21/01/2025
21/01/2025
יום שלישי, 21 בינואר 2025
קריירה
"הדרך שלי להשפיע היא במקצועיות ובמחשבה מעמיקה"

שיחה אישית עם ד"ר זיו נאור, מנהלת היחידה הכלכלית של הפיקוח על הבנקים המלהטטת בהצלחה בין התפקיד התובעני והמאתגר לבין המשפחה

נעמי לבנון-קשת
צילום: איציק רובין

"צרכנים צריכים להבין, כבר מגיל צעיר, שלא משנה רק מה קונים אלא בעיקר חשוב איך קונים: אשראי, מזומן, תשלומים וכדומה. לכן חינוך פיננסי חייב להתחיל בגיל צעיר"

בגיל 39 הגיעה הד"ר זיו נאור לתפקיד ניהולי ביחידה חשובה ומשמעותית בבנק ישראל: מנהלת היחידה הכלכלית של הפיקוח על הבנקים. היום, 4 שנים אחרי, היא בשיא העשייה, שהתחדדה עוד יותר בשנת הקורונה הקשה.

אשה צעירה ונאה, נשואה ואמא לשלושה ילדים, שנוסעת בכל בוקר, כבר 11 שנים לירושלים, חמישה ימים בשבוע, למשרדי בנק ישראל. לא אחת עובדת גם 12 שעות ביום ומאושרת מכל רגע בעבודה, בה היא רואה ייעוד וטוענת בתוקף שכל עמיתיה בבנק ישראל – רואים בעבודתם ייעוד.

היא נולדה וגדלה בפתח תקוה. השלישית מבין ארבעה ילדי משפחת ניר. "לאמא שלי, מורה שלפני שנתיים פרשה לגימלאות, ובעיקר אשה מדהימה, היה חשוב מאד שנלמד, שנתפתח, שנתקדם – והצליח לה" – אומרת ד"ר נאור בחיוך ומפרטת: "אחי הבכור – דוקטור למשפטים, אחותי השנייה רופאה, מומחית בריאות ילדים, מה שעוזר לי מאד עם שני ילדים אסטמתיים,  אני דוקטור לכלכלה ואחותי הקטנה מהנדסת חלל ואוירונאוטיקה".

תחושת יעוד ושליחות אמיתית

בסיום לימודי התיכון התגייסה לצה"ל כעתודאית, ועם סיום התואר הראשון בכלכלה וניהול, באוניברסיטת תל אביב, שירתה בגוף של אכ"א כקצינת תקציבים ובהמשך באמ"ן מחקר – שם הכירה את מיכאל נאור שהגיע לשירות מילואים. מאז לא נפרדו. במהלך שירותה הצבאי הספיקה לעשות גם את התואר השני בכלכלה ומיד המשיכה לדוקטורט בנושא: 'שיעור ההיוון הסובייקטיבי' – והיא מסבירה: "זה מודל תיאורטי שמשמעותו: עד כמה ההווה שלנו חשוב לנו ביחס לעתיד".

בשלב זה כבר הצטרפה לבנק ישראל ונכנסה היישר לחטיבת המחקר "מה שנחשב יוקרתי מאד וקשה להשגה"- היא אומרת בהצטנעות ומסבירה: "זהו גוף בתוך בנק ישראל שעושה מחקרים בשאיפה שיהיו מכווני מדיניות כלכלית בתחום רלבנטי. הייתי בצוות שעשה מחקרים בתחום הבנקאות, כש'צרכן' שלנו הוא חטיבה נפרדת: 'הפיקוח על הבנקים'.

לדבריה, כל מי שמגיע לבנק ישראל עושה זאת בתחושת יעוד ושליחות אמיתית, ומתוך אמונה אמיתית שיצליח לשנות משהו שישפיע לטובה על כל אזרח במדינה.

מעורבות בשלט-רחוק

בעלה של זיו, עורך הדין מיכאל נאור הוא העזר האולטימטיבי כנגדה, זה שבלעדיו אין לה ספק שהכל היה קשה פי כמה. למיכאל יחוס משפחתי נכבד: אמו היא מרים נאור, מי שהייתה שופטת בבית המשפט העליון ונשיאת בית המשפט העליון עד פרישתה לגימלאות. אביו הוא אריה נאור, מי שהיה מזכיר הממשלה בימי מנחם בגין, ראש החוג לפוליטיקה ותקשורת במכללת הדסה ופרופסור אמריטוס למדע המדינה. אריה נאור היה חבר מרכז והנהלה של תנועת 'חירות' והוריו, כלומר סבא וסבתא של מיכאל, הם יהודה נאור ואסתר רזיאל נאור, חברי אצ"ל פעילים ואסתר היתה ח"כ מטעם חרות-גח"ל.

כשנישאו התגוררו בתל אביב, אחר-כך בשוהם אבל מהר מאד עברו לגבעתיים, ולפני 12 שנה עברו לביתם בשכונת הלל, ממש מול בית הספר, בו הם מתגוררים עד היום.

היום, היא אומרת, הכל קל יותר כי הילדים גדלו מעט ולא זקוקים להשגחה צמודה, מה שהיה עד לא מזמן. הבכורה נטע בת 14, הבן נעם בן 12 והקטנה נגה בת 7. כשיוצאים ב-6 בבוקר וחוזרים לא פעם סביב 8 בערב כנראה מחמיצים משהו מחיי היומיום של הילדים.

"אני מנסה כמה שיותר מעורבות בשלט-רחוק, עד כמה שזה אפשרי"- אומרת אמא זיו – "שישי-שבת זה כמובן עם המשפחה, מיכאל והילדים, וגם אז אני לא אחת עם המחשב הנייד אבל הילדים לצידי ואיתי."

היא מודה שארבע השנים האחרונות מתאפיינות באובר-עבודה ולכן דרושה אופרציה מתוכננת היטב וכזו שעובדת כמכונה משומנת:

"מיכאל הוא המפזר הקבוע בבקרים. מאז ומעולם עשה את זה והוא מלך. מעיר אותם, מארגן אותם ואלוף בהכנת הסנדביצ'ים ואם צריך גם לבחון משהו רגע לפני הפיזור- גם את זה הוא עושה. זה מה שמאפשר לי לצאת מהבית ב-6 בבוקר בלב שקט"- אומרת זיו – "בשנה האחרונה של הקורונה והסגרים, שבה עבדנו בבנק ישראל עוד יותר מהרגיל, אין ספק שהוא היה מעורה גם במהלך שעות היום כי רוב הזמן הילדים היו בבית. בכל בקר הם קבלו ממנו לו"ז מדוייק ומפורט מה עושים מתי ואיפה, וזה עבד נהדר".

"בגדול מסתבר שהיא מאד אופטימית באשר להתאוששות המשק הישראלי בשנה-שנתיים הקרובות, ואומרת כי היא וחבריה לעבודה נוכחו כי במשקי הבית ניכרה בשנים שקדמו לקורונה ירידת מתונה באוברדרפט, וירידה חדה ומשמעותית בשנת הקורונה"

מבחן-קיצון למערכת הבנקאית

במהלך שנת הקורונה, בסגרים שבהם נשארו הילדים בבית, המשיכה זיו לנסוע יום יום לירושלים, לבנק ישראל. "השנה האחרונה אכן היתה שנה 'משוגעת' מכל הבחינות. נמניתי עם אותם 30% עובדים שהושארו בעבודה במשרד עצמו ועבדנו, ועדיין עובדים, כ-12 שעות ביום. כולנו עבדנו הרבה וקשה. חששנו שיווצר מחנק אשראי במשק ונקטנו בשורת צעדים רחבה למניעה. בין היתר הורדנו את דרישות ההון מהבנקים – כדי שאלה יוכלו להעמיד יותר אשראי למי שזקוק, וכך המשק ימשיך לעבוד".

ד"ר נאור מסבירה כי הבנו שהפעם מדובר במשבר שלא היה כמותו ואיש לא נתקל מעודו במשהו דומה. לדבריה הפיקוח על הבנקים התכונן לתרחישים שונים ומשונים מאז 2012, כשהוא מדמה מידי פעם מבחן-קיצון למערכת הבנקאית כשבשיתוף פעולה עם חטיבת המחקר בונים סיפור קוהרנטי. "ואז כל בנק בודק את עצמו, וגם אנחנו בודקים 'מה יקרה אם' ועוברים סעיף סעיף, כדי להבין אם המערכת הבנקאית יכולה להתמודד עם משבר איקס או לא. בתחילת הקורונה ידענו שמהערכת הבנקאית איתנה ויציבה ותעמוד בסיטואציה, וזאת למרות שעם תרחיש כזה – לא התמודדנו מעולם וגם לא היתה לנו היכולת להתמודד. נכון שהכל קרה מפנדמיה ולא ממלחמה – אבל בדיעבד התברר שהתגובה של המשק לא היתה שונה".

הורים הדוחפים למצויינות

כששואלים אותה אם היא מעורה למשל בחוגים של הילדים היא צוחקת ואומרת שהיא נגד הורים מסיעי ילדים לחוגים ומעדיפה להביא את 'החוג' הביתה. כך למשל מגיע הביתה מורה לגיטרה, מורה לאנגלית, מורה למתימטיקה, והיא ממהרת להבהיר: הילדים הבוגרים הם מחוננים אבל המורים האלה הם לתיגבורים, כדי שיוכלו לרוץ קדימה. ואז כמובן מתבקשת השאלה למרות שהתשובה די ברורה: אתם מההורים הדוחפים למצויינות? 

"כן. אנחנו מההורים הדוחפים למצויינות. נטע בכיתת מחוננים. נעם ב'סחלב' גבעתיים במה שקרוי 'יום שליפה' שבו הוא מקבל קורסי העשרה מגוונים. ונגה הקטנה הולכת לחוגים שהם ממש ליד הבית".

"לא למהר לקחת הלוואות. לבדוק טוב טוב את כל תנאי ההלוואה – אם מחליטים לקחת. שכל אחד יבדוק לפי צרכיו ואפשרויותיו. לחשב היטב מסלול משכנתא ועד כמה ההחזרים יכבידו"

הכנסות מול הוצאות

העבודה שלה היא מרכז חייה והיא נהנית מכל רגע, מכל אתגר, מכל הישג ולו הקטן ביותר. היא אומרת בפה מלא שהיא רוצה להשפיע. לעשות דברים טובים לכלל אזרחי המדינה. "פוליטיקה? ממש לא אני" – היא צוחקת – "הדרך שלי להשפיע היא במקצועיות ובמחשבה מעמיקה". ולא צריך לשאול אם את זה אי אפשר למצוא בפוליטיקה. התשובה ברורה.

לכל שאלה שאני שואלת אותה שלה ובה מתבקשת תשובה מקצועית, אבל כזו הקשורה כך או אחרת לממשלה, לאין-ממשלה, להעדר מדיניות כלכלית שאיננה 'שליפות מהמותן' – היא נענית באלגנטיות ובדיפלומטיות מתבקשת מעובד מדינה בכיר: "זה לא תחום העיסוק שלי. זווית הראייה שלי היא הסתכלות על הכנסות מול הוצאות, על חיסכון משקי הבית מול הלוואות מהבנקים"- היא אומרת. ולשאלה האם על האזרחים לחשב מסלול מחדש באשר להתנהלותם, לאור שנת הקורונה, היא אומרת "כולנו, האזרחים, נוכחנו בעקבות השנה הזו, שההכנסות שלנו לא ודאיות, ושצריך להיות מוכנים וללמוד איך לגשר על הפער שנוצר. לא למהר לקחת הלוואות. לבדוק טוב טוב את כל תנאי ההלוואה – אם מחליטים לקחת. שכל אחד יבדוק לפי צרכיו ואפשרויותיו. לחשב היטב מסלול משכנתא ועד כמה ההחזרים יכבידו. את ההלוואה של 2/3 בריבית פריים במקום 1/3 שהיה נהוג עד כה – זה שינוי שהנהגנו בבנק ישראל בשיתוף ח"כ ד"ר שלמה קרעי, מיקי לוי ויאיר לפיד. הבנו שקודם כל משקי הבית צריכים ללמוד לנהל את מקורות ושימושי כספי משק הבית ולשים בצד  – לחירום. לא למהר מיד לקחת הלוואה, ואם כבר כן מחליטים שרוצים הלוואה: לבדוק טוב טוב מה נכון לכם".

ומכאן נשאלת השאלה האם, ברוב המקרים, חינוך פיננסי למשקי הבית הוא קצת מאוחר מידי ומעט מידי, ולמה לא התחיל בחינוך פיננסי כבר בגיל בית הספר?

ד"ר נאור אומרת שיש לבנק ישראל תכנית לחינוך פיננסי לכיתות ט' וזאת במסגרת 'שבוע הכסף'. לדבריה הוא מועבר בהצלחה. "צרכנים צריכים להבין, כבר מגיל צעיר, שלא משנה רק מה קונים אלא בעיקר חשוב איך קוניםאשראי, מזומן, תשלומים וכדומה. לכן חינוך פיננסי חייב להתחיל בגיל צעיר, כשם שחשוב שיהיה לגיטימי להגיד לילד: 'אני מבינה שאתה רוצה את זה מאד – אבל עכשיו זה לא הזמן המתאים לנו לקנות. במועד אחר אולי נוכל'. חשוב שילד יבין".

"אנשים צמצמו את הוצאות המשפחה ונוכחו שזה אפשרי. לא הוציאו על מסעדות, על חו"ל, קנו פחות ורק מה שצריך, לא היו חוגים וצהרונים לילדים, נחסך דלק למכונית כי לא נסעו, והיו פחות שמחות. ... אני מקווה שאנשים ילמדו מעתה לכלכל את צעדיהם הפיננסיים בחכמה"

חישוב מסלול מחדש

כשאני מונה את העסקים שנפגעו, באופן מובהק, יותר מהאחרים היא מסכימה שמדובר במסעדות, בתי מלון, תיירות על כל סוגיה, חברות התעופה והשיט, והקמעונאים הקטנים. "העסקים הגדולים, איכשהו, מצאו דרכים יצירתיות להמציא את עצמם מחדש בדרכים מגוונות. לקטנים היה מאד קשה. הפגיעה בעסקים היא הרבה יותר מהפגיעה בתוצר"- אומרת ד"ר נאור – "רתמנו את הבנקים למתווה וולונטרי שיאפשר דחיית החזר הלוואות למי שנפגעו משמעותית והגדרנו קריטריונים ל'פגיעה משמעותית': פגיעה במשק הבית, פגיעה במחזור העסקי  – בעיקר בעסקים קטנים ועוד. ולקראת אלה הולכים כדי שהם ישרדו. גם מסלול 'הלוואות בסיכון' מיועד לעסקים ויש שלוש קרנות יעודיות לפי סוגי העסקים. כאן הממשלה נכנסה כשותפה לסיכון, עם הבנק, שכך יכול להעניק יותר הלוואות. התכנית הזו החלה באפריל 2020 והרבה עסקים נעזרו בה. באפריל הזה הם מתחילים להחזיר".

בגדול מסתבר שהיא מאד אופטימית באשר להתאוששות המשק הישראלי בשנה-שנתיים הקרובות, ואומרת כי היא וחבריה לעבודה נוכחו כי במשקי הבית ניכרה בשנים שקדמו לקורונה ירידת מתונה באוברדרפט, וירידה חדה ומשמעותית בשנת הקורונה. "אנשים צמצמו את הוצאות המשפחה ונוכחו שזה אפשרי"- היא אומרת – "לא הוציאו על מסעדות, על חו"ל, קנו פחות ורק מה שצריך, לא היו חוגים וצהרונים לילדים, נחסך דלק למכונית כי לא נסעו, והיו פחות שמחות. עכשיו אנחנו רואים שההוצאות חוזרות, וגלגלי המשק בהחלט מונעים, ועם זאת אני מקווה שאנשים ילמדו מעתה לכלכל את צעדיהם הפיננסיים בחכמה".

אנו בפיקוח על הבנקים, בהובלת המפקח על הבנקים יאיר אבידן, חושבים כל העת על הצעדים הבאים להקלה על הציבור ועל מנת לסייע למשק בעת היציאה הצפויה ממשבר הקורונה ועל שמירת יציבות מערכת הבנקאות לטובת הגנה על כספי המפקידים במערכת הבנקאית, שהם בעצם כל אחד מאיתנו.

כתבות השער

כתבות השער של המגזינים 'גבעתיים פלוס' ו'רמת גן פלוס'. סיפורים מעניינים ומרגשים עם תושבי האזור

תוכלו להתעדכן בסיפורים אישיים שכיף לקרוא, המשפיעים והמשפיעות לטובה, מדריכי אופנה ואוכל, גמלאים ושורדי השואה, רכילות וצרכנות, בנקאות ומסחר, יחסים ומשפחה, אקטואליה מקומית וספורט ועוד.

04/11/2021

הדרך שלי להשפיע היא במקצועיות ובמחשבה מעמיקה

קריירה "הדרך שלי להשפיע היא במקצועיות ובמחשבה מעמיקה" שיחה אישית עם ד"ר זיו נאור, מנהלת היחידה הכלכלית של הפיקוח על הבנקים המלהטטת בהצלחה בין התפקיד התובעני והמאתגר לבין המשפחה נעמי לבנון-קשת צילום: איציק רובין שיתוף […]
05/18/2021

יום הזיכרון בלי רוני

יום הזיכרון בלי רוני שיתוף ב facebook שיתוף ב twitter שיתוף ב whatsapp שיתוף ב email רוני שטרן החבר היקר, הלך מאיתנו יש שהכירו אותו כרוני שדאג לאימוץ של חטיבת השריון המפוארת, חטיבה 188 על […]

הגליונות האחרונים

01/07/2025

מגזין גבעתיים פלוס 127

סיום שנת 2024, שנה קשה, עתירת אתגרים. מי ייתן שהיא תיקח איתה את כל החושך והשנה החדשה תתחיל באור גדול. חג החנוכה מזכיר לנו כי גם בתקופות מורכבות, נס קטן יכול להאיר את החושך ובימים אלו ממש נפתח פתח לתקווה. הלוואי ונזכה להחזיר את כל החטופות והחטופים, ושכל חיילות וחיילי צה"ל ישובו בשלום. המגזין שלנו ממשיך להיות במה לסיפורים מקומיים, לקולות מגוונים ולרוח הקהילתית המיוחדת שלנו וכך נוספה עוד שנה לביוגרפיה של העיר. תודה לכל התורמים למלאכה, לכותבים, לצלמים ולכם הקוראים שממשיכים ללוות אותנו בדרך.
01/07/2025

מגזין רמת גן פלוס 127

סיום שנת 2024, שנה קשה, עתירת אתגרים. מי ייתן שהיא תיקח איתה את כל החושך והשנה החדשה תתחיל באור גדול. חג החנוכה מזכיר לנו כי גם בתקופות מורכבות, נס קטן יכול להאיר את החושך ובימים אלו ממש נפתח פתח לתקווה. הלוואי ונזכה להחזיר את כל החטופות והחטופים, ושכל חיילות וחיילי צה"ל ישובו בשלום. המגזין שלנו ממשיך להיות במה לסיפורים מקומיים, לקולות מגוונים ולרוח הקהילתית המיוחדת שלנו וכך נוספה עוד שנה לביוגרפיה של העיר. תודה לכל התורמים למלאכה, לכותבים, לצלמים ולכם הקוראים שממשיכים ללוות אותנו בדרך.

עושים מנוי למגזין !
הצטרפו עכשיו חינם

הרשמו למגזינים שלנו ותהיו מעודכנים לפני כולם

הכתבות האהובות

 


01/16/2025

"הכתיבה האישית לא פסקה מעולם וחיכתה בסבלנות" נעמי לבנון-קשת

כתבות השער הטבה "הכתיבה האישית לא פסקה מעולם וחיכתה בסבלנות" אלה החיים של נעמי לבנון-קשת ד"ר נגה רוזנפרב צילום: איציק רובין 17/1/2025 שתפו: נעמי לבנון-קשת (74) היא משוררת וסופרת, מראיינת וכותבת עבור מגזין זה. היא […]
01/08/2025

מיכל ברט כבשה את העולם

ב- PASITO בית של פלמנקו, מיכל ברט מלמדת פלמנקו עם כל הלב והנשמה – ילדות, נשים וגברים מביעים ויוצרים ומתנועעים לא רק דרך הצעדים והקצב"
12/23/2024

חנוכה 2024 חגיגת סופגניות

אז החורף כבר כאן ואיתו מתקרב בצעדי ענק חג החנוכה – החג הכי משמין בשנה. בדקנו ומצאנו עבורכם את הסופגניות ששוות את הקלוריות ואת הספורט שצריך לעשות אחרי… שיהיה חג טעים!
12/13/2024

זהו עצם העניין

ד"ר ערגה הלר היא חוקרת תרבות, מרצה בכירה במכללה האקדמית לחינוך ע"ש קיי בבאר שבע ● מתמחה בעיצוב הזהויות העברית והישראלית בספרות ילדים, ספרות שואה וספרות פנטזיה
12/06/2024

כפר עזה שלי

"היום זה נראה רחוק אבל התקווה היא כי בתום הלחימה ועם השבת הביטחון לעוטף עזה/עוטף ישראל, ניתן יהיה לשקם את קיבוץ כפר עזה ולחזור ולגור בו ולחדש את חיי הקהילה לצד הזיכרון של אלו שאינם עוד"


7

נשמח לשמוע מה שיש לך להגיד לנו

זהו? יוצאים מהאתר?

הצטרפו גם אתם לאלפים שכבר מנויים,

עשו מנוי למגזינים הכי מעניינים, ובחינם!

זהו? יוצאים מהאתר?

הצטרפו גם אתם לאלפים שכבר מנויים,

עשו מנוי למגזינים הכי מעניינים, ובחינם!

דילוג לתוכן