21/02/2025
21/02/2025
יום שישי, 21 בפברואר 2025
קורס טיס מספר 1

הקומונה הצ'כית בגבעתיים: סיפורם הבלתי נשכח של ארבעה טייסי קרב

כיצד הפך בית צנוע ברחוב גולומב 39 לסמל של תקומה ותקווה

ד"ר נגה רוזנפרב

16/2/2025

שתפו:

בפינה שקטה בגבעתיים של שנות החמישים, בצל גבעת קוזלובסקי המתנשאת, עמד בית שהפך לסמל של תקומה ותחייה. ברחוב גולומב 39, בשיכון צבא הקבע מספר 16, התגוררה חבורה מיוחדת במינה – ארבעה טייסי קרב צעירים, כולם יוצאי צ'כוסלובקיה, שורדי שואה שהפכו לחלוצי חיל האוויר הישראלי.

בן גוריון במסדר כנפיים, מתוך אתר מוזיאון חיל האויר
הבית בגולומב 39 גבעתיים

"'קיבוץ צ'כי קטנטן בשולי העיר', כך תיארו המקורות את החבורה השמחה והמלאת חיים. אך מאחורי השמחה והחיוניות הסתתר סיפור של התמודדות איתנים, שלרוב נשמר בשקט, בין כותלי הבית הצנוע"

יואל (הונזה) קוסטה, צבי (אמריך) לבון, יוסף (ג'וזף) אלון ויהודה מנור (פטר מונק) – ארבעה צעירים שנשאו בליבם את צלקות השואה, אך בחרו להפוך את כאבם לכוח מניע בבניית המדינה החדשה. הם היו חלק מקורס הטיס הראשון של חיל האוויר הישראלי, קורס שהחל בצ'כוסלובקיה והסתיים ב-״שדה אלון״ שבכפר סירקין באוגוסט 1950. את כנפי הטיס קיבלו ישירות מידי ראש הממשלה דוד בן-גוריון.

מה שהחל כפתרון דיור פשוט, בסיוע קצינת הסעד החילית, הפך במהרה למוקד של חיים תוססים ותקווה. הדירות הקטנות ברחוב גולומב הפכו למה שכונה 'הקומונה הצ'כית' – קהילה קטנה ותוססת שהייתה עדות חיה להתחדשות ולבנייה.

'קיבוץ צ'כי קטנטן בשולי העיר', כך תיארו המקורות את החבורה השמחה והמלאת חיים. אך מאחורי השמחה והחיוניות הסתתר סיפור של התמודדות איתנים, שלרוב נשמר בשקט, בין כותלי הבית הצנוע.

"הקומונה הצ'כית בגבעתיים היא לא רק פרק בהיסטוריה המקומית - היא מהווה עדות חיה לכוחה של התקווה, לעוצמת הרצון האנושי, ולתרומתם הייחודית של ניצולי השואה לבניית מדינת ישראל"

חיים חדשים

הגורל, לצערם, לא האיר פנים לכולם. סגן יואל (הונזה) קוסטה היה שורד שואה שניצל ממחנה הריכוז טרזיינשטט. במהלך שירותו הצבאי, הוסמך כטייס הרווארד ולאחר מכן כטייס ספיטפייר. הוא נכנס להיסטוריה כשהשתתף בקרב תל-מוטילה המפורסם במאי 1951. במהלך הקרב, כשרביעיית מטוסים הופנתה לסייע לכוחות גולני שנלחמו בכוחות סוריים, היה קוסטה הטייס היחיד שהבין את חומרת המצב ופתח באש חיה – פעולה שהכריעה את הקרב לטובת כוחות צה"ל.

למרות שפעולתו הצילה חיי חיילים רבים, הוחלט להעמידו לדין משמעתי על חריגה מפקודות. אולם המשפט לא התקיים מעולם – ב-19 באוגוסט 1951, במהלך טיסת אימון, התלקח מנוע מטוסו. בניסיון לנטוש את מטוס הספיטפייר הבוער, הסתבכו מיתרי המצנח שלו בזנב המטוס, והוא התרסק למוות בשדות עמק יזרעאל ליד קיבוץ גניגר. אנדרטה בשדות הקיבוץ מנציחה את זכרו עד היום.

ואל (הונזה) קוסטה
יוסף (ג'ו) אלון

הדמות הדומיננטית בחבורה, סגן יוסף (ג'ו) אלון, נולד בקיבוץ חפציבה (1929) בשם יוסף פלצ'ק. כשהיה בן שנתיים חזרה המשפחה לצ'כוסלובקיה. במלחמת העולם השנייה נשלח לבריטניה עם אחיו, דוד, במסגרת הקינדר-טרנספורט, ואומץ שם על ידי ג'ני וג'ורג' דוידסון, זוג נוצרים חשוכי ילדים. כך למעשה ניצלו חייו. הוריו נכלאו בגטו טרזין ונספו באושוויץ. לאחר מלחמת העולם השנייה חזר לצ'כוסלובקיה, למד צורפות, והצטרף לקורס טיס מטעם ארגון ההגנה באולומוץ, צ'כוסלובקיה.

אלון בנה את ביתו בדירה הצנועה עם רעייתו דבורה. הוא התקדם בסולם הדרגות, הקים את בסיס חצרים ופיקד עליו, ולבסוף מונה לנספח אווירי בוושינגטון. אך גם סיפורו הסתיים בטרגדיה – הוא נרצח בנסיבות מסתוריות בפתח ביתו במרילנד ב-1 ביולי 1973 ומעשה הרצח לא פוענח מעולם. הוא הותיר אחריו את אשתו דבורה ושלוש בנות.

על שמו הוקם מרכז ג'ו אלון, לידיעת הארץ ולהכרת הנגב, ומוזיאון תרבות הבדואים. בסמוך לקיבוץ להב שבנגב ניטע יער להב לזכרו. הדרך מבאר שבע לבסיס חיל האוויר חצרים נקראת על שמו "דרך ג'ו אלון". בשנת 2019 הוקמה לזכרו "תוכנית ג'ו אלון לקירוב לבבות" שמטרתה להעמיק את הערכים ההומניסטיים ולחזק את קשרי התרבות, החברה והחינוך באמצעות מפגשים ומשלחות של תלמידי תיכון ישראלים וצ'כים.

סיפורים בלתי נשכחים

יהודה מנור (פטר מונק) הגיע לארץ ישראל באוקטובר 1939 במסגרת עליית הנוער, כשהוא בן 12 בלבד. הוא אומץ על ידי דודו בחיפה ולמד בבית הספר הריאלי. בשנים הבאות חווה את הפצצות האיטלקים על חיפה, עבר לראשון לציון, ולאחר מכן למד בבית ספר מקצועי בקיבוץ יגור. בתום מלחמת העולם השנייה התבשר על הטרגדיה המשפחתית – כל משפחתו, למעט אמו, נרצחה בשואה. רק ב-1947, לאחר שמונה שנות נתק, הצליח לפגוש את אמו בפראג. למרות התנגדותה, החליט להתגייס לשורות חיל האוויר המתהווה והצטרף לקורס טיס בצ'כוסלובקיה, שם הוכשר יחד עם קבוצת טייסים שרובם היו ניצולי שואה. באופן טראגי, חמישה מששת חבריו לקורס נהרגו בתאונות שונות.

לאחר חזרתו ארצה, בנה קריירה מפוארת בחיל האוויר: שירת בטייסת 100, עבר קורסי טיס מתקדמים על מטוסי ספיטפייר והרווארד, ושימש כמדריך טיסה. במקביל, השלים תארים אקדמיים בהנדסה ומילא תפקידי פיקוד בכירים.

לאחר שחרורו מצה"ל המשיך לתרום לתעשייה האווירית הישראלית בתפקידים בכירים, היה ממפתחי המזל"ט הראשון, ושימש כמרצה במוסדות אקדמיים מובילים. את סיפורו המרתק תיעד בספר 'הטייסת שהמריאה מהשואה', המתאר את המסע יוצא הדופן מילד ניצול שואה לאחד ממייסדי חיל האוויר הישראלי.

יהודה מונק
צבי לבון

תודה מיוחדת

תודה לאבי משה סגל – מורה הדרך ואיש המורשת, שחשף את הסיפור ושיתף אותנו בפרטיו.

התמונות באדיבות משפחת לבון ושי פינקלמן, רחל אלון מרגלית, אתר חיל האויר, ארכיון רענן וייס, אבי משה סגל.

צבי לבון שנולד בצ'כוסלובקיה (1929) בשם אמריך ליבוביץ', עלה לארץ בגיל 20, כשטראומת השואה טרייה בזיכרונו והחל בפרק חדש בחייו. במשך שני עשורים שירת בחיל האוויר, ולאחר פרישתו המשיך לתרום לתעופה הישראלית כקברניט בחברת ארקיע. את ביתו קבע בגבעתיים, שם חי עד לפטירתו בשנת 2017, כשהוא בן 89.

מורשתו של צבי לבון ממשיכה לחיות גם בדור הבא – בנו, יוסי לבון, הלך בדרכי אביו והוא משמש כיום כקברניט בחברת אל על, ממשיך את מסורת התעופה המשפחתית בשמי ישראל.

יהודה מנור וצבי לבון המשיכו לבנות את חייהם בגבעתיים, הקימו משפחות לתפארת וראו בגאווה את ילדיהם גדלים בעיר. עבור משפחותיהם, הבית ברחוב גולומב 39 היה הרבה יותר מסתם כתובת – הוא היה סמל להצלחתם בבניית חיים חדשים במולדת.

היום, כשמביטים על הבניין הצנוע למרגלות גבעת קוזלובסקי, קשה שלא להתרגש מעוצמת הסיפור שהתרחש בין כתליו. הקומונה הצ'כית בגבעתיים היא לא רק פרק בהיסטוריה המקומית – היא מהווה עדות חיה לכוחה של התקווה, לעוצמת הרצון האנושי, ולתרומתם הייחודית של שורדי השואה לבניית מדינת ישראל.

המגזינים

עשו מנוי למגזין 'גבעתיים פלוס',

בכל גיליון כתבות וטורים מעניינים ומעמיקים
אל תחמיצו, עכשיו ללא תשלום!

עשו מנוי למגזין 'רמת גן פלוס',

הישארו מעודכנים
אל תחמיצו, עכשיו ללא תשלום!
אל תפספסו הכתבות האהובות
כתבות השער

כפר עזה שלי

"היום זה נראה רחוק אבל התקווה היא כי בתום הלחימה ועם השבת הביטחון לעוטף עזה/עוטף ישראל, ניתן יהיה לשקם את קיבוץ כפר עזה ולחזור ולגור בו ולחדש את חיי הקהילה לצד הזיכרון של אלו שאינם עוד"

קראו עוד »
Shape
Shape
הכתבות הנקראות

המדריך להזמנות

01/11/2021

ללושה – אפייה ביתית מדוייקת

לטעום. להתרגש. ליהנות. 'ללושה' – אפייה ביתית מדוייקת אם אתם משוגעים על עוגיות שוקולד צ׳יפס, עוגיות קריספיות עם תוספות מושחתות כמו כדור פררו רושה, קוביות קינדר, עוגיות לוטוס, מרשמלו קטנים או בייגלע מצופה שוקולד, אז
11/23/2021

חגיגה בין כוכבים – טורי שוקולד

חג החנוכה כבר מעבר לפינה והשנה בחרנו עבורכם את כל הקולקצייה – סופגניות יצירתיות ודונטאס שמנמנות, עוגת בריושים עשירה וטארט סנט הונורה עם סופגניות קטנטנות, קרואסונים מלאי כל טוב ושוקולדים עשירים… בקיצור, תהיו מוכנים כי החג הכי משמין בשנה הגיע!חג טעים ושמח!
04/08/2021

סושי 'סואשי' – יצירות אמנות

סושי. זה לא מה שחשבתם! ב'סואשי' כל מגש הוא מיוחד, יצירת אמנות לשמה איך אני אוהבת סושי! הדגים הנאים הטריים, האורז המתקתק, המליחות של האצה, הירקות החתוכים דק – ארוחה טעימה, קלילה ומתוחכמת. מה יכול
12/12/2020

נוּלה ופריקסה זה סיפור אהבה

נוּלה ופריקסה זה סיפור אהבה נוּלה מזמינה אתכם גם בחג החנוכה להתפנק במארז פריקסה מלא בכל טוב מור מילר או נוּלה בשבילכם אוהבת את המטבח כבר מילדות ומבשלת מגיל 8. לאורך השנים היא למדה טכניקות
09/11/2020

העוגה המפתיעה של אורטל

עוגות הסושי של אורטל כשפתחנו את הקופסא של אורטל, נצצו לנו העיניים עוגת הסושי שלה הייתה אחד הדברים המיוחדים, היפים והטעימים שראינו לאחרונה – שכבות שכבות של אורז, סלמון נא, אבוקדו, סלמון אפוי, דג טונה,
01/07/2021

מסע לארץ הקרואסונים

מסע לארץ הקרואסונים מאפים מושלמים בניחוח של חו״ל מארחים לבראנץ' מלכותי או סתם בא לכם לשתות קפה במרפסת? מצאנו עבורכם את המאפים המושלמים! מאפי בצק עלים איכותיים, המיוצרים בעבודת יד ומגיעים אליכם הביתה במארז קפוא
11/27/2020

חגיגת מרקמים

חגיגת מרקמים מיכל מ"מיי סוויטי", קונדיטורית בוגרת בית-ספר "בישולים" יצרה קולקציית סופגניות מהממת, מענגת וטעימה והיא זוכה אצלינו בפרס הבצק המצטיין! הבצק של הסופגניות הוא רך, קליל ואוורירי כאילו לא פגש שמן מימיו, הגודל שלהן
11/09/2020

טרנד חדש כבר כאן: חלה עם שניצל דק ותוספות

הסנדוויץ׳ של ABBA שמשגע את הרשת מאמה מיה! חלה טרייה עם שניצל, חצילים ומטבוחה כולנו מכורים לטרנדים של אינסטגרם וכל כמה שבועות מגיע איזה מאכל פוטוגני תורן וכובש לנו את הפיד. דמיינו לכם חלה מתוקה

נשמח לשמוע מה שיש לך להגיד לנו

זהו? יוצאים מהאתר?

הצטרפו גם אתם לאלפים שכבר מנויים,

עשו מנוי למגזינים הכי מעניינים, ובחינם!

זהו? יוצאים מהאתר?

הצטרפו גם אתם לאלפים שכבר מנויים,

עשו מנוי למגזינים הכי מעניינים, ובחינם!