
עקרון השוויון בין הדיירים במסגרת התחדשות עירונית
מה קורה במקרים בהם ישנו מיעוט שמרגיש שהוא קופח?
תמ"א 38 מקנה זכויות בניה לבעלי דירות בבניין הדרוש חיזוק מפני רעידות אדמה, או הריסתו ככל שבניית הבניינים נבנו לפני 1980. בגין ביצוע החיזוק ושיפוץ הבניין מבפנים ומבחוץ או הריסתו- יתקבלו זכויות לבנות דירות חדשות.
ברוב המקרים, בעלי דירות מחליטים להעביר ליזם חיצוני את זכויותיהם הקנייניות, תמורת ביצוע חיזוק הבניין או הריסתו ולקבל דירות חדשות עם ממ"ד, מרפסות שמש ומפרט טכני חדש והיזם מקבל לעצמו למכור את הדירות החדשות.
אולם, ישנם מקרים לא מעטים, בהם הבעלים לא יכולים לקבל כל הטבה מהיזם, בשל מגבלות תכנון, כך שלמעשה לא ניתן להוסיף ממדים ו/או מרפסות שמש בגלל קווי המגרש, או לחילופין, ישנם בעלי דירות גג שעקב התמורה שאמורה להינתן להם על ידי היזם, לא משתלם ליזם להיכנס לפרויקט והבניין נותר בעינו.
או במקרים של בניינים בהן קומות 4 דירות בלבד והתמורה בהתאם למדיניות העריה לא מספקת את הבעלים.
במקרים אלו, הפתרון הוא שבעלי הבניין יהיו היזמים בעצמם. אפשרות זו, מקנה לבעלי הדירות להתחלק ברווחים של הדירות שיוותרו לאחר מכירתן ולאחר החזר מלוא ההוצאות של היזום והבניה, אשר לעיתים תמורה זו יכולה להניב מיליוני שקלים.
כיצד זה מתבצע?
גדי הוא בעלים של הדירה העליונה בבית משותף באחד האזורים היוקרתיים בתל אביב. לו ולשכן הסמוך לו, מוצמדות הזכויות של הגג. הם ניסו לעניין יזמים, אולם לא היתה כל כדאיות כלכלית לאף יזם להגיש הצעה מתאימה שתענה גם על דרישותיהם של גדי ושכנו.
בבניין של גדי ניתן להוסיף במסגרת תמ"א 38 עוד דירה אחת רגילה ושתי דירות גג. גדי החליט לבצע בדיקות לבצע את הפרויקט יחד עם שכנו. הוא הגיע למשרדי והתחלנו תהליך של בדיקות מקיפות. משרדי ביצע את עריכת ההסכמים מול אנשי המקצוע כגון האדריכל והשמאי ולאחר קבלת דו"ח השמאי, הבינו גדי והשכן שאם יבנו במסגרת יזמות פרטית – הם יוכלו לממן את כל הפרויקט ולקבל את דירות הגג החדשות בבניין ולא זאת בלבד אלא שגם בעלי הדירות הרגילות יוכלו לקבל הטבות משמעותיות יותר מכל הצעה של יזם שהוגשה להם ועדיין תישאר להם דירה למכירה שהרווח שלה יחולק בין כל הדיירים באופן יחסי לגודל הדירות היום.
בדרך כלל פרויקטים מסוג זה, באים לידי ביטוי במקרים שישנם מספר מצומצם של בעלי דירות בבית משותף ושוררת בן בעלי הדירות מערכת יחסים טובה שתאפשר להם להתקדם עם הפרויקט ללא התנגדויות וללא קשיים.
10 הדיברות לבעלים שרוצים להרוויח בעצמם את הרווח היזמי:
1. הכל נופל וקם על זהות עורך הדין שהבעלים אמורים לבחור. עורך דין מומחה בתחום, שידע לבצע עבורם את ניהול הפרויקט וילווה אותם משפטית בכל שלב שיידרש. ידע להנחות אותם באיזה אופן לפעול (כבעלים פרטי או כחברה) ינהל את החברה היזמית מטעמם מול כל אנשי המקצוע שיזדקקו להם.
2. אדריכל מומחה – הבעלים יבחרו אדריכל שיבדוק מול העריה בדיקת התכנות שיכין סקיצה וניתוח זכויות, כך שהבעלים יוכלו לדעת כמה דירות חדשות יתקבלו בבניין החדש.
3. בנוסף שוכרים את שירותיו של שמאי מקרקעין שיערוך מעין דוח אפס, שיציג את כל הוצאות הפרויקט והכנסות ממכירת הדירות החדשות.
4. לאחר קבלת התוצאות של אנשי המקצוע – אמורה להתקבל החלטה על ידי כל הבעלים, אם לצאת לדרך וכמה העלות הנדרשת עד להיתר. (העלות הנדרשת מהבעלים לכל הבדיקות הנ"ל (שמאי +אדריכל), נעה בין 30 אלף עד 50 אלף ₪ בתוספת מע"מ).
5. עוה"ד אמור להכין מסמכים מתאימים בין הבעלים עצמם; בין אנשי המקצוע; לבנות את העסקה באופן שישקף את הציפיות מהבדיקות.
6. לאחר חתימת הבעלים – אדריכל מכין ומגיש את הבקשה להיתר.
7. עם קבלת היתר – עוה"ד אמור להשיג מימון עבור הבעלים ולהכין את המסמכים הנדרשים להחתמת הבעלים, באמצעות בנק מלווה או קרן אשר מתמחה במימון פרויקטים מסוג זה, כך שהעלות לבעלים תהיה מינימלית.
8. לאחר השגת המימון, עוה"ד אמור למנות בהסכמת הבעלים חברת פיקוח שתפקח על הבניה ותערוך מכרז קבלנים בהתאם.
9. עם סיום הבניה עוה"ד אמור למכור את הדירות העודפות וחלק את העודף בין הבעלים.
10. עוה"ד יחייב את הקבלן המבצע באחריות בדק ולליקויים מול הבעלים החדשים- הקונים.
מעוניינים להרחיב? מידע נוסף ניתן למצוא במדריך לתמ"א 38 ופינוי בינוי שכתבה עו"ד רוית סיני, הקליקו כאן
הכותבת, עו"ד רוית סיני, בעלת משרד עורכי דין המתמחה בעסקאות תמ"א 38 ופינוי בינוי מהמובילים בתחום התחדשות עירונית בדירוג Dun's 100
כל האמור לעיל אינו מהווה תחליף ליעוץ משפטי פרטני ומלא ו/או ייעוץ עסקי פרטני ומלא
טור המומחית של עו"ד רוית סיני התפרסם במגזינים 'גבעתיים פלוס' ו'רמת גן פלוס' מספר 91
מה קורה במקרים בהם ישנו מיעוט שמרגיש שהוא קופח?
כמי שחיה את תחום ההתחדשות העירונית ברמה היומיומית, אני יכולה להעיד שהפרמטרים הללו קריטיים למימוש הפרויקט ולטובת ציבור הדיירים
המלחמה המתמשכת חושפת פערים משמעותיים בהסכמי התחדשות עירונית
גם פרויקט ההתחדשות העירונית שלכם מתעכב?
זה מה שתוכלו לעשות
מה עושים ואיך מתנהלים עם התנגדויות לפרוייקט?
ההתנגדויות עשויות להעלות בכל שלב משלבי הפרויקט
מהן הסיבות הנפוצות לביטול פרויקטים בהתחדשות עירונית וכיצד ניתן להימנע מכך?
״כשאני נשאל למה רצחתי גם ילדים, אני יכול רק להשיב ב-'אני לא כזה פחדן שאשאיר לילדים שלי עבודה שאני יכול לעשות בעצמי'.״ (מתוך הקלטות הנאצים)
עמדת פרחים ללא תשלום למשפחות שכולות בקניון עזריאלי גבעתיים
העיר גבעתיים נערכת לעצרות, טקסים ואירועים חגיגיים עבור תושבי ותושבות העיר. רן קוניק: "השנה יותר מתמיד אנו חווים את המשמעות העמוקה של הזיכרון – וגם של העצמאות"
לקראת יום הזיכרון לשואה ולגבורה נערכת העיר גבעתיים לעצרות וטקסים
מה קורה במקרים בהם ישנו מיעוט שמרגיש שהוא קופח?
תיק המוגנות העירוני הוא תיק חדש בעיריית גבעתיים והוא נבנה במטרה להתמודד עם אתגרי התקופה
לימור מרגולין-יחידי היא שופטת בדימוס, סופרת, מחזאית ודוקטורנטית לאנתרופולוגיה ● זוכת פרס ע"ש יצחק רבין למחקרי שלום, פיוס ושיתופי פעולה בין יהודים-ערבים ● נבחרה לפרויקט "מאה שנים, מאה נשים"
העתיד כבר כאן: האם הרכב שלכם חכם – או חכם מדי?
בבורסה נהוגה גישת המערכת הסגורה של מנגנוני בוררות ייחודיים לפתרון סכסוכים
התקנות החדשות בענף התיווך ייסיעו ללקוחות להבטיח שקיפות מלאה וליצור שוק נדל”ן הוגן ומסודר
גיליון חגיגי המביא את רוח הפסח, ובמרכזו משאל בקרב מובילים בתחומם על החירות האישית ומנהגי החג שלהם. הכי חשוב שכל החטופים יזכו לחירות וישובו למשפחותיהם
גיליון חגיגי המביא את רוח הפסח, ובמרכזו משאל בקרב מובילים בתחומם על החירות האישית ומנהגי החג שלהם. הכי חשוב שכל החטופים יזכו לחירות וישובו למשפחותיהם
הצטרפו גם אתם לאלפים שכבר מנויים,
עשו מנוי למגזינים הכי מעניינים, ובחינם!
הצטרפו גם אתם לאלפים שכבר מנויים,
עשו מנוי למגזינים הכי מעניינים, ובחינם!