21/12/2024
21/12/2024
שבת, 21 בדצמבר 2024

"זוגיות, אהבה, זה המפתח האמיתי לאושר..."

ד"ר יעל דורון – הפסיכולוגית של 'חתונמי' שמאמינה בכל ליבה בזוגיות

נעמי לבנון-קשת

צילום: איציק רובין

שתפו:

"זוגיות, אהבה, זה המפתח האמיתי לאושר בכל תחומי החיים האחרים, וכשהיא יציבה היא מברכת את כל תחומי החיים. פרויד אמר שהמפתח לבריאות נפשית זה: 'עבודה ואהבה'. ואני, למזלי, התברכתי בשניהם"

חתונה ממבט ראשון המכונה 'חתונמי' היא תוכנית מציאות ישראלית, המבוססת על פורמט דני מצליח, שבה שני אנשים זרים, נפגשים לראשונה בחתונה שלהם. בעונה הרביעית של התוכנית, שעלתה לשידור באמצע קיץ 2021 והסתיימה בסתיו, לקחו חלק שבעה זוגות. שניים מהם נפרדו עוד בטרם הסתיימה התכנית, שני זוגות נוספים נפרדו במעמד ההחלטה ושלושה זוגות החליטו להמשיך באותו מעמד לא פשוט. ד"ר יעל דורון היא הפסיכולוגית של התכנית שליוותה את הזוגות לאורך כל הדרך.

"מי שעוזב באמצע פשוט לא נותן צ'אנס לתהליך"- מסבירה ד"ר דורון – "זה תמיד מאכזב אותנו אבל זו המציאות. מי שסיים את התהליך כולו – הדבר מאפשר לו, בהמשך חייו, להיכנס לזוגיות בצורה נכונה יותר, ועובדה היא שרוב המשתתפים מתכניות קודמות – נמצאים כיום בקשר זוגי משמעותי. זוגיות מפגישה עם תחושות ורגשות כמו דחייה, פחדים ועוד, ואנשים לא תמיד עומדים בזה. אנחנו, כצוות המקצועי שמלווה את הזוגות – נקשרים אליהם. אחרי הכל אנחנו מלווים אותם במשך חודשים ארוכים, בקירבה רבה, כמו עם המטופלים שלי. בסוף הצילומים – מתנתק הקשר. מדובר בתהליך ארוך. במשך מספר חודשים נעשים המיונים, תהליך קפדני שבו חשוב מאד לבדוק אם מישהו אכן יעמוד בתכנית ריאליטי. לאחר מכן יש חודשיים של צילומים. זה הרבה עבודה, גם רגשית, וזו המון אחריות להרבה אנשים."

"שי יעקובוביץ והדס שוורץ - משתתפי העונה הרביעית ב'חתונמי'  עשו עבודה מאומצת מאד ועברו תהליך למרות שההתאמה לא הצליחה. רוב הזוגות עושים עבודה מאומצת ויש להם מחוייבות גבוהה לתהליך"

יעל נולדה בקרית אונו, לפני 52 שנה, ובגיל צעיר מאד עברה לגבעתיים עם הוריה, דודו, שעבד בעיריית גבעתיים ובהמשך בכמה תפקידי ניהול, ובתיה בן דב – מנהלת בית ספר מוכרת ומוערכת ברמת גן. פה גדלה ולמדה ופה חיים הוריה בני ה-85 – עד היום, בעוד היא עברה להתגורר ממש בסמיכות – ברמת גן. בת בכורה ואחות לד"ר מיכל צוקר, יועצת ומטפלת זוגית ולאחיה הצעיר אל"מ (מיל.) יובל בן דב וכיום מורה ומחנך.

היא זוכרת את גבעתיים של שנות השבעים כעיר קטנה, משפחתית, פסטורלית ומגוננת, כזו שהייתה בה נאיביות טובה וחיובית.

ביסודי למדה בבי"ס 'שמעוני' ובתיכון 'שמעון בן צבי' במגמה ריאלית-פיזיקלית. את שירותה הצבאי עשתה כמשק"ית הוראה של חיילי רפול. לדבריה זו היתה חווייה משמעותית ומפתחת, במהלכה הכירה לראשונה בחייה, אוכלוסיות מאותגרות ומוחלשות, ואז גמלה בה ההחלטה לעזור לאותן אוכלוסיות. זו הסיבה שמיד בתום שירותה הצבאי הלכה ללמוד קרימינולוגיה וסוציולוגיה בבר אילן. וסיימה את התואר הראשון בהצטיינות.

תואר שני כבר עשתה באוניברסיטת תל אביב במגמה לפסיכולוגיה ייעוצית, והפעם סיימה בהצטיינות יתירה. את הדוקטורט שלה, מהחוג לייעוץ והתפתחות האדם – עשתה בפקולטה לחינוך באוניברסיטת חיפה. היא נחשבת ברת סמכא בכל הקשור להנחיית קבוצות ומרצה על כך בארץ ובעולם. במסגרת לימודי התואר השלישי פרסמה ששה מאמרים בעיתונים מקצועיים בינלאומיים לצד פרקים בספרים שונים.

בעבר היא לימדה באוניברסיטת חיפה, בה כאמור עשתה את הדוקטורט שלה. השנה היא מלמדת במכללת פרס ברחובות – פסיכולוגיה של יחסים וזוגיות, וכן במכון הישראלי לאנליזה קבוצתית, מנחי קבוצות בכירים, לצד היותה מדריכה בשירות הציבורי, וכן כמנחה של סדנאות העוסקות ביחסים וזוגיות.

זוגיות כמפתח להצלחה

כשיעל דורון מדברת על זוגיות היא לא רק מאמינה בזה בכל ליבה אלא גם מדברת מניסיון אישי: בפרק ב' שלה, עם גילי בר, עובד סוציאלי, מנחה קבוצות ולאחרונה גם עורך דין. "שנינו האמנו שזוגיות היא המפתח להצלחה אישית וביחד הקמנו את מכון 'זוגות' "- היא אומרת ומוסיפה: "במכון היינו עמוסים בעבודה, ובמקביל היו לי הרבה פרסומים מקצועיים, ולכן כשהגיעו אלי מהטלוויזיה לקחת חלק ב'חתונמי' – שמחתי מאד. חשבתי שזה מדהים ואהבתי את הישום הישראלי של הפורמט, שבמקורו הוא דני, אומץ בארה"ב, ומשם עבר ל-24 מדינות. לפי הישום הישראלי הייחודי: הזוגות מקבלים טיפול במהלך הסדרה. יש להם ליווי מקצועי צמוד ובעיני זה רעיון אדיר והזדמנות להראות מה זה טיפול זוגי ולמה הוא עוזר. לדעתי, ההשתתפות בתכנית כזאת, לצד דני פרידלנדר, פסיכולוג קליני מומחה, הייתה בחזקת שליחות. חשבתי שזה יעודד אנשים להגיע לטיפול – וצדקתי. זה נתן לגיטימציה, בעיקר בפריפריה, לטיפול זוגי ולמעלותיו. זו הסיבה שבגללה הלכתי לתכנית הזאת ובשלה אני גם ממשיכה, ואני גאה בה מאד".

המשפחה כמקור כוח

בית הוריה היה המצע הפורה עליו צמחה אמונתה האמיתית והכנה בזוגיות, במשפחה. היא אומרת כי הערך העליון עליו גידלה אמה את ילדי המשפחה היה: שלום בית! "מאמא שלי למדתי המון במהלך השנים, היא אשת חינוך בכל רמ"ח איבריה ואני מרגישה שבמובנים רבים אני ממשיכה את דרכה "- מספרת יעל – "אבא, דור שביעי מירושלים, נצר למשפחה דתית שהפכה לחילונית שעקרה מירושלים במצור והגיעה לרמת גן. הוא האוטודידקט במשפחה והאדם הכי סקרן, חכם ורחב אופקים שאני מכירה, המהווה מודל חיקוי לכולם. משני הורי למדתי ערך של קריירה ושילובה בחיי המשפחה וזה מלווה אותי לאורך כל הדרך. אני מאמינה שמשפחה היא מקור כוח".

עד היום, למרות ניסיונה הרב והעשיר, היא מתפעלת בכל פעם מחדש מהיכולת העצומה של אנשים בכלל, ושל הוריה בפרט, לעשות שינוי בחייהם. כך למשל היא מביאה כדוגמא את השינוי שעשו הוריה בעיצומם של ימי הקורונה, כשנפתחו לעולם הרחב בעזרת הזום, ומצאו עצמם לומדים ורואים מקומות בעולם, ובמקביל מאד התקרבו זה לזו. "בשבילי הם השראה שבכל גיל אפשרי שינוי" – אומרת יעל – "אני גדלתי עם סבתא, מצד אמא. היא התגוררה בילדותי – בדלת ממול וזה נכס וחוויית חיים. סבתי הייתה אשה שהאמינה באהבה וסיפרה לי בלי סוף על אהבתה לסבי המנוח. היא לימדה אותי המון על אהבה ותמיד אמרה שזוג צריך לאכול שק של מלח לפני שמתחתנים! ללמוד לפתור קונפליקטים, ללמוד לריב – לפני שעוברים לגור ביחד!"

" יעל דורון מסבירה כי באהבה שלמה יש שלושה מרכיבים: משיכה מינית – אינטימיות רגשית – ומחוייבות. ואת כל זה אפשר להשיג דרך התכנית. ואת כל זה אפשר להשיג דרך התכנית. זו הסיבה שהיא תמשיך בתכנית גם לעונות הבאות. לדבריה זה כיף, ואתגר מקצועי ואישי, וכמובן: הרפתקה"

הסיכוי למצוא זוגיות

ועם כל המטען הזה שספגה בבית זה  בדיוק המקום לחזור להתאמת הזוגות ל'חתונמי'. כששואלים את יעל איך היא מסבירה את העובדה שכל כך הרבה, אלפים לדבריה, אנשים צובאים על דלות האודישנים לתכניות ריאליטי בכלל ולתכניות זיווגים/שידוכים בפרט – יש לה הסבר פשוט: "לדור הצעיר אנונימיות ופרטיות אינם ערך!" לדבריה, עצם הצגת השאלה הזו ….מסגירה את גיל השואל! קרי: אותי, במקרה הזה. וזאת למה? "כי עכשיו אנחנו חיים בעולם שבו הכל חשוף וגלוי"- "היא מסבירה – "את הצעירים היום מעניין רק הסיכוי באמת למצוא זוגיות. מי שמחפש פרסום אישי דרך התכנית – מנופה מיד. אנחנו מזהים את אלה. נכון שחלק מהמשתתפים נהנים, בהמשך, מהחשיפה, וזה בסדר. אבל זה לא כי מלכתחילה הם באו כדי לקבל חשיפה אישית. אנחנו, אנשי הצוות המקצועי המלווה, מקבלים את עשרות המועמדים האחרונים ועושים להם שיחות, ראיונות ומבחנים פסיכולוגיים, ואז, אחרי הכרות עומק – אנחנו מנפים  ומשאירים רק את הבודדים שנראים לנו כמתאימים ביותר, וזה מאפשר לנו את ההתאמות. אני בפירוש חשה את כובד האחריות וברור לי שכמו שאמרו חז"ל – "קשה מלאכת השידוך כקריעת ים סוף". אנחנו באמת עובדים קשה, אבל בסוף בסוף: השידוך הוא רק "פוטנציאל להתאמה"! את העבודה עצמה עושים בני הזוג, ורובם אכן עושים זאת. למשל שי יעקובוביץ והדס שוורץ (משתתפי העונה האחרונה)– עשו עבודה מאומצת מאד ועברו תהליך למרות שההתאמה לא הצליחה. רוב הזוגות עושים עבודה מאומצת ויש להם מחוייבות גבוהה לתהליך".

יעל דורון מסבירה כי באהבה שלמה יש שלושה מרכיבים: משיכה מינית – אינטימיות רגשית – ומחוייבות. ואת כל זה אפשר להשיג דרך התכנית. זו הסיבה שהיא תמשיך בתכנית גם לעונות הבאות. לדבריה זה כיף, ואתגר מקצועי ואישי, וכמובן: הרפתקה. נכון, זה גוזל ממנה זמן יקר, אבל במכון שלה, 'זוגות', עובדים כיום עשרים מטפלים, שהיא סומכת עליהם, ובעצמה – כמעט ולא מקבלת מטופלים חדשים.

אהבה היא נכס

יעל מודה שעבודתה  אכן יכולה להיות שוחקת אבל היא מגוונת אותה בתחומים רבים ולכן, לשמחתה, אינה חשה בשחיקה. "מגיל 27 אני פסיכולוגית. כבר 25 שנה, ועדיין ממשיכה להתרגש מאנשים, ממשיכה להיות סקרנית וממשיכה להתפעל" – היא מצהירה.

בתה הבכורה בת ה-25 לומדת שנה ג' פסיכולוגיה, במכללת תל אביב-יפו. "לא עודדתי אותה" – היא מחייכת כמעט בהצטדקות – "היא גדלה לזה וזה האופי שלה". בנה בן ה-23, קצין ב-8200, ולדבריה כנראה יילך בעתיד הקרוב להיי-טק, כמו אביו.

כמי שמאמינה באהבה ובזוגיות היא מצהירה בפה מלא: "הדבר הכי חשוב ומשמעותי ומספק – זו האימהות, ויש בה הרבה מזל וקצת שכל. אני ואבי ילדי גרושים הרבה מאד שנים ואנחנו מצויים ב'גירושים טובים'. יש דבר כזה". והיא מוסיפה: "זוגיות, אהבה, זה המפתח האמיתי לאושר בכל תחומי החיים האחרים, וכשהיא יציבה היא מברכת את כל תחומי החיים. פרויד אמר שהמפתח לבריאות נפשית זה: 'עבודה ואהבה'. ואני, למזלי, התברכתי בשניהם. אני אוהבת את עבודתי ואוהבת אנשים וללוות אותם. ובתחום האישי – אהבה היא הנכס הכי גדול ואני ברת מזל!"

אל תפספסו הכתבות האהובות
החיים הטובים

חנוכה 2024 חגיגת סופגניות

אז החורף כבר כאן ואיתו מתקרב בצעדי ענק חג החנוכה – החג הכי משמין בשנה. בדקנו ומצאנו עבורכם את הסופגניות ששוות את הקלוריות ואת הספורט שצריך לעשות אחרי… שיהיה חג טעים!

קראו עוד»
כתבות השער

זהו עצם העניין

ד"ר ערגה הלר היא חוקרת תרבות, מרצה בכירה במכללה האקדמית לחינוך ע"ש קיי בבאר שבע ● מתמחה בעיצוב הזהויות העברית והישראלית בספרות ילדים, ספרות שואה וספרות פנטזיה

קראו עוד»
Shape
Shape
המגזינים

עשו מנוי למגזין 'גבעתיים פלוס',

בכל גיליון כתבות וטורים מעניינים ומעמיקים
אל תחמיצו, עכשיו ללא תשלום!

עשו מנוי למגזין 'רמת גן פלוס',

הישארו מעודכנים
אל תחמיצו, עכשיו ללא תשלום!

המדריך להזמנות

11/27/2020

חגיגה מתוחכמת

חגיגה מתוחכמת שגיב מלול הוא שף קונדיטור שפתח פטיסרי וקרא לה על שם בתו ליאן. הסופגניות שלו מעולות וזכו אצלינו לצל"ש, כאלה שענו על כל הציפיות! גודל אידיאלי, בצק אוורירי כמו ענן, מפוצצות במילוי מתוחכם […]
02/13/2021

הפתעה! קופסאות ניפוץ משוקולד שוות בטירוף

הפתעה שווה בטירוף! את תואר המשלוח המפתיע אנחנו מעניקים לנופר בת ה-20 מרמת גן שהיא חיילת משוחררת. נופר מכינה קופסאות ניפוץ משוקולד שוות בטירוף! גם יפהפיות, מדוייקות ואלגנטיות וגם מספקות רגעים של כייף בהם מנפצים […]
08/13/2020

הג’ונגל הגיע העירה

ג’ירפה חוויות אורבניות ב”ג’ירפה חוויות אורבניות” הבינו שאם אי אפשר להביא את המטיילים לשוק, השוק יכול להגיע אליהם הביתה. הם ילקטו עבורכם חבילה משמחת מכ-30 ספקים שונים המייצרים מכל טוב הארץ, יסדרו בתוך ארגז עץ […]
02/08/2021

ראמן משובח לאלו שמתגעגעים ליפן

'תום תום ראמן' געגועים ליפן בר פנזור שיתוף ב facebook שיתוף ב twitter שיתוף ב email שיתוף ב whatsapp שני ביקורים ממושכים ביפן הפכו גם אותי למעריצה וחובבת אוכל ותרבות יפנית. אז דמיינו לכם כמה […]
11/03/2020

סוף סוף מצאנו אוכל הודי ביתי אותנטי טעים

תבשילים הודים מהמטבח של פרוז עד הבית נאיה ופרוז אוהבים יצירתיות, אוכל ומה שבניהם הגיע הזמן לאוכל האמיתי, כזה שמתבשל במטבח ממתכונים שעברו מפה לאוזן במשפחה במשך דורי דורות. כמה שמחנו לגלות את Taste of […]
01/01/2022

השוקולד הוא אמנות, ביטוי ויצירה

השוקולד הוא אמנות, ביטוי ויצירה בר פנזור מלי פרשקר היא הבעלים של "קרייבס" והיא מייצרת שוקולדים משמחים ומרגשים. היא הגיעה לעולם השוקולד מעולם הקונדיטוריה ועיצוב העוגות. לאחר שעשתה קורס שוקולד ב"אסטלה", החלה בייצור פרליני אספרסו […]

מצטרפים למגזין מעורר מחשבה ומהנה

מנוי בהטבה ללא תשלום למגזין 'גבעתיים פלוס'

מנוי בהטבה ללא תשלום למגזין 'רמת גן פלוס'

נשמח לשמוע מה שיש לך להגיד לנו

זהו? יוצאים מהאתר?

הצטרפו גם אתם לאלפים שכבר מנויים,

עשו מנוי למגזינים הכי מעניינים, ובחינם!

זהו? יוצאים מהאתר?

הצטרפו גם אתם לאלפים שכבר מנויים,

עשו מנוי למגזינים הכי מעניינים, ובחינם!

דילוג לתוכן