלגה תיראה כמו בדיחה אם היא תעשה את זה, וחוץ מזה ב-2024 הבחירות, אז לא בטוח מתי הם יספיקו להדיח אותו. בכל מקרה, לטובת הקוראים, הנה שני גורמים שהם כמעט מחייבים בשביל הדחה של ראש ממשלה מכהן בלי בחירות. הראשון זה מישהו שמתחמם על הקווים כדי להחליף את ראש הממשלה, והשני זה התפטרות משמעותית של שרים על רקע עקרוני. את הראשון כבר יש לנו – בוריס ג'ונסון מחכה להזדמנות לחזור לראשות הממשלה. לגבי השני, נצטרך לחכות ולראות, וגם אז לא בטוח שזה יוביל להתפטרות של סונאק בגלל מצב הביש של המפלגה."

שבעים שנות שלטונה של המלכה אליזבת השנייה הגיעו לסיומן. זוהי תקופה עצובה עבור הבריטים שחלקם הגדול אינם זוכרים או מכירים כלל תקופה שבה המלכה אליזבת השנייה לא שכנה בארמון בקינגהאם. המלך צ'ארלס השלישי (73), בנה הבכור ויורשה של המלכה, הוא, ללא ספק, פחות פופולרי מאמו.

מהו לדעתך עתידו של מוסד המלוכה בבריטניה?

"אי-אפשר לדעת באמת מה יקרה, אבל הסימנים מראים שהוא כנראה ישרוד. מכון סקרים בריטי בדק ביוני, קצת אחרי חגיגות יובל הפלטינה של המלכה, אם צריך להשאיר את המלוכה או לבטל אותה. 61% אמרו להשאיר ו-24% לבטל. עשו את אותו סקר שוב בדצמבר, כשצ'רלס כבר היה מלך. 60% אמרו להשאיר ו-25% לבטל. זו יותר סטיית תקן ממגמה. אז כנראה שצ'רלס יצטרך לעבוד קשה כדי להשאיר את המלוכה רלוונטית, אבל לא נראה לי שהכהונה שלו תהיה מה שישבור את המוסד הזה. מה שיקרה בעוד עשורים אני לא באמת יכול לחזות ברצינות. אבל צריך גם לזכור שהרבה מהמוסכמות שמהוות את החוקה הלא כתובה של בריטניה מתבססות על מוסד המלוכה, אז ביטול שלו ממש ידרוש לחשוב מחדש על כל העסק. זה לא משהו שאפשר לעשות בלי מחשבה, ואני אומר את זה בתור מישהו שחושב שבסוף צריך לבטל את המוסד הזה."

ההכתרה הדרמטית של צ'ארלס לוותה בצל המהומות האחרונות סביב הפיצול המתוקשר של הארי ומייגן מבית המלוכה, הסדרה בנטפליקס שהכתה גלים והספר שהפך לרב-מכר.

אתה ב'טים' וויליאם וקייט או ב'טים' הארי ומייגן?

"האמת היא שהוויכוח הזה מתיש אותי בקטע שכבר אין לי שום חשק לקחת צד. אנחנו כבר שלוש שנים מאז שהארי ומייגן הודיעו על הכוונה שלהם לעזוב את מוסד המלוכה, וזה לא באמת הולך לשום מקום. ברור שמשפחת המלוכה רחוקה מלהיות טהורה. אבל הארי ומייגן, עם כל הסימפטיה לזה שחיים במוסד המלוכה ממש לא בריאים נפשית, לא יפילו את המונרכיה וגם לא בטוח שהארי מעוניין בזה. ונראה שאני לא לבד, כי אפילו בקרב האמריקאים, שיותר לוקחים את הצד של הארי ומייגן, כבר אפשר לראות סקרים שפחות תומכים במה שהארי עושה. אני מעדיף את קרבות הבוץ של הפוליטיקה, כי שם בסוף יש גם השפעה על חיים מלבד של אלו שזורקים את הבוץ".

האם אפשר לראות במוסד המלוכה הבריטי מותג?

"בטח, ואפילו מצליח. כשמלכי נורווגיה או ספרד ילכו לעולמם רובנו לא נשים לב. מישהו פספס את זה שהמלכה אליזבת' מתה? גם כל העולם שידר על זה במשך כל 12 הימים שבין המוות להלוויה. לדעתי בתקופות המבחנים באוניברסיטה עבדתי פחות צפוף מאשר בתקופה הזו. עכשיו השאלה היא אם צ'רלס יצליח לשמור על המלוכה כמותג עולמי, או שזה יהפוך יותר לעניין של הבריטים."

הטופ פייב של אוריה

  1. לפרנסתו הוא בודק עובדות ב'משרוקית' של גלובס.
  2. התזה שלו חקרה את ביטול עיריית לונדון ע"י מרגרט ת’אצ’ר.
  3. המאכל האהוב עליו הוא שפרד'ס פאי.
  4. הסידרה הבריטית האהובה עליו היא 'הפתן השחור' (בלאקאדר).
  5. בשעות הפנאי שלו הוא מתפעל את הבלוג, הולך לתיאטרון ולקולנוע או פוגש חברים.
המגזינים

עשו מנוי למגזין 'גבעתיים פלוס',

בכל גיליון כתבות וטורים מעניינים ומעמיקים
אל תחמיצו, עכשיו ללא תשלום!

עשו מנוי למגזין 'רמת גן פלוס',

הישארו מעודכנים
אל תחמיצו, עכשיו ללא תשלום!
אל תפספסו הכתבות האהובות
מגזין גבעתיים פלוס

מגזין גבעתיים פלוס 121

מגזין 121 גרסת דפדוף אינטראקטיבית הקליקו על המודעות שבמגזין למידע רלבנטי נוסף חזרה לאתר המגזינים ספריית המגזינים עשו מנוי למגזין 'גבעתיים פלוס', בכל גיליון כתבות וטורים מעניינים ומעמיקים אל תחמיצו, עכשיו ללא תשלום! עשו מנוי

קראו עוד»
כתבות השער

"גבעתיים כובשת את לבבות הישראלים"

דרור דבאח הוא מנכ"ל 'יעד' החברה לפיתוח גבעתיים המסכם בימים אלו חמש שנות כהונה ● מהנדס אזרחי ובעל תואר שני במנהל עסקים הרואה בעשייה הציבורית שליחות ● נשוי ואב לשלושה, מתגורר ביבנה

קראו עוד»
החיים הטובים

איזה קיץ לוהט

הגיע הקיץ, חם כל כך בחוץ ומצב הרוח ירוד. אספתי עבורכם מספר מנות חדשות שיספקו לכם רגעים טעימים במיוחד,
בר פנזור

קראו עוד»
כתבות השער

איך סיפור נולד?

איך הפכו כל הרעיונות של 22 תלמידי כתה ה' במרכז המחוננים והמצטיינים סחל"ב בגבעתיים לספר אחד משותף ומרתק 'אסקייפ – התעלומה במבנה הקסום'

קראו עוד»
כתבות השער

סיפור מהסרטים בשלושה ימים

איה כהן אבישר קשרה את הסיפור שכתבה בעשיה של אור-לי, במשפחה המיוחדת שלהם, בנסיבות נפילתו של עומרי וזכתה בפרס הראשון בתחרות, ארבעה כרטיסים לפסטיבל הסרטים בקאן, 'הכל כלול'.

קראו עוד»
Shape
Shape

נשמח לשמוע מה שיש לך להגיד לנו

זהו? יוצאים מהאתר?

הצטרפו גם אתם לאלפים שכבר מנויים,

עשו מנוי למגזינים הכי מעניינים, ובחינם!

זהו? יוצאים מהאתר?

הצטרפו גם אתם לאלפים שכבר מנויים,

עשו מנוי למגזינים הכי מעניינים, ובחינם!

דילוג לתוכן