13/02/2025
13/02/2025
יום חמישי, 13 בפברואר 2025

צילום ראובן קפוצינסקי

"הספרות היא החיים עם טוויסט קטן בעלילה"

איריס ארגמן (54) היא סופרת ילדים, יוצרת תוכן למוזיאונים, מנחת סדנאות כתיבה לילדים ומנחת מועדוני קריאה למבוגרים ● היא זוכת פרס 'סאסא סטון' לספרות ילדים ואם לשלושה ילדים

ד"ר נגה רוזנפרב

"בלשון ציורית ועדינה ובסגנון מלא כבוד ונטול דידקטיות, כותבת איריס ארגמן על העושר שנמצא לנו לא פעם מתחת לאף, ועל העולמות המופלאים הפתוחים למי שמוכנים להאזין למנגינת השפה והלב". כך נכתב בנימוקים של ועדת פרס 'סאסא סטון' לספרות ילדים שבחרה להעניק את הפרס לסופרת איריס ארגמן ולמאיירת יעל אלברט על הספר 'חדר הפלאות של סבתא מאשה' (2020 המרכז להנחלת תרבות היידיש).

איריס נולדה וגדלה באשדוד, שרתה בצה"ל כמדריכת כושר קרבי ולמדה לתואר ראשון ספרות השוואתית באוניברסיטה העברית. "בחרתי בלימודי ספרות על פני לימודי חינוך גופני כי נזכרתי בהרגשה שנתנה לי המורה שלי בתיכון, תרצה ברוק, שהגיעה לאשדוד מקיבוץ נגבה. היא פתחה בי צוהר לעולם ברגישות שלה, בעדינות שלה, בשפה האחרת שלה. היא זיהתה בי עומק, חוכמה ויכולות" מספרת איריס.

היא המשיכה ללימודי תואר שני בספרות באוניברסיטת תל אביב, נישאה ועברה להתגורר בשכונת בורוכוב בגבעתיים ושם גם נולדו והתבגרו שלושת ילדיה.

זוכות פרס סאסא סטון לספרות ילדים עם שר התרבות והנהלת סאסא סטון. צילום אלי דסה

"מלמדים אותם שהספרות היא החיים עם טוויסט קטן בעלילה והיא גם נקודת מבט אחרת. שונה. הספרות מאפשרת לנו לחשוב, לשאול שאלות, להבין את עצמנו ואת האחרים. הספרות היא חטטנית! היא מספרת לנו סיפור של אנשים אחרים"

היו לך מחשבות כמו 'מה עושים עם תואר בספרות'?

"הלב שלי נתקע בשערי הקמפוס. הלימודים לא היו בדיוק מה שדמיינתי ופתאום התחדד לי לראשונה שבאתי מהפריפריה, מנקודת פתיחה טובה פחות. למרות שקראתי הרבה בילדות, הרגשתי שחסר לי המון חומר שהייתי צריכה להשלים. היה לי קשה בהתחלה, אבל אחר כך הרגשתי שירושלים נפרשת לפניי על כל התרבות העשירה שלה. הגילוי של הסינמטק, גיא בן הינום, הספרייה שיכולתי לשבת בה ימים, לראות את פרופ' ישעיהו ליבוביץ צועד מולי ברחוב, לגור ברחוב אלפסי שבו גרה בזמנו לאה גולדברג".

לאחר הלימודים התחילה לעבוד בקרן קרב המעניקה לימודי העשרה לתלמידים בעיקר באזורי הפריפריה, ופיתחה תוכניות ייחודיות לעידוד קריאה "היה לי רצון עמוק לראות ילדים שמחים ונהנים מהקשבה לסיפור. הרגשתי שאני מגיעה למקומות רחוקים ומפריחה את השממה. הבנתי שחיים פה בפערים חברתיים עצומים, וחיפשתי את כל הדרכים לצמצם אותם. הקראתי לילדים פרקים מסיפורים, עודדתי ליצור בעקבותיהם, הצגנו את עבודות הילדים במוזיאונים. לא ויתרתי, נכנסתי לכל מקום אפשרי".

ואיך באמת מעודדים ילדים לקרוא ספרים?

"מעבירים להם את התשוקה שבדבר. מקריאים להם שני פרקים וגורמים להם לרצות לרוץ ולקרוא את ההמשך. מלמדים אותם שהספרות היא החיים עם טוויסט קטן בעלילה והיא גם נקודת מבט אחרת. שונה. הספרות מאפשרת לנו לחשוב, לשאול שאלות, להבין את עצמנו ואת האחרים. הספרות היא חטטנית! היא מספרת לנו סיפור של אנשים אחרים. אנחנו כקוראים רוצים לדעת עליהם כדי שנדע על עצמנו. כל ספר שאנחנו אוהבים מאיר לנו עוד צד באישיות שלנו וזה מה שיפה בזה. הספרות היא מטאפורה וברגע שילד מבין את זה – יש לו רצון עז לצאת להרפתקה ולקרוא."

בין לבין היא מנהלת את תחום ספרות הילדים בתוכנית קרב זה כ־20 שנה, אוצרת תערוכות, מרצה, מעבירה סדנאות כתיבה לילדים בבית אריאלה, מפתחת תוכניות לימוד, וגם – ואולי בעיקר – כבר כתבה והוציאה לאור 15 ספרי ילדים.

מתי התחלת לכתוב בעצמך?

"אל הכתיבה האישית הגעתי רק בגיל 37. לפני זה כתבתי מעט ולא פרסמתי כלום. הספרות בשבילי היא גם מרפאה מהמקום של קריאה וכתיבה".

הספר הראשון, 'דובון ולישון', נכתב בהזמנת הוצאת מטר. הספר השני, 'קונכיית הסיפורים', ביטא את החוויה שלי בילדות כשחיכיתי בחוף באשדוד לאבי הימאי".

כך נכתבו עוד שלושה עשר ספרים, חלקם רבי מכר כמו 'בכיסים של גילי' (2009 הוצאת  מטר) או סדרת המכשפה רוזלינדה (2013, 2018 הוצאת מטר) מכשפה עירונית שיושבת על עץ בגינה ומציצה דרך המכתבים לחיים של אחרים.  

'הדובי של פרד' (2016 הוצאת הקיבוץ המאוחד) שמביא את סיפורו המרגש של ניצול השואה פרד לסינג מנקודת התצפית של הדובי שלו. גם אליו הגיעה ארגמן מתוך סקרנות. לאחר שקראה עליו כתבה והרגישה שהיא חייבת לכתוב את סיפורו. לאחר ששכנעה אותו במאמצים רבים, נתקלה במכשול מצד הוצאות הספרים שטענו ש"הספר הוא ליום השואה ותו לא". איריס התעקשה כי חשבה שזה לא נכון "זה דובי שמספר סיפור שואה ומאיר את כל הסיפור מנקודת מבט שונה לגמרי. זהו סיפור על ילדוּת בצל מלחמת העולם השנייה, המספר על תקווה ואהבה, בדידות וחברוּת אמיצה". בסופו של דבר הספר זכה להצלחה בינלאומית, זכה בפרסים, תורגם לשפות רבות ועובד להצגה מצליחה בצרפת.

לאחרונה הוציאה את ספרה "אמיליה והכובע" (2021 הוצאת כנפיים־כתר), המתאר ברוב חן דמות של ילדה עצמאית, יזמית קטנה, שיוצרת עולם משלה לאחר שהיא מוצאת כובע ושלא אכפת לה מה העולם חושב, היא דבקה בדרך היצירתית שלה. "אמיליה היא כמוני. היא פותחת את חנות הכובעים הכי מיותרת בעולם לכאורה. יושבת שם חודש שלם, ואף אחד לא בא. זה מה שצריך לעשות. פשוט לשבת שם ולא להתייאש. כך בכתיבה, כך ביזמות, כך בחיים.

"הרעיון לסיפור הופיע אחרי שראיתי כובע מהודר בחלון ראווה ברומא. התחלתי לחשוב מה הייתי יכולה לעשות איתו. זה המפגש האקראי שאני אוהבת עם דברים ברחוב. חשבתי שאם אין לי את הכובע הזה, אעשה אותו בעצמי. כך גם אמיליה מוצאת את כל היצירתיות שבה ופותחת חנות לכובעים שהיא תופרת מכל האוספים שלה".

"כל ספר שאנחנו אוהבים מאיר לנו עוד צד באישיות שלנו וזה מה שיפה בזה. הספרות היא מטאפורה וברגע שילד מבין את זה – יש לו רצון עז לצאת להרפתקה ולקרוא"

מה דעתך על הוראת הספרות בבתי הספר?

 "מה שחשוב באמת זה היצירתיות והחדשנות, שהתלמידים יוכלו לחשוב, לפעול וליזום מתוך עצמם. חשוב לי שהם ייקחו מזה משהו לחיים וישתמשו בו. שיישארו להם כלי עבודה לחיים. שיבינו שמיצירה שכתב סופר אפשר ללמוד על המקום והזמן, על הלך הרוח, על ההיסטוריה והפוליטיקה, ספר זה עולם ומלואו" היא אומרת.

מתי את כותבת, היכן את מוצאת את המוזה שלך?

"אני קמה כל בוקר לעבודה ונוסעת ברחבי הארץ – מפגשי סוֹפר, עבודה בבתי ספר, סדנאות, פרויקטים חדשים ועוד. הכתיבה מגיעה רק בערבים, בסופי שבוע ובחופשות. היצירה היא עדיין פריווילגיה וזה כנראה מתחבר לחינוך שקיבלתי – שחייבים לעבוד קשה ולהיות חרוצים."

מה את הכי אוהבת לעשות כשיש לך זמן פנוי?

"אני אוהבת לשוטט ולטייל ברחובות העיר, להסתכל ולהתבונן באנשים, להקשיב לבתים ולהתבונן בצמרות העצים."

מי הסופר/ת המהווה השראה עבורך?

"אני מאוד אוהבת את הכתיבה של נורית זרחי שהיא השראה גדולה הן כאישה והן ככותבת מופלאה."

אי אפשר שלא לשים לב שנושאים כמו קסם, סוד, פלאות ומכשפות עוברים כחוט השני בין הספרים. האם אלה נושאים שתמיד הקסימו או משכו אותך, איזו ילדה היית?

"אני אוהבת להקשיב ולקרוא סיפורים שיש בהם קסם וריאליה ביחד ואולי בגלל זה אני כותבת כך. הייתי ילדה פטפטנית וסקרנית מאוד" אומרת איריס בחיוך.

אל תפספסו הכתבות האהובות
מגזין רמת גן פלוס

מגזין רמת גן פלוס 128

סיום שנת 2024, שנה קשה, עתירת אתגרים. מי ייתן שהיא תיקח איתה את כל החושך והשנה החדשה תתחיל באור גדול. חג החנוכה מזכיר לנו כי גם בתקופות מורכבות, נס קטן יכול להאיר את החושך ובימים אלו ממש נפתח פתח לתקווה. הלוואי ונזכה להחזיר את כל החטופות והחטופים, ושכל חיילות וחיילי צה"ל ישובו בשלום.
המגזין שלנו ממשיך להיות במה לסיפורים מקומיים, לקולות מגוונים ולרוח הקהילתית המיוחדת שלנו וכך נוספה עוד שנה לביוגרפיה של העיר. תודה לכל התורמים למלאכה, לכותבים, לצלמים ולכם הקוראים שממשיכים ללוות אותנו בדרך.

קראו עוד»
מגזין גבעתיים פלוס

מגזין גבעתיים פלוס 128

כשהטבע מתעורר לחיים בט"ו בשבט וניצני האהבה פורחים בוולנטיינס דיי, אנו גאים להגיש לכם גיליון מיוחד המשלב בין עבר, הווה ועתיד.

קראו עוד»
מתגלגלים

שלוש שניות של נצח

נהיגה בקורבט היא חוויה של שילוב מושלם בין עוצמה לפינוק. כל סיבוב, כל תאוצה, כל בריזה מרגישה כאילו כל פרט במכונית נבנה רק בשבילי, מה שמביא לרגש עז של שליטה חופשית וכח בלתי נגמר. לא מדובר רק במכונית, אלא ביכולת לחוות את הדרך בכל נים בגוף וליהנות מכל רגע

קראו עוד»
Shape
Shape
המגזינים

עשו מנוי למגזין 'גבעתיים פלוס',

בכל גיליון כתבות וטורים מעניינים ומעמיקים
אל תחמיצו, עכשיו ללא תשלום!

עשו מנוי למגזין 'רמת גן פלוס',

הישארו מעודכנים
אל תחמיצו, עכשיו ללא תשלום!

המדריך להזמנות

11/03/2020

סוף סוף מצאנו אוכל הודי ביתי אותנטי טעים

תבשילים הודים מהמטבח של פרוז עד הבית נאיה ופרוז אוהבים יצירתיות, אוכל ומה שבניהם הגיע הזמן לאוכל האמיתי, כזה שמתבשל במטבח ממתכונים שעברו מפה לאוזן במשפחה במשך דורי דורות. כמה שמחנו לגלות את Taste of […]
08/06/2020

מאיה בארץ הפלאות – אוכל אמריקאי מושחת

השפית מאיה בלום תשלח אליכם אוכל אמריקאי מושחת השנה האחרונה הכניסה לחיינו את הקורונה ואיתה את הפחמימות המושחתות, והפעם שפית רמת-גנית שתשלח לכם אוכל אמריקאי מושחת עד הבית כמו רבים מאיתנו גם מאיה בלום (30) […]
10/05/2021

רעבים ובא לכם להתמכר?

חשבתי שבקיץ החם שלנו שום דבר כבר לא יכול להפתיע אותי עד שגיליתי שרשת גולדה ובמבה אסם שילבו את הטעמים האייקונים והאהובים במוצר אחד קייצי במיוחד
11/09/2020

טרנד חדש כבר כאן: חלה עם שניצל דק ותוספות

הסנדוויץ׳ של ABBA שמשגע את הרשת מאמה מיה! חלה טרייה עם שניצל, חצילים ומטבוחה כולנו מכורים לטרנדים של אינסטגרם וכל כמה שבועות מגיע איזה מאכל פוטוגני תורן וכובש לנו את הפיד. דמיינו לכם חלה מתוקה […]
01/22/2021

הקוקטיילים הצבעוניים המבוקבקים של גבי גרשטור יוצרים חוויה מושלמת

הקוקטיילים הצבעוניים המבוקבקים של גבי גרשטור יוצרים חוויה מושלמת עוד סגר, ועוד סגר. עוד ימים בבית בהם העבודה והזמן החופשי מתערבבים זה בזה, אין בילויים ואין אירועים חברתיים. תקופה מבאסת. אז מה ישמח לבב אנוש? […]
04/08/2021

סושי 'סואשי' – יצירות אמנות

סושי. זה לא מה שחשבתם! ב'סואשי' כל מגש הוא מיוחד, יצירת אמנות לשמה איך אני אוהבת סושי! הדגים הנאים הטריים, האורז המתקתק, המליחות של האצה, הירקות החתוכים דק – ארוחה טעימה, קלילה ומתוחכמת. מה יכול […]

נשמח לשמוע מה שיש לך להגיד לנו

זהו? יוצאים מהאתר?

הצטרפו גם אתם לאלפים שכבר מנויים,

עשו מנוי למגזינים הכי מעניינים, ובחינם!

זהו? יוצאים מהאתר?

הצטרפו גם אתם לאלפים שכבר מנויים,

עשו מנוי למגזינים הכי מעניינים, ובחינם!

דילוג לתוכן