
ראיון עם האדריכלית רחל יונגמן-פללר
נעמי לבנון-קשת
26 אוקטובר 2024
שתפו:
כשרחל יונגמן פללר עוברת ברחובות גבעתיים, תל אביב, רמת גן, נתניה, אשדוד, ירושלים ועוד – היא נושאת עיניים בגאווה לעבר מבנים שונים, בתי מגורים כמו גם בתי מלון, ומבני ציבור שונים, ויכולה לציין לעצמה שבהחלט יש לה נחת ממעשה ידיה להתפאר.
היא אדריכלית, מכהנת כשותפה בכירה ומנהלת התכנון של חברת יסקי-מור-סיון אדריכלים, ממשרדי האדריכלות המובילים בארץ, והיא המופקדת על תחום ההתחדשות העירונית, על מבני מגורים, משרדים, מלונאות ופרוייקטים מורכבים של עירוב שימושים.
רחל גדלה בבת-ים במשפחה יצירתית ובהגיעה לגיל התיכון בחרה באורט טכניקום שבגבעתיים ומצאה עצמה יום יום שלוש שעות באוטובוסים בדרכים, הלוך וחזור. היא למדה במגמת אדריכלות, המשיכה לכיתה י"ג ואז כעתודאית המשיכה לטכניון במסלול הנדסאים שנמשך שנה וחצי, ואז גוייסה לחיל האויר – "התאהבתי במקצוע ובלימודים, שהיו נוקשים אבל נתנו לי בסיס מקצועי טוב. סיימתי הכשרת הנדסאים ובראיון בטכניון התרשמו מאד מהחומר שהבאתי וקבלתי הרבה נקודות זכות, אם כי, במבט לאחור, לפעמים הרקע והידע שאדם מביא עמו הם דווקא מכשלה".
משהתקבלה לטכניון עברה לחיפה. לבד. כשלפניה חמש שנות לימודי אדריכלות. בשנה החמישית, כשההכרות עם יורם, שגם הוא למד אדריכלות – מי שעתיד להיות בעלה ואבי ילדיה, התהדקה, הם עברו להתגורר ביחד ומהר מאד, עוד באותה שנה אחרונה, עקרו לתל אביב.
"אני צריכה דיאלוג מתמיד עם אנשים"
ב-1986 עם סיום הלימודים החלה לעבוד במשרד 'אלרום אדריכלים' ובהמשך החליטה לנסות כוחה כאדריכלית עצמאית. גם זה לא נמשך זמן רב מידי. "בעוד שיורם דווקא טיפוס של אדריכל עצמאי, וכך היה כל השנים, אני הבנתי שזה לא בשבילי לעבוד לבד. אני צריכה דיאלוג מתמיד עם אנשים" – מספרת רחל שעברה אז, ב-1988 למשרד האדריכלים יסקי-סיון ומאז היא שם, כשהיא מטפסת בסולם התפקידים עד שב-2016 הפכה שותפה בכירה ומנהלת התכנון בחברה הגדולה.
כששואלים אותה אם לא חשבה מעולם לפתוח משרד אדריכלות משותף לה ולבעלה היא ממהרת להשיב: "ממש לא! על זה לא חשבנו לרגע. גם כי אנחנו מאד שונים וגם כי זה לא טוב לזוגיות".
לבני הזוג נולדו שתי בנות: הגר (33) ונופר (30) שאימן אומרת שהן ממש לא בכיוון של הוריהן, למרות ועל אף שגדלו באווירה של אמנות ועשייה. כל אחת מהן פנתה לדרכה. ב-96', עם שתי בנות קטנות, עברו בני הזוג לבית משלהם בשכונה יוקרתית בדרום גבעתיים ומאז הם שם.
"אני הייתי הרבה בעבודה כי זה תחום ששואב אותך ויונק ממך הרבה"- מסבירה רחל –"הבנות שלנו לא רוצות בזה. הן מאד אוהבות לעבוד וליצור בתחומן אבל יודעות לאזן בין בית לעבודה וזה נבון מאד לעומת מה שאנחנו חונכנו לאורו".
"אין הרבה נשים בראש הפירמידה"
כששואלים אותה על נשים בתפקידים בכירים בתחום שבו היא עוסקת היא אומרת: "מצער אותי שאין הרבה נשים בראש הפירמידה, אם כי יש יותר מבעבר. למעלה, בצמרת – זה בהחלט יותר מצומצם וחבל. בגדול יש יותר נשים בדרג ראשי צוותים. נשים מביאות איתן דיאלוג ושיתוף פעולה, טולרנטיות והכלה. באקדמיה רואים יותר ויותר נוכחות נשית בקרב הסטודנטים וזה די מצער כי בדרך כלל תופעה כזו גורמת, בהמשך, לחוסר איזון שמביא לחוסר תגמול הולם. אדריכלות היא תחביב יקר! פחות גברים נלהבים לפנות לתחום הזה, אחרי השקעה של חמש שנות לימוד. בנים מעדיפים היי-טק, משפטים, כלכלה. וכך מתמלאות השורות באקדמיה ביותר ויותר נשים במקצוע".
נראה שקשה לרגש אישה במעמדה המקצועי ועם הרזומה העשיר והמרשים שלה ובכל זאת פה ושם יש מבנים שגורמים לה להתרגשות. "התרגשתי מאד כשביקרתי במוזיאון SANA ביפן. הוא בתוך הטבע, נכנסים אליו יחפים ויש בו כיפת בטון ענקית ובה שני פתחים. האחד מראה את הטבע והאחר את השמים. זהו חלל שקט ביותר ואנשים נשכבים ושומעים פכפוך מים. זה מרגש ברמות-על. חוויה הוליסטית של טבע-אמנות-אדריכלות, המעוררת תחושה של וואו גדול!"
איפה אנחנו, בישראל, עומדים ביחס לאדריכלות בעולם?
"בביקורי בכנס מגדלים ועירוניות, שהתקיים בלונדון על ידי ארגון בינלאומי ותיק לבנייה לגובה, נוכחתי לראות שוב כי מקומות שונים ברחבי העולם מתמודדים עם נקודות ואספקטים דומים לאלה שמתמודדים איתם בארץ. למשל אזורי מע"ר (מרכז עסקים ראשי), אזורי התעסוקה של העיר הנשארים 'מתים' משעות אחר הצהרים, וכולם מחפשים דרך להחזיר להם חיים על ידי יצירת עירוב שימושים.
התיאוריה הזו של עירוב שימושים היא ישנה, משנות ה-60' רק שבארץ לקח הרבה שנים עד שהחליטו להתחיל ליישם אותה. מגמת ויישום עירוב השימושים, ייצרו בשעות הערב סביבה בטוחה, המעודדת רכיבת אופניים, מעודדת אנשים לגור באזור הקרוב למקום העבודה ועוד"- מסבירה רחל.
ומה בדבר נושא ה'התחדשות עירונית'? האם הוא לא גורם לציפוף-יתר בערים, ואולי גם לקריסת תשתיות?
רחל ממש לא מסכימה שכך הדבר. לדעתה התחדשות עירונית היא מענה לבעיית עתודות הקרקע לבנייה חדשה, עם בניינים ישנים שלא נותנים מענה לתקינה לרעידות אדמה ומיגון ועם אוכלוסייה עירונית שרק תלך ותגדל בעשורים הקרובים. "גבעתיים בבעיה דומה כמו כל הערים. עליה לגובה היא הכרח ולכן צריך לתכנן נכון. להתאים את התכנון לאוכלוסייה. לייצר שטחים ציבוריים ומרחבים עירוניים".
מהו הפרויקט שאת גאה בו במיוחד?
כמי שאחראית על עשרות מבנים מרשימים ברחבי הארץ כמו גם ברומניה, סרביה ופולין, היא מתקשה לשים אצבע על אחד מהם שבו היא הכי גאה, אם כי מדרך הטבע אדם תמיד גאה במיוחד בפרויקט האחרון שלו. "הם כולם 'ילדים' שלי ותמיד יש את האתגר הבא שבטוחים שיהיה הכי הכי טוב" – צוחקת רחל שהמילה פנסיה עוד לא נכנסה למילון המושגים שלה – "אני קצת וורקוהולית ואני מאד אוהבת את מה שאני עושה וכל פרויקט שואב אותי אליו. לא קבעתי לעצמי תאריך יעד לפרישה, מה גם שחשוב לי ולמשרד לבנות את דור ההמשך. לעומתי, יורם כן הפחית את מינון הפרויקטים שהוא לוקח על עצמו. הוא גם עשה תואר שני במשך כמה שנים, והוא עוסק בתחומי ענין נוספים בהם פילוסופיה ותרבות. אני חיה ונושמת אדריכלות ואני עדיין במלוא התנופה."
ובכל זאת – זמן למשהו נוסף מלבד אדריכלות?
היא מספרת כי עד הקורונה נהגה לטייל הרבה בארץ. היא אוהבת מוזיאונים, מוזיקה ועושה פילטיס. ויש גם משהו חדש שהתוודעה אליו לא מכבר: "מאז ה-7 באוקטובר אני רוקמת! זה ממש מדיטטיבי. מרגיע אותי. סוג של טמטמת. וזה דבר שמעולם לא עשיתי בעבר".
מה קורה במקרים בהם ישנו מיעוט שמרגיש שהוא קופח?
האם יצא לכם לפגוש תושב מקומי בגבעתיים שמתעניין ברכישת דירה באחד מפרויקטי הפינוי-בינוי החדשים במתחם ההסתדרות? ככל הנראה שלא…
"הסוד הקטן של הכדורסל הישראלי: כשיענקלה רוזן שיתף פעולה עם אריק איינשטיין בהפועל תל אביב לפני שהפך לאגדה"
הרשתות החברתיות משנות את מחירי הנדל"ן.
האם דירות 'פוטוגניות' נמכרות מהר יותר ומדוע יזמים משקיעים בלובי מעוצב?
בוחרים ב'דאונסייזינג: למכור את הבית הגדול ולעבור לדירה קומפקטית, נגישה ומעוצבת
משנה לשנה הבעלים מודעים יותר לזכויות שמקנה להם החוק והרשות המקומית
סדרת כתבות שתחשוף את הסודות, הסוגיות והפרטים הנסתרים בהצעות ובהסכמים
בשעה 06:29 בבוקר ה-7 באוקטובר 2023, התעורר בסיס זיקים בדרום הארץ לבוקר שהפך במהרה לאחד הקשים בתולדות המדינה. סמ"ר עומרי ניב פיירשטין לא יכול היה לדעת ששעות אלו יהיו האחרונות בחייו, וגם הרגעים בהם יהפוך לגיבור שהציל חיים רבים
הרבנית ד"ר אילה גליקסברג הגישה לנשיא יצחק הרצוג את ספרו של בעלה המנוח "דרכי יוסף"
נפגשנו לראיון מיוחד ליום העצמאות עם מושיק גולדשטיין, המשנה לראש העיר ויו"ר 'יעד' – החברה הכלכלית של גבעתיים
בינה מלאכותית – ובעיקר התחום שנקרא למידת מכונה נטמע בשגרת היום-יום שלנו
בין בלנקנזה לעצמאות לזכרה של ראומה ויצמן לבית שוורץ נטע עדני 5/5/2025 לא בכל יום נפטרת דמות, שהחזיקה בעדינות ובנחישות את חוטי הזהות הישראלית שלנו. בכתיבת הטור הזה, בעיצומם של ימי שואה ותקומה, רגע לפני
הצטרפו גם אתם לאלפים שכבר מנויים,
עשו מנוי למגזינים הכי מעניינים, ובחינם!
הצטרפו גם אתם לאלפים שכבר מנויים,
עשו מנוי למגזינים הכי מעניינים, ובחינם!