18/10/2025
18/10/2025
שבת, 18 באוקטובר 2025

בר פנזור

כולנו בגבעתיים מכירים את הסביח של עובד שהוקם בגבעתיים בשנות ה-80 על ידי עובד דניאל. המזנון התפרסם בעיקר בשל אישיותו הצבעונית של בעליו והעגה יוצאת הדופן שבה הוא משוחח עם לקוחותיו תוך כדי שהוא מכין להם את המנה כמו למשל: סבי"ח זה בכלל סלט-ביצה-יותר-חציל, לבצל (להוסיף בצל), לבצבץ (להוסיף ביצה קשה), לפטר (להוסיף פטרוזיליה) וכדומה. כשהוא שואל "כמה כמה בדרבי?" הוא מתכוון בעצם למה הכמות הרצויה של עמבה ו/או סחוג במנה? ההקשר לקוח מצבע מדיהן של קבוצות מכבי תל אביב (צהוב=עמבה) והפועל תל אביב (אדום=חריף).

סביח הוא מאכל עממי יהודי-עיראקי המהווה את ארוחת הבוקר המסורתית של יהודי עיראק בבוקר שבת ומנת הסביח בפיתה כבר הפכה מזמן לאייקון קולינרי ישראלי. קוראים לזה פשוט לאפה ביד ובטינג'אן, לאפה של ביצה וחציל. לתוך הפיתה נדחסות ביצה חומה ותפוח-אדמה, פטרוזיליה, סלט קצוץ דק, קצת חריף, טחינה, עמבה וכמובן, פרוסות חציל מטוגנות.

במשך השנים קמו אינספור דוכני סביח ברחבי הארץ, וגם במקומות נוספים בעולם אבל מתברר שעם כל הכבוד לסביח של עובד (ויש כבוד) המנה בכלל הומצאה לפני 60 שנה ברמת גן.

"פעם היו אומרים – 'סביח, תביא מנה' והיום אומרים – 'תביא מנה סביח'"

צבי (סביח) חלבי ויעקב ששון עלו לארץ מבגדד בתחילת שנות החמישים של המאה העשרים ונפגשו במעברה. לימים (1961) קנה צבי בדמי מפתח קיוסק קטן בגינת בר־אילן ברחוב עוזיאל 60 ברמת גן, יעקב הצטרף אליו כשותף והם הפעילו אותו יחד. הם מכרו בורקסים, וופלים, סיגריות, כריכים וגזוז לנהגי האוטובוס של קו 63 שזו הייתה תחנתו הסופית ובשעות הערב לכל מי שהגיע לבלות באיזור מרכז רמת-גן.

כשצבי ויעקב פתחו את הקיוסק במוצ"ש, בעיקר עבור צופי קולנוע לילי, הם נהגו להביא עבור עצמם פיתה עם ביצה וחציל שנשארה מתבשילי השבת. הלקוחות שפקדו את הקיוסק ביקשו לקנות גם לעצמם ולאט לאט התגבשה הפיתה שהכילה ביצים קשות חומות שבושלו על פתיליה, חצילים מטוגנים, סלט ירקות, עמבה וחמוצים. הבקשה "תעשה לי גם, סביח" נתנה למנה את שמה – מנת סביח. לאורך כל השנים, רינה אשתו של צבי ואהובה אשתו של יעקב היו העזר כנגדם ובראשית הדרך קילפו את הביצים וטיגנו את החצילים בבית.

בין צבי ויעקב הייתה דינאמיקה מצויינת והמחשבה העיקרית הייתה "העיקר שתהיה פרנסה" מסביר לי גיא ששון בנו של יעקב שעובד במקום למעלה מ-30 שנה.

"כשהייתי בן 15 הצעתי לאבי שנוסיף עוד פריטים לתפריט. 'לכאן לא מוסיפים כלום! רק סביח וסמבוסק עיראקיים' אמר לי בכעס, נתן לי מטבע ושלח אותי הביתה על שהעזתי להציע את זה".

לאט לאט יצא שמו של הסביח המצוין למרחוק ושפע של מפורסמים פקדו את הדוכן הקטן ביניהם אף משה דיין שהיה יושב באוטו ושולח את הנהגת להביא לו מנה. גם ראשי עיריית רמת-גן היו באים לאכול במקום.

בתחילת שנות ה-80, ובעקבות סכסוך עם העירייה, שהתנגדה לבישול בקיוסק הקטן בצומת מרכזית ולא חידשה להם את הרישיון, העתיקו בני משפחת חלבי וששון את מקומו של הדוכן לצומת דרך נגבה 16 פינת הרא"ה ברמת גן, שם הוא שוכן עד היום. לאחר שהאבות נפטרו מתוחזק הסביח בשותפות על ידי שרון בנו של סביח והתאומים גיא וכפיר בניו של יעקב.

בשנות ה–90 ניסו להגן על המנה שזכתה לשמו של סביח ורשמו אותה כסימן רשום אבל כתוצאה מכך ששכחו לשלם את האגרה הדרושה לרשם החברות איבדו את הבלעדיות עליה, וכך החלה מנת הסביח להופיע במקומות נוספים.

באנו בשביל הסביח נחזור בשביל הסמבוסק

יצאנו לעסק המשפחתי לטעום את הסביח המפורסם ועל הדרך פגשנו את גיא וכפיר ששון שסיפרו לנו את סיפור המצאתו של הסביח האורגינלי. הפיתה הייתה גדושה ומלאה וכל ביס היה מענג יותר מקודמו. חצילים רכים זהובים וחמימים שזה עתה יצאו מטיגון, ביצה חומה נהדרת, סלט טרי קצוץ דק, טחינה בסמיכות הרצויה, עמבה ופטרוזיליה קצוצה מעל וחיוך גדול שמתפשט בין ביס לביס. כל כך פשוט וכל כך טעים. לא פלא שהם הצליחו להפוך את הסביח למנה מנצחת.

"אנחנו הדור האחרון שמכין סביח" אומר גיא ומסביר "יש לי 3 ילדים, בן בכור ו-2 בנות, אבל לא נראה שהם יעבדו בדוכן, גם לא בנו של כפיר או בנותיו של שרון".

בקרוב תוקם בקרבת מקום, בכיכר בר-אילן המקורית, כיכר הסביח על מנת להנציח את מפעלם של ההורים. יהיה בה איזשהו מונומנט סימבולי, ספסל עץ עם שתי דמויות או משהו דומה. כרגע נטעו עץ עם גזע עבה המתפצל לשניים על מנת להנציח את 2 המייסדים של הסביח

12/01/2021

מיכל גנון זוכה אצלינו כבר שנה שנייה ברצף בפרס הבצק המצטיין!

חג החנוכה כבר מעבר לפינה והשנה בחרנו עבורכם את כל הקולקצייה – סופגניות יצירתיות ודונטאס שמנמנות, עוגת בריושים עשירה וטארט סנט הונורה עם סופגניות קטנטנות, קרואסונים מלאי כל טוב ושוקולדים עשירים… בקיצור, תהיו מוכנים כי החג הכי משמין בשנה הגיע!חג טעים ושמח!
10/19/2022

המקרונים של התאומות הם קפיצה לפריז

המקרונים של התאומות הם קפיצה לפריז קארן ודבורה הן אחיות תאומות שהגיעו לכאן היישר מפריז (צרפת). הן אוטודידקטיות, מקרונים הם התשוקה שלהן. הן פתחו את החנות שלהן "טווינסקייקס" לפני 6 שנים, הן מציעות מקרונים פרווה […]
02/08/2021

ראמן משובח לאלו שמתגעגעים ליפן

'תום תום ראמן' געגועים ליפן בר פנזור שיתוף ב facebook שיתוף ב twitter שיתוף ב email שיתוף ב whatsapp שני ביקורים ממושכים ביפן הפכו גם אותי למעריצה וחובבת אוכל ותרבות יפנית. אז דמיינו לכם כמה […]
09/13/2022

הכירו את ה-Upper Market חווית אוכל רחוב אורבנית

הכירו את ה- Upper Marketחווית אוכל רחוב אורבנית בר פנזור ביום חמישי בצהרי היום, לאחר שהרעב הכריע אותנו, החלטנו לצאת לאכול במתחם האוכל החדש של גבעתיים במגדל השחר. אין לתאר את ההפתעה שחווינו – חלל […]
07/15/2020

קונדיטור מנצח לא מחליפים

קונדיטור מנצח לא מחליפים הקונדיטור עמית כהן, בימים כתיקונם הקונדיטור של מסעדת השף – Topolopompo – טופולופומפו, אופה את החלות הכי טעימות שאכלנו עם מלח ים אטלנטי, שומשום, גרעיני חמניה או גרעיני דלעת, עוגות השמרים […]
10/05/2021

רעבים ובא לכם להתמכר?

חשבתי שבקיץ החם שלנו שום דבר כבר לא יכול להפתיע אותי עד שגיליתי שרשת גולדה ובמבה אסם שילבו את הטעמים האייקונים והאהובים במוצר אחד קייצי במיוחד
10/18/2020

העוגיות שרייצ'ל הכינה לדיויד לבסיס והפכו ללהיט

'מונסטה קוקיס' עוגיות לאוהבי מפלצות דיויד ורייצ'ל ‏הכירו לפני כארבע שנים באולפן ללימוד עברית בקיבוץ מעגן מיכאל. דיויד עלה לארץ מגואטמלה ורייצ'ל מארה"ב וכאן הפכו לידידים טובים ועברו לגור בשכנות ברמת גן. כשדיויד התגייס והיה […]
המגזינים

עשו מנוי למגזין 'גבעתיים פלוס', והישארו מעודכנים

אל תחמיצו, עכשיו ללא תשלום!

עשו מנוי למגזין 'רמת גן פלוס', והישארו מעודכנים

אל תחמיצו, עכשיו ללא תשלום!

אל תפספסו הכתבות האהובות
אדם גורל יועץ נדל"ן

הטעות היקרה ביותר של מוכרי דירות: ההתמכרות למחיר הגבוה

הטעות היקרה ביותר של מוכרי דירות: ההתמכרות למחיר הגבוה כולם רוצים למכור במחיר הכי גבוה – אבל לפעמים דווקא המחיר הוא מה שמפיל את העסקה אדם גורל יועץ נדלן 18/8/2025 שתפו אִילוּסְטְרַצְיָה להמחשה בלבד: Gemini

קראו עוד»
מגזין רמת גן פלוס

מגזין רמת גן פלוס 135

מגזין רמת גן פלוס 135
עם בוא ראש השנה, אני מחפשת את האור ואת היופי בקהילה. הנושאים שמחברים את כל הכתבות במגזין זה הם עשייה, התמדה ותרומה. אנשים שהפכו את החלומות והרצונות
שלהם למציאות. ראש העיר רן קוניק – בחר במנהיגות ועשייה למען הציבור, איציק רובין בחר בנתינה אינסופית למען הקהילה, חן ומוטי ריכטר בחרו בהתחדשות ויזמות. שתהיה לכולנו שנה טובה, מלאה בעשייה, נתינה, ושגשוג.

קראו עוד»
מגזין גבעתיים פלוס

מגזין גבעתיים פלוס 135

עם בוא ראש השנה, אני מחפשת את האור ואת היופי בקהילה. ראש העיר רן קוניק בחר במנהיגות ועשייה למען הציבור, איציק רובין בחר בנתינה אינסופית למען הקהילה, חן ומוטי ריכטר – בחרו
בהתחדשות ויזמות. שתהיה לכולנו שנה טובה, מלאה בעשייה, נתינה, ושגשוג.

קראו עוד»
Shape
Shape

נשמח לשמוע מה שיש לך להגיד לנו

זהו? יוצאים מהאתר?

הצטרפו גם אתם לאלפים שכבר מנויים,

עשו מנוי למגזינים הכי מעניינים, ובחינם!

זהו? יוצאים מהאתר?

הצטרפו גם אתם לאלפים שכבר מנויים,

עשו מנוי למגזינים הכי מעניינים, ובחינם!

דילוג לתוכן