13/09/2026
13/09/2026
יום ראשון, 13 בספטמבר 2026
כתבות השער

"ממשיכים לבנות את העתיד"

רן קוניק בראיון חג על האתגרים, ההישגים והתכניות לשנת תשפ"ז

ד"ר נגה רוזנפרב

צילום: איציק רובין

11/9/2026

שתפו:

בין שדרוג תשתיות, פיתוח עיר חכמה והשקעה חסרת תקדים בחינוך ובתרבות – רן קוניק, ראש עיריית גבעתיים מסכם שנה סוערת ומביט קדימה אל השנה החדשה

שלום רן, איך עברה עליך השנה האחרונה?

"זו הייתה שנה אינטנסיבית ומורכבת מאוד. נדרשנו שוב ושוב לעבור בתוך זמן קצר משגרה לחירום ולהתמודד עם מציאות ביטחונית שהשפיעה כמעט על כל תחום בחיים העירוניים ששיאה היה מלחמה ארוכה בת חודש וחצי. במקביל, המשכנו לקדם תוכניות ארוכות טווח בכל התחומים. האתגר הגדול היה לא לאפשר למציאות הזאת לעצור את העשייה בעיר. המשכנו לעבוד, לשפץ מוסדות חינוך, לקדם תשתיות, להפעיל שירותים ופעילויות קהילתיות ולהשקיע בהיערכות לחירום.

ברמה האישית, שנה בה איבדתי את אבי היקר, שהיה דמות מאוד משמעותית בחיי והוא חסר לי מאוד."

"במסגרת הפרויקט שודרגו מערכות הניקוז, בוצעו עבודות בתשתיות התת קרקעיות, חודשו המדרכות והותאמו לנגישות, בוצע קרצוף וריבוד מחדש של הכביש הקיים, הוקמו רמזורים חדשים, הותקנה תאורת רחוב חדשה והוקמו איי תנועה כחלק מהסדרת התנועה ושיפור הבטיחות"

חזרת לאחרונה מבודפשט שם היית בכנס למידה עם משלחת של 25 ראשי רשויות אילו תובנות מנהיגותיות או ניהוליות הבאת איתך מהכנס?

"הביקור בבודפשט התקיים במסגרת פורום הרשויות הליברליות שאני אחד ממוביליו והוא עסק לא רק בניהול עירוני, אלא בשאלות עמוקות הנוגעות לעתידה של הדמוקרטיה. המסקנה המרכזית שחזרתי איתה היא שאסור לקבל את הדמוקרטיה כמובנת מאליה. היא אינה נעלמת ביום אחד, אלא נשחקת בצעדים קטנים, כאשר כל מוסד שנחלש מקל על החלשתו של המוסד הבא. לשלטון המקומי יש תפקיד משמעותי מאוד בתוך המערך הזה. ראשי רשויות מחויבים לשמור לא רק על השירותים העירוניים, אלא גם על ערכים של שוויון, חופש, סובלנות, שקיפות ומינהל תקין. דווקא בתקופות של מחלוקת וקיטוב נדרשת מנהיגות שאינה חוששת לעמוד על העקרונות האלה."

לאחר הביקור והחתימה על המשך הקשר עם הערים התאומות של גבעתיים בגרמניה (אסלינגן) ובצרפת (מילוז׳) – האם הבריתות עם הערים התאומות וחילופי משלחות הנוער מקבלים משמעות מיוחדת בימים אלו?

"הביקור בערים התאומות אסלינגן ומילוז' היה חשוב במיוחד, והרבה מעבר לטקסים ולחתימה על המשך הקשרים. בתקופה שבה ישראל מתמודדת עם ביקורת קשה, דה־לגיטימציה ולעיתים גם גילויי אנטישמיות, יש משמעות עצומה לחיבור הישיר עם קהילות שמכירות אותנו, מקיימות איתנו קשר לאורך שנים וממשיכות לתמוך בישראל גם בתוך מציאות בינלאומית מורכבת. בסופו של דבר, התמיכה בישראל אינה נשענת רק על קשרים בין ממשלות. היא נשענת גם על קשרים אנושיים בין ערים, קהילות, משפחות ובני נוער. כאשר אנשים פוגשים אותנו, מכירים את החברה הישראלית ושומעים באופן בלתי אמצעי על החיים פה, נוצר חיבור עמוק ועמיד הרבה יותר. במובן הזה, הקשרים עם הערים התאומות הם נכס אמיתי עבור גבעתיים בפרט ועבור ישראל בכלל. חילופי משלחות הנוער הם חלק מרכזי בכך שבני ובנות הנוער שלנו יוצרים קשרים אישיים, מציגים את ישראל כפי שהם מכירים אותה ונחשפים בעצמם לחברות ולתרבויות אחרות. אנחנו מתכוונים להמשיך ולהעמיק את המפגשים האלה ולהרחיב את שיתופי הפעולה בתחומי החינוך, התרבות, הספורט והקהילה. דווקא עכשיו חשוב להיות נוכחים ולחזק את החברויות ואת הקשרים הקיימים."

תוכנית המתאר קובעת איזונים ברורים: באילו אזורים נכון לרכז בנייה גבוהה, בעיקר בסמוך לצירי תחבורה מרכזיים ולאזורי התעסוקה, ובאילו אזורים חשוב לשמור על המרקם הקיים ועל קנה המידה האנושי שמאפיין את גבעתיים"

"שנת תשפ"ז מביאה איתה כמה בשורות חינוכיות משמעותיות לאורך כל רצף הגילים. נפעיל תוכנית עירונית סדורה לחינוך לדמוקרטיה, בבית הספר גורדון נפתחה 'כיתת שביט', כיתת מנהיגות ומצוינות"

בוא נדבר על החינוך בעיר. גבעתיים זכתה השנה בפרס החינוך הארצי. מה המשמעות של הזכייה עבורך, והאם היא משנה את הציפיות ממערכת החינוך העירונית?

"זו זכייה מאוד מרגשת, בעיקר כי היא משקפת עבודה עמוקה שנעשית כאן כבר שנים ולא הישג נקודתי. ועדת הפרס הגיעה לגבעתיים, ביקרה במוסדות החינוך, פגשה מנהלות ומנהלים, צוותי חינוך, תלמידות ותלמידים, וראתה מקרוב את התוכניות, היוזמות וההשקעה שמתקיימות לאורך כל הרצף החינוכי, מהגיל הרך ועד התיכון. אני חושב שמה שהרשים במיוחד היה החיבור בין החינוך הפורמלי לבלתי פורמלי, וכמובן בין הישגים ומצוינות לבין ערכים, קהילה ואחריות חברתית".

איזה מענים חינוכיים חדשים תבחרו להוביל בשנת הלימודים תשפ"ז?

"שנת תשפ"ז מביאה איתה כמה בשורות חינוכיות משמעותיות לאורך כל רצף הגילים. נפעיל תוכנית עירונית סדורה לחינוך לדמוקרטיה, שתלווה את התלמידות והתלמידים מהגן ועד התיכון. בבית הספר גורדון תיפתח לראשונה 'כיתת שביט', כיתת מנהיגות ומצוינות לתלמידי שכבת ז', שתפעל במתכונת דו־שנתית. נרחיב את התוכניות בתחומי הטכנולוגיה והרובוטיקה כבר מגני הילדים, ונמשיך לפתח בבתי הספר למידה בתחומי המדעים, החקר, המציאות הרבודה, האנגלית המדוברת והמיומנויות הנדרשות בעולם המשתנה. פתחנו את 'הבית של תמר', בית ספר שש־שנתי לחינוך מיוחד לתלמידות ולתלמידים בכיתות ז'-י"ב עם לקויות למידה במנעד רחב. בשטח המבנה ברחוב פטאי שבו פעל בית אקשטיין, נקיםבית ספר יסודי חדש – מהלך חשוב נוסף בהיערכות שלנו לצורכי מערכת החינוך בשנים הבאות.

הרחבנו מענים למצטיינים ולמחוננים, פיתחנו מסלולים ייחודיים והשקענו בצוותים ובסביבות הלמידה. המטרה היא שכמה שיותר משפחות יבחרו בחינוך בגבעתיים לא מפני שהן חייבות, אלא מפני שהן מאמינות שזה החינוך הטוב ביותר לילדים ולילדות שלהן.

אנחנו מרחיבים גם את הפעילות העירונית לבני ובנות הנוער מעבר לשעות הלימודים. מחלקת הנוער תפעיל בשיתוף בתי הספר סדנאות וקורסים בשעות הבוקר, שבמסגרתם יגיעו תלמידות ותלמידים לפעילויות העשרה ותרבות במרכז הנוער בייס על שם יפתח גריידי ז"ל.

דגש משמעותי יינתן למוגנות ולרווחתם הרגשית והחברתית של התלמידים. מספר רכזי המוגנות בבתי הספר הוכפל, ויורחבו התוכניות למניעת חרמות, אלימות, נשירה וסיכון עצמי ולחיזוק האמפתיה והאחריות החברתית. לצד זאת התחלנו להפעיל את רכזי המוגנות בשעות הלילה במרחבים שבהם מבלים בני ובנות הנוער. הרכזים יפעלו לאורך כל השנה ולאו דווקא רק בחופשים.

בבניין הסיטי ייפתחו שתי כיתות מעון חדשות, ובדרום העיר תיפתח משחקייה נוספת בגן אשל. כל אלה מצטרפים כמובן להשקעה הגדולה בשדרוג מוסדות החינוך, בתשתיות, בבטיחות, בסביבות הלמידה ובמעטפת הטכנולוגית. המטרה היא לבנות מערכת שמציעה מצוינות והזדמנויות, אך גם יודעת לראות את הצרכים השונים של כל ילדה וילד."

"בעיריית גבעתיים מעריכים כי מגדל 'ביונד'  יניב כ־40 מיליון ש”ח בשנה מארנונה עסקית, ויהווה עוגן כלכלי מרכזי להתפתחות העיר בשנים הקרובות". "במתחם כורזין יבנו 11 מגדלים של 40 קומות והוא העתיד הכלכלי של גבעתיים".
כיצד העירייה תצליח לאזן בין קצב הבנייה המואץ של כל המגדלים האלו לבין היכולת של התושבים לחיות כאן? לנוע בכבישים, לקבל שירותים? האם וכיצד ישמר הצביון הקהילתי הייחודי של גבעתיים?

"זו בדיוק הסיבה שהשקענו שנים בהכנת תוכנית מתאר מפורטת לגבעתיים. בעיר קטנה, צפופה וכמעט ללא עתודות קרקע, השאלה החשובה באמת היא איזו עיר תהיה כאן בעוד עשר, עשרים ושלושים שנה. תוכנית המתאר קובעת איזונים ברורים: באילו אזורים נכון לרכז בנייה גבוהה, בעיקר בסמוך לצירי תחבורה מרכזיים ולאזורי התעסוקה, ובאילו אזורים חשוב לשמור על המרקם הקיים ועל קנה המידה האנושי שמאפיין את גבעתיים. היא מאפשרת לנו לקדם התחדשות בצורה מתוכננת ולבחון מראש את ההשפעה המצטברת על התחבורה, מוסדות החינוך, השטחים הציבוריים, התשתיות והשירותים העירוניים.

מגדל ביונד וכורזין הם עוגנים כלכליים משמעותיים לעתידה של העיר. בגבעתיים קיים מחסור בשטחי מסחר ותעסוקה, וההכנסות הצפויות מארנונה עסקית יאפשרו לנו להשקיע יותר בחינוך, בתרבות, ברווחה, בביטחון ובתשתיות. אבל פיתוח כלכלי אינו יכול לבוא על חשבון איכות החיים. לכן מתחם כורזין מקודם לצד הקו הסגול, ותוכניות הבנייה הגדולות נבחנות כחלק ממערך שלם שכולל גם תחבורה, מבני ציבור, מרחבים ירוקים ושירותים לתושבים.

הצביון הקהילתי של גבעתיים הוא מבחינתי עיקרון תכנוני שאומר שניתן לחדש את העיר מבלי לאבד את מה שהופך אותה למיוחדת: הרחובות, השכונות הוותיקות, קנה המידה האנושי, המרחבים הציבוריים ותחושת הקהילה."

הבינה המלאכותית הפכה לחלק בלתי נפרד מחיינו. האם התושבים צפויים לפגוש את הטכנולוגיה הזו בבתי הספר, במרחב העירוני או בשירות לתושב?

"הבינה המלאכותית כבר הוטמעה במערכת החינוך העירונית והיא תמשיך להשתלב בה בשנים הקרובות. תלמידות, תלמידים וצוותי חינוך לומדים להשתמש בכלים האלה באופן מושכל, יצירתי ואחראי, מתוך הבנה שזו מיומנות חיונית בעולם שבו הם גדלים.

גם בשירותים העירוניים התושבים יפגשו אותה יותר ויותר. בקרוב מאוד נטמיע באתר העירייה בוט מבוסס בינה מלאכותית, שיסייע לתושבים למצוא מידע ולקבל תשובות בצורה מהירה, פשוטה ונגישה יותר. בהמשך נשלב כלים מבוססי בינה מלאכותית גם בעבודת המוקד העירוני ובמערכות עירוניות נוספות, כדי לקצר זמני טיפול, לייעל תהליכים ולשפר את השירות".

"העירייה השקיעה קרוב ל־90 מיליון שקלים מכספי הפיתוח העירוניים במיגון מוסדות החינוך משום שזה היה צורך דחוף והכרחי, ועשתה זאת ללא סיוע מהמדינה. הכנסות ממגדל BEYOND ומארנונה עסקית יחזקו את עצמאותה הכלכלית של העיר ויאפשרו לנו להשקיע יותר בחינוך, בתשתיות, ברווחה, בתרבות ובשירות לתושב"

"המטרו עתיד לעבור ממש בלב העיר, לאורך רחוב כצנלסון. פרויקט בהיקף כזה מביא איתו עבודות תשתית עמוקות, שינויים בהסדרי התנועה והכבדה משמעותית במרכז העיר. [...] הדרך תהיה מורכבת, אבל התוצאה תשנה מן היסוד את אפשרויות התנועה בעיר ובכל המטרופולין"

אחרי ההוצאות העצומות של העירייה לטובת מיגון מוסדות חינוך, הייתה ציפייה לאכלוס מגדל המשרדים של תדהר כדי לחזק את הקופה העירונית. האם ההכנסות החדשות כבר מורגשות בשטח, ואיך העירייה ממשיכה להתמודד עם האתגרים הכלכליים?

"העירייה השקיעה קרוב ל־90 מיליון שקלים מכספי הפיתוח העירוניים במיגון מוסדות החינוך משום שזה היה צורך דחוף והכרחי, ועשתה זאת ללא סיוע מהמדינה. הכנסות ממגדל BEYOND  ומארנונה עסקית צפויות להתחיל ולהצטבר בהתאם לקצב האכלוס בפועל ובחודשים הקרובים. בטווח הארוך, הגדלת היקף שטחי המסחר והתעסוקה תחזק את עצמאותה הכלכלית של העיר ותאפשר לנו להשקיע יותר בחינוך, בתשתיות, ברווחה, בתרבות ובשירות לתושב. האתגר הכלכלי של גבעתיים לא התחיל ולא מסתיים במגדל אחד. במשך שנים העיר נשענת בעיקר על ארנונה למגורים, שאינה מכסה את מלוא עלות השירותים שהיא צורכת. במקביל, המדינה ממשיכה להטיל על הרשויות המקומיות משימות והוצאות בלי לספק תמיד את התקצוב הנדרש. לכן אנחנו פועלים בשני מישורים: מנהלים באחריות את התקציב הקיים ומפתחים מקורות הכנסה עסקיים חדשים. זו הדרך לבנות חוסן כלכלי אמיתי לאורך זמן, ולא להסתמך על פרויקט בודד."

ציינת בעבר שתחבורה היא נושא קריטי ואין חידוש עירוני בלעדיו.
איפה עומדים כיום פרויקט המטרו ברחוב כצנלסון והקו הסגול?
האם התושבים צפויים לראות הקלה בפקקים בעתיד הקרוב
?

"הקו הסגול נמצא בשלב מתקדם מאוד של ביצוע, והעבודות להקמתו כבר נראות ומורגשות. זהו פרויקט תחבורתי משמעותי שיחבר את גבעתיים למערכת הסעת ההמונים של המטרופולין ויעניק בעתיד חלופה אמיתית לרכב הפרטי.

המטרו הוא פרויקט מורכב וגדול עוד יותר. עיריית גבעתיים כבר נמצאת בעבודה משותפת עם נת"ע ועם משרד התחבורה לקראתו. בניגוד לקו הסגול, המטרו עתיד לעבור ממש בלב העיר, לאורך רחוב כצנלסון. לפני שנהנה ממנו, צפויה לנו תקופה לא פשוטה. פרויקט בהיקף כזה מביא איתו עבודות תשתית עמוקות, שינויים בהסדרי התנועה והכבדה משמעותית במרכז העיר. האחריות שלנו היא להיערך לכך מוקדם ככל האפשר ולצמצם את הפגיעה בתושבים ובעסקים. הדרך תהיה מורכבת, אבל התוצאה תשנה מן היסוד את אפשרויות התנועה בעיר ובכל המטרופולין."

בשנה שעברה הבטחת שנעשה הכל כדי שתושבי גבעתיים יוכלו לשחות בבריכת רמב"ם המחודשת בקיץ 2026. במבט לאחור  מדוע לא עמדנו ביעד?

"הפרויקט התעכב, בין היתר בשל המצב הביטחוני שהשפיע משמעותית על ענף הבנייה, על זמינות כוח האדם ועל לוחות הזמנים וגם בשל הליכי היתרים שנמשכו מעבר לצפוי. כרגע העבודות להקמת חדר המשאבות מתקדמות שזה שלב חשוב מאוד בדרך ואני מאמין שבמהלך החודשים הקרובים כבר נתחיל לראות את השינוי בשטח. אנחנו עושים הכל כדי להשלים את העבודות בבריכה במהירות האפשרית, אך גם באופן בטוח ובסטנדרט שיאפשר לה לשרת את תושבות ותושבי העיר במשך שנים. כל עכבה לטובה, תהיה לנו בשנה הקרובה בריכת שחיה עירונית מחודשת ויפה ובמחירים מסובסדים לתושבי העיר."

לקראת השנה החדשה: במה תברך את תושבות ותושבי גבעתיים?

"אני מבקש לאחל לתושבות ולתושבי גבעתיים שנה של שקט, ביטחון ובריאות. אחרי תקופה ארוכה של חירום ואי-ודאות, כולנו זקוקים לשנה שתאפשר לנו לחזור לנשום וליהנות מהחיים בעיר ובקהילה שלנו.

אני מאחל לכל החיילות והחיילים המשרתים בגזרות השונות, לכוחות הביטחון וההצלה ולמשפחותיהם, שישובו בשלום לביתם. גבעתיים הוכיחה בשנים האחרונות שהכוח הגדול שלה נמצא באנשים, בשכנות הטובה וביכולת להתגייס ברגעים הקשים. אני מאחל לנו שנשמור על הרוח הזאת גם בשגרה ונמשיך לבנות יחד עיר טובה, קהילתית וערכית. שנה טובה!"

 

הכתבה התפרסמה גם במגזינים 'גבעתיים פלוס' ו-'רמת גן פלוס' מס' 147

שתפו:

הכתבות האהובות
המגינים

עשו מנוי למגזין
'גבעתיים פלוס'

בכל גיליון כתבות וטורים מעניינים ומעמיקים
אל תחמיצו, עכשיו ללא תשלום!

עשו מנוי למגזין 'רמת גן פלוס'

הישארו מעודכנים
אל תחמיצו, עכשיו ללא תשלום!
חדש בגבעתיים
חדש ברמת גן
כתבות השער

נחלת יצחק: בין התרת עגונות להחלפת רשויות

"קהילה זקוקה לשייכות וגבולות גיאוגרפיים המעצבים את המרחב, אך לא את תושביו. התחדשות אמיתית מתרחשת, כשאנחנו מצליחים להפוך את זירות הבנייה והצפיפות למרחב חי, נושם ומלכד. המרחב צריך לשרת את הציבור ולא להתאים את התושבים לתכנון"

קראו עוד »

החזון שנגנז של תל ליטוינסקי

״כשאנו עומדים בפינת רחוב ספיר ברמת גן, על התפר, שבין שטחי אוניברסיטת בר-אילן, שיבא ורמת אפעל, המפגש עם השלט אינו רק פרק בהיסטוריה. הוא שיעור חשוב בתכנון עירוני ובזיכרון מרחבי״

קראו עוד »

שישה בעקבות אחת

לאחר מסע כתיבה ארוך, מרתק ומשותף, עשרים תלמידי קורס הכתיבה "כאן מגשימים חלומות!" בשכבת ה' מציגים את ספרם החדש והמסקרן שנכתב בהנחיית ד"ר נגה רוזנפרב. הפעם, העלילה עוברת בין יקומים: 'המטאור – שישה בעקבות אחת'

קראו עוד »

ממראות יבשת ממוקפת, מסעה של חגית אדלר ללב של רואנדה

"ברואנדה יש רוב מוחלט לנשים בממשלה, למעלה מ-80% הן נשים-שרות המקדמות אג'נדה נשית מובהקת שבראשה קידום הביטחון הנשי במדינה […] הצלחתן של הנשים בתחומים הפוליטיים, הכלכליים והחברתיים נתפסת ברואנדה כאסטרטגיה התורמת לקידומה הלאומי, החברתי והכלכלי של המדינה"

קראו עוד »

מצטרפים למגזין מעורר מחשבה ומהנה

מנוי בהטבה ללא תשלום למגזין 'גבעתיים פלוס'

מנוי בהטבה ללא תשלום למגזין 'רמת גן פלוס'

נשמח לשמוע מה שיש לך להגיד לנו

זהו? יוצאים מהאתר?

הצטרפו גם אתם לאלפים שכבר מנויים,

עשו מנוי למגזינים הכי מעניינים, ובחינם!

זהו? יוצאים מהאתר?

הצטרפו גם אתם לאלפים שכבר מנויים,

עשו מנוי למגזינים הכי מעניינים, ובחינם!

דילוג לתוכן