יגאל אונא היה ראש אגף בשב"כ, ואחר כך מגן הסייבר הבכיר במדינה, כראש מערך הסייבר הלאומי ● כיום הוא יו"ר, דירקטור ויועץ בכ־16 סטארטאפים, מקים מערכי הגנה במדינות זרות ומכהן כנשיא בית הספר ללימודי סייבר ● גר בגבעתיים כ-25 שנים, נשוי לרונית ואב לשלושה
ד"ר נגה רוזנפרב
צילום: איציק רובין
פורסם: 2/3/2024
בינואר 2018 אישרה הממשלה את מינויו של יגאל אונא לראש מערך הסייבר הלאומי, מערך שכלל את מטה הסייבר הלאומי והרשות הלאומית להגנת הסייבר, גוף שמקביל למוסד ולשב"כ בכפיפותו הישירה לראש הממשלה. עד למינויו, אונא שירת 29 שנים במערכת הביטחון בתפקידי סיגינט וסייבר ששילבו מודיעין, פיתוח והטמעת טכנולוגיות, מבצעים אופרטיביים, תפקידי ניהול, תפקידי מטה ובניין כוח.
במשך ארבע שנים הוא עמד בראש מערך הסייבר הלאומי שתפקידו להגן על ישראל מפני מתקפות סייבר עד לפרישתו בינואר 2022. בשנים אלו התמודד המערך עם אתגרים משמעותיים שכללו בין היתר שורה של ניסיונות לתקוף תשתיות לאומיות וכן עם גל של מתקפות סייבר וכופרה נגד ארגונים, חברות ואתרים – מתקפה על חברת הביטוח שירביט, מתקפה על אוניברסיטת בר-אילן, מתקפה ששיתקה את בית החולים הלל יפה שבחדרה, ומתקפה על חברת אחסון האתרים ביניהם של 'אטרף', אתר קהילת הלהט"ב הישראלי הגדול בארץ. חברת צ'ק פוינט זיהתה כי הפריצה בוצעה בידי קבוצת האקרים איראנים, ולא קשה לדמיין איזה שימוש יכול לעשות המודיעין האיראני במידע אינטימי על ישראלים, שייתכן כי חלקם מכהנים בתפקידי מפתח רגישים.
מאז פרישתו חלפו שנתיים שבהן חווינו שורה של טלטלות משמעותיות שהשפיעו ועדיין משפיעות על כולנו: המהפיכה המשפטית שאיימה על הדמוקרטיה והוציאה מאות אלפי אנשים להפגנות כל שבוע, מחאת המילואמיניקים, מחאת ההייטקיסטים, והטלטלה הגדולה מכולן שהתרחשה בשבעה באוקטובר והכניסה אותנו למלחמה שסופה לא נראה באופק.
"רק שומרי סוד ידעו את שמו המלא"
יגאל אונא (52) נולד בירושלים, בנם של מלכה לבית גבירץ והפיזיקאי פרופ' יששכר אונא. הוא למד בתיכון שליד האוניברסיטה, את שירותו הצבאי עשה ב-8200, ובחלק ממנו אף חָלק חדר בבסיס של היחידה בדרום הארץ עם אהוד שניאורסון, לימים קצין בכיר ומפקד יחידה 8200 באגף המודיעין. עיקר עיסוקם היה אז איסוף מודיעין מאמצעי קשר שונים – סיגינט (Signals Intelligence בעברית 'מודיעין אותות'). "התלבטנו קצת מה נעשה אחרי השחרור עם הידע הזה, עם הסיגינט הזה וכל הדברים הנפלאים שאנחנו עושים, באזרחות", נזכר אונא. "ב-1992 לא היה לנו ברור מה אפשר לעשות עם זה – האם יש שוק וביקוש, ואם נפרוש, אנחנו נידונים לחיים משעממים מאוד. אז המשכנו בשירות הבטחוני שהיה מרתק, ובסופו של דבר העניינים הסתדרו לטובה…".
לאחר שחרורו מיחידה 8200 כקצין צעיר בדרגת סרן, הוא עבר לשירות הביטחון הכללי. תחילה שירת באגף המבצעים ובין היתר סייע במבצע המעקב אחר יחיא עיאש שהביא לחיסולו – כזכור, באמצעות טלפון סלולרי נפיץ. בהמשך שירותו שימש ראש מחלקת תשתיות סייבר-סיגינט, ראש מחלקת מחקר תקשורת וכריית מידע וראש (ומייסד) יחידת לוחמת הסייבר. בין לבין למד באוניברסיטת תל אביב לתואר ראשון בניהול והיסטוריה, ולתואר שני במנהל עסקים. אחרי שבמשך שנים כינו אותו י' ורק שומרי סוד ידעו את שמו המלא של האיש שעמד בראש אגף הסייבר של שירות הביטחון, הוא מונה בשנת 2014 לראש אגף סייבר וטכנולוגיות, וב- 2017 סיים את תפקידו בשירות ומונה לראש היחידה לטכנולוגיות סייבר במטה הסייבר הלאומי.
"גידול של פי עשרה"
אונא היה לראש הראשון של מערך הסייבר הלאומי האחוד, הסוכנות הביטחונית-אזרחית שאיחדה תחתיה את הגופים הרלוונטיים לנושא שעד אז פעלו בנפרד. "כשנכנסתי לתפקיד ב־2018, הנתח של ישראל מתוך כלל ההשקעה העולמית בסייבר היה 860 מיליון דולר, שזה היה בערך 20 אחוז מכלל ההשקעה – נתון מדהים בהתחשב בחלקה של ישראל באוכלוסיית העולם. בתום כהונתי, בתחילת 2022, ההשקעה הכוללת היא 20 מיליארד, ומתוכה ישראל מהווה כ־42 אחוז, 8.8 מיליארד דולר. זה גידול של פי עשרה!" אומר אונא.
מאז פרישתו ממערך הסייבר, הפך יגאל אונא לאחד האנשים המחוזרים ביותר בענף. כיום הוא מעורב כדירקטור או יועץ ב־16 סטארטאפים, ביניהם חברת SyMania, שפיתחה פתרונות הזדהות ללא סיסמה, וחברת הגנת שרשרת האספקה Security Matters מקיבוץ נען שאף הושקה ב NASDAQ בשנה שעברה. בנוסף, הוא מכהן כנשיא Israel Cyber Campus – בית הספר ללימודי סייבר מטעם חברת IMPROVATE. יחד איתו בדירקטוריון מכהן אלוף העולם בשחמט לשעבר, גארי קספרוב שהפך למומחה סייבר.
האם ביקוש למומחי סייבר ישראלים עדיין בצמיחה?
"ישראל הייתה ועודנה מעצמה עולמית בסייבר, בלי הגזמה. הכאב העולמי הנובע מתקיפות סייבר רק הולך וגובר ככל שהעולם נהיה דיגיטלי יותר, מבוסס AI יותר ולכן הצורך רק הולך וגובר. פשיעת הסייבר העולמית הגיעה להיקף שמהווה את הכלכלה השלישית בגודלה בעולם. ישראל כמדינה הכי מותקפת בעולם בסייבר סיפקה וממשיכה לספק את הפתרונות המתקדמים והחדשניים ביותר, ומבחינה זו התעשייה הישראלית עוד מתפתחת."
האם כמות פעולות הסייבר כנגד ישראל גוברת בזמן המלחמה? ואם כן, כיצד מחנכים את הציבור להתנהל נכון אל מול איומי הסייבר? (בעיקר לא ללחוץ על כל קישור מפתה)
"ישראל נמצאת במדרגה גבוהה של לחימה אינטנסיבית בסייבר כבר מתחילת הקורונה, באפריל 2020, אז האיראנים בעקבות חיסול קאסם סולימאני כיוונו את תותחי הסייבר שלהם לעברנו. לכן בסייבר לא הופתענו ב-7 באוקטובר, ישראל היתה ערוכה כבר 'בשוחות' הוירטואליות, אבל היקף התקיפות ללא ספק גדל – הכפיל ואף שילש את עצמו" מסביר אונא. "הארגונים והציבור הישראלי בסך הכל כבר מתורגלים – כאמור זה לא חדש לנו, אבל תמיד טוב לחדד עירנות וזהירות, להחליף סיסמאות (ולא כאלה קלות לניחוש), לא ללחוץ על שום קישור שלא בטוחים בו לחלוטין, ובעיקר – למלא אחר הנחיות מערך הסייבר הלאומי המפורסמות באתר ובתקשורת" הוא מוסיף.
לאור המצב הבטחוני, הכלכלי והחברתי, והגזירות שנוחתות עלינו חדשות לבקרים, אתה חושב שאנחנו עומדים לפני ירידה המונית מהארץ של צעירים מוכשרים, הייטיקיסטים, אנשי סייבר?
"בדיוק ההיפך. תחושת שותפות הגורל והרצון לתרום למאמץ הלאומי חוצה מגזרים, ומקיף את ההייטק בכלל והסייבר בפרט. הרבה עובדים בתעשייה עושים משמרות מילואים ובלילה או בחופשות הקצרות משלימים פערים בתחום העסקי – הלקוחות בחו"ל כמעט ולא מרגישים פגיעה ברמת השירות. לצערנו כל העולם נהיה קצת פחות בטוח לנו – כאן זה לפחות הבית."
מהו כרגע האיום העיקרי על אזרחי ישראל? כיצד המדינה והצבא נערכים לכך?
"בסייבר, האיום היה ונותר פגיעה בתשתיות לאומיות קריטיות, כזה שישבית או ישבש מערכות חיים חיוניות. בנוסף, מבקשי רעתנו מזהים את הפגיעות והרגישות הלאומית ופועלים להעמיק שסעים באמצעות פעילות עויינת חשאית ברשתות החברתיות והפצת תבהלה ושמועות שווא, תיאוריות קונספירציה מופרכות. המערך הלאומי לצד שב"כ, מוסד וצה"ל על זרועותיו פועלים בשיתוף פעולה, שאף זכה בפרס בטחון ישראל בשנת 2021, אבל כבר למדנו את מחיר השאננות – צריך לוודא שכל המערכת מתוקצבת ומקבלת תמיכה, גם חוקית, להמשיך ולפעול להגנתנו."
מה התוכניות שלך לעתיד?
"מודל הסייבר הישראלי המוצלח הוא מושא לחיקוי ולשכפול בכל העולם – מצפון ודרום אמריקה, דרך אפריקה, אירופה ואסיה – בכולם אני מעורב בפרויקטים ובפעילויות, חיבור משקיעים שמבינים את הפוטנציאל האדיר שיש בתעשיית הסייבר הישראלית שבה אני מעורב עמוקות – שם אני ממשיך לפעול, לצד הפן החינוכי בארץ, הלימוד בקמפוס הסייבר, הדרכת מנהלים ודירקטורים להתמודדות עם האיום הזה – שאין אחד, לא ארגון ולא אדם פרטי, שיכולים להתעלם ממנו כיום."
לסיום, משהו טוב על גבעתיים?
"ראש העיר רן קוניק השתתף בעצמו בהדרכה ובפעילות לחיזוק הגנת מוסדות העיר, שהייתה ועודנה מקום מצוין לגידול ילדים כמסגרת קהילתית חמה, ציונית ותורמת, ורבים מתעשיית הסייבר שלנו מצאו בה בית. חשוב להמשיך ולשמר זאת במיוחד בימים מאתגרים אלה."
הכתבה התפרסמה גם במגזינים 'גבעתיים פלוס' ו'רמת גן פלוס'
רגע אחרי הפסקת האש בצפון, עסקי התיירות בגליל עדיין מתקשים להתאושש. גבעתיים תארח את פסטיבל החורף של הגליל בכדי להעניק לאנשי התיירות את הזמן לשיקום
קניון עזריאלי גבעתיים מזמין אתכם לחגוג את החג הכי מואר בשנה וליהנות מפעילויות וחוויות לכל המשפחה וללא תשלום!
מהן הסיבות הנפוצות לביטול פרויקטים בהתחדשות עירונית וכיצד ניתן להימנע מכך?
בחנוכה הקרוב גבעתיים תתמלא באור ויצירה עם סדנאות אומנות, אפיה ובישול, מופעים והצגות לילדים ברחבי העיר
'אייר חיפה' תפעיל מחיפה טיסות יומיות לאתונה, אז בדקנו היום עם איזו חברת תעופה הכי זול לטוס לאתונה בתאריכים אקראיים.
אז החורף כבר כאן ואיתו מתקרב בצעדי ענק חג החנוכה – החג הכי משמין בשנה. בדקנו ומצאנו עבורכם את הסופגניות ששוות את הקלוריות ואת הספורט שצריך לעשות אחרי… שיהיה חג טעים!
10 המקומות המומלצים ביותר בניו יורק שאסור לפספס:
אזור גוש דן ממשיך לעמוד בראש סדר היום הנדל"ני בישראל, ובשנה האחרונה אנו עדים לשינויים משמעותיים שמשפיעים על האיזון העדין בין היצע וביקוש
פרופ' רוני גמזוּ מונה ליו"ר התזמורת הפילהרמונית הישראלית לאחר שכיהן כמנהל בית החולים איכילוב משנת 2015
ראיון עם עו"ד התחדשות עירונית רוית סיני
מתחם הורודצקי, ריבוע הרחובות של דרך השלום – הורודצקי – משה דיין – דרך הגבורה
מהן הסיבות הנפוצות לביטול פרויקטים בהתחדשות עירונית וכיצד ניתן להימנע מכך?
ראיון עם עו"ד התחדשות עירונית רוית סיני
לא פשוט להתמודד לבד מול חברות הביטוח המדריך לטעויות השכיחות של בני משפחה בתביעות סיעוד עו"ד דוד פייל אִילוּסְטְרַצְיָה ביטוח סיעודי הוא קרש הצלה של משפחות הנקלעות לבעיה כלכלית קשה בעקבות מצבם הרפואי של ההורים.
כשמדובר בנדל"ן במרכז הארץ – גבעתיים, תל אביב ורמת גן ממשיכות להיות בין הערים המבוקשות ביותר בישראל.
"לאורך השנים לא רק השמות, האנשים והקשרים משתנים, אלא גם פני העיר. במסגרת התכנית העירונית של גבעתיים, אשר אושרה בתחילת השנה, יעשה פינוי-בינוי בדרך רבין, לטובת בניה של מגדלים בני 35 קומות"
מהן הסיבות הנפוצות לביטול פרויקטים בהתחדשות עירונית וכיצד ניתן להימנע מכך?
אזור גוש דן ממשיך לעמוד בראש סדר היום הנדל"ני בישראל, ובשנה האחרונה אנו עדים לשינויים משמעותיים שמשפיעים על האיזון העדין בין היצע וביקוש
ראיון עם עו"ד התחדשות עירונית רוית סיני
מתחם הורודצקי, ריבוע הרחובות של דרך השלום – הורודצקי – משה דיין – דרך הגבורה
איך מתגרשים בהסכמה בצורה נכונה. עם הובלה נכונה ניתן להגיע להסכם בתהליך קצר מכבד ואפקטיבי
עזיבת הדירה הפרטית לכמה שנים טובות לטובת מגורים זמניים בשכירות היא לא עניין פשוט ולהסכם המשפטי שנחתם עם היזם תפקיד דרמטי
"לאורך השנים לא רק השמות, האנשים והקשרים משתנים, אלא גם פני העיר. במסגרת התכנית העירונית של גבעתיים, אשר אושרה בתחילת השנה, יעשה פינוי-בינוי בדרך רבין, לטובת בניה של מגדלים בני 35 קומות"
היזם טען כי הוא אינו מקבל את מכתב הביטול הזה, ואיים להגיש תביעה אישית נגד כל דייר ודייר. וכך אותם דיירים הגיעו למשרדי
אזור גוש דן ממשיך לעמוד בראש סדר היום הנדל"ני בישראל, ובשנה האחרונה אנו עדים לשינויים משמעותיים שמשפיעים על האיזון העדין בין היצע וביקוש
הצטרפו גם אתם לאלפים שכבר מנויים,
עשו מנוי למגזינים הכי מעניינים, ובחינם!
הצטרפו גם אתם לאלפים שכבר מנויים,
עשו מנוי למגזינים הכי מעניינים, ובחינם!