
איך המחשבים למדו לקרוא אותנו בלי שנשים לב
בינה מלאכותית – ובעיקר התחום שנקרא למידת מכונה נטמע בשגרת היום-יום שלנו
צילום ראובן קפוצינסקי
איריס ארגמן (54) היא סופרת ילדים, יוצרת תוכן למוזיאונים, מנחת סדנאות כתיבה לילדים ומנחת מועדוני קריאה למבוגרים ● היא זוכת פרס 'סאסא סטון' לספרות ילדים ואם לשלושה ילדים
ד"ר נגה רוזנפרב
"בלשון ציורית ועדינה ובסגנון מלא כבוד ונטול דידקטיות, כותבת איריס ארגמן על העושר שנמצא לנו לא פעם מתחת לאף, ועל העולמות המופלאים הפתוחים למי שמוכנים להאזין למנגינת השפה והלב". כך נכתב בנימוקים של ועדת פרס 'סאסא סטון' לספרות ילדים שבחרה להעניק את הפרס לסופרת איריס ארגמן ולמאיירת יעל אלברט על הספר 'חדר הפלאות של סבתא מאשה' (2020 המרכז להנחלת תרבות היידיש).
איריס נולדה וגדלה באשדוד, שרתה בצה"ל כמדריכת כושר קרבי ולמדה לתואר ראשון ספרות השוואתית באוניברסיטה העברית. "בחרתי בלימודי ספרות על פני לימודי חינוך גופני כי נזכרתי בהרגשה שנתנה לי המורה שלי בתיכון, תרצה ברוק, שהגיעה לאשדוד מקיבוץ נגבה. היא פתחה בי צוהר לעולם ברגישות שלה, בעדינות שלה, בשפה האחרת שלה. היא זיהתה בי עומק, חוכמה ויכולות" מספרת איריס.
היא המשיכה ללימודי תואר שני בספרות באוניברסיטת תל אביב, נישאה ועברה להתגורר בשכונת בורוכוב בגבעתיים ושם גם נולדו והתבגרו שלושת ילדיה.
זוכות פרס סאסא סטון לספרות ילדים עם שר התרבות והנהלת סאסא סטון. צילום אלי דסה
היו לך מחשבות כמו 'מה עושים עם תואר בספרות'?
"הלב שלי נתקע בשערי הקמפוס. הלימודים לא היו בדיוק מה שדמיינתי ופתאום התחדד לי לראשונה שבאתי מהפריפריה, מנקודת פתיחה טובה פחות. למרות שקראתי הרבה בילדות, הרגשתי שחסר לי המון חומר שהייתי צריכה להשלים. היה לי קשה בהתחלה, אבל אחר כך הרגשתי שירושלים נפרשת לפניי על כל התרבות העשירה שלה. הגילוי של הסינמטק, גיא בן הינום, הספרייה שיכולתי לשבת בה ימים, לראות את פרופ' ישעיהו ליבוביץ צועד מולי ברחוב, לגור ברחוב אלפסי שבו גרה בזמנו לאה גולדברג".
לאחר הלימודים התחילה לעבוד בקרן קרב המעניקה לימודי העשרה לתלמידים בעיקר באזורי הפריפריה, ופיתחה תוכניות ייחודיות לעידוד קריאה "היה לי רצון עמוק לראות ילדים שמחים ונהנים מהקשבה לסיפור. הרגשתי שאני מגיעה למקומות רחוקים ומפריחה את השממה. הבנתי שחיים פה בפערים חברתיים עצומים, וחיפשתי את כל הדרכים לצמצם אותם. הקראתי לילדים פרקים מסיפורים, עודדתי ליצור בעקבותיהם, הצגנו את עבודות הילדים במוזיאונים. לא ויתרתי, נכנסתי לכל מקום אפשרי".
ואיך באמת מעודדים ילדים לקרוא ספרים?
"מעבירים להם את התשוקה שבדבר. מקריאים להם שני פרקים וגורמים להם לרצות לרוץ ולקרוא את ההמשך. מלמדים אותם שהספרות היא החיים עם טוויסט קטן בעלילה והיא גם נקודת מבט אחרת. שונה. הספרות מאפשרת לנו לחשוב, לשאול שאלות, להבין את עצמנו ואת האחרים. הספרות היא חטטנית! היא מספרת לנו סיפור של אנשים אחרים. אנחנו כקוראים רוצים לדעת עליהם כדי שנדע על עצמנו. כל ספר שאנחנו אוהבים מאיר לנו עוד צד באישיות שלנו וזה מה שיפה בזה. הספרות היא מטאפורה וברגע שילד מבין את זה – יש לו רצון עז לצאת להרפתקה ולקרוא."
בין לבין היא מנהלת את תחום ספרות הילדים בתוכנית קרב זה כ־20 שנה, אוצרת תערוכות, מרצה, מעבירה סדנאות כתיבה לילדים בבית אריאלה, מפתחת תוכניות לימוד, וגם – ואולי בעיקר – כבר כתבה והוציאה לאור 15 ספרי ילדים.
מתי התחלת לכתוב בעצמך?
"אל הכתיבה האישית הגעתי רק בגיל 37. לפני זה כתבתי מעט ולא פרסמתי כלום. הספרות בשבילי היא גם מרפאה מהמקום של קריאה וכתיבה".
הספר הראשון, 'דובון ולישון', נכתב בהזמנת הוצאת מטר. הספר השני, 'קונכיית הסיפורים', ביטא את החוויה שלי בילדות כשחיכיתי בחוף באשדוד לאבי הימאי".
כך נכתבו עוד שלושה עשר ספרים, חלקם רבי מכר כמו 'בכיסים של גילי' (2009 הוצאת מטר) או סדרת המכשפה רוזלינדה (2013, 2018 הוצאת מטר) מכשפה עירונית שיושבת על עץ בגינה ומציצה דרך המכתבים לחיים של אחרים.
'הדובי של פרד' (2016 הוצאת הקיבוץ המאוחד) שמביא את סיפורו המרגש של ניצול השואה פרד לסינג מנקודת התצפית של הדובי שלו. גם אליו הגיעה ארגמן מתוך סקרנות. לאחר שקראה עליו כתבה והרגישה שהיא חייבת לכתוב את סיפורו. לאחר ששכנעה אותו במאמצים רבים, נתקלה במכשול מצד הוצאות הספרים שטענו ש"הספר הוא ליום השואה ותו לא". איריס התעקשה כי חשבה שזה לא נכון "זה דובי שמספר סיפור שואה ומאיר את כל הסיפור מנקודת מבט שונה לגמרי. זהו סיפור על ילדוּת בצל מלחמת העולם השנייה, המספר על תקווה ואהבה, בדידות וחברוּת אמיצה". בסופו של דבר הספר זכה להצלחה בינלאומית, זכה בפרסים, תורגם לשפות רבות ועובד להצגה מצליחה בצרפת.
לאחרונה הוציאה את ספרה "אמיליה והכובע" (2021 הוצאת כנפיים־כתר), המתאר ברוב חן דמות של ילדה עצמאית, יזמית קטנה, שיוצרת עולם משלה לאחר שהיא מוצאת כובע ושלא אכפת לה מה העולם חושב, היא דבקה בדרך היצירתית שלה. "אמיליה היא כמוני. היא פותחת את חנות הכובעים הכי מיותרת בעולם לכאורה. יושבת שם חודש שלם, ואף אחד לא בא. זה מה שצריך לעשות. פשוט לשבת שם ולא להתייאש. כך בכתיבה, כך ביזמות, כך בחיים.
"הרעיון לסיפור הופיע אחרי שראיתי כובע מהודר בחלון ראווה ברומא. התחלתי לחשוב מה הייתי יכולה לעשות איתו. זה המפגש האקראי שאני אוהבת עם דברים ברחוב. חשבתי שאם אין לי את הכובע הזה, אעשה אותו בעצמי. כך גם אמיליה מוצאת את כל היצירתיות שבה ופותחת חנות לכובעים שהיא תופרת מכל האוספים שלה".
מה דעתך על הוראת הספרות בבתי הספר?
"מה שחשוב באמת זה היצירתיות והחדשנות, שהתלמידים יוכלו לחשוב, לפעול וליזום מתוך עצמם. חשוב לי שהם ייקחו מזה משהו לחיים וישתמשו בו. שיישארו להם כלי עבודה לחיים. שיבינו שמיצירה שכתב סופר אפשר ללמוד על המקום והזמן, על הלך הרוח, על ההיסטוריה והפוליטיקה, ספר זה עולם ומלואו" היא אומרת.
מתי את כותבת, היכן את מוצאת את המוזה שלך?
"אני קמה כל בוקר לעבודה ונוסעת ברחבי הארץ – מפגשי סוֹפר, עבודה בבתי ספר, סדנאות, פרויקטים חדשים ועוד. הכתיבה מגיעה רק בערבים, בסופי שבוע ובחופשות. היצירה היא עדיין פריווילגיה וזה כנראה מתחבר לחינוך שקיבלתי – שחייבים לעבוד קשה ולהיות חרוצים."
מה את הכי אוהבת לעשות כשיש לך זמן פנוי?
"אני אוהבת לשוטט ולטייל ברחובות העיר, להסתכל ולהתבונן באנשים, להקשיב לבתים ולהתבונן בצמרות העצים."
מי הסופר/ת המהווה השראה עבורך?
"אני מאוד אוהבת את הכתיבה של נורית זרחי שהיא השראה גדולה הן כאישה והן ככותבת מופלאה."
אי אפשר שלא לשים לב שנושאים כמו קסם, סוד, פלאות ומכשפות עוברים כחוט השני בין הספרים. האם אלה נושאים שתמיד הקסימו או משכו אותך, איזו ילדה היית?
"אני אוהבת להקשיב ולקרוא סיפורים שיש בהם קסם וריאליה ביחד ואולי בגלל זה אני כותבת כך. הייתי ילדה פטפטנית וסקרנית מאוד" אומרת איריס בחיוך.
בינה מלאכותית – ובעיקר התחום שנקרא למידת מכונה נטמע בשגרת היום-יום שלנו
הרשתות החברתיות משנות את מחירי הנדל"ן.
האם דירות 'פוטוגניות' נמכרות מהר יותר ומדוע יזמים משקיעים בלובי מעוצב?
שיחה עם טפסר משנה אבי קורדובה, מפקד כבאות והצלה בגבעתיים ורמת גן, החושף את האתגרים, ההכנות והמחויבות של לוחמי האש
בעקבות המצב שמביא לדחיות במועדי הבחינות קוראים מנהלי בתי הספר והמורים לבטל כליל את בחינות הבגרות שנותרו, ולהמיר אותן בציוני ההגשה הפנימיים, שיחשבו כציון הסופי.
הלינה במקלטים הציבוריים אפשרית
כחלק מההיערכות לשעות הלילה, ולרווחת התושבים המתקשים להתנייד אל המקלט הקרוב
עיריית גבעתיים פותחת שמרטפיה לילדי וילדות העובדים החיוניים על מנת למצוא פתרונות להורים שבשירות הביטחון והרפואה
במקום שהרכבת תהיה תת קרקעית ותוכל ליסוע מהר ובאין מפריע, חופרים בשביל שהרכבים יסעו בתת קרקע
המופע התקיים השנה במסגרת שבוע הוקרה ייעודי למשרתי ומשרתות המילואים ובני משפחותיהם – תושבי העיר.
הקמת התחנה החדשה תשפר את יציבות ואמינות מערכת החשמל באזור גבעתיים, דרום רמת גן ומזרח תל אביב
KGM (סאנגיונג לשעבר) מחדש את השיווק בישראל של דגם ה-Torres. מנוע 1.5 טורבו עם מומנט של 28.5 קג"מ והספק מרבי של 163 כ"ס
המסגרות בהן ישתלבו בני הנוער ממוקמות בכל רחבי הארץ וביניהן ניתן למצוא את 'בני המושבים', 'הנוער העובד והלומד', 'אחריי', 'מעשה' ועוד
בוחרים ב'דאונסייזינג: למכור את הבית הגדול ולעבור לדירה קומפקטית, נגישה ומעוצבת
רק כ-60% מוסדות החינוך בישראל מוגנים באופן מלא כיום. גבעתיים הפכה לעיר הראשונה והיחידה בישראל שהשלימה הגנה מלאה ותקנית על כלל מוסדות החינוך
הצטרפו גם אתם לאלפים שכבר מנויים,
עשו מנוי למגזינים הכי מעניינים, ובחינם!
הצטרפו גם אתם לאלפים שכבר מנויים,
עשו מנוי למגזינים הכי מעניינים, ובחינם!