28/03/2024
28/03/2024
יום חמישי, 28 במרץ 2024
יוצר:נדב בריל

זו הייתה הדרך שלו

תחנות בחייו של צביקה פיק שגדל ברמת גן והתבגר בגבעתיים

צביקה פיק מת בגיל 72 לפני שהספיק לממש את כל התוכניות המוזיקליות שלו. הוא לא נולד בקיבוץ כמו זמרים ידועים אחרים, הוא לא היה בוגר להקה צבאית, למען האמת הוא גדל ברמת גן והתבגר בגבעתיים

ד"ר נגה רוזנפרב

נובמבר 2022

הוא נולד בעיר ורוצלב שבפולין בשם הנריק, בנם של בוריס שהיה איש עסקים בעל רשת חנויות הלבשה, ופאולינה, בת למשפחת מוזיקאים. בגיל חמש כשאובחן כישרונו, הוא התחיל ללמוד מוזיקה קלאסית.

המשפחה עלתה לישראל בעליית גומולקה ב-29 בספטמבר 1957 כשהוא היה בן 8 ואחותו צילה בת 6 והתבססה ברמת גן.

לאחר העלייה לארץ המשיך את לימודי המוזיקה בקונסרבטוריון 'אנזגי' שברמת גן, למד בבית הספר היסודי רמז בעיר בני ברק והמשיך לתיכון אורט טכניקום בגבעתיים. בבקרים למד לימודים סדירים בתיכון ובשעות הערב תרגל צ'ייקובסקי ובאך. מוזיקת פופ כמעט ולא הכיר ולמד לנגן לבד על גיטרה.

כשהיה בן 15 פגש את שוקי לוי שהציע לו להצטרף ללהקת 'טלסטאר' ולאחר מכן הצטרף ללהקת 'השמנים והרזים', הופיע איתם באנגליה, למד לשיר פופ, הרגיש שהוא כוכב, ויסד את להקת "השוקולדה" עם שוקי לוי וגבי שושן. ההרכב שר שירי רוקנרול, באנגלית, במועדוני לילה ודיסקוטקים ברמלה וברחוב המסגר בתל אביב.

בראיונות שערך עם התקשורת במהלך השנים, סיפר כי בגיל 18 התגייס ועשה טירונות שלאחריה שוחרר מהצבא. כשהתבקש להסביר מדוע שוחרר סיפר כי בתקופת הטירונות אביו נפטר מסרטן בן 43, ואמו נשארה עם אחותו צילה הצעירה ממנו בשנתיים. מכיוון שהיה שרוי בדיכאון, הוא שוחרר על רקע נפשי. לאחר שחרורו עבד כמורה למוזיקה כדי לסייע לפרנסת משפחתו, שהייתה נתונה בקשיים כלכליים.

יוצר:נדב בריל
תמונה: ארכיון דן הדני, האוסף הלאומי לתצלומים על שם משפחת פריצקר, הספרייה הלאומית

הפריצה הגדולה ב'שיער'

להקת 'השוקולדה' זכתה להצלחה ונבחרה להשתתף בפסקול הסרט 'לופו' ולשיר את השיר 'אולי על שפת הים' שכתבו אהוד מנור ונורית הירש. אז הגיעה הפריצה הגדולה והשלישייה התקבלה לעיבוד העברי למחזמר 'שיער' שעלה על בימת 'אואזיס' ברמת גן בקיץ 1970.

פיק פרץ לתודעת הקהל הישראלי כאשר נבחר לתפקיד קלוד בוקובסקי, ילד־הפרחים האמריקאי השורף את צו הגיוס שלו כדי לא להישלח לווייטנאם, התפקיד הראשי במחזמר.

הזמר המוכשר, הגבוה ובעל רעמת השיער בלט שם מיד בעיקר בתלבושות שכללו בגדי מלמלה וקטיפה. הוא הדהים את הקהל, את התקשורת ואת עולם הבידור הישראלי. המחזמר "שיער" פתח לו דלתות – הוא הופיע על במות שונות ברחבי הארץ, סחף אחריו את הקהל, שבר שיאי התרגשות על הבמות, והיה מהאמנים הראשונים בישראל שזכו לגילויי הערצה קיצוניים שכלל התעלפויות של מעריצות בהופעות, ליווי משטרתי, ואף שומרי ראש שהתלוו אליו לכל פינה.

"...טלפון נוסף מצביקה הזמין אותי לבית אמו, ברחוב פועלי הרכבת 43 גבעתיים. עליתי בהתרגשות, וצביקה שהיה באותם ימים אליל המונים הזמין אותי להיכנס לחדרו. על הרצפה בפינת החדר התנגן השיר על פטיפון"

'זוהי הדרך שלי'

בתחילת 1971, יצא התקליטון הראשון שלו, עם הלחן המוכר לשיר 'שני תפוחים'.

"הייתי בן 21, אבל רציתי את השליטה. אמא שלי נתנה לי כסף והשקעתי אותו באלבום הראשון שלי" סיפר בראיון האחרון שערך כחודש לפני מותו עם בועז כהן מ'זמן ישראל'.

אלבום הבכורה שלו 'זוהי הדרך שלי', נקרא על שם השיר שכתב מאיר ברקוביץ' שהיה אז ילד בן 13 שהעריץ את צביקה פיק, ושלח לו שיר שכתב.

"באותם ימים הייתי תלמיד בכיתה ט' בבית ספר תיכון עירוני ט' ביד אליהו, ובגיליון של 'לאישה' התפרסמה תמונתו של צביקה כחלק מסדרת צילומי יח"צנות של זמרים ישראלים ומאחוריה פרטים על הזמר וכתובת ליצירת קשר. החלטתי לנסות לממש את החלום ושלחתי לו בדואר כמה מהפזמונים שכתבתי.

חלפו כמה ימים, הטלפון צלצל ומעברו של הקו היה צביקה. מסתבר שמהר מאוד הוא בחר את השיר והוא כבר מוכן לכניסה לאולפן.

לא עברו ימים רבים וטלפון נוסף מצביקה הזמין אותי לבית אמו, ברחוב פועלי הרכבת 43 גבעתיים. עליתי בהתרגשות, וצביקה שהיה באותם ימים אליל המונים הזמין אותי להיכנס לחדרו. על הרצפה בפינת החדר התנגן השיר על פטיפון. שם שמעתי לראשונה את השיר ובדיעבד נתתי את הסכמתי. מכאן הכל היסטוריה" הוא מספר.

כניגוד לזמרים ישראליים אחרים, שעמדו כמרכז הבמה, עצמו עיניים ושרו למיקרופון, הוא הופיע מאופר ובשיער ארוך, לבוש בגדי קטיפה, עם שרשרות, עגילים וצמידים, ומעל לכל הוא העז להתנועע ולרקוד.

בשנת 1978 הקליט צביקה פיק את האלבום 'מוזיקה' שהפך אותו לאליל נוער, הראשון מסוגו בארץ, ושינה לעד את הפופ הישראלי.

. ארכיון דן הדני, האוסף הלאומי לתצלומים על שם משפחת פריצקר, הספרייה הלאומית
. .מירית שם-אור וצביקה פיק נישאים בבית הרב גליקסברג. התמונה באדיבות 'להיטון' צילום: שמואל יערי

"הצענו למירית וצביקה להינשא בביתנו. הרב הכין את הכתובה ואילתר חופה מטלית, ואני הכנתי מטעמים ותקרובת. שעה לאחר מכן הכל היה מוכן ואז התברר שחסרים חמישה גברים למניין..." מספרת ד"ר אילה גליקסברג

חתונה בחטף

מירית שם־אור, בתה של הסופרת והעיתונאית אורה שם-אור, עבדה בעיתון 'דבר' כעיתונאית, הגיעה להצגת המאה של המחזמר 'שיער' ונפגשה עם צביקה מאחרי הקלעים. זו הייתה אהבה ממבט ראשון שהובילה לחברות בת שלוש שנים.

בנובמבר 1973 תיכנן צביקה לטוס לניו-יורק יחד עם משתתפי הפסטיבל החסידי. מירית אמרה לו שהם חייבים להינשא לפני שהוא טס לארה"ב כי היא דאגה שלא ימהר לחזור אליה והם פתחו תיק נישואים ברבנות בגבעתיים. כששאלה אותו "מתי נינשא?" צביקה הציב בפניה אתגר – "אם תמצאי מקווה פתוח בשעה הזו – נינשא עוד הערב."

להפתעה של מירית, המקווה העירוני בגבעתיים היה פתוח ומכאן הכל התגלגל במהירות. כך התארגנה חתונת הבזק בביתו של הרב גליקסברג בגבעתיים.

"הצענו למירית וצביקה להינשא בביתנו. הרב הכין את הכתובה ואילתר חופה מטלית, ואני הכנתי מטעמים ותקרובת. שעה לאחר מכן הכל היה מוכן ומשפחות החתן והכלה הגיעו. אז התברר שחסרים חמישה גברים למניין. הרב גילה תושייה, הרים טלפון למפקד משטרת גבעתיים, וזה נעתר לבקשה המוזרה ושלח חמישה שוטרים חסונים להשלים את המניין" מספרת אילה גליקסברג.

"בטקס הצנוע נכחו רק בני המשפחות, הרב, אשתו וחמשת השוטרים. איש מחבריו האמנים של פיק לא הוזמן ואפילו לא עודכן על החתונה הצפויה. אני זוכרת שילדינו עמדו בקומה השנייה והציצו על המתרחש" היא מוסיפה בחיוך.

אחרי החתונה טס צביקה לארה"ב עם פסטיבל הזמר החסידי. הוא לא מיהר לחזור ואף קרא למירית להצטרף אליו. כשחזר לארץ הופיע בתחרות 'מלכת המים' של שבועון 'העולם הזה' באילת ושם הכיר את רונית מקובר.

רונית מקובר מגבעתיים, מי שנבחרה כנסיכת הים התיכון וכסגנית ראשונה למלכת־המים, הייתה יפהפייה צעירה וגבוהה עם שיער שטיני ועיניים כחולות. ביום, למדה בתיכון ברמת־גן ובערב, למדה טיפוח חן ודוגמנות אצל לאה פלטשר. חלומה הגדול בחיים היה לחיות היי-זוהר, להיות שחקנית, או דוגמנית מפורסמת אבל גם ללמוד משפטים באוניברסיטה.

"כל מי שהיה בתחרות מוכן היה להישבע שמהרגע שהוא ראה אותה, הוא כבר לא ראה שום דבר אחר" נכתב בידיעת הרכילות ב'העולם הזה'. כשמירית שמעה על כך, היא מיהרה לחזור מארה"ב ולהחזיר את צביקה הבייתה.

התמונה באדיבות 'להיטון' צילום: שמואל יערי
יוצר:נדב בריל

משפחה שכזאת

מירית כתבה את מילות השירים של רוב להיטיו, הקימה איתו משפחה אוהבת וכשנולד התינוק בנלי הם המשיכו להתגורר בגבעתיים בדירתה של פאולינה פיק שגרה בעיר עד מותה בגיל 80 בשנת 2010.

בנלי למד רפואה וכיום הוא רופא בבית החולים איכילוב בתל אביב. הבנות דניאלה ושרונה, הפכו לצמד המוזיקלי 'האחיות פיק' והופיעו ברחבי הארץ. שרונה נישאה לדניאל פדרמן ודניאלה נישאה לבמאי האמריקאי קוונטין טרנטינו.

כשהיה בן 54 הכיר צביקה את שירה מנור שהייתה בת 18, בתחילת קריירת הדוגמנות שלה. לזוג נולדו שני בנים – תים (8) וניל (6), והם נפרדו ב-2021 אחרי 17 שנות זוגיות.

הקריירה של צביקה פיק ידעה עליות וירידות רבות, אך הוא תמיד ידע לחזור. הוא התחיל בשנות ה-60, פרץ לתודעה בשנות ה-70 והפך לכוכב. אחר כך באו עשר השנים הרעות של שנות ה-80 שבהן כמעט כלום לא עבד לו, אבל בשנות ה-90 הוא שב בכל הכוח עם עיבודים חדשים ועם הזכייה באירוויזיון, כיכב בתוכנית הריאליטי 'המאסטרו' ובמשך חמש עונות היה שופט ב'כוכב נולד'. בכל פעם, הוא הצליח להמציא את עצמו מחדש ולחזור לבמות עד לאותו יום שבו לקה בשבץ.

צילום: מאיר כפיר, ארכיון דן הדני, האוסף הלאומי לתצלומים על שם משפחת פריצקר, הספרייה הלאומית

חמישה דברים שלא ידעתם עליו

1.פיק היה חובב כדורגל מושבע וכדורגלן. הוא שיחק בשנות ה-80 בהפועל יהוד והפועל ניר רמת השרון. חיבתו לכדורגל הביאה אותו להשתתף בשנת 2014 בתוכנית הדוקו-ריאליטי "גולסטאר", המציגה את פעילותה של קבוצת כדורגל המורכבת מידוענים.

2. הוא היה הגבר עם הכי הרבה שערים תמונות שער) במגזין 'לאשה' – חמישה.

3. שבע פעמים התמודד בתחרויות הקדם אירוויזיון, אך מעולם לא זכה. הוא זכה רק כמלחין השיר 'דיוה' שהיה ללהיט עולמי ונבחר לצד 'ווטרלו' של אבבא לאחד מעשרת שירי האירוויזיון הטובים בכל הזמנים.

4. צביקה אהב להלחין שירי משוררים והוא הלחין רבים מהם כמו: 'נאסף תשרי' שכתב נתן יונתן, 'לא אני הוא האיש' שכתב אלכסנדר פן ו'שושנת פלאים' שכתב שאול טשרניחובסקי.

5. לאחר ההיכרות עם מירית שבאה מבית ימני, צביקה החל עוסק בפעילות פוליטית, השתתף באורח פעיל במסע־הבחירות של הליכוד, הצטלם עם מנחם בגין, הופיע חינם בעצרות המוניות וצעק בקולי־קולות כי אסור לחזור לגבולות 1967 וכי ארץ־ישראל חייבת להישאר שלמה.

מילות מפתח: צביקה פיק, גדל ברמת גן והתבגר בגבעתיים, , הפריצה ב’שיער’, חתונה בחטף, מירית שם־אור,  הסופרת והעיתונאית אורה שם-אור, אילה גליקסברג
המגזינים

עשו מנוי למגזין 'גבעתיים פלוס', והישארו מעודכנים

אל תחמיצו, עכשיו ללא תשלום!

עשו מנוי למגזין 'רמת גן פלוס', והישארו מעודכנים

אל תחמיצו, עכשיו ללא תשלום!

אל תפספסו הכתבות האהובות
כתבות השער

"איזור כורזין הוא העתיד הכלכלי של גבעתיים"

"איזור כורזין הוא העתיד הכלכלי של גבעתיים" מה קורה בנושא פינוי-בינוי בדרום העיר ● מה כוללת תוכנית בניית נתיב התחבורה הציבורית ● מה חדש במערכת החינוך בעיר ומה היעדים לשנה הבאה ● ראיון עם רן קוניק ראש העיר גבעתיים

קראו עוד»
אדם גורל יועץ נדל"ן

אני עוזר לאנשים להפוך עסקאות מורכבות לנעימות, פשוטות ומשתלמות

ראיון "אני עוזר לאנשים להפוך עסקאות מורכבות לנעימות, פשוטות ומשתלמות" הבשורה המהפכנית בתחום הנדל"ן של אדם גורל ד"ר נגה רוזנפרב  צילום: נטלי רוז שיתוף ב facebook שיתוף ב twitter שיתוף ב whatsapp שיתוף ב email

קראו עוד»
המגרש הביתי

שושלת מליקה

אופק מליקה שוער נבחרת הנוער זוכת מדליית הארד במונדיאליטו 2023. גדל והתחנך בעיר גבעתיים, ובמועדון בו שיחקו גם בני משפחתו – הפועל רמת גן

קראו עוד»
כתבות השער

ארץ הפלאות של יָאיוֹי קוּסָאמה

הטבה ארץ הפלאות של יָאיוֹי קוּסָאמה כל מה שרציתם לדעת על האמנית היפנית ולא היה לכם את מי לשאול ד"ר נגה רוזנפרב שתפו: שיתוף ב whatsapp שיתוף ב email שיתוף ב facebook שיתוף ב twitter

קראו עוד»
יזמות ושווק נדל"ן // נטע עדני

סולימאן הקטן וסולימאן הגדול

כאשר מצרפים לכינוי כלשהו את המילה קטן, ברור לכל שיש גם כינוי עם המילה גדול. 'סולימאן הקטן' זהו חופני כהן ז"ל ואביו שלמה כהן ז"ל הוא 'סולימאן הגדול

קראו עוד»
כתבות השער

כפר עזה שלי

"היום זה נראה רחוק אבל התקווה היא כי בתום הלחימה ועם השבת הביטחון לעוטף עזה/עוטף ישראל, ניתן יהיה לשקם את קיבוץ כפר עזה ולחזור ולגור בו ולחדש את חיי הקהילה לצד הזיכרון של אלו שאינם עוד"

קראו עוד»
Shape
Shape
אולי יעניין אותך
יזמות ושווק נדל"ן // נטע עדני

׳בית זה לא רק מקום זו תחושה׳

“הבחירה בפעילות הייתה מתוך דבריו של קובי וכצוואה בלתי כתובה "זו לא חכמה לצאת חייל טוב מבית כמו שלי, החכמה היא לקחת מישהו שקשה לו ולהרים אותו" בית קובי

קראו עוד »
המומחים

האם הכל כלול? חלק 1

הסיסמה הנפוצה בהתחדשות עירונית היא שהבעלים אינם משלמים דבר והכל הוא על חשבון היזם – זה כמובן תלוי בסעיפים הקטנים של ההסכם המשפטי שיחתם לבסוף מול היזם.

קראו עוד »
Shape
Shape

נשמח לשמוע מה שיש לך להגיד לנו

זהו? יוצאים מהאתר?

הצטרפו גם אתם לאלפים שכבר מנויים,

עשו מנוי למגזינים הכי מעניינים, ובחינם!

זהו? יוצאים מהאתר?

הצטרפו גם אתם לאלפים שכבר מנויים,

עשו מנוי למגזינים הכי מעניינים, ובחינם!

דילוג לתוכן