
עקרון השוויון בין הדיירים במסגרת התחדשות עירונית
מה קורה במקרים בהם ישנו מיעוט שמרגיש שהוא קופח?
הגיעה הצעה מחברה יזמית, כיצד תדעו לבחון, מה חשוב לבדוק לפני שבוחרים יזם?
ותק וניסיון: ישנם יזמים, שיכולים לקדם את התוכנית במהירות וביעילות. יזמים חסרי ניסיון, לעומת זאת, עלולים לגרור את התוכנית על פני כמה שנים.
חשוב גם לבדוק ביצוע של בניינים או עבודות קודמות או עבודות בביצוע של היזם שבחרתם. מומלץ לפנות לדיירים בבניינים בהם בוצעו או מבוצעות העבודות, ולשאול אותם לשביעות רצונם מהתקדמות ומאיכות העבודה, משעות העבודה, מעמידה בזמנים וכדומה.
ביטחונות למימון הפרויקט: במסגרת חיזוק, רוב היזמים נוטים לממן באופן עצמאי את הפרויקט, ולכן עמידתו הכלכלית של היזם חשובה ביותר. שימו לב: דרישת ערבויות ביצוע הכרחית.
במסגרת תמ"א הריסה ובניה, מומלץ לבדוק מה הערבויות שמציע היזם. חובה לדרוש, למשל, ערבות חוק מכר, במסגרתה הבנק המלווה, מתחייב לשלם לבעל הדירה את שווי הדירה החדשה במקרה של הפרה מצד היזם, במקרה של עיקול או מינוי כונס נכסים נגד היזם.
בנוסף, חשוב לוודא כיצד היזם מבטיח את תשלום שכר הדירה שהוא אמור לשלם לדיירים מרגע פינוי הדירות הקיימות עד לקבלת הדירה החדשה- ערבות השכירות אמורה להיות ערבות אוטונומית; האם הוא מחזיק בפוליסת ביטוח נגד כל הסיכונים; וכן מה גובה הפיצוי המוסכם שמציע למקרה של הפרה.
יש לברר מי החברה שאיתה חותמים על הסכם ההתקשרות: מומלץ לקבל את מספר החברה (ח.פ. של החברה) היזמית שמבקשת ליזום את הפרויקט. לעיתים ישנם מקרים ששם החברה המציעה דומה לשם חברה מוכר וידוע, אולם כאשר באים לבדוק לפי מספר החברה מגלים שאין קשר בין החברות או בעלי המניות.
במקרים אחרים, אנו נתקלים במקרים של נציגי חברות שפונות לדיירים בשם חברה, שלאחר בדיקה מסתבר, שהן אינן רשומות ברשם החברות.
יש לבחון האם החברה היא פרטית או ציבורית: יש לבדוק אם היזם מתכוון לבצע את הפרויקט בשיתוף חברה קבלנית/יזמית נוספת – אם כן, כדאי לוודא שיתוף פעולה מצד החברה השנייה.
יש לבחון אם לחברה היזמית יש קבלן ביצוע או שמא בכוונתה לבצע מכרז קבלנים: חשוב לוודא שהיזם יהיה מחויב להעסיק קבלן מחזיק ברישיון ממשרד התמ"ת, שיהיה רשום בהתאחדות הקבלנים, בעל סיווג מתאים, עם ניסיון בבנייה בהיקף הפרויקט המבוקש.
שימו לב: רצוי ליצור תחרות בין המציעים, על מנת למקסם את ההצעה של היזם לטובתכם. רצוי שלא להסתפק בהצעה אחת.
כמו כן, מומלץ שלא לחתום על הסכם בלעדיות עם יזם שהגיש הצעה כללית (הסכם הבלעדיות מונע מכם לקבל הצעות נוספות מקבלנים נוספים), לפני שמתייעצים עם איש מקצוע מטעמכם. לרוב אותם הסכמי בלעדיות או "נון שופ" כפי שמכונים, הם חד צדדים לטובת היזם.
מהם השיקולים המרכזיים בבחירת יזם בפרויקטים של התחדשות עירונית וכיצד ניתן לבחון את אופי וטיב החברות המציעות.
כאמור, פרויקט התחדשות עירונית הוא מהמורכבים שקיימים בעולם הנדל"ן.
מפת האינטרסים כוללת לא מעט גורמים בעלי אינטרס שונה:
העירייה – מעוניינת בפרויקטים של מתחמים, במסגרת פינוי בינוי שיכללו לרוב יחידות מסחריות ומשרדים, הם אינם מעוניינים להכפיל את מספר יחידות הדיור מבלי שהיזם יבנה עבורם בתי ספר, גני ילדים ותשתיות חדשות לרבות כבישים ובכך ממעטות לאשר פרויקטים בודדים, בנוסף מרבית ראשי הערים במרכז נוקטים בדרך של צמצום והגבלה של הרחבות לדירות הדיירים למקסימום תוספת של 12 מ"ר בלבד.
היזם – חייב לדאוג שיהיה לו רווח יזמי מהפרויקט שינוע בין 18%-20%, אחרת לא יקבל ליווי מהבנק המלווה, מגבלה זו של דרישת העיריה ודרישת הבנק לרווח הצפוי, מגבילה את היזם לספק לדיירים את אותה התוספת שהם מצפים לה.
כאילו לא די בכל האמור, הרי שפרויקטים אלו, מורכבים מפינוי של דיירים מדירותיהם, או במקרים של חיזוק, בדיירים שעתידים להתגורר בתוך אתר בניה במשך זמן הבניה.
בחירה שגויה של יזם, עשויה לעכב בשנים ארוכות את התחלת הבנייה, ובמקרים קשים אף לסתום כליל את הגולל על הפרויקט.
לכן, כאשר בעלים מבקשים לאתר או להתקשר עם יזם, ישנה חשיבות בבחירת היזם, בהתאם לסוג הפרויקט.
מעוניינים להרחיב? מידע נוסף ניתן למצוא במדריך לתמ"א 38 ופינוי בינוי שכתבה עו"ד רוית סיני, הקליקו כאן
הכותבת, עו"ד רוית סיני, בעלת משרד עורכי דין המתמחה בעסקאות תמ"א 38 ופינוי בינוי מהמובילים בתחום התחדשות עירונית בדירוג Dun's 100
כל האמור לעיל אינו מהווה תחליף ליעוץ משפטי פרטני ומלא ו/או ייעוץ עסקי פרטני ומלא
טור המומחית של עו"ד רוית סיני התפרסם במגזינים 'גבעתיים פלוס' ו'רמת גן פלוס'
מה קורה במקרים בהם ישנו מיעוט שמרגיש שהוא קופח?
כמי שחיה את תחום ההתחדשות העירונית ברמה היומיומית, אני יכולה להעיד שהפרמטרים הללו קריטיים למימוש הפרויקט ולטובת ציבור הדיירים
המלחמה המתמשכת חושפת פערים משמעותיים בהסכמי התחדשות עירונית
גם פרויקט ההתחדשות העירונית שלכם מתעכב?
זה מה שתוכלו לעשות
מה עושים ואיך מתנהלים עם התנגדויות לפרוייקט?
ההתנגדויות עשויות להעלות בכל שלב משלבי הפרויקט
מהן הסיבות הנפוצות לביטול פרויקטים בהתחדשות עירונית וכיצד ניתן להימנע מכך?
״כשאני נשאל למה רצחתי גם ילדים, אני יכול רק להשיב ב-'אני לא כזה פחדן שאשאיר לילדים שלי עבודה שאני יכול לעשות בעצמי'.״ (מתוך הקלטות הנאצים)
עמדת פרחים ללא תשלום למשפחות שכולות בקניון עזריאלי גבעתיים
העיר גבעתיים נערכת לעצרות, טקסים ואירועים חגיגיים עבור תושבי ותושבות העיר. רן קוניק: "השנה יותר מתמיד אנו חווים את המשמעות העמוקה של הזיכרון – וגם של העצמאות"
לקראת יום הזיכרון לשואה ולגבורה נערכת העיר גבעתיים לעצרות וטקסים
מה קורה במקרים בהם ישנו מיעוט שמרגיש שהוא קופח?
תיק המוגנות העירוני הוא תיק חדש בעיריית גבעתיים והוא נבנה במטרה להתמודד עם אתגרי התקופה
לימור מרגולין-יחידי היא שופטת בדימוס, סופרת, מחזאית ודוקטורנטית לאנתרופולוגיה ● זוכת פרס ע"ש יצחק רבין למחקרי שלום, פיוס ושיתופי פעולה בין יהודים-ערבים ● נבחרה לפרויקט "מאה שנים, מאה נשים"
העתיד כבר כאן: האם הרכב שלכם חכם – או חכם מדי?
בבורסה נהוגה גישת המערכת הסגורה של מנגנוני בוררות ייחודיים לפתרון סכסוכים
התקנות החדשות בענף התיווך ייסיעו ללקוחות להבטיח שקיפות מלאה וליצור שוק נדל”ן הוגן ומסודר
גיליון חגיגי המביא את רוח הפסח, ובמרכזו משאל בקרב מובילים בתחומם על החירות האישית ומנהגי החג שלהם. הכי חשוב שכל החטופים יזכו לחירות וישובו למשפחותיהם
גיליון חגיגי המביא את רוח הפסח, ובמרכזו משאל בקרב מובילים בתחומם על החירות האישית ומנהגי החג שלהם. הכי חשוב שכל החטופים יזכו לחירות וישובו למשפחותיהם
הצטרפו גם אתם לאלפים שכבר מנויים,
עשו מנוי למגזינים הכי מעניינים, ובחינם!
הצטרפו גם אתם לאלפים שכבר מנויים,
עשו מנוי למגזינים הכי מעניינים, ובחינם!