ד"ר ערגה הלר היא חוקרת תרבות, מרצה בכירה במכללה האקדמית לחינוך ע"ש קיי בבאר שבע ● מתמחה בעיצוב הזהויות העברית והישראלית בספרות ילדים, ספרות שואה וספרות פנטזיה ● חברה בקבוצת חוקרים בינלאומית לחקר ספרות השואה ועורכת ראשית של כתב העת לקסי-קיי
ד"ר נגה רוזנפרב
26/102024
שתפו:
שורשיו של הריאיון הזה נטועים בשנות השמונים, כאשר למדתי ספרות בתיכון 'קלעי' אצל המורה והמחנכת דליה שפר, בתו של המנהל המיתולוגי יונה (יואל) גייזלר. דליה הייתה עבורי חולייה נוספת בשרשרת הדמויות שטיפחו אצלי את האהבה לספרות ולקריאה. במהלך שנות ההוראה שלי זכיתי ללמד את נכדתה וֶרֶדִּי במרכז המחוננים סחל"ב בגבעתיים וכעת, נפגשתי עם ערגה (כלתה) לראיון מסקרן ומעניין.
ערגה הלר נולדה וגדלה בתל אביב למשפחה של אוהבי אמנות וספרות. אביה ז'אק היה מחנך ואומן ושאף לימד אותה ציור וטכניקות הדפס. "כשהגרמנים פלשו לפריז, אבי היה תלמיד בית ספר כללי ובן למשפחה מאמינה. עם בני משפחתו הוא עזב את ביתו שבפריז, ועד מהרה נפרדו אבי ואחיו הבכור מהוריהם, שהסתתרו בבתי גויים בכפרים צדדיים. סבי וסבתי עבדו במשק החי, לבשו את בגדי הגויים ואכלו את מאכלי הגויים, בשנות המלחמה הם ויתרו על צביונם היהודי פשוט כדי לשרוד." היא מספרת. "אבי הפך להיות המדריך והמגונן של יתומים יהודים מכל רחבי אירופה, בני שלוש עד חמש, שהסתתרו בבית במואסק, שבדרום צרפת. בין לבין הוא למד אומנות באקדמיה תחת שם בדוי, ז'אק שולֶה, ואת שלמד יישם כ'קֹוקֹו', כינויו המחתרתי כזייפן תעודות ומסמכים גרמניים, במחלקה השישית של המחתרת הצרפתית. בלילות היה יוצא לפעולות נגד הגסטפו, חיילי הרייך וקציני אס. אס. מצד אמא שלי, המשפחה ברובה ניצלה מאושוויץ – כך שנושא מלחמת העולם השנייה מאוד משמעותי בשבילי. מבחינה מחקרית, יש לי משיכה לנושא ורתיעה ממנו בו זמנית."
"נקודת מפנה בעיסוק שלי"
היא למדה באוניברסיטת תל אביב לתואר ראשון בחוג לתורת הספרות (1990) לתואר שני בלימודי תרגום (1991) ואת התואר השלישי עשתה בלימודי תרבות (1995). "בגיל 24 כבר הייתי ד"ר" היא מספרת בחיוך. "הדוקטורט שלי עוסק בסופרים ואומנים שהמציאו לעצמם ביוגרפיות ואף חיברו או יצרו אותן כאוטוביוגרפיות בזמן מלחמת העולם השנייה ולאחריה."
תוך כדי לימודי הדוקטורט הכירה את נדב וכשנולדה בתה ורדי עברו להתגורר בגבעתיים בבית משפחת שפר. משנת 2000 היא עוסקת בהוראה במכללה האקדמית לחינוך ע"ש קיי, באר שבע, היא מרצה בכירה ועורכת את כתב העת המקוון 'לקסי-קיי' – לקסיקון לקסיקון בתחומי החינוך, ההוראה והכשרת המורים.
בשנת 2019 הצטרפה לצוות חוקרים בינלאומי (CoHLit-21' 'Comparative Holocaust Literature in the 21st Century) ובו בחנה את ספרות השואה הנכתבת כיום בלשונות רבות.
"זו הייתה מבחינתי נקודת מפנה בעיסוק שלי – המחקר בספרות השואה הפך להיות אחת מנקודות המרכזיות בחיי, גם מבחינת הזמן וגם מבחינת ההיקף. מה שהתחלתי בדוקטורט שלי מצא את המקום האמיתי שלו בחיי. מאחר ואני חוקרת תרבות ישראלית, הכל נעשה בפריזמה הישראלית."
במהלך השנים, ערגה חוקרת וכותבת על ספרות שואה, על הומור, על מוזיקה, על ערפדים, על בגדים, על שמות, היא עוסקת בכתיבה למבוגרים ובו בזמן ספרה החדש עוסק בייצוגים של כלבים ביצירה העברית לילדים.
האם יש קו מחבר בין תחומי הכתיבה?
"בוודאי, תרבות!" היא עונה בקצרה "אני חוקרת תרבות וכל הנושאים שהזכרת הם פרי מחקרים שעסקתי בהם, שעניינו אותי ועדיין מעניינים. את נושא חקר השמות למשל הוביל שמי הפרטי, עֶרְגָּה. זהו שם מיוחד וכשהייתי ילדה סירבתי להשיב לכל מי ששיבש את שמי עד שלא נהגה כראוי."
ספרי על ספרך 'עצם העניין'
"הספר 'עצם העניין (2024 רסלינג) עוסק בייצוגים של כלבים ביצירה עברית לילדים, וסוקר יצירות שכל ילד ישראלי גדל עליהן, קרא אותן, האזין להן בתסכיתים או צפה בהן בקולנוע. אלה יצירות דוגמת 'כושי כלב קט' שגיבורו הוא הכלב כושי, 'שמלת השבת של חנה'לה' עם הכלב זוזי, 'שמונה בעקבות אחד' עם הכלב לקש שהופך עם הזמן למוקי, 'איה פלוטו' עם פלוטו הנודע, או 'עזית הכלבה הצנחנית'.
מבין כל בעלי החיים לכלבים שמור מקום מיוחד הודות למגוון התפקידים שהם ממלאים בחיי האדם ולקשר המיוחד בין האדם לכלב. הם נתפסים כמייצגים אוניברסליים של ערכים, חִבְרוּת וחֲבֵרוּת. אבל לכלבים בספרות הילדים שנכתבה בעברית לפני הקמת המדינה, ובשלושים השנים הראשונות שלה, יש תפקיד משמעותי נוסף לערכים אוניברסליים.
המחקר העומד מאחורי הספר מציע פרשנות תרבותית־היסטורית להופעתם בטקסטים."
מאין שאבת את הרעיון?
"כלבים בספרות ילדים עברית הוא נושא שתמיד עניין אותי, קודם כל מפני שאני אוהבת כלבים. במשפחתי תמיד חברים גם כלבים, החל מסבתי וסבי שתמיד גידלו כלב בביתם, גדול או קטן, והם שהורישו לנו, דור אחר דור, את אהבת הכלבים. כיום אנחנו מגדלים שני כלבים בביתנו.
כשהתכוננתי לבחינות כסטודנטית לתואר ראשון בספרות, נהגתי להכין רשימות של הכלבים שהופיעו ביצירות, ואני לרגע לא מצטערת על הכנתן של רשימות אלו. הכלבים הספרותיים פגשו אותי שוב כשעסקתי גם בנושאים אחרים.
בשני המחקרים הגדולים בהם אני עוסקת בשנים האחרונות נוכחתי כי לכלבים היה מקום משמעותי. במחקר ספרות השואה הקבוצתי והבינלאומי – הכלבים היו חיות המחמד האסורות שנמסרו מהבית וכן ביטוי לטורף הנאצי. במחקר האישי שבוחן את עיצוב הילדות הישראלית הסתבר לי כי העיסוק בכלבים היה אחד מהיבטיה. בסופו של דבר נפח התופעות דרש בחינה נוספת בנפרד וכך 'רשימת הכלבים' הפכה לספר זה."
ספרים שאת אוהבת במיוחד?
"הסוגה האהובה עלי מאז ומתמיד היא פנטזיה. בימים אלו, אני אוהבת לקרוא בעיקר מותחנים וספרי אימה כי הם עוזרים לי להעביר את הזמן באופן נפלא, הם מפחידים יותר מהמציאות…"
תוכניות לעתיד?
"ראשית, כתיבת ספר המשך – חלק ב' ל'עצם העניין' שיעסוק בנושא של ייצוגי הכלבים משנות ה-80 עד ההווה – עד מלחמת 'חרבות ברזל'. לו רק כדי לאשש את השערתי שהכלב השומר עוד ישוב ויגן על ילדי ישראל.
את המחקר שלי ביצעתי לפני השבת הנוראה של שבעה באוקטובר 2023. הטרור הנפשע בשמחת תורה והמלחמה גרמו לי לעצור ולבחון מחדש את יסודות וממצאי מחקר זה ולשקול מחדש את מסקנותיו לאור ההיסטוריה המתהווה לנגד עינינו. מאחר שזהו מחקר של זהות, ערכים ושייכות, הכרעתי כי חלוקת הדיון ביצירות לשני כרכים – אחד עד לקו השבר החברתי שלאחר מלחמת יום הכיפורים והנוסף משנות ה־80 ועד היום.
בנוסף, הצטרפתי לקבוצת מחקר בינלאומית שרוצה לבחון את האנטי-ישראליות בספרות העכשווית ולנסות לפעול נגדה. אני מאוד סקרנית לגבי הפעילות שלנו למרות שאני יודעת שאני אסבול מקריאת הטקסטים האלו. בקבוצה חברים גם ערבים החיים באירופה וזו נקודת אור בעיני – העובדה שהם מנסים להילחם בתופעה של שנאת ישראל ושנאת יהודים. זו אולי אפילו הסיבה המרכזית שגרמה לי להצטרף למהלך. וכמובן, אני מתכוונת להמשיך ללמד ספרות ואמנות במכללת קיי."
משהו טוב על גבעתיים
"היום אני מאוד מחוברת לעיר, זה אמנם לקח זמן וכמובן שגם גבעתיים מאוד התפתחה בשנים האלו. גבעתיים היא עיר נפלאה לגידול ילדים, ונמצאת בה 'כיכר סבא' – הכיכר שנקראה על שמו של יונה גייזלר, סבו של בן זוגי, שהיה המנהל של תיכון 'קלעי'."
כמעט בכל עיר ובכל בית קפה מתכנס מעין פרלמנט המורכב אנשים שיש להם דעה על כל מה שקורה כאן
מהן הסיבות הנפוצות לביטול פרויקטים בהתחדשות עירונית וכיצד ניתן להימנע מכך?
"השכונה החדשה, הסמוכה לצומת מסובים, תקרא בשם: רמת צדק. כל רחובות השכונה ישאו שמות של נשות ואנשי משפט"
ראיון עם האדריכלית רחל יונגמן-פללר, שותפה בכירה ומנהלת התכנון של חברת יסקי-מור-סיון אדריכלים, ממשרדי האדריכלות המובילים בארץ
פאפא ג'ונס,השיקה את ה- Papadias – פיצה העשויה באופן ייחודי מבצק דק ואיכותי של פאפא ג'ונס קריספי ומוגשת מקופלת עם מילויים עשירים של גבינות, בשרים וירקות.
החורף כבר כאן. קר, חשוך וגשום וזה הזמן להתאים את התפריט המשפחתי למזג האויר. כששמעתי שרשת קצביות הבוטיק 'מרינדו' יצאה בסדרה של קדירות בשר החלטתי שאני חייבת לנסות והזמנתי סיר משפחתי.
אזור גוש דן ממשיך לעמוד בראש סדר היום הנדל"ני בישראל, ובשנה האחרונה אנו עדים לשינויים משמעותיים שמשפיעים על האיזון העדין בין היצע וביקוש
10 המקומות המומלצים ביותר בניו יורק שאסור לפספס:
איה כהן אבישר קשרה את הסיפור שכתבה בעשיה של אור-לי, במשפחה המיוחדת שלהם, בנסיבות נפילתו של עומרי וזכתה בפרס הראשון בתחרות, ארבעה כרטיסים לפסטיבל הסרטים בקאן, 'הכל כלול'.
כתבות השער הטבה "הכתיבה האישית לא פסקה מעולם וחיכתה בסבלנות" אלה החיים של נעמי לבנון-קשת ד"ר נגה רוזנפרב צילום: איציק רובין 17/1/2025 שתפו: נעמי לבנון-קשת (74) היא משוררת וסופרת, מראיינת וכותבת עבור מגזין זה. היא
עו"ד ד"ר יובל חן, מהמובילים בתחום הוצאת אזרחות גרמנית, מייצג אלפי אנשים מול הרשויות בגרמניה לקבלת אזרחות גרמנית מאז שנת 1997
ליאור רותם-גורדון מאמינה בחוכמת הקהילה ● היזמת של הקמת ארגון 'היברידיות' יחד עם שותפתה לי-אור סלע ושותפה ל"בונות אלטרנטיבה" בעיר ● נבחרה כאחת מחמש נשות השנה של גבעתיים
ד"ר נגה רוזנפרב היא מרצה, סופרת וחוקרת ספרות עברית ● נבחרה לפרוייקט "מאה שנים, מאה נשים"
רוצ'סטר – Upstate New York,
אטרקציות, היסטוריה עשירה ונופים מרהיבים cעיר השלישית בגודלה בניו יורק
הצטרפו גם אתם לאלפים שכבר מנויים,
עשו מנוי למגזינים הכי מעניינים, ובחינם!
הצטרפו גם אתם לאלפים שכבר מנויים,
עשו מנוי למגזינים הכי מעניינים, ובחינם!