
ניצנה: מינוף של חזון מהעיר ועד המדבר
ניצנה: מינוף של חזון מהעיר ועד המדבר
התחדשות עירונית ברחוב ניצנה בגבעתיים
הבשורה על העסקה הגדולה לפינוי בסיס השלישות ברמת גן (מחנה גנים) הציפה אצלי בבת אחת זיכרון ילדות רחוק ונעים. אני חוזרת אל הערבים בהם הייתי הולכת לשמור על ילדי משפחה בשד' התמרים הסמוכות, באופן מפתיע אינני זוכרת את שמותיהם, אלא רק את החיבור אלי. ההורים, היו החברים של איריס וניסים ברכה, כך הם הגיעו אלי. הם אספו אותי והחזירו אותי הביתה, כך פעם אחר פעם. באותם ימים, החומות הגבוהות של השלישות היו חלק בלתי נפרד מהנוף, שכן צבאי, סגור ומסוגר, בלב העיר. ועבורי גם הבסיס בו שירתה אחותי, ענת חיים.
היום, כשאני קוראת על המהלך לפינוי הבסיס, אני רואה בו הרבה מעבר לעסקת נדל"ן. כמי שחקרה את המעבר ממיליטריזם לדה-מיליטריזם של המרחב העירוני, בסיס השלישות הוא מקרה בוחן מרתק. במחקרי בדקתי כיצד יזמי נדל"ן וכוחות שוק פועלים באמצעות פיקוח חוץ-מוסדי, הדוחף את המערכת לשחרר עתודות קרקע יקרות לטובת הציבור. המהלך הזה הוא הצהרה על שינוי סדרי עדיפויות: הזכות לדיור ולמרחב אזרחי גוברת על הצרכים הצבאיים ההיסטוריים.

"הפיכת הבסיס לשכונה אזרחית היא במידה רבה סגירת מעגל עבורי. 'בית זה לא רק מקום, זו תחושה', ואני מאמינה שהתחושה בשכונה ובסביבתה תהפוך מעתה ממגוננת וסגורה למזמינה וצומחת"
הרבה מעבר לעסקת נדל"ן
הפרטים היבשים של העסקה מספרים סיפור של שינוי דרמטי: רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) מכרה את שטח המחנה תמורת כ-1.2 מיליארד ש"ח, אחת מבין העסקאות הגדולות, שחתמו את שנת 2025. בשנת 2027 צפוי הבסיס להתפנות סופית לטובת הקמת רובע מגורים חדש, במקום בו עמדו צריפים וחומות, יקומו שישה מגדלים המתנשאים לגובה של עד 47 קומות, ובהם כ-1,200 יחידות דיור חדשות. לצידם, יוקמו פארק רחב ידיים ומוסדות ציבור, שיחברו את המובלעת הזו למרקם העירוני של רמת גן, שכבר נהנית מתוואי הנסיעה של הרכבת הקלה, הקו הראשון במערכת הסעת ההמונים של מטרופולין דן. חלקו עובר במפלס הרחוב (בבת ים, ת"א-יפו ופ"ת) וחלקו המרכזי עובר במנהרות תת-קרקעיות (מתחנת אליפלט בתל אביב ועד היציאה מפ"ת-ב"ב).
בשנת 1955 רוכזו יחידות השלישות הראשית במחנה גנים (השלישות), ובשטחו המוקף חומות הוקם בראשית שנות ה-60 מרכז המחשבים המיתולוגי ממר"ם. המתחם כולל עשרות מבני קבע וצריפים לצד צמחייה ענפה וקבר בודד שנותרו עוד מתקופת הווקף, המייצגים את שכבות ההיסטוריה של המקום מקום המדינה ועד היום.
הפיכת הבסיס לשכונה אזרחית היא במידה רבה סגירת מעגל עבורי. המקום, שבו סמכו עליי כנערה לשמור על ילדי השכונה, יהפוך עכשיו למקום, שבו יגדלו דורות חדשים בתוך סביבה מודרנית ופתוחה. "בית זה לא רק מקום, זו תחושה", ואני מאמינה שהתחושה בשכונה ובסביבתה תהפוך מעתה ממגוננת וסגורה למזמינה וצומחת.
השלישות יוצאת מהעיר, ואיתה רמת גן כולה מזנקת לגובה. הפרידה מהמחנה ההיסטורי וקבלת מרחב, שבו הצמיחה האישית והחברתית הן במרכז. זהו עתיד שבנוי על חורבות החומות, ומחזיר לתושבי האזור את מה שהם הכי זקוקים לו – מקום לקרוא לו בית.
הכותבת, נטע עדני, מנהלת ובעלת חברת ‘בר קיימא – נכסים. אנשים. סביבה’. המוטו להצלחה הוא "אני עובדת עם אנשים והם בכל מקום והחיבור האנושי האופטימלי בין הלקוח, הנכס והסביבה המתאימה לו זה המדד להצלחה"
המאמר התפרסם גם במגזינים 'גבעתיים פלוס' ו'רמת גן פלוס'
כל האמור לעיל אינו מהווה תחליף ליעוץ פרטני ומלא ו/או ייעוץ עסקי פרטני ומלא ו/או המלצה לנקיטת פעולה כלשהי

ניצנה: מינוף של חזון מהעיר ועד המדבר
התחדשות עירונית ברחוב ניצנה בגבעתיים

חודש מאי 1948, בגבעת החלמה, נחתמה הפקודה שהפכה את ההגנה ממחתרת לצבא ריבוני

מהמעפילים אל הבנייה מחדש: אישה אחת, מורשת של תקומה – עדה סרני

"זוהי האחריות שלנו – לבנות קהילות המאפשרות לכל יחיד לצמוח, מתוך ידיעה שכולנו רקמה אנושית המרכיבה מגוון זהויות"

צילום: גור סלע ואדי מוסררה: עבר הירקון – עתיד ירוק ואדי מוסררה הוא שמו הקודם של נחל איילון. הוא היה שם נרדף להצפות חוזרות ונשנות בימי גשם נטע עדני 12/12/2025 בעבורי קו 63 של דן

בוקר אחד, הגעתי ליום נוסף בקמפוס של אונ' בר-אילן ובגלל עבודות הרק״ל נסגר השער הראשי. לא ידעתי אז, שדווקא העיקוף הזה יוביל אותי לגילוי אחר. ד"ר סוס טבע את הביטוי: "אם יוצאים, מגיעים למקומות נפלאים". נכנסתי משער דרומי ובכיכר הראשונה עמד מולי בניין עם מבנה אבן המזכיר אוניברסיטאות בני מאות שנים – עיצוב כה שונה

אין ספק שלא כל בניין מגורים חייב לכלול בריכת שחייה. אולם במגדלים גדולים ובמתחמי מגורים מודרניים, ראוי שהאפשרות הזו תהיה חלק בלתי נפרד משולחן התכנון

בית המשפט לעניינים מינהליים בתל אביב קבע כי יש לבחון את מהות העסקה בפועל ולא את הגדרתה

יותר מ-150 רקדניות ורקדנים השתתפו במופע "מכורה שלי", שהוקדש לרוח הישראלית ולפסקול שליווה דורות שלמים

עיריית גבעתיים וארגוני הקהילה יקיימו במהלך החודש שורה של אירועים. אור-לי ניב, מ"מ וסגנית ראש העירייה ומחזיקת תיק הקהילה הגאה: "חודש הגאווה הוא הזדמנות חשובה להזכיר שלכל אחת ואחד יש מקום בעיר שלנו"

המצפור ברחוב המרי, מהתצפיות המרשימות בגוש דן, נסגר זמנית בעקבות עבודות להקמת מאגר מים חדש. בסיומם צפוי לקום במקום מצפור משודרג עם גינה, שבילי הליכה, ורחבת תצפית

בנימוקי הזכייה הודגש החיבור בין מסורת ושורשים לבין חדשנות ויצירתיות, לצד טיפוח תלמידים בעלי מעורבות חברתית ותחושת אחריות לקהילה.

המתחם ממוקם ברחובות קריניצי 21-25 ונחלת יוסף 2-8, בלב העיר רמת גן. 87 דירות יהרסו ובמקומם יבנו כ-300 יח"ד

עמותת קהילתיים פועלת בתחומי התרבות, הקהילה, הפנאי והחינוך המשלים. רחל תחליף בתפקידה את מייסד העמותה והמנכ"ל העמותה היוצא, שרון אבן טוב

לאחר שנים של חסמים תכנוניים, הושלמו תנאי ההפקדה של שתי תוכניות התחדשות: השכונות הדרומיות ושכונת "רבין מערב"

במסגרת כנס השקת מדד השקיפות הארצי של עמותת שבי"ל שנערך באוניברסיטת תל אביב, הוענק לעיריית גבעתיים ציון 90 מתוך 100

נזק נגרם למסעדת השווארמה הממוקמת ברחוב בתפוצות ישראל

הגבול הדק בין אהבה, אחריות ושליטה: המקרה שמטלטל את דיני הצוואות

חודש מאי 1948, בגבעת החלמה, נחתמה הפקודה שהפכה את ההגנה ממחתרת לצבא ריבוני

עד כה, דיירים בני 70 ומעלה נדרשו לבחור את מסלול התמורה כבר בשלבים מוקדמים של הפרויקט: לעיתים עוד לפני שהתוכניות התגבשו ולוחות הזמנים הפכו לברורים

פערים בפרשנות גודל הדירות משליכים על היקף התמורה ועלולים לעכב את קידום הפרויקט

מהמעפילים אל הבנייה מחדש: אישה אחת, מורשת של תקומה – עדה סרני

רוב ההורים בטוחים שהתשובה מובנת מאליה, עד שהם מגלים שהיא לא כתובה בשום מקום

רוב ההורים בטוחים שהתשובה מובנת מאליה, עד שהם מגלים שהיא לא כתובה בשום מקום

עד כה, דיירים בני 70 ומעלה נדרשו לבחור את מסלול התמורה כבר בשלבים מוקדמים של הפרויקט: לעיתים עוד לפני שהתוכניות התגבשו ולוחות הזמנים הפכו לברורים

ניצנה: מינוף של חזון מהעיר ועד המדבר
התחדשות עירונית ברחוב ניצנה בגבעתיים

פערים בפרשנות גודל הדירות משליכים על היקף התמורה ועלולים לעכב את קידום הפרויקט

כשחברותיה של צאלה, שטיפלו בהוריהן המבוגרים, אמרו לה עד כמה היא בת-מזל, צאלה התמלאה בגאווה והזכירה להן את המוטו שאמה נהגה לשנן באוזניה בכל הזדמנות, עוד מאז שהייתה ילדה קטנה: "לעולם אל תהיי תלויה באף אחד"

חודש מאי 1948, בגבעת החלמה, נחתמה הפקודה שהפכה את ההגנה ממחתרת לצבא ריבוני

"בעת השכרת דירה הנמצאת במתחם פינוי-בינוי, יש חשיבות קריטית לעיגון מנגנון 'גב אל גב' בהסכם השכירות"

מהמעפילים אל הבנייה מחדש: אישה אחת, מורשת של תקומה – עדה סרני

הגבול הדק בין אהבה, אחריות ושליטה: המקרה שמטלטל את דיני הצוואות
הצטרפו גם אתם לאלפים שכבר מנויים,
עשו מנוי למגזינים הכי מעניינים, ובחינם!
הצטרפו גם אתם לאלפים שכבר מנויים,
עשו מנוי למגזינים הכי מעניינים, ובחינם!


