מי לא יכול להוסיף ממ"ד באמצעות ההליך המהיר?
הוראת השעה כולל מספר סייגים לתוספת ממ"ד ללא היתר:
- ההוראה חלה רק על יחידת דיור צמודת קרקע או יחידת דיור בבניה נמוכה עד שתי קומות, ללא הגבלה למספר יחידות הדיור בכל קומה.
- ההוראה חלה רק על דירות שאין בהן מרחב מוגן דירתי. הזכאות קיימת גם אם יש מקלט או מרחב מוגן קומתי – ממ"ק.
- ההוראה לא תתאפשר במספר מצבים:
- הקמת הממ"ד מחייבת הקלה או שימוש חורג מגבולות הבניין.
- הבניין הוא בתחום מגרש, מתחם או בניין המיועדים לשימור לפי תוכנית מאושרת.
- המבנה נמצא בסמוך לחוף (עד 300 מ"ר) ומחייב אישור של הוועדה לשימור חופים.
- תוספת הממ"ד מחייבת לחזק את הבניין כולו בפני רעידות אדמה לפי תקן 413.
- הליך הפטור מהיתר אינו פוטר מהחובה לעמוד בכל ההוראות החלות על המקום ועל המבנה כמו הנחיות מרחביות של הרשות המקומית וכדומה.
- את הבקשה יכול להגיש רק מי שהוא בעל הנכס.
איך ניתן לממן את הממ"ד ?
הוספת ממ"ד היא צו השעה אך עלותו יכולה להגיע עד לכ-200,000 ₪. בלי מנגנוני סיוע מהמדינה, החשש הוא שמי שבעלי הבתים הפרטיים ינצלו את התיקון להרחיב את הבית שלהם ולהעלות את ערכו בעוד שאוכלוסיות חלשות בפריפריה, היכן שסכנת הטילים הכי מוחשית לא יוכלו לממן את הקמת הממ"ד.
על מנת לממן את הפרויקט, יש אפשרות לקחת משכנתא נוספת על הבית הקיים. כמו במקרה של שיפוץ או הרחבת הנכס יש להציג לבנק אישורים מהגורמים המוניציפליים וממהנדס שאכן מדובר בתוספת מאושרת לבית קיים. תוספת הממ"ד משביחה את הנכס ומעלה את ערכו ולכן ניתן להגדיל את ההלוואה גם אם המשכנתא הקיימת נלקחה בשיעור מקסימלי.
פתרון אחר הוא לשים את המחלוקות בין הדיירים בצד להתארגן לפינוי בינוי או תמ"א הריסה ובניה. כיום, ההליך מבחינת הזכויות הוא מאוד דומה – הבעלים אמורים לקבל דירות חדשות עם תוספת של ממ"ד +מרפסת+חניה ומחסן וכמובן דירה חדשה ובניין חדש.
לאחר 7.10.23 הרשויות לא יכולות להרשות לעצמם להישאר אדישות ולגרור את הדיירים בפרוצדורה בלתי נגמרת, וחובתן לתת מענה ואישור לקידומם של מאות פרויקטים שעומדים לצאת לדרך…
בהצלחה.