19/01/2025
19/01/2025
יום ראשון, 19 בינואר 2025
זרקאור

אישה של מילים

אורין ויינברג-יצהר – עיתונאית, עורכת וכותבת

נעמי לבנון-קשת

"אתם מבינים,/ מילוליתא אינה ככל הילדים./ יש ילדה שאוהבת לרקוד,/ אחרת חובבת משחקי מחשב,/ אחד מעדיף לספור כוכבים, /ומילוליתא אוהבת מילים."  

זהו קטע מספר הילדים: 'מילוליתא ואוצר המילים האבודות'. סיפור הרפתקאות שעניינו: מילים שהולכות ונעלמות מן השפה ואיך לשמור עליהן כדי שלא ילכו לאיבוד. הגיבורה' מילוליתא, יוצאת להרפתקת עשייה כדי להציל את אוצר המילים המופלא.

את הספר היפה הזה כתבה אישה של מילים שניכר בה כי הן יקרות ללבה: אורין ויינברג-יצהר, (33), שהיא עצמה עיתונאית, עורכת וכותבת. ועל כריכתו האחורית של ספרה היא מציינת שהמילים האהובות עליה הן: עוגיה, גחלילית ועננים.

"ביתי השני היה ספרית 'יד לבנים', בה נהגתי לשבת במשך שעות, ואמא הייתה קוראת לי שם, בשקט, ספורים שהציתו את דמיוני. אמא נהגה לקרוא בנימה מתנגנת ומאז אני חושבת שלילדים צריך לקרוא 'בקול של אמא'"

'ילדה של מילים'

היא נולדה וגדלה בגבעתיים. את שמה נתנו לה הוריה לאחר שנתקלו בו בעתון ואהבו את הצליל שהיה בו גם אור וגם רינה. "ולימים גיליתי שהאורין הוא שמו של קמע רב עוצמה, בו שני נחשים כרוכים זה בזה, מהספר 'הסיפור שאינו נגמר'" – מסבירה אורין. היא למדה בבית הספר 'גורדון' ובתיכון 'שב"ץ' – כמובן שבמגמת ספרות ותקשורת. לאחר נישואיה לשי יצהר, הוא אימץ גם את שם המשפחה שלה. הוא במאי קולנוע ומפיק, ועד כה עשה כמה וכמה סרטים קצרים.

היא מספרת על עצמה כי מאז ומתמיד הייתה 'ילדה של מילים', ממש כמו גיבורת ספרה 'מילוליתא'. "כל שנות נעורי כתבתי שירים על אדן החלון – נורא דרמטי! לאחר רצח רבין נכתב השיר הראשון שלי"- היא מספרת – "הייתי בכיתה י"ב והשיר נתלה על בריסטול שחור בבית הספר".

ההורים, לדבריה, לא קשורים ישירות למילים, "אבל לאמא יש יכולת ורבלית גבוהה מאד"- היא מציינת ומוסיפה: "ביתי השני היה ספרית 'יד לבנים', בה נהגתי לשבת במשך שעות, ואמא היתה קוראת לי שם, בשקט, ספורים שהציתו את דמיוני. אמא נהגה לקרוא בנימה מתנגנת ומאז אני חושבת שלילדים צריך לקרוא 'בקול של אמא'. אני לא בטוחה שאי פעם אצליח להגיע לטונציות המדוייקות האלה – אבל בהחלט אנסה. אני מאמינה שצריך לקרוא לילדים. זו חוייה רב-חושית. חשוב שהילד יסתכל על הטקסט עצמו, לצד ההקשבה, וכך הדמיון יהיה חזק יותר".

לא מכבר, בין לבין סגרי הקורונה ופתיחתם, היא הביאה לאותה ספריה עצמה, את ספר הביכורים שלה וחשה כי סגרה מעגל עם המקום האהוב והחשוב הזה.

אני זוכרת שכאשר נטע ברזילי זכתה באירוויזיון רעדו לי האצבעות וידעתי שאני חייבת להתעשת כי צריכה לעדכן מיד, ב'לייב'! וכל רגע צצו זוויות חדשות, ואני מעדכנת כשבעלי, שי, מגיש לי מים, בזהירות, כדי לא להפריע"

ממילים למשפטים

כמי שכל חייה רצת 'להיות כותבת' – כהגדרתה, היא הגיעה בתום השירות הצבאי כמאבחנת פסיכומטרית, לאודישן לתוכנית מגזינית אינטרנטית, עם מגישה וכתבת שטח.

אבל ההתרגשות והעניין התפוגגו כעבור חודשים והיא קמה ונסעה למרכז אמריקה למשך 4 חודשים, שגם במהלכם כתבה בקדחתנות, "גם שירה וגם פרוזה, שמבחינתי זה געגוע למשהו"- היא אומרת.

עם שובה מהמסע נרשמה לאוניברסיטת תל אביב ועשתה תואר ראשון בפסיכולוגיה ותקשורת. במקביל למדה  עיתונות ב'כותרת' ועבדה לפרנסתה, כדיילת באל-על.

"ובמהלך כל הזמן הזה, תמיד היה לי זמן לשירה. כתבתי ופרסמתי שירה וקראתי שירה. רק אחרי כמה שנים הבנתי שהחומרים שלי אז – היו בוסריים ורגשיים מידי".

ואז, עם סיום הלימודים באוניברסיטה, היא יצאה לחיים האמיתיים. ההתחלה הייתה דווקא די מבטיחה: היא קבלה תפקיד כמפיקת מדורי במה ואמנות ב'עכבר העיר', ובהמשך גם עורכת של המדורים האלה. "ואז החלטתי ללכת ללמוד… משפטים! "

והיה לה 'תירוץ' די טוב לתפנית המקצועית הזו: סבה, מצד אמה, ציון מנע – היה עורך דין ידוע, גם דודתה היא עורכת דין, וגם בן-דוד מוכר: עו"ד דוד מנע, שגם נשוי לעורכת דין, חיה מנע. "מגיל צעיר די פמפמו לי להיות עורכת דין, ללמוד משפטים. זה היה קטע לא פתור אצלי"- מספרת אורין – "ואז החלטתי ונרשמתי ללימודי משפטים באוניברסיטת תל אביב ונתקלתי בחומר שהיה 'יבש' לי מידי. התחלתי לערוך את עיתון הפקולטה 'הבוכמניסט', ובהמשך ערכתי את מגזין 'תזה' – עיתון הסטודנטים, ופה, לראשונה, הגעתי ממש לעיתונות ולעריכה בפועל".

 

"עשיתי כתבה על התעללות בילדים על ידי ילדים – רעיון שעלה בראשי בעקבות ההצגה 'שחמט', שעסקה בילד שחווה זאת והתאבד כתוצאה מכך. חיפשתי זוויות עם ערך חברתי, עם ערך מוסף. רציתי לתת במה למה שנראה לי חשוב ואני מקווה שהצלחתי"

צליל, קצב, משמעות

שנה וחצי של לימודי משפטים הספיקו לה כדי להבין שזה לא בשבילה ושיסלחו לה בני המשפחה המשפטנים. היא עזבה את הלימודים והגיעה ל-Y-NET והתקבלה כעורכת מדור במה ואמנות. "מצאתי את עצמי בעבודה שבה מעדכנים סביב השעון, 24 שעות. זה כל הזמן להיות ב'היכון' ליד הטלפון. זה עבודה עם אדרנלין גבוה מאד כל הזמן. אני זוכרת שכאשר נטע ברזילי זכתה באירוויזיון רעדו לי האצבעות וידעתי שאני חייבת להתעשת כי צריכה לעדכן מיד, ב'לייב'! וכל רגע צצו זוויות חדשות, ואני מעדכנת כשבעלי, שי, מגיש לי מים, בזהירות, כדי לא להפריע. עבדתי מהבית עד 4 בבוקר!"- משחזרת אורין.

ארבע שנים היא התמידה באותו תחום באותו מקום ועם אותו אדרנלין גבוה ועבודה סביב השעון. ובכל זאת היו לה נקודות אור: "עשיתי כתבה על התעללות בילדים על ידי ילדים – רעיון שעלה בראשי בעקבות ההצגה 'שחמט', שעסקה בילד שחווה זאת והתאבד כתוצאה מכך. חיפשתי זוויות עם ערך חברתי, עם ערך מוסף. רציתי לתת במה למה שנראה לי חשוב ואני מקווה שהצלחתי".

כיום היא עורכת את  המגזין הדיגיטלי 'הגיע זמן חינוך', של קרן טראמפ ושקועה בעיצומם בלימודי תואר שני באוניברסיטת תל אביב בספרות וכתיבה יוצרת.

ספר הילדים שלה, 'מילוליתא', נכתב במהלך נסיעותיה ברכבת מתל אביב לראשון לציון. "תוך כדי הנסיעות היומיות התחלתי לחשוב על מקומן של המילים בחיי ומהן עבורי, והיה ברור שזה הרבה מעבר לצירופי אותיות. בעיני מילים זה צליל, קצב, משמעות כשכל זה ביחד נותן חיים. זו משוואה פשוטה. גם תהיתי לעצמי אם כיום יש ילדים שיושבים בספריות ושומעים סיפורים, כמו שאני בילדותי. וכך המצאתי ילדה שקראתי לה 'מילוליתא', שאוהבת מילים. זו ילדה שהחדר שלה מאד מבולגן וכשאמא שלה דורשת ממנה לעשות סדר היא מתחילה לאסוף ספרים וניירות ומהר מאד מוצאת את עצמה מפליגה לעולמות אחרים. עולמות של מילים. המילים שהיא אוספת הן העוגן, ואיתן היא נודדת בדמיון ובדרך מוצאת מילים שהולכות ונעלמות כי לא משתמשים בהן".

בתקופה שבה ילדים קוראים פחות מבעבר ועיקר עניינים הוא בטיקטוק וברשתות למיניהן, מנסה אורין, באמצעות הספר שלה, לגרום להם להתאהב מחדש בשפת האם שלהם: העברית.

אל תפספסו הכתבות האהובות
כתבות השער

"הכתיבה האישית לא פסקה מעולם וחיכתה בסבלנות" נעמי לבנון-קשת

כתבות השער הטבה "הכתיבה האישית לא פסקה מעולם וחיכתה בסבלנות" אלה החיים של נעמי לבנון-קשת ד"ר נגה רוזנפרב צילום: איציק רובין 17/1/2025 שתפו: נעמי לבנון-קשת (74) היא משוררת וסופרת, מראיינת וכותבת עבור מגזין זה. היא

קראו עוד»
מתגלגלים

שלוש שניות של נצח

נהיגה בקורבט היא חוויה של שילוב מושלם בין עוצמה לפינוק. כל סיבוב, כל תאוצה, כל בריזה מרגישה כאילו כל פרט במכונית נבנה רק בשבילי, מה שמביא לרגש עז של שליטה חופשית וכח בלתי נגמר. לא מדובר רק במכונית, אלא ביכולת לחוות את הדרך בכל נים בגוף וליהנות מכל רגע

קראו עוד»
הפסקת אוכל

מה חדש במטבח?

החורף כבר כאן. קר, חשוך וגשום וזה הזמן להתאים את התפריט המשפחתי למזג האויר. כששמעתי שרשת קצביות הבוטיק 'מרינדו' יצאה בסדרה של קדירות בשר החלטתי שאני חייבת לנסות והזמנתי סיר משפחתי.

קראו עוד»
Shape
Shape
המגזינים

עשו מנוי למגזין 'גבעתיים פלוס',

בכל גיליון כתבות וטורים מעניינים ומעמיקים
אל תחמיצו, עכשיו ללא תשלום!

עשו מנוי למגזין 'רמת גן פלוס',

הישארו מעודכנים
אל תחמיצו, עכשיו ללא תשלום!

המדריך להזמנות

08/10/2021

חגיגה מתוקה במיוחד אצל תהילה

תהילה היא קונדיטורית נפלאה שכל קינוח יפהפה מעשה ידיה טעמו כטעם גן עדן, הבצקים פריכים, המילויים נימוחים, מתמוססים בפה ומשאירים טעם של עוד.
01/04/2022

מוצ'ה עושים אוכל איטלקי באהבה

במוצ'ה עושים אוכל איטלקי באהבה בר פנזור האהבה שלנו לאוכל איטלקי הביאה אותנו ביום חורפי מעונן להזמין את מנות הרחוב החדשות של מוצ'ה. אחרי הצצה בתפריט, המשימה הושלמה, ההזמנה בוצעה ומהר מאוד הגיע השליח עם […]
01/07/2021

מסע לארץ הקרואסונים

מסע לארץ הקרואסונים מאפים מושלמים בניחוח של חו״ל מארחים לבראנץ' מלכותי או סתם בא לכם לשתות קפה במרפסת? מצאנו עבורכם את המאפים המושלמים! מאפי בצק עלים איכותיים, המיוצרים בעבודת יד ומגיעים אליכם הביתה במארז קפוא […]
10/17/2020

איזה כיף שבמקרה נתקלתי במארזים המושקעים והמדהימים האלו

'משהו בקטנה' המארז האולטימטיבי  סופ"ש, סגר, ואני מחפשת איזה משלוח מגניב שיגרום לנו להרגיש בבילוי או בחופשה. את האופציות בוולט אני כבר מכירה בעל-פה, בתן ביס כבר ניסיתי הכל, ובאופן כללי בא לי משהו בניחוח […]
08/11/2021

ארץ הממתקים של עדי

ארץ הממתקים של עדי אם אי פעם חלמתם להגיע לארץ הממתקים, עכשיו אתם יכולים לעשות את זה! "ממתקים של פעם" הוא מפעל בוטיק בהרצליה שבו רוקחת עדי ממתקים מדי יום בעבודת יד, לפי שיטות בישול […]
09/30/2020

מארזים לאפייה ביתית

קונדיטוריה פוּני‏ אפיה בטעם של פעם הכל התחיל בשנת 1922, כאשר אברהם פוּני‏, בן למשפחת אופים פולנית, עלה ארצה יחד עם אשתו פרומה. השניים התיישבו ביפו, ולא חשבו פעמיים לפני הגשמת החזון הציוני האישי שלהם […]
11/27/2020

חגיגה מתוחכמת

חגיגה מתוחכמת שגיב מלול הוא שף קונדיטור שפתח פטיסרי וקרא לה על שם בתו ליאן. הסופגניות שלו מעולות וזכו אצלינו לצל"ש, כאלה שענו על כל הציפיות! גודל אידיאלי, בצק אוורירי כמו ענן, מפוצצות במילוי מתוחכם […]

נשמח לשמוע מה שיש לך להגיד לנו

זהו? יוצאים מהאתר?

הצטרפו גם אתם לאלפים שכבר מנויים,

עשו מנוי למגזינים הכי מעניינים, ובחינם!

זהו? יוצאים מהאתר?

הצטרפו גם אתם לאלפים שכבר מנויים,

עשו מנוי למגזינים הכי מעניינים, ובחינם!

דילוג לתוכן