רק השמלה נשארה, מקור: יד ושם

לאסוף את השברים

מבצע לאומי להצלת פריטים אישיים מתקופת השואה

"לאסוף את השברים" הוא פרויקט לאומי שנוצר מנוהל ביד ושם שטרתו להאיץ את איסופם של פריטים אישיים מתקופת השואה, ולפעול להעברת תיעוד רב ככל הניתן ליד ושם למשמרת לדורות. הוא הושק בסמוך ליום הזיכרון לשואה ולגבורה תשע"א, אפריל 2011 ונמשך מאז ועד היום.

הנחת הבסיס הייתה שבידי ניצולים, בני משפחותיהם ובעלי נגיעה לנושא נמצא תיעוד אישי רב, שרבים מבעליו כלל אינם מודעים לחשיבותו כמו גם לצורך בשימורו. הכוונה הייתה לארגן ולפרסם את קיומם של מוקדי איסוף לצד צוותים שיגיעו פרטנית לבתי המוסרים. איסוף חומרים מן הניצולים הוגדר כבעל חשיבות מיוחדת, נוכח היכולת לתעד מפיהם את סיפורם האישי הקשור בפריטי התיעוד. לכל המעורבים היה ברור כי אנו נמצאים בזמן שאול, ולכן הפרויקט הוגדר מראש כמבצע הצלה.

 מאז ראשית המבצע נאספו מעל 300,000 פריטים שנתרמו ליד ושם על ידי למעלה מ-12,500 איש. למרות מאמצי האיסוף רבי השנים, מיליוני פריטים מפוזרים עדיין ברחבי העולם ובארץ וחלקם נמצא בסכנת אובדן.

מטרת מבצע "לאסוף את השברים" היא להאיץ את האיסוף בישראל ולפעול להעברת תיעוד רב ככל הניתן ליד ושם למשמרת לדורות. בידי הניצולים ובני משפחותיהם נמצא תיעוד אישי רב שאיננו מוכר ולא נגיש לציבור הרחב. רבים מבעלי התיעוד אינם מודעים לחשיבותם של החומרים שברשותם ולצורך בשימורם המקצועי. זאת ועוד, איסוף החומרים מן הניצולים חשוב במיוחד כדי שניתן יהיה לתעד מפיהם את הסיפור האישי הקשור בחומרים. ברור לכל כי אנו נמצאים בזמן שאול, שכן בקרוב, לצערנו, לא יהיו יותר עדים אלו עמנו. ועל כן הפרויקט הוא מבצע הצלה, כנגד השעון.

ביד ושם ערוכים לקלוט, לשמר, לקטלג ולהפוך את החומרים לנגישים, כדי לאפשר לציבור החוקרים, לאוצרי תערוכות, לאנשי חינוך, לתלמידים ולקהל הרחב, ללמוד מהם על קורות היהודים בתקופת השואה ובשנים שלפניה ולאחריה.

לתיאום מסירה התקשרו:
02-6443888
collect@yadvashem.org.il

עשו מנוי למגזין!
עכשיו ללא תשלום

הרשמו למגזינים שלנו ותהיו מעודכנים לפני כולם

05/28/2025

מגזין רמת גן פלוס 132

רמת גן פלוס 132, גיליון עם יענקלה רוזן ואריק איינשטיין, אבי זילברמן שהיה חבר אמיתי ומנטור לכל מי שהכירו ה'הסחלבטיס' -הספר של תלמידי סחל"ב
05/27/2025

מגזין גבעתיים פלוס 132

גיליון שבועות מציג שני פרופילים מרגשים מעולם הספורט המקומי. יענקלה רוזן, שממשיך לחיות ולנשום כדורסל בכל רגע. במקביל, אנו מתאבלים על אבי זילברמן שנפטר בטרם עת. אבי היה יותר מאיש מקצוע מוערך – הוא היה חבר אמיתי ומנטור לכל מי שהכיר אותו, ותרומתו לקהילת הספורט תיזכר לעד. אני שמחה במיוחד להציג את 'הסחלבטיס' – ספר הביכורים של תלמידי קורס הכתיבה במרכז המחוננים סחל"ב שיוצא לאור לכבוד חודש הקריאה. בתקווה להחזרת כל החטופים עכשיו!


 

נשמח לשמוע מה שיש לך להגיד לנו

זהו? יוצאים מהאתר?

הצטרפו גם אתם לאלפים שכבר מנויים,

עשו מנוי למגזינים הכי מעניינים, ובחינם!

זהו? יוצאים מהאתר?

הצטרפו גם אתם לאלפים שכבר מנויים,

עשו מנוי למגזינים הכי מעניינים, ובחינם!

דילוג לתוכן