10/09/2024
10/09/2024
יום שלישי, 10 בספטמבר 2024

צילום ראובן קפוצינסקי

"הספרות היא החיים עם טוויסט קטן בעלילה"

איריס ארגמן (54) היא סופרת ילדים, יוצרת תוכן למוזיאונים, מנחת סדנאות כתיבה לילדים ומנחת מועדוני קריאה למבוגרים ● היא זוכת פרס 'סאסא סטון' לספרות ילדים ואם לשלושה ילדים

ד"ר נגה רוזנפרב

"בלשון ציורית ועדינה ובסגנון מלא כבוד ונטול דידקטיות, כותבת איריס ארגמן על העושר שנמצא לנו לא פעם מתחת לאף, ועל העולמות המופלאים הפתוחים למי שמוכנים להאזין למנגינת השפה והלב". כך נכתב בנימוקים של ועדת פרס 'סאסא סטון' לספרות ילדים שבחרה להעניק את הפרס לסופרת איריס ארגמן ולמאיירת יעל אלברט על הספר 'חדר הפלאות של סבתא מאשה' (2020 המרכז להנחלת תרבות היידיש).

איריס נולדה וגדלה באשדוד, שרתה בצה"ל כמדריכת כושר קרבי ולמדה לתואר ראשון ספרות השוואתית באוניברסיטה העברית. "בחרתי בלימודי ספרות על פני לימודי חינוך גופני כי נזכרתי בהרגשה שנתנה לי המורה שלי בתיכון, תרצה ברוק, שהגיעה לאשדוד מקיבוץ נגבה. היא פתחה בי צוהר לעולם ברגישות שלה, בעדינות שלה, בשפה האחרת שלה. היא זיהתה בי עומק, חוכמה ויכולות" מספרת איריס.

היא המשיכה ללימודי תואר שני בספרות באוניברסיטת תל אביב, נישאה ועברה להתגורר בשכונת בורוכוב בגבעתיים ושם גם נולדו והתבגרו שלושת ילדיה.

זוכות פרס סאסא סטון לספרות ילדים עם שר התרבות והנהלת סאסא סטון. צילום אלי דסה

"מלמדים אותם שהספרות היא החיים עם טוויסט קטן בעלילה והיא גם נקודת מבט אחרת. שונה. הספרות מאפשרת לנו לחשוב, לשאול שאלות, להבין את עצמנו ואת האחרים. הספרות היא חטטנית! היא מספרת לנו סיפור של אנשים אחרים"

היו לך מחשבות כמו 'מה עושים עם תואר בספרות'?

"הלב שלי נתקע בשערי הקמפוס. הלימודים לא היו בדיוק מה שדמיינתי ופתאום התחדד לי לראשונה שבאתי מהפריפריה, מנקודת פתיחה טובה פחות. למרות שקראתי הרבה בילדות, הרגשתי שחסר לי המון חומר שהייתי צריכה להשלים. היה לי קשה בהתחלה, אבל אחר כך הרגשתי שירושלים נפרשת לפניי על כל התרבות העשירה שלה. הגילוי של הסינמטק, גיא בן הינום, הספרייה שיכולתי לשבת בה ימים, לראות את פרופ' ישעיהו ליבוביץ צועד מולי ברחוב, לגור ברחוב אלפסי שבו גרה בזמנו לאה גולדברג".

לאחר הלימודים התחילה לעבוד בקרן קרב המעניקה לימודי העשרה לתלמידים בעיקר באזורי הפריפריה, ופיתחה תוכניות ייחודיות לעידוד קריאה "היה לי רצון עמוק לראות ילדים שמחים ונהנים מהקשבה לסיפור. הרגשתי שאני מגיעה למקומות רחוקים ומפריחה את השממה. הבנתי שחיים פה בפערים חברתיים עצומים, וחיפשתי את כל הדרכים לצמצם אותם. הקראתי לילדים פרקים מסיפורים, עודדתי ליצור בעקבותיהם, הצגנו את עבודות הילדים במוזיאונים. לא ויתרתי, נכנסתי לכל מקום אפשרי".

ואיך באמת מעודדים ילדים לקרוא ספרים?

"מעבירים להם את התשוקה שבדבר. מקריאים להם שני פרקים וגורמים להם לרצות לרוץ ולקרוא את ההמשך. מלמדים אותם שהספרות היא החיים עם טוויסט קטן בעלילה והיא גם נקודת מבט אחרת. שונה. הספרות מאפשרת לנו לחשוב, לשאול שאלות, להבין את עצמנו ואת האחרים. הספרות היא חטטנית! היא מספרת לנו סיפור של אנשים אחרים. אנחנו כקוראים רוצים לדעת עליהם כדי שנדע על עצמנו. כל ספר שאנחנו אוהבים מאיר לנו עוד צד באישיות שלנו וזה מה שיפה בזה. הספרות היא מטאפורה וברגע שילד מבין את זה – יש לו רצון עז לצאת להרפתקה ולקרוא."

בין לבין היא מנהלת את תחום ספרות הילדים בתוכנית קרב זה כ־20 שנה, אוצרת תערוכות, מרצה, מעבירה סדנאות כתיבה לילדים בבית אריאלה, מפתחת תוכניות לימוד, וגם – ואולי בעיקר – כבר כתבה והוציאה לאור 15 ספרי ילדים.

מתי התחלת לכתוב בעצמך?

"אל הכתיבה האישית הגעתי רק בגיל 37. לפני זה כתבתי מעט ולא פרסמתי כלום. הספרות בשבילי היא גם מרפאה מהמקום של קריאה וכתיבה".

הספר הראשון, 'דובון ולישון', נכתב בהזמנת הוצאת מטר. הספר השני, 'קונכיית הסיפורים', ביטא את החוויה שלי בילדות כשחיכיתי בחוף באשדוד לאבי הימאי".

כך נכתבו עוד שלושה עשר ספרים, חלקם רבי מכר כמו 'בכיסים של גילי' (2009 הוצאת  מטר) או סדרת המכשפה רוזלינדה (2013, 2018 הוצאת מטר) מכשפה עירונית שיושבת על עץ בגינה ומציצה דרך המכתבים לחיים של אחרים.  

'הדובי של פרד' (2016 הוצאת הקיבוץ המאוחד) שמביא את סיפורו המרגש של ניצול השואה פרד לסינג מנקודת התצפית של הדובי שלו. גם אליו הגיעה ארגמן מתוך סקרנות. לאחר שקראה עליו כתבה והרגישה שהיא חייבת לכתוב את סיפורו. לאחר ששכנעה אותו במאמצים רבים, נתקלה במכשול מצד הוצאות הספרים שטענו ש"הספר הוא ליום השואה ותו לא". איריס התעקשה כי חשבה שזה לא נכון "זה דובי שמספר סיפור שואה ומאיר את כל הסיפור מנקודת מבט שונה לגמרי. זהו סיפור על ילדוּת בצל מלחמת העולם השנייה, המספר על תקווה ואהבה, בדידות וחברוּת אמיצה". בסופו של דבר הספר זכה להצלחה בינלאומית, זכה בפרסים, תורגם לשפות רבות ועובד להצגה מצליחה בצרפת.

לאחרונה הוציאה את ספרה "אמיליה והכובע" (2021 הוצאת כנפיים־כתר), המתאר ברוב חן דמות של ילדה עצמאית, יזמית קטנה, שיוצרת עולם משלה לאחר שהיא מוצאת כובע ושלא אכפת לה מה העולם חושב, היא דבקה בדרך היצירתית שלה. "אמיליה היא כמוני. היא פותחת את חנות הכובעים הכי מיותרת בעולם לכאורה. יושבת שם חודש שלם, ואף אחד לא בא. זה מה שצריך לעשות. פשוט לשבת שם ולא להתייאש. כך בכתיבה, כך ביזמות, כך בחיים.

"הרעיון לסיפור הופיע אחרי שראיתי כובע מהודר בחלון ראווה ברומא. התחלתי לחשוב מה הייתי יכולה לעשות איתו. זה המפגש האקראי שאני אוהבת עם דברים ברחוב. חשבתי שאם אין לי את הכובע הזה, אעשה אותו בעצמי. כך גם אמיליה מוצאת את כל היצירתיות שבה ופותחת חנות לכובעים שהיא תופרת מכל האוספים שלה".

"כל ספר שאנחנו אוהבים מאיר לנו עוד צד באישיות שלנו וזה מה שיפה בזה. הספרות היא מטאפורה וברגע שילד מבין את זה – יש לו רצון עז לצאת להרפתקה ולקרוא"

מה דעתך על הוראת הספרות בבתי הספר?

 "מה שחשוב באמת זה היצירתיות והחדשנות, שהתלמידים יוכלו לחשוב, לפעול וליזום מתוך עצמם. חשוב לי שהם ייקחו מזה משהו לחיים וישתמשו בו. שיישארו להם כלי עבודה לחיים. שיבינו שמיצירה שכתב סופר אפשר ללמוד על המקום והזמן, על הלך הרוח, על ההיסטוריה והפוליטיקה, ספר זה עולם ומלואו" היא אומרת.

מתי את כותבת, היכן את מוצאת את המוזה שלך?

"אני קמה כל בוקר לעבודה ונוסעת ברחבי הארץ – מפגשי סוֹפר, עבודה בבתי ספר, סדנאות, פרויקטים חדשים ועוד. הכתיבה מגיעה רק בערבים, בסופי שבוע ובחופשות. היצירה היא עדיין פריווילגיה וזה כנראה מתחבר לחינוך שקיבלתי – שחייבים לעבוד קשה ולהיות חרוצים."

מה את הכי אוהבת לעשות כשיש לך זמן פנוי?

"אני אוהבת לשוטט ולטייל ברחובות העיר, להסתכל ולהתבונן באנשים, להקשיב לבתים ולהתבונן בצמרות העצים."

מי הסופר/ת המהווה השראה עבורך?

"אני מאוד אוהבת את הכתיבה של נורית זרחי שהיא השראה גדולה הן כאישה והן ככותבת מופלאה."

אי אפשר שלא לשים לב שנושאים כמו קסם, סוד, פלאות ומכשפות עוברים כחוט השני בין הספרים. האם אלה נושאים שתמיד הקסימו או משכו אותך, איזו ילדה היית?

"אני אוהבת להקשיב ולקרוא סיפורים שיש בהם קסם וריאליה ביחד ואולי בגלל זה אני כותבת כך. הייתי ילדה פטפטנית וסקרנית מאוד" אומרת איריס בחיוך.

אל תפספסו הכתבות האהובות
כתבות השער

"גבעתיים כובשת את לבבות הישראלים"

דרור דבאח הוא מנכ"ל 'יעד' החברה לפיתוח גבעתיים המסכם בימים אלו חמש שנות כהונה ● מהנדס אזרחי ובעל תואר שני במנהל עסקים הרואה בעשייה הציבורית שליחות ● נשוי ואב לשלושה, מתגורר ביבנה

קראו עוד»
כתבות השער

סיפור מהסרטים בשלושה ימים

איה כהן אבישר קשרה את הסיפור שכתבה בעשיה של אור-לי, במשפחה המיוחדת שלהם, בנסיבות נפילתו של עומרי וזכתה בפרס הראשון בתחרות, ארבעה כרטיסים לפסטיבל הסרטים בקאן, 'הכל כלול'.

קראו עוד»
זרקאור

"יותר מעשר"

בחלל הגלריה של מרכז עמיעד ביפו מוצגות יצירות שנושאות את המבקר לעולמות של אסתטיקה מרהיבה ותכנים במנעד רחב

קראו עוד»
כתבות השער

איך סיפור נולד?

איך הפכו כל הרעיונות של 22 תלמידי כתה ה' במרכז המחוננים והמצטיינים סחל"ב בגבעתיים לספר אחד משותף ומרתק 'אסקייפ – התעלומה במבנה הקסום'

קראו עוד»
Shape
Shape
המגזינים

עשו מנוי למגזין 'גבעתיים פלוס',

בכל גיליון כתבות וטורים מעניינים ומעמיקים
אל תחמיצו, עכשיו ללא תשלום!

עשו מנוי למגזין 'רמת גן פלוס',

הישארו מעודכנים
אל תחמיצו, עכשיו ללא תשלום!

המדריך להזמנות

08/01/2020

סיריאל קילר! lulu & Co

למעבר למגזינים: ל‘גבעתיים פלוס’, הקליקו כאן ל‘רמת גן פלוס’, הקליקו כאן   
10/27/2020

מושלמות! פחזניות אווריריות ופריכות עם קרם קטיפתי

פחזניות או לא להיות כיס של בצק דקיק, מפוצץ בקרם עשיר וממכר אין הרבה מאכלים שמרגשים אותי. מאכלים כאלו שבלוטות הטעם מתרגשות לנסות, שהעיניים נעצמות בכל ביס, שהלב מתמלא באושר מקיומם. פחזנית טובה, כזו עם […]
11/22/2021

ענבר גפן תאפה עבורכם מגש של דונטאס טעימים ויפהפיים

חג החנוכה כבר מעבר לפינה והשנה בחרנו עבורכם את כל הקולקצייה – סופגניות יצירתיות ודונטאס שמנמנות, עוגת בריושים עשירה וטארט סנט הונורה עם סופגניות קטנטנות, קרואסונים מלאי כל טוב ושוקולדים עשירים… בקיצור, תהיו מוכנים כי החג הכי משמין בשנה הגיע! חג טעים ושמח!
02/16/2021

הסטארט אפ של העוגיות

הסטארט אפ של העוגיות נייטקוקי, night cookie, היא חברה משפחתית של ארבעה אחים שהוקמה ב-2017 ומנוהלת כסטארט אפ. הם היו הראשונים שהשכילו להבין שיש ביקוש למשלוחים מתוקים של עוגיות חמות והיום הם חולשים על אימפריה. […]
03/07/2021

חוויה עוצמתית של טעמים כפי שבשר אמיתי אמור להיות

הגיע הזמן שהצרכן הישראלי יוכל ליהנות מחוויית בשר גם בארץ חוויה עוצמתית של טעמים כפי שבשר אמיתי אמור להיות אם אתם צמחונים או טבעונים, תעצרו כאן. הכתבה הזו מיועדת לקרניבורים – אוהבי בשר בלבד, ולא […]
11/27/2020

חגיגה מתוחכמת

חגיגה מתוחכמת שגיב מלול הוא שף קונדיטור שפתח פטיסרי וקרא לה על שם בתו ליאן. הסופגניות שלו מעולות וזכו אצלינו לצל"ש, כאלה שענו על כל הציפיות! גודל אידיאלי, בצק אוורירי כמו ענן, מפוצצות במילוי מתוחכם […]
10/30/2020

חן שוזרת פרחים באהבה וכישרון

מביאים את הטבע הביתה עיצוב פרחים מנצח אם אתם חוגגים אירוע כמו יום הולדת או יום נישואין, או שרוצים לפרגן למישהו שחוגג, חן גלוזברג כאן בשבילכם! זרי פרחים יפהפיים וצבעוניים, עם ריח משכר, שישמחו כל […]
10/30/2020

ורד אופה עוגיות טעימות ויוהן מייצר את החותכנים

יצירה על עוגייה פעילות מושלמת לכל אירוע הכל התחיל מזה שחברות של ורד ביסרור ביקשו ממנה שתכין לבנות שלהן עוגיות לקישוט ליום ההולדת. ההתלהבות והביקוש היו גדולים וזה מה שהביא אותה ליצור מארזי עוגיות חמאה […]

נשמח לשמוע מה שיש לך להגיד לנו

זהו? יוצאים מהאתר?

הצטרפו גם אתם לאלפים שכבר מנויים,

עשו מנוי למגזינים הכי מעניינים, ובחינם!

זהו? יוצאים מהאתר?

הצטרפו גם אתם לאלפים שכבר מנויים,

עשו מנוי למגזינים הכי מעניינים, ובחינם!

דילוג לתוכן