16/04/2024
16/04/2024
יום שלישי, 16 באפריל 2024

22 הבתים הראשונים בשכונת בורוכוב

שש שכונות ועיר אחת

"גבעתיים מבראשית"

ספר המתאר באהבה את תולדות העיר גבעתיים, נכתב על ידי זאב ברקן, יליד העיר שמשרטט בעט אומן את סיפורה של העיר ולמעשה של מדינת ישראל בהתהוותה – סיפורם של דור החלוצים שהפך גבעות חול לעיר שוקקת חיים

מאת: חביבה רוטשילד

זאב ברקן הגיע למפגש עם ראש העיר רן קוניק, על מנת להסדיר עניין עירוני כלשהוא, רן העלה את הרעיון לתעד את עברה של העיר גבעתיים בספר, זאב הנהן בראשו והשאר היסטוריה. 14 חודשים תמימים עמל וטרח. דיבר עם עשרות אנשים, נבר בארכיונים, חפש בספריות, הביט באלפי תמונות מצהיבות, נפגש עם וותיקי העיר ומקימיה, בנים של, יוזמים, חולמים ומממשים, אזרחים יודעי דבר וממתיקי סוד. נעזר במשה כץ, מורה דרך לנפתוליה של העיר ובאסתר קטן, עורכת הספר תושבת העיר כמובן. להפתעתו מצא תמונה שלו עם זר על ראשו משנת 1954, בה סיים כיתה א', איתר בארכיון העירייה תמונת מחזור כיתתית של אמו משנת 1940 והבין יותר מכל כי כתיבה באה מאהבה לעבר ומתן כבוד להווה ולעתיד. הריון ארוך הוליד ספר היסטוריה על "עיר מדהימה עם עבר מרתק". זאב קופירייטר בנשמתו, כותב חסר מנוח, חי את הזיכרונות של אז ברגישות ובנוסטלגיה של היום. הוא אסוציאטיבי, מלא כרימון, איש שיחה מרתק וכותב מוכשר.

"בטרם הפכה גבעתיים למועצה בשנת 1942, היו בה שש שכונות. לכל שכונה היתה טריטוריה מוגדרת פחות או יותר, חיי קהילה, ועד פעולה, חילוקי דעות, אהבות, דרמות, דמעות, גבורות ומניפולציות מוניציפליות שגרמו לא אחת לחבלי לידה מסובכים, שלעיתים הצריכו ניתוחים קיסריים ושימוש באיזמלים, כך נוצרו הסיפורים, אנחנו רק ליקטנו אותם"

גבעתיים החלה את דרכה משש שכונות וארבע גבעות. במהלך השנים נוספו לה שכונות נוספות. הוגה שמה של העיר עדיין לא נמצא, אולם ידוע שדוד שניידרמן, ממייסדי שכונת בורוכוב, סיפר בשנת 1942 לבנו, כי באחד מדיוני המועצה הועלה השם בראשית כהצעה לשם העיר. ועל שום מה?  ב' – לבורכוב, ר' – לרמב"ם, א'– לשכונת ארלוזורוב, ש'– לשינקין, י' -לקריית יוסף, ת' – האות האחרונה של שכונת פועלי הרכבת. מן הסתם , זה לא שמה של העיר, אלא חלק משם הספר.

הצרכניה הראשונה

לגבעתיים זכות ראשונים היסטורית בהיותה הסנונית החלוצה, לזכותה נצרבו אירועים רבים. הבריכה הציבורית הראשונה בארץ, נחנכה בגבעתיים, הלא היא בריכת רמב"ם, חינוך חינם הונהג בעיר לפני כל מקום אחר על פני ארצנו הקטנטונת, בגבעתיים נבנה הסליק הראשון של ההגנה. בגבעתיים הוקם משק הפועלות הראשון , הצרכניה הראשונה, תעשיית הקולנוע הראשונה "אולפני גבע" . בריכת רמב"ם חיה ונושמת עד היום, החינוך הינו שם דבר בעיר, מושך אליה תושבים מערים אחרות בזכות מה שהינו. והסליק ? נמצא ברחוב אחדות העבודה, פינת רחוב בורוכוב , ניתן לאתר את המקום באמצעות שלט המוצב בו.

בספר סיפורים מרתקים על הימים והאנשים של אז, מאיר קוזלובסקי עלה מקישינב לארץ בשנת 1911 , ציוני, חדור אידיאולוגיה אוהב הארץ. נמנה על מייסדי אגודת השומר וכפר גלעדי, לחם בתל חי ואף ישב בכלא הסורי. בשנת 1933 עזב את עטרות ועלה לגבעה הגבוהה ביותר בגבעתיים, עם רעייתו שלשת ילדיו, הסוסה והפרדה. הוא שמר על משקו, עם נשקו – "צבא של איש אחד" אשר האמין כי דבר לא ירתיע אותו. לא תנים, ערבים או שועלים. הסיפור על נח נפתולסקי , איש העלייה השנייה, מחזיר אותנו לקבוצת כנרת, למשוררת רחל אותה אהב ולמחקריו המדעיים בתחום החקלאות . היה חלוץ רב פעלים, יישם את ההשקייה בשיטת השלחין , גילה את ה"שושן הצחור" , לימד בבית ספר "כדורי" ובשנת 1936 הגיע לשכונת בורוכוב. הוא זה שאליו למשתלה,  נשלחה תלמידת בית הספר בורוכוב , תמר רופופורט , כדי לקרא לו על מנת שיגיע בדחיפות לגינת בית הספר כדי לבחון מה באמת קרה לבצל ולאפונה אשר איבדו את צבעם. בדרכה היא מעדה בדרך, אך הספיקה להגיע ולספר לנפתולסקי אודות חיוורונם של הבצלים הירוקים. נפתולסקי טיפל בברכיים שלה והשיב לבצלים ולאפונה את צבעם וחיוניותם. על קברו בקבוצת כנרת נכתב "מראשוני העלייה השנייה, ידיד לצמחים וחלוץ חקלאות השלחין".

"הספר מתאר בשפה ציורית ומרתקת את קורותיהם של מייסדי העיר ואת סיפור רחובותיה ושכונותיה, החל משכונת בורוכוב נושאת הדגל הלב והחזון דרך טייבר וגבעת רמב"ם , שכונת ארלוזורוב, שינקין והואדיות, שכונת "חאפ ופועלי הרכבת, אלדמע, הסליק והמחתרת, גבעות ובריקדות , המכתש שניידרמן ונפתולצקי, קברי צדיקים ורוחות רפאים ועד גג העיר במצפה הכוכבים"

סיור בנבכי העיר

הספר מעוצב וכתוב באופן קריא, זורם, מעניין ומצחיק. שזורות בו תמונות אותנטיות מתחילת הדרך, יש בו סיפורים הסטוריים למכביר, דגשים חינוכיים המסייעים ללמידה וזיכרון של אירועים משמעותיים, הומור מיוחד וידע שלא יסולא בפז. זאב מוביל את הקורא בביטחון רב אל תוך השכונות, הסיפורים הפיקנטיים, המקומות המוכרים. מקום של כבוד לנופלים, שמות רחובות העיר ופשרם, ראשי העיר לדורותיהם. עבודת נמלים ראוייה לימות החורף ואף לכל יתר עונות השנה.. הספר הוא הם ואנחנו, אז והיום, מתפתחת ומשגשגת, מעצמת ברים וחינוך למופת, עיר שבה כולם מכירים את כולם  (כמעט). הספר יוצא לאור על ידי עיריית גבעתיים שמורשתה היא נר לרגליה. שימור העבר והנצחתו הם בסיס לעתיד.

הכתבה התפרסמה לראשונה במגזין "גבעתיים פלוס" מספר 7, הקליקו כאן למעבר למגזין

אולי יעניין אותך
07/06/2022

ישראל חוגגת ספורט – להתרגש, לאהוב ולנצח

'המכביה', אירוע הספורט ה-3 בגודלו בעולם, הוא אירוע הספורט היהודי הגדול ביותר בעולם. המכביה מביאה יחד ספורטאים יהודיים מכל העולם לאירוע אחד המשלב ציונות וספורט
12/26/2020

מסעדת ק-פה האנוי הווייטנאמית חוגגת 5

קפה האנוי - מסעדה בסגנון ויאטנמי בכיכר רבין. ועוד מסעדה אסיאתית טובה וכשרה בלב תל אביב
07/20/2022

סדר וארגון בחדר הילדים

אבחון וטיפול מוטורי ד"ר שרית טגנסקי סדר וארגון בחדר הילדים איך נעזור לילד ביצירת מרחב מאורגן ונחזק את יכולת הסדר והארגון שלו? עדכון: 5/8/2022 אִילוּסְטְרַצְיָה אין כמעט בית שאין בו מאבק בין הורים לילדים על […]
12/26/2022

הידעתם שניתן לשחות ולראות טוב? כנראה שיש לנו פתרון עבורכם!

האם אתם או ילדיכם לומדים שחייה או שוחים להנאתכם בים או בבריכה?
המגזינים

עשו מנוי למגזין 'גבעתיים פלוס',

בכל גיליון כתבות וטורים מעניינים ומעמיקים
אל תחמיצו, עכשיו ללא תשלום!

עשו מנוי למגזין 'רמת גן פלוס',

הישארו מעודכנים
אל תחמיצו, עכשיו ללא תשלום!
אל תפספסו הכתבות האהובות
המומחית רוית סיני

האם הכל כלול? חלק 1

הסיסמה הנפוצה בהתחדשות עירונית היא שהבעלים אינם משלמים דבר והכל הוא על חשבון היזם – זה כמובן תלוי בסעיפים הקטנים של ההסכם המשפטי שיחתם לבסוף מול היזם.

קראו עוד»
Shape
Shape

נשמח לשמוע מה שיש לך להגיד לנו

זהו? יוצאים מהאתר?

הצטרפו גם אתם לאלפים שכבר מנויים,

עשו מנוי למגזינים הכי מעניינים, ובחינם!

זהו? יוצאים מהאתר?

הצטרפו גם אתם לאלפים שכבר מנויים,

עשו מנוי למגזינים הכי מעניינים, ובחינם!

דילוג לתוכן