fbpx

בר פנזור

כולנו בגבעתיים מכירים את הסביח של עובד שהוקם בגבעתיים בשנות ה-80 על ידי עובד דניאל. המזנון התפרסם בעיקר בשל אישיותו הצבעונית של בעליו והעגה יוצאת הדופן שבה הוא משוחח עם לקוחותיו תוך כדי שהוא מכין להם את המנה כמו למשל: סבי”ח זה בכלל סלט-ביצה-יותר-חציל, לבצל (להוסיף בצל), לבצבץ (להוסיף ביצה קשה), לפטר (להוסיף פטרוזיליה) וכדומה. כשהוא שואל “כמה כמה בדרבי?” הוא מתכוון בעצם למה הכמות הרצויה של עמבה ו/או סחוג במנה? ההקשר לקוח מצבע מדיהן של קבוצות מכבי תל אביב (צהוב=עמבה) והפועל תל אביב (אדום=חריף).

סביח הוא מאכל עממי יהודי-עיראקי המהווה את ארוחת הבוקר המסורתית של יהודי עיראק בבוקר שבת ומנת הסביח בפיתה כבר הפכה מזמן לאייקון קולינרי ישראלי. קוראים לזה פשוט לאפה ביד ובטינג’אן, לאפה של ביצה וחציל. לתוך הפיתה נדחסות ביצה חומה ותפוח-אדמה, פטרוזיליה, סלט קצוץ דק, קצת חריף, טחינה, עמבה וכמובן, פרוסות חציל מטוגנות.

במשך השנים קמו אינספור דוכני סביח ברחבי הארץ, וגם במקומות נוספים בעולם אבל מתברר שעם כל הכבוד לסביח של עובד (ויש כבוד) המנה בכלל הומצאה לפני 60 שנה ברמת גן.

"פעם היו אומרים – 'סביח, תביא מנה' והיום אומרים – 'תביא מנה סביח'"

צבי (סביח) חלבי ויעקב ששון עלו לארץ מבגדד בתחילת שנות החמישים של המאה העשרים ונפגשו במעברה. לימים (1961) קנה צבי בדמי מפתח קיוסק קטן בגינת בר־אילן ברחוב עוזיאל 60 ברמת גן, יעקב הצטרף אליו כשותף והם הפעילו אותו יחד. הם מכרו בורקסים, וופלים, סיגריות, כריכים וגזוז לנהגי האוטובוס של קו 63 שזו הייתה תחנתו הסופית ובשעות הערב לכל מי שהגיע לבלות באיזור מרכז רמת-גן.

כשצבי ויעקב פתחו את הקיוסק במוצ”ש, בעיקר עבור צופי קולנוע לילי, הם נהגו להביא עבור עצמם פיתה עם ביצה וחציל שנשארה מתבשילי השבת. הלקוחות שפקדו את הקיוסק ביקשו לקנות גם לעצמם ולאט לאט התגבשה הפיתה שהכילה ביצים קשות חומות שבושלו על פתיליה, חצילים מטוגנים, סלט ירקות, עמבה וחמוצים. הבקשה “תעשה לי גם, סביח” נתנה למנה את שמה – מנת סביח. לאורך כל השנים, רינה אשתו של צבי ואהובה אשתו של יעקב היו העזר כנגדם ובראשית הדרך קילפו את הביצים וטיגנו את החצילים בבית.

בין צבי ויעקב הייתה דינאמיקה מצויינת והמחשבה העיקרית הייתה “העיקר שתהיה פרנסה” מסביר לי גיא ששון בנו של יעקב שעובד במקום למעלה מ-30 שנה.

“כשהייתי בן 15 הצעתי לאבי שנוסיף עוד פריטים לתפריט. ‘לכאן לא מוסיפים כלום! רק סביח וסמבוסק עיראקיים’ אמר לי בכעס, נתן לי מטבע ושלח אותי הביתה על שהעזתי להציע את זה”.

לאט לאט יצא שמו של הסביח המצוין למרחוק ושפע של מפורסמים פקדו את הדוכן הקטן ביניהם אף משה דיין שהיה יושב באוטו ושולח את הנהגת להביא לו מנה. גם ראשי עיריית רמת-גן היו באים לאכול במקום.

בתחילת שנות ה-80, ובעקבות סכסוך עם העירייה, שהתנגדה לבישול בקיוסק הקטן בצומת מרכזית ולא חידשה להם את הרישיון, העתיקו בני משפחת חלבי וששון את מקומו של הדוכן לצומת דרך נגבה 16 פינת הרא”ה ברמת גן, שם הוא שוכן עד היום. לאחר שהאבות נפטרו מתוחזק הסביח בשותפות על ידי שרון בנו של סביח והתאומים גיא וכפיר בניו של יעקב.

בשנות ה–90 ניסו להגן על המנה שזכתה לשמו של סביח ורשמו אותה כסימן רשום אבל כתוצאה מכך ששכחו לשלם את האגרה הדרושה לרשם החברות איבדו את הבלעדיות עליה, וכך החלה מנת הסביח להופיע במקומות נוספים.

באנו בשביל הסביח נחזור בשביל הסמבוסק

יצאנו לעסק המשפחתי לטעום את הסביח המפורסם ועל הדרך פגשנו את גיא וכפיר ששון שסיפרו לנו את סיפור המצאתו של הסביח האורגינלי. הפיתה הייתה גדושה ומלאה וכל ביס היה מענג יותר מקודמו. חצילים רכים זהובים וחמימים שזה עתה יצאו מטיגון, ביצה חומה נהדרת, סלט טרי קצוץ דק, טחינה בסמיכות הרצויה, עמבה ופטרוזיליה קצוצה מעל וחיוך גדול שמתפשט בין ביס לביס. כל כך פשוט וכל כך טעים. לא פלא שהם הצליחו להפוך את הסביח למנה מנצחת.

“אנחנו הדור האחרון שמכין סביח” אומר גיא ומסביר “יש לי 3 ילדים, בן בכור ו-2 בנות, אבל לא נראה שהם יעבדו בדוכן, גם לא בנו של כפיר או בנותיו של שרון”.

בקרוב תוקם בקרבת מקום, בכיכר בר-אילן המקורית, כיכר הסביח על מנת להנציח את מפעלם של ההורים. יהיה בה איזשהו מונומנט סימבולי, ספסל עץ עם שתי דמויות או משהו דומה. כרגע נטעו עץ עם גזע עבה המתפצל לשניים על מנת להנציח את 2 המייסדים של הסביח

ינואר 20, 2021

אם אי אפשר ללכת לנגב חומוס אצל חיים נביא את החומוס של חיים הביתה

אם אי אפשר ללכת לנגב חומוס אצל חיים נביא את החומוס של חיים הביתה בשביל להכין חומוס טוב, משביע ובריא צריך מתכון מעולה ואהבה לאוכל, ואת שני אלה מצליח חיים לשלב במטבח שלו כבר למעלה […]
יולי 2, 2020

לעצלנים בלבד

לעצלנים בלבד מכניסים לתנור ל-20 דקות ומגישים מאפים אישיים – זה בדיוק מה שהיה חסר לנו לשולחן של החג! בורקסים, קרואסונים ומאפי שמרים מלוחים ומתוקים שמכניסים לתנור ל-20 דקות ומגישים! חברת ‘עומר מאפים’, דור שני […]
מרץ 7, 2021

חוויה עוצמתית של טעמים כפי שבשר אמיתי אמור להיות

הגיע הזמן שהצרכן הישראלי יוכל ליהנות מחוויית בשר גם בארץ חוויה עוצמתית של טעמים כפי שבשר אמיתי אמור להיות אם אתם צמחונים או טבעונים, תעצרו כאן. הכתבה הזו מיועדת לקרניבורים – אוהבי בשר בלבד, ולא […]
ינואר 20, 2021

Ofa tlv – ממלכת המאפים הקסומים של ליאור

Ofa tlv ממלכת המאפים הקסומים של ליאור אני פשוט אוהבת פחמימות אז מה הפלא שכל כך התרגשתי מהמאפים הנפלאים של ליאור… ליאור מולכו, מעצבת פנים בת 35 מתל אביב, היא האישה מאחורי הקסם הזה שנקרא […]
אוקטובר 21, 2020

פטיסרי צרפתי בגבעתיים

עוגיות בסגנון צרפתי  ‘קייקס אנד מור’ להזמין מגבעתיים ולהרגיש בפריז אין לתאר את העונג שהרגשנו כשהגיע אלינו המארז המתוק של “קייקס אנד מור” . כשפתחנו את מכסה הקופסא שהייתה מלאה במאפים ועוגיות בעבודת יד, מסודרים […]
נובמבר 18, 2020

“טומי רול בר” במרכז רמת גן

מסע בין טורטיות מהודקות להמבורגרים עסיסיים באנו בגלל הטורטיות נחזור בשביל ההמבורגר אני תמיד מחפשת מנות חדשות ומעניינות למשפחה או לאירוח חברים לארוחה מקורית וכמה שמחתי לגלות את “טומי רול בר” – בעיקר כעת כשהקורונה […]
דצמבר 24, 2020

קוקטיילים טעימים לחגיגה ביתית מושלמת

קוקטיילים טעימים לחגיגה ביתית מושלמת עם האלכימאי יהיה לכם ערב קסום ונפלא ההכנות שלנו לסילבסטר בעיצומן! חו״ל לא כל כך היה השנה, גם לא מסיבות או ברי קוקטיילים, אבל החלטנו שעל חגיגות השנה האזרחית החדשה […]
אוגוסט 1, 2020

סיריאל קילר! lulu & Co

למעבר למגזינים: ל‘גבעתיים פלוס’, הקליקו כאן ל‘רמת גן פלוס’, הקליקו כאן   
המגזינים

עשו מנוי למגזין 'גבעתיים פלוס', והישארו מעודכנים

אל תחמיצו, עכשיו ללא תשלום!

ספטמבר 9, 2021

רמת גן פלוס 84

עשו מנוי למגזין 'רמת גן פלוס', והישארו מעודכנים

אל תחמיצו, עכשיו ללא תשלום!

אל תפספסו הכתבות האהובות
כתבות השער

“המטרה שלנו היא לעזור לאנשים בעסקה הגדולה ביותר בחייהם בעזרת הידע והכלים שלנו” המדריך לעיסקת נדל”ן מוצלחת

“המטרה שלנו היא לעזור לאנשים בעסקה הגדולה ביותר בחייהם בעזרת הידע והכלים שלנו” המדריך לעיסקת נדל”ן מוצלחת ד”ר נגה רוזנפרב צילום: איציק רובין שיתוף ב whatsapp שיתוף ב email שיתוף ב facebook שיתוף ב twitter

קראו עוד»
כתבות השער

כאַיָּלָה שְׁלוּחָה

כאַיָּלָה שְׁלוּחָה סיפורה המרתק של אילה ויסבורד לבית גלנטי השזור במהלך ההיסטורי של העלייה לארץ ישראל, הקמת המדינה והתבססותה ♦ היא בת 95, אם ל-4, סבתא ל-12 נכדים וסבתא רבתא ל-28 נינים שיתוף ב whatsapp

קראו עוד»
הפסקת אוכל

חגיגת ליל הקדושים הלואין halloween

המדריך להזמנות מתוקים אסיאתי איטלקי מאפים המבורגר מארזים שפים מבשלים מתנות ים תיכוני אוכל רחוב ארוחות קוקטיילים אוקטובר 18, 2020 העוגיות שרייצ’ל הכינה לדיויד לבסיס והפכו ללהיט ‘מונסטה קוקיס’ עוגיות לאוהבי מפלצות דיויד ורייצ’ל ‏הכירו

קראו עוד»
יחסים וזוגיות

כולנו רבים לפעמים עם בני הזוג, אז בואו נעשה זאת בהגינות!

כולנו רבים לפעמים עם בני הזוג, אז בואו נעשה זאת בהגינות! אביגדור יזדי אִילוּסְטְרַצְיָה מריבה וחוסר הסכמה יכולים להיות גם הזדמנות לדבר ולהיפתח במהלך סוגיות שונות המתרחשות בחיי הזוגיות, במידה ואנו עושים זאת תוך שמירה

קראו עוד»
המומחית ענבר לב

זכויות פנסיוניות בהליך גירושין

לכאורה חוק יחסי ממון בין בני זוג מסדיר את העניין אולם אותו חוק קובע שניתן יהא לחלק את הרכוש המשותף בחלקים לא שווים אִילוּסְטְרַצְיָה מה קורה לפנסיה שלנו בעת שאנו מצויים בהליך גירושין?לכאורה חוק יחסי

קראו עוד»
מגזינים

גבעתיים פלוס מגזין 85

נחישות, התמדה, חזון והשראה הם כותרת העל למגזין זה. סיפורו של איתי לידג’י שהצליח להתגבר על הפציעה הקשה שאיימה להשבית את חייו וכנגד כל הסיכויים הגשים את חלומו – שירות קרבי בסיירת גולני. סיפורה של אילה ויסבורד בת ה-95 שברחה כילדה עם משפחתה מגרמניה הנאצית והצליחה להקים משפחה לתפארת, וברקע סיפור הקמתה של מדינת ישראל. גיא דהאן ושון שמילוביץ’ שהצליחו שהקימו בכוחות עצמם משרד משגשג. אורין ויינברג-יצהר שנהגה לבלות שעות בספרית ‘יד לבנים’ וכעת הביאה לאותה ספריה עצמה, את ספר הביכורים שלה וחשה כי סגרה מעגל עם המקום האהוב והחשוב הזה.
קריאה מהנה,
ד”ר נגה רוזנפרב

קראו עוד»
החידושים בתחום הראייה

רוצים להרכיב מסגרות משקפיים חדשניות ונוחות ביותר?

קיראו עד הסוף! משקפי תקליט ויניל רוצים להרכיב מסגרות משקפיים חדשניות ונוחות ביותר? ההתקדמות הטכנולוגית בפיתוח חומרים חדשים ובציוד טכנולוגי חדשני אפשרו ליצרנים שמתמחים בייצור ועיצוב מסגרות משקפיים לשכלל ולשפר את מסגרות הראייה ומשקפי השמש

קראו עוד»
אדם גורל יועץ נדל"ן

כמה דירות מכרתם בשנה בעברה?

כמה דירות מכרתם בשנה בעברה? מאת: אדם גורל כמה דירות מכרתם בשנה בעברה? אורן ויעל החליטו למכור את הבית שלהם בעצמם. מה שהם לא לקחו בחשבון הוא כי הם “יבלו” כל יום בטלפון, בשיחות שמספרות

קראו עוד»
המומחית רוית סיני

התמוטטות בניינים ישנים וביטול תמ”א 38 – מה עושים?

התמוטטות בניינים ישנים וביטול תמ”א 38 – מה עושים? הבניינים שהתמוטטו בר”ג ובחולון אמורים להוות תמרור אזהרה ולגרום לרשויות לפעול בהקדם, שכן אחרת שוב יסיקו מסקנות רק אחרי אסון עורכת הדין רוית סיני רבים מהדיירים

קראו עוד»
Shape
Shape

זהו? יוצאים מהאתר?

הצטרפו גם אתם לאלפים שכבר מנויים,

עשו מנוי למגזינים הכי מעניינים, ובחינם!

זהו? יוצאים מהאתר?

הצטרפו גם אתם לאלפים שכבר מנויים,

עשו מנוי למגזינים הכי מעניינים, ובחינם!

דילוג לתוכן