27/03/2024
27/03/2024
יום רביעי, 27 במרץ 2024

בר פנזור

כולנו בגבעתיים מכירים את הסביח של עובד שהוקם בגבעתיים בשנות ה-80 על ידי עובד דניאל. המזנון התפרסם בעיקר בשל אישיותו הצבעונית של בעליו והעגה יוצאת הדופן שבה הוא משוחח עם לקוחותיו תוך כדי שהוא מכין להם את המנה כמו למשל: סבי"ח זה בכלל סלט-ביצה-יותר-חציל, לבצל (להוסיף בצל), לבצבץ (להוסיף ביצה קשה), לפטר (להוסיף פטרוזיליה) וכדומה. כשהוא שואל "כמה כמה בדרבי?" הוא מתכוון בעצם למה הכמות הרצויה של עמבה ו/או סחוג במנה? ההקשר לקוח מצבע מדיהן של קבוצות מכבי תל אביב (צהוב=עמבה) והפועל תל אביב (אדום=חריף).

סביח הוא מאכל עממי יהודי-עיראקי המהווה את ארוחת הבוקר המסורתית של יהודי עיראק בבוקר שבת ומנת הסביח בפיתה כבר הפכה מזמן לאייקון קולינרי ישראלי. קוראים לזה פשוט לאפה ביד ובטינג'אן, לאפה של ביצה וחציל. לתוך הפיתה נדחסות ביצה חומה ותפוח-אדמה, פטרוזיליה, סלט קצוץ דק, קצת חריף, טחינה, עמבה וכמובן, פרוסות חציל מטוגנות.

במשך השנים קמו אינספור דוכני סביח ברחבי הארץ, וגם במקומות נוספים בעולם אבל מתברר שעם כל הכבוד לסביח של עובד (ויש כבוד) המנה בכלל הומצאה לפני 60 שנה ברמת גן.

"פעם היו אומרים – 'סביח, תביא מנה' והיום אומרים – 'תביא מנה סביח'"

צבי (סביח) חלבי ויעקב ששון עלו לארץ מבגדד בתחילת שנות החמישים של המאה העשרים ונפגשו במעברה. לימים (1961) קנה צבי בדמי מפתח קיוסק קטן בגינת בר־אילן ברחוב עוזיאל 60 ברמת גן, יעקב הצטרף אליו כשותף והם הפעילו אותו יחד. הם מכרו בורקסים, וופלים, סיגריות, כריכים וגזוז לנהגי האוטובוס של קו 63 שזו הייתה תחנתו הסופית ובשעות הערב לכל מי שהגיע לבלות באיזור מרכז רמת-גן.

כשצבי ויעקב פתחו את הקיוסק במוצ"ש, בעיקר עבור צופי קולנוע לילי, הם נהגו להביא עבור עצמם פיתה עם ביצה וחציל שנשארה מתבשילי השבת. הלקוחות שפקדו את הקיוסק ביקשו לקנות גם לעצמם ולאט לאט התגבשה הפיתה שהכילה ביצים קשות חומות שבושלו על פתיליה, חצילים מטוגנים, סלט ירקות, עמבה וחמוצים. הבקשה "תעשה לי גם, סביח" נתנה למנה את שמה – מנת סביח. לאורך כל השנים, רינה אשתו של צבי ואהובה אשתו של יעקב היו העזר כנגדם ובראשית הדרך קילפו את הביצים וטיגנו את החצילים בבית.

בין צבי ויעקב הייתה דינאמיקה מצויינת והמחשבה העיקרית הייתה "העיקר שתהיה פרנסה" מסביר לי גיא ששון בנו של יעקב שעובד במקום למעלה מ-30 שנה.

"כשהייתי בן 15 הצעתי לאבי שנוסיף עוד פריטים לתפריט. 'לכאן לא מוסיפים כלום! רק סביח וסמבוסק עיראקיים' אמר לי בכעס, נתן לי מטבע ושלח אותי הביתה על שהעזתי להציע את זה".

לאט לאט יצא שמו של הסביח המצוין למרחוק ושפע של מפורסמים פקדו את הדוכן הקטן ביניהם אף משה דיין שהיה יושב באוטו ושולח את הנהגת להביא לו מנה. גם ראשי עיריית רמת-גן היו באים לאכול במקום.

בתחילת שנות ה-80, ובעקבות סכסוך עם העירייה, שהתנגדה לבישול בקיוסק הקטן בצומת מרכזית ולא חידשה להם את הרישיון, העתיקו בני משפחת חלבי וששון את מקומו של הדוכן לצומת דרך נגבה 16 פינת הרא"ה ברמת גן, שם הוא שוכן עד היום. לאחר שהאבות נפטרו מתוחזק הסביח בשותפות על ידי שרון בנו של סביח והתאומים גיא וכפיר בניו של יעקב.

בשנות ה–90 ניסו להגן על המנה שזכתה לשמו של סביח ורשמו אותה כסימן רשום אבל כתוצאה מכך ששכחו לשלם את האגרה הדרושה לרשם החברות איבדו את הבלעדיות עליה, וכך החלה מנת הסביח להופיע במקומות נוספים.

באנו בשביל הסביח נחזור בשביל הסמבוסק

יצאנו לעסק המשפחתי לטעום את הסביח המפורסם ועל הדרך פגשנו את גיא וכפיר ששון שסיפרו לנו את סיפור המצאתו של הסביח האורגינלי. הפיתה הייתה גדושה ומלאה וכל ביס היה מענג יותר מקודמו. חצילים רכים זהובים וחמימים שזה עתה יצאו מטיגון, ביצה חומה נהדרת, סלט טרי קצוץ דק, טחינה בסמיכות הרצויה, עמבה ופטרוזיליה קצוצה מעל וחיוך גדול שמתפשט בין ביס לביס. כל כך פשוט וכל כך טעים. לא פלא שהם הצליחו להפוך את הסביח למנה מנצחת.

"אנחנו הדור האחרון שמכין סביח" אומר גיא ומסביר "יש לי 3 ילדים, בן בכור ו-2 בנות, אבל לא נראה שהם יעבדו בדוכן, גם לא בנו של כפיר או בנותיו של שרון".

בקרוב תוקם בקרבת מקום, בכיכר בר-אילן המקורית, כיכר הסביח על מנת להנציח את מפעלם של ההורים. יהיה בה איזשהו מונומנט סימבולי, ספסל עץ עם שתי דמויות או משהו דומה. כרגע נטעו עץ עם גזע עבה המתפצל לשניים על מנת להנציח את 2 המייסדים של הסביח

10/14/2020

הקוסקוס הנפלא והמפרום המושלם שמכינה סיון הפנר

'סודות מהמטבח של סיון' הקוסקוס הנפלא והמפרום המושלם חשק עז למאכלים ביתיים עשירים ועסיסיים הביאו אותי להזמין את הקוסקוס והמפרום של סיון שכבר שמעתי עליו טובות וסוף סוף טעמתי את הדבר האמיתי. מפרום הוא אחד […]
08/12/2021

החלות המיוחדות של מאיה הופכות לשם דבר

חשבתי שבקיץ החם שלנו שום דבר כבר לא יכול להפתיע אותי עד שגיליתי שרשת גולדה ובמבה אסם שילבו את הטעמים האייקונים והאהובים במוצר אחד קייצי במיוחד
11/07/2020

תאילנד זה כאן! 'איסאן' מזכירה לכם את החופים הנפלאים בתאילנד

תאילנד זה כאן! 'איסאן' מזכירה לכם את החופים בתאילנד כל מה שאני חושבת עליו זה על החופשה בתאילנד בשנה שעברה – החופים, השמש, והאוכל – אוי האוכל. כל כך טעים, טרי, פיצוץ של טעמים בפה. […]
01/03/2021

"ההזמנה של ארוחת הסילבסטר כלל לא הגיעה!"

"ההזמנה של ארוחת הסילבסטר כלל לא הגיעה!" איך להזמין ארוחת סילבסטר בשנת 2020 ולקבל אותה ב-2021 או לא לקבל אותה בכלל… בתקופה כזו שבה המסעדות משוועות להזמנות כמה שמחנו כשקראנו את הפוסט של חברת אונטופו […]
11/29/2020

סיר ג'חנון שיכול לשנות בוקר שבת מהקצה אל הקצה

הסטארט-אפ לג'חנונים של איתי ועדי סיר ג'חנון שיכול לשנות בוקר שבת מהקצה אל הקצה איתי ועדי מזור, הם זוג פודי'ס שחיפש המון זמן ג'חנון ללא מרגרינה וללא טעמי לוואי המגיעים מאיזשהו תחליף אחר. לא פעם […]
11/27/2020

חנוכה 2020 סופ-סופ-סופגניות

חנוכה 2020 סופ-סופ-סופגניות החורף כבר כאן ואיתו מתקרב בצעדי ענק חג החנוכה – החג הכי משמין בשנה. אז הסופגניות המתוקות והמושקעות הן כנראה מה שיכול להוציא אותנו מדכדוך הקורונה, ולכן בדקנו ומצאנו עבורכם את הסופגניות […]
11/22/2021

ענבר גפן תאפה עבורכם מגש של דונטאס טעימים ויפהפיים

חג החנוכה כבר מעבר לפינה והשנה בחרנו עבורכם את כל הקולקצייה – סופגניות יצירתיות ודונטאס שמנמנות, עוגת בריושים עשירה וטארט סנט הונורה עם סופגניות קטנטנות, קרואסונים מלאי כל טוב ושוקולדים עשירים… בקיצור, תהיו מוכנים כי החג הכי משמין בשנה הגיע! חג טעים ושמח!
12/12/2020

מהודו באהבה! נוּלה מבשלת אוכל הודי נועז, צבעוני ושמח

מהודו באהבה נוּלה מבשלת אוכל הודי נועז, צבעוני ושמח מור מילר או נוּלה בשבילכם אוהבת את המטבח כבר מילדות ומבשלת מגיל 8. לאורך השנים היא למדה טכניקות בישול מסורתיות ועכשוויות מטיולים וחוויות בארץ ובעולם וצברה […]
המגזינים

עשו מנוי למגזין 'גבעתיים פלוס', והישארו מעודכנים

אל תחמיצו, עכשיו ללא תשלום!

עשו מנוי למגזין 'רמת גן פלוס', והישארו מעודכנים

אל תחמיצו, עכשיו ללא תשלום!

אל תפספסו הכתבות האהובות
כתבות השער

כאן נולדתי, כאן ביתי וכאן אבנה את הקריירה שלי בשתי ידי" השחקן והזמר עומר דץ

כאן נולדתי, כאן ביתי וכאן אבנה את הקריירה שלי בשתי ידי" ראיון בפרספקטיבה הנכונה עם השחקן והזמר עומר דץ ד"ר נגה רוזנפרב צילום: אור דנון 18/3/2020 נפגשנו לראיון ב'מתוקה' בקניון גבעתיים כי עומר מת על

קראו עוד»
המומחית רוית סיני

האם הכל כלול? חלק 1

הסיסמה הנפוצה בהתחדשות עירונית היא שהבעלים אינם משלמים דבר והכל הוא על חשבון היזם – זה כמובן תלוי בסעיפים הקטנים של ההסכם המשפטי שיחתם לבסוף מול היזם.

קראו עוד»
Shape
Shape

נשמח לשמוע מה שיש לך להגיד לנו

זהו? יוצאים מהאתר?

הצטרפו גם אתם לאלפים שכבר מנויים,

עשו מנוי למגזינים הכי מעניינים, ובחינם!

זהו? יוצאים מהאתר?

הצטרפו גם אתם לאלפים שכבר מנויים,

עשו מנוי למגזינים הכי מעניינים, ובחינם!

דילוג לתוכן