11/10/2024
11/10/2024
יום שישי, 11 באוקטובר 2024
חולה מאומתת באגף קש"ת (אגף קהילה ותקשורת) בעיריית רמת גן
06/10/2020
שני תלמידי בתי הספר 'ערמונים' ו'אביגור' ברמת גן נמצאו חיוביים בבדיקת קורונה
06/12/2020

"אני חוששת שאת השפעת משבר הקורונה על תחום ההתחדשות העירונית נרגיש רק בעוד שנים"

עורכת הדין רוית סיני

בצל משבר הקורונה טבעי שתשומת-הלב התקשורתית והציבורית מופנית אל מערכת הבריאות ואל שוק התעסוקה. ההשלכות המיידיות של משבר הקורונה הן כמובן החשש והטיפול בתחלואה ההמונית וזינוק בשיעור הבלתי מועסקים.

לעומת זאת, תחום ההתחדשות העירונית המאופיין בתהליכים ממושכים וארוכי טווח, יספוג פגיעה מאוחרת ולכן בשנים הקרובות צפוי מחסור חמור בהיצע הדירות .

התמונה שאני פוגשת בשטח היא שהרבה דיירים רוצים לנצל עכשיו את חלון ההזדמנויות ולממש את ההטבה שהמדינה העניקה לבעלי הדירות בבניינים הישנים – הם להוטים יותר לחתום על עסקאות למרות הקשיים בעקבות המשבר.

בישראל, ההחלטה על הריסת בניינים ישנים או לחילופין חיזוק ושיפוץ יסודות המבנים למעשה אינה זכות אלא צורך אזרחי ובטיחותי אמיתי.

אחרי הכל, אנו ממוקמים באזור השבר הסורי אפריקאי, הידוע בפעילות סיסמית אינטנסיבית, הבאה לידי ביטוי ברעידת אדמה קטלנית אחת לפחות כל 100 שנה. זו שהייתה ב-1927 בארץ ישראל, גרמה להרס ונזק כבד מאוד בנפש ולרכוש הכולל מאות הרוגים ואלפי פצועים למרות שבאותה תקופה חיו בארץ ישראל רק כמה מאות אלפי תושבים. במציאות הנוכחית, כשרק במטרופולין גוש דן חיים מעל 2 מיליון תושבים, מספר ההרוגים והנפגעים עלול להגיע לרבבות והנזק הכלכלי עלול אפילו למוטט את המשק הישראלי.

אכן המשבר משפיע על עולם הנדלן וההתחדשות העירונית: הסגר מקשה על העבודה התקינה ומעכב עבודות בניה, מחירי הגלם יעלו, החופשה שנכפתה על העיריות מקשה לקדם הליכי תכנון ורישוי מול הרשויות, כל אלו מביאים את הציבור לחשוש לקנות ולהתחייב להחזר תשלומי משכנתא.

לכאורה אמור להיות קיפאון – אבל בעלי דירות שרוצים להרוויח ולצאת נשכרים, חייבים דווקא עתה להתקדם להסכם מול יזם ולא להמתין. לפני שתצוץ תוכנית חלופית, אם בכלל.

לבעלי הדירות אין שום סיכון או הוצאה כספית בהתקשרות מול יזם. היזם בעסקאות של התחדשות עירונית משלם את כל הוצאות הפרויקט עבורם.

חשוב לזכור, מנהל התכנון והרשות להתחדשות עירונית  אישרר בתשובתו שהחלטה כי תמ"א 38 תבוטל באוקטובר 2022 לא תשתנה למרות שמשבר הקורונה שינה את המציאות שהייתה מוכרת כאשר התקבלה ההחלטה על ביטול התוכנית.

לכן עצתי היא לקדם ולהתקדם ככל הניתן – על מנת לנצל את המצב ואת הזמן הדחוק שנותר עד שנת 2022 שבו נקבע כי תסתיים תקופת תמ"א 38.

המדיניות של ראשי הערים היום היא שתוכנית התמ"א שתהיה נקודתית לבניין בודד או שניים תפחת. כבר היום ערים מרכזיות קבעו מדיניות תכנונית של מתחמים ולא מאשרים באזורים רבים לבצע הריסה של בניין אחד בלבד, אלא במקרים שבהן לא ניתן לצרף בניינים סמוכים.

העובדה הזו, למעשה מגבירה את הקושי בהשגת הסכמות מצד בעלי הזכויות ומעכבת את התקדמות קצב ההתחדשות העירונית. לאחרונה הביע היועץ המשפטי לממשלה את עמדתו נגד מדיניות זו במסגרת עתירה של התאחדות הקבלנים נגד עיריית רמת גן שמבקש לבטל את התמ"א וטוען כי מסמך המדיניות שאישרה עיריית ר"ג אינו סביר ואינו מידתי. מקווה שעמדה זו שבה אני תומכת תגדיל את הסיכוי להציל את התמ"א מחדלון.

בנוסף, אני מניחה שעצם העובדה שברמת גן ובגבעתיים קבעו נוסחה קבועה לתמורות שמקבלים הדיירים – תמורה של 12 מ"ר לכל דייר ולא ניתן יהיה לצפות ליותר – מקילה על התהליך של הגעה להסכמות. עיכובים רבים נובעים מעניין זה.

ניסיון נוסף לקידום הפרויקטים, מגיע ממשרד המשפטים שהגיש הצעה להורדת אחוז החסימה בפרויקטים שנדרשים 80% לרוב של 67% בלבד- זה יהיה שינוי משמעותי ואכן יביא להרבה פרויקטים שכרגע "תקועים" להתקדם.

אני ממליצה לכל הקוראים: אל תמהרו להתקדם לפני שיש לכם עו"ד מנוסה שיודע להסביר לכם למה אתם נכנסים ומהן ההשלכות לעסקה. זוהי עסקה לא פשוטה שבה הדייר במסגרת הריסה ובניה ופינוי בינוי – מסכים שיהרסו לו את הבית ומפנה את ביתו.

ובמקביל, אני פונה לכל אותם בעלי דירות שדשדשו ובפועל התקדמות הפרויקט התעכבה, ונטו להסתכל על הדברים הקטנוניים, להבין שהעיקר שכולנו נהיה בריאים ונרוויח בית חדש שיהווה לנו עוגן ובטחון.

הכותבת, עוה"ד רוית סיני, מתמחה בעסקאות תמ"א 38, פינוי בינוי והתחדשות עירונית.
עורכת דין משנת 1995. עוסקת למעלה מ-24 שנים בתחום הנדל"ן ואחת מעורכות הדין המובילות בתחום תמ"א 38, פינוי בינוי והתחדשות עירונית, על מתאריה השונים.

לאחרונה עו"ד רוית סיני הוציאה ספר חדש: "המדריך לתמ"א 38 ופינוי בינוי – איך לשמור על הנכס שלך ולהשביח אותו?"

ניתן להשיגו און ליין או בחנויות הספרים סטימצקי, צומת ספרים או באתר נט-בוק.

כל האמור לעיל אינו מהווה תחליף ליעוץ פרטני ומלא או תחליף ליעוץ משפטי פרטני ומלא ו/או ייעוץ עסקי פרטני ומלא



 

10/08/2024

מה עושים במקרה של הפרה מצד היזם במסגרת ההסכם של ההתחדשות עירונית?

היזם טען כי הוא אינו מקבל את מכתב הביטול הזה, ואיים להגיש תביעה אישית נגד כל דייר ודייר. וכך אותם דיירים הגיעו למשרדי
09/13/2024

איך מחולקות הדירות שתקבלו בהתחדשות עירונית?

התחדשות עירונית היא צו השעה – במציאות הביטחונית הנוכחית כולנו מבינים היטב את הצורך הקריטי שבקידום פרויקטים המספקים לתושבי ישראל הגנה מפני טילים
07/30/2024

תמ"א 38 הסוף: איך תשפיע פקיעת התוכנית על שוק ההתחדשות העירונית?

התחדשות עירונית היא צו השעה – במציאות הביטחונית הנוכחית כולנו מבינים היטב את הצורך הקריטי שבקידום פרויקטים המספקים לתושבי ישראל הגנה מפני טילים
07/04/2024

האם הבניין שלכם יכול לעבור התחדשות עירונית?

מה הסבירות לביצוע התחדשות עירונית בבניין שלכם, ואיך תבטיחו את חזרתכם לדירה החדשה עם סיום העבודות? כך תוכלו לדעת
05/27/2024

מהן הטעויות הנפוצות ביותר של בעלי דירות במיזמי התחדשות עירונית?

מהן הטעויות הנפוצות ביותר בקרב בעלי דירות בפרויקטים של התחדשות עירונית וכיצד ניתן להימנע מהן?
05/06/2024

האם הכל כלול? חלק 2

הסיסמה הנפוצה בהתחדשות עירונית היא שהבעלים אינם משלמים דבר והכל הוא על חשבון היזם – זה כמובן תלוי בסעיפים הקטנים של ההסכם המשפטי שיחתם לבסוף מול היזם.
04/22/2024

האם הכל כלול? חלק 1

הסיסמה הנפוצה בהתחדשות עירונית היא שהבעלים אינם משלמים דבר והכל הוא על חשבון היזם – זה כמובן תלוי בסעיפים הקטנים של ההסכם המשפטי שיחתם לבסוף מול היזם.
03/16/2024

שינויים חדשים בתחום ההתחדשות העירונית חלק 2

באוקטובר 2023 נכנסו לתוקף מספר חידושים, במסגרת חוק ההסדרים, במסגרת ההתחדשות העירונית. במאמר זה אנסה לסקור את החשובים שעשויים לסייע בקידום הפרויקטים.תמ"א 38
02/05/2024

שינויים חדשים בתחום ההתחדשות העירונית חלק 1

באוקטובר 2023 נכנסו לתוקף מספר חידושים, במסגרת חוק ההסדרים, במסגרת ההתחדשות העירונית. במאמר זה אנסה לסקור את החשובים שעשויים לסייע בקידום הפרויקטים.תמ"א 38
02/04/2024

מוסף התחדשות עירונית – מידע הכרחי בכל בית בישראל

כיצד תגנו על זכויותיכם במסגרת פרוייקטי התחדשות עירונית? מוסף התחדשות עירונית מידע הכרחי בכל בית בישראל בשוק ההתחדשות העירונית, קיימים עשרות קבלנים ויזמים, המעוניינים לבנות בבניינים ישנים, בתמורה לזכויות על הדירות החדשות שייבנו במסגרת התחדשות […]
01/19/2024

מה עושים שהעירייה לא מאשרת את התמורות שהובטחו?

מה ניתן לעשות כאשר התמורות השתנו מסיבות שאינן תלויות ביזמים? איך מטפלים במתנגדים? עו"ד התחדשות עירונית רוית סיני
01/01/2024

הפרויקט שלכם תקוע ולא מתקדם? יש מה לעשות!

תיקון חקיקת ההתחדשות העירונית לפיו החל מ-17.11.23 בעלי דירות יוכלו לבטל התקשרות עם יזם מתוך מטרה למנוע את כבילתם של בעלי הדירות להסכמים שאינן מקודמים בלוח זמנים סביר
12/02/2023

המדריך להוספת הממ"ד עכשיו

לפי נתונים מהתאחדות הקבלנים בוני הארץ, למעלה מ 60%- מהדירות במדינת ישראל, כ- 3 מיליון אזרחים- אין מרחב-מוגן-דירתי
10/22/2023

המלחמה הנוכחית מזכירה לכולנו שאסור לקחת סיכונים! ממ"ד מציל חיים!

לפי נתונים מהתאחדות הקבלנים בוני הארץ, למעלה מ 60%- מהדירות במדינת ישראל, כ- 3 מיליון אזרחים- אין מרחב-מוגן-דירתי
10/08/2023

כיצד ניתן לבחון הצעות מיזמים והאם ניתן לשפר אותן?

"יזמים המציעים להוביל את בעלי הדירות, כאשר אותם בעלים אינם עדיין מיוצגים, עלולים לנצל את כוחן על בעלי הדירות ולהשאיר קצוות פתוחים בהסכם, המאפשרים להם לספח אליהן אחוזים רבים מהתמורה שיכולה הייתה להגיע לבעלי הדירות"
09/08/2023

מהם הסעיפים החשובים בהסכם עם היזם?

בתקופה של ריביות גבוהות, פילוג ויוקר מחיה שעולה מידי יום, מצבם הכלכלי של היזמים, מעורר את חששם של דיירים שאמורים לחתום על הסכם מולם
08/04/2023

מה עושים במקרה של הפרה מצד היזם במסגרת ההסכם של ההתחדשות עירונית?

במהלך הדיון, דרשנו מהיזם: שישיב לדיירים ששילמו את הסכום עבור הוצאות המשפטיות ששילמו עבור תמורות שהדיירים מעולם לא קיבלו
06/22/2023

שינויים וחידושים בהתחדשות עירונית

"ליזם תהיה תקופה של שנתיים להחתים את היתר ותו לא. גם אם בהסכם כתוב שאפשר להגיע לרוב תוך 3 או 4 שנים, הסעיף בהסכם אינו קביל כי החוק הוא מעל ההסכם והוא לטובת הדיירים"


נשמח לשמוע מה שיש לך להגיד לנו

זהו? יוצאים מהאתר?

הצטרפו גם אתם לאלפים שכבר מנויים,

עשו מנוי למגזינים הכי מעניינים, ובחינם!

זהו? יוצאים מהאתר?

הצטרפו גם אתם לאלפים שכבר מנויים,

עשו מנוי למגזינים הכי מעניינים, ובחינם!

דילוג לתוכן