26/07/2024
26/07/2024
יום שישי, 26 ביולי 2024
זרקאור

אישה של מילים

אורין ויינברג-יצהר – עיתונאית, עורכת וכותבת

נעמי לבנון-קשת

"אתם מבינים,/ מילוליתא אינה ככל הילדים./ יש ילדה שאוהבת לרקוד,/ אחרת חובבת משחקי מחשב,/ אחד מעדיף לספור כוכבים, /ומילוליתא אוהבת מילים."  

זהו קטע מספר הילדים: 'מילוליתא ואוצר המילים האבודות'. סיפור הרפתקאות שעניינו: מילים שהולכות ונעלמות מן השפה ואיך לשמור עליהן כדי שלא ילכו לאיבוד. הגיבורה' מילוליתא, יוצאת להרפתקת עשייה כדי להציל את אוצר המילים המופלא.

את הספר היפה הזה כתבה אישה של מילים שניכר בה כי הן יקרות ללבה: אורין ויינברג-יצהר, (33), שהיא עצמה עיתונאית, עורכת וכותבת. ועל כריכתו האחורית של ספרה היא מציינת שהמילים האהובות עליה הן: עוגיה, גחלילית ועננים.

"ביתי השני היה ספרית 'יד לבנים', בה נהגתי לשבת במשך שעות, ואמא הייתה קוראת לי שם, בשקט, ספורים שהציתו את דמיוני. אמא נהגה לקרוא בנימה מתנגנת ומאז אני חושבת שלילדים צריך לקרוא 'בקול של אמא'"

'ילדה של מילים'

היא נולדה וגדלה בגבעתיים. את שמה נתנו לה הוריה לאחר שנתקלו בו בעתון ואהבו את הצליל שהיה בו גם אור וגם רינה. "ולימים גיליתי שהאורין הוא שמו של קמע רב עוצמה, בו שני נחשים כרוכים זה בזה, מהספר 'הסיפור שאינו נגמר'" – מסבירה אורין. היא למדה בבית הספר 'גורדון' ובתיכון 'שב"ץ' – כמובן שבמגמת ספרות ותקשורת. לאחר נישואיה לשי יצהר, הוא אימץ גם את שם המשפחה שלה. הוא במאי קולנוע ומפיק, ועד כה עשה כמה וכמה סרטים קצרים.

היא מספרת על עצמה כי מאז ומתמיד הייתה 'ילדה של מילים', ממש כמו גיבורת ספרה 'מילוליתא'. "כל שנות נעורי כתבתי שירים על אדן החלון – נורא דרמטי! לאחר רצח רבין נכתב השיר הראשון שלי"- היא מספרת – "הייתי בכיתה י"ב והשיר נתלה על בריסטול שחור בבית הספר".

ההורים, לדבריה, לא קשורים ישירות למילים, "אבל לאמא יש יכולת ורבלית גבוהה מאד"- היא מציינת ומוסיפה: "ביתי השני היה ספרית 'יד לבנים', בה נהגתי לשבת במשך שעות, ואמא היתה קוראת לי שם, בשקט, ספורים שהציתו את דמיוני. אמא נהגה לקרוא בנימה מתנגנת ומאז אני חושבת שלילדים צריך לקרוא 'בקול של אמא'. אני לא בטוחה שאי פעם אצליח להגיע לטונציות המדוייקות האלה – אבל בהחלט אנסה. אני מאמינה שצריך לקרוא לילדים. זו חוייה רב-חושית. חשוב שהילד יסתכל על הטקסט עצמו, לצד ההקשבה, וכך הדמיון יהיה חזק יותר".

לא מכבר, בין לבין סגרי הקורונה ופתיחתם, היא הביאה לאותה ספריה עצמה, את ספר הביכורים שלה וחשה כי סגרה מעגל עם המקום האהוב והחשוב הזה.

אני זוכרת שכאשר נטע ברזילי זכתה באירוויזיון רעדו לי האצבעות וידעתי שאני חייבת להתעשת כי צריכה לעדכן מיד, ב'לייב'! וכל רגע צצו זוויות חדשות, ואני מעדכנת כשבעלי, שי, מגיש לי מים, בזהירות, כדי לא להפריע"

ממילים למשפטים

כמי שכל חייה רצת 'להיות כותבת' – כהגדרתה, היא הגיעה בתום השירות הצבאי כמאבחנת פסיכומטרית, לאודישן לתוכנית מגזינית אינטרנטית, עם מגישה וכתבת שטח.

אבל ההתרגשות והעניין התפוגגו כעבור חודשים והיא קמה ונסעה למרכז אמריקה למשך 4 חודשים, שגם במהלכם כתבה בקדחתנות, "גם שירה וגם פרוזה, שמבחינתי זה געגוע למשהו"- היא אומרת.

עם שובה מהמסע נרשמה לאוניברסיטת תל אביב ועשתה תואר ראשון בפסיכולוגיה ותקשורת. במקביל למדה  עיתונות ב'כותרת' ועבדה לפרנסתה, כדיילת באל-על.

"ובמהלך כל הזמן הזה, תמיד היה לי זמן לשירה. כתבתי ופרסמתי שירה וקראתי שירה. רק אחרי כמה שנים הבנתי שהחומרים שלי אז – היו בוסריים ורגשיים מידי".

ואז, עם סיום הלימודים באוניברסיטה, היא יצאה לחיים האמיתיים. ההתחלה הייתה דווקא די מבטיחה: היא קבלה תפקיד כמפיקת מדורי במה ואמנות ב'עכבר העיר', ובהמשך גם עורכת של המדורים האלה. "ואז החלטתי ללכת ללמוד… משפטים! "

והיה לה 'תירוץ' די טוב לתפנית המקצועית הזו: סבה, מצד אמה, ציון מנע – היה עורך דין ידוע, גם דודתה היא עורכת דין, וגם בן-דוד מוכר: עו"ד דוד מנע, שגם נשוי לעורכת דין, חיה מנע. "מגיל צעיר די פמפמו לי להיות עורכת דין, ללמוד משפטים. זה היה קטע לא פתור אצלי"- מספרת אורין – "ואז החלטתי ונרשמתי ללימודי משפטים באוניברסיטת תל אביב ונתקלתי בחומר שהיה 'יבש' לי מידי. התחלתי לערוך את עיתון הפקולטה 'הבוכמניסט', ובהמשך ערכתי את מגזין 'תזה' – עיתון הסטודנטים, ופה, לראשונה, הגעתי ממש לעיתונות ולעריכה בפועל".

 

"עשיתי כתבה על התעללות בילדים על ידי ילדים – רעיון שעלה בראשי בעקבות ההצגה 'שחמט', שעסקה בילד שחווה זאת והתאבד כתוצאה מכך. חיפשתי זוויות עם ערך חברתי, עם ערך מוסף. רציתי לתת במה למה שנראה לי חשוב ואני מקווה שהצלחתי"

צליל, קצב, משמעות

שנה וחצי של לימודי משפטים הספיקו לה כדי להבין שזה לא בשבילה ושיסלחו לה בני המשפחה המשפטנים. היא עזבה את הלימודים והגיעה ל-Y-NET והתקבלה כעורכת מדור במה ואמנות. "מצאתי את עצמי בעבודה שבה מעדכנים סביב השעון, 24 שעות. זה כל הזמן להיות ב'היכון' ליד הטלפון. זה עבודה עם אדרנלין גבוה מאד כל הזמן. אני זוכרת שכאשר נטע ברזילי זכתה באירוויזיון רעדו לי האצבעות וידעתי שאני חייבת להתעשת כי צריכה לעדכן מיד, ב'לייב'! וכל רגע צצו זוויות חדשות, ואני מעדכנת כשבעלי, שי, מגיש לי מים, בזהירות, כדי לא להפריע. עבדתי מהבית עד 4 בבוקר!"- משחזרת אורין.

ארבע שנים היא התמידה באותו תחום באותו מקום ועם אותו אדרנלין גבוה ועבודה סביב השעון. ובכל זאת היו לה נקודות אור: "עשיתי כתבה על התעללות בילדים על ידי ילדים – רעיון שעלה בראשי בעקבות ההצגה 'שחמט', שעסקה בילד שחווה זאת והתאבד כתוצאה מכך. חיפשתי זוויות עם ערך חברתי, עם ערך מוסף. רציתי לתת במה למה שנראה לי חשוב ואני מקווה שהצלחתי".

כיום היא עורכת את  המגזין הדיגיטלי 'הגיע זמן חינוך', של קרן טראמפ ושקועה בעיצומם בלימודי תואר שני באוניברסיטת תל אביב בספרות וכתיבה יוצרת.

ספר הילדים שלה, 'מילוליתא', נכתב במהלך נסיעותיה ברכבת מתל אביב לראשון לציון. "תוך כדי הנסיעות היומיות התחלתי לחשוב על מקומן של המילים בחיי ומהן עבורי, והיה ברור שזה הרבה מעבר לצירופי אותיות. בעיני מילים זה צליל, קצב, משמעות כשכל זה ביחד נותן חיים. זו משוואה פשוטה. גם תהיתי לעצמי אם כיום יש ילדים שיושבים בספריות ושומעים סיפורים, כמו שאני בילדותי. וכך המצאתי ילדה שקראתי לה 'מילוליתא', שאוהבת מילים. זו ילדה שהחדר שלה מאד מבולגן וכשאמא שלה דורשת ממנה לעשות סדר היא מתחילה לאסוף ספרים וניירות ומהר מאד מוצאת את עצמה מפליגה לעולמות אחרים. עולמות של מילים. המילים שהיא אוספת הן העוגן, ואיתן היא נודדת בדמיון ובדרך מוצאת מילים שהולכות ונעלמות כי לא משתמשים בהן".

בתקופה שבה ילדים קוראים פחות מבעבר ועיקר עניינים הוא בטיקטוק וברשתות למיניהן, מנסה אורין, באמצעות הספר שלה, לגרום להם להתאהב מחדש בשפת האם שלהם: העברית.

אל תפספסו הכתבות האהובות
מגזין גבעתיים פלוס

מגזין גבעתיים פלוס 121

מגזין 121 גרסת דפדוף אינטראקטיבית הקליקו על המודעות שבמגזין למידע רלבנטי נוסף חזרה לאתר המגזינים ספריית המגזינים עשו מנוי למגזין 'גבעתיים פלוס', בכל גיליון כתבות וטורים מעניינים ומעמיקים אל תחמיצו, עכשיו ללא תשלום! עשו מנוי

קראו עוד»
כתבות השער

"גבעתיים כובשת את לבבות הישראלים"

דרור דבאח הוא מנכ"ל 'יעד' החברה לפיתוח גבעתיים המסכם בימים אלו חמש שנות כהונה ● מהנדס אזרחי ובעל תואר שני במנהל עסקים הרואה בעשייה הציבורית שליחות ● נשוי ואב לשלושה, מתגורר ביבנה

קראו עוד»
החיים הטובים

איזה קיץ לוהט

הגיע הקיץ, חם כל כך בחוץ ומצב הרוח ירוד. אספתי עבורכם מספר מנות חדשות שיספקו לכם רגעים טעימים במיוחד,
בר פנזור

קראו עוד»
כתבות השער

איך סיפור נולד?

איך הפכו כל הרעיונות של 22 תלמידי כתה ה' במרכז המחוננים והמצטיינים סחל"ב בגבעתיים לספר אחד משותף ומרתק 'אסקייפ – התעלומה במבנה הקסום'

קראו עוד»
כתבות השער

סיפור מהסרטים בשלושה ימים

איה כהן אבישר קשרה את הסיפור שכתבה בעשיה של אור-לי, במשפחה המיוחדת שלהם, בנסיבות נפילתו של עומרי וזכתה בפרס הראשון בתחרות, ארבעה כרטיסים לפסטיבל הסרטים בקאן, 'הכל כלול'.

קראו עוד»
Shape
Shape
המגזינים

עשו מנוי למגזין 'גבעתיים פלוס',

בכל גיליון כתבות וטורים מעניינים ומעמיקים
אל תחמיצו, עכשיו ללא תשלום!

עשו מנוי למגזין 'רמת גן פלוס',

הישארו מעודכנים
אל תחמיצו, עכשיו ללא תשלום!

המדריך להזמנות

04/21/2021

מירב והדר מזמינות אתכם לחוויה שכולה אושר

מירב והדר מזמינות אתכם לחוויה שכולה אושר "בייקאיט" – YOU CAN FAKE IT UNTIL YOU MAKE IT המדריך המתעדכן להזמנות קחו אוויר, תלבשו חיוך, תזמינו לכם או למי שאתם אוהבים שיתוף ב facebook שיתוף ב […]
08/06/2020

מאיה בארץ הפלאות – אוכל אמריקאי מושחת

השפית מאיה בלום תשלח אליכם אוכל אמריקאי מושחת השנה האחרונה הכניסה לחיינו את הקורונה ואיתה את הפחמימות המושחתות, והפעם שפית רמת-גנית שתשלח לכם אוכל אמריקאי מושחת עד הבית כמו רבים מאיתנו גם מאיה בלום (30) […]
12/01/2021

מיכל גנון זוכה אצלינו כבר שנה שנייה ברצף בפרס הבצק המצטיין!

חג החנוכה כבר מעבר לפינה והשנה בחרנו עבורכם את כל הקולקצייה – סופגניות יצירתיות ודונטאס שמנמנות, עוגת בריושים עשירה וטארט סנט הונורה עם סופגניות קטנטנות, קרואסונים מלאי כל טוב ושוקולדים עשירים… בקיצור, תהיו מוכנים כי החג הכי משמין בשנה הגיע! חג טעים ושמח!
11/27/2020

חגיגה טרנדית

  חגיגה טרנדית איזה כייף היה לטעום את קולקציית הסופגניות של בייקרי G27 מרמת חן. קולקצייה מרהיבה ביופייה שכוללת מגוון טעמים מיוחדים שעדיין לא טעמנו! סופגניות ברוטב בייגלה שמשלבות מתוק ומלוח בצורה מושלמת, סופגניות עם […]
12/12/2020

אם גם אתם מאוהבי בישול ביתי משובח הכתבה הזו בשבילכם

סיר של אהבה מרווה מבשלת אוכל אינטליגנטי, טעים ומנחם ליום חורפי ומשפחתי אם גם אתם מאוהבי בישול ביתי משובח הכתבה הזו בשבילכם! מרווה בת ה-28 מנהלת המטבח של מסעדת טוטו, מצאה את עצמה בחל״ת עקב […]
11/27/2020

חגיגה אלגנטית

חגיגה אלגנטית עדי כהן היא קונדיטורית נפלאה שתאפה עבורכם מגש של מיני דונטאס יפהפיים ואלגנטיים. דונאט או בעברית סופגנית חישוק (באנגלית: Doughnut) הוא בלילה או עיסה מתוקה המטוגנת בשמן עמוק אבל עדי אופה אותם וכך […]
09/02/2020

חגיגת בשרים מעושנים

'צ'ופ-צ'ופ' ארוחת בשרים מעושנים כל מי שאוהב בשר ומגדיר עצמו כקרניבור, יסכים שאין כמו לאכול נתח טוב של בשר מעושן צלוי כהלכה. אבל מה עושים כשאין מעשנה בבית? מזמינים מצ'ופ צ'ופ נתחים ובשרים נהדרים, עסיסיים […]
07/21/2021

המרענן הרשמי של הקיץ בגלסרי האוסטרי "שטפן"

חשבתי שבקיץ החם שלנו שום דבר כבר לא יכול להפתיע אותי עד שגיליתי שרשת גולדה ובמבה אסם שילבו את הטעמים האייקונים והאהובים במוצר אחד קייצי במיוחד

נשמח לשמוע מה שיש לך להגיד לנו

זהו? יוצאים מהאתר?

הצטרפו גם אתם לאלפים שכבר מנויים,

עשו מנוי למגזינים הכי מעניינים, ובחינם!

זהו? יוצאים מהאתר?

הצטרפו גם אתם לאלפים שכבר מנויים,

עשו מנוי למגזינים הכי מעניינים, ובחינם!

דילוג לתוכן