27/07/2024
27/07/2024
שבת, 27 ביולי 2024

מי בכלל צריך את תאגידי המים?

מאת: רון קאולי

 

אם גם אתם שמעתם שאין סכנה למחסור במים בצריכה הביתית, כי הוקמו מתקני התפלה אתם בוודאי מרגישים מבולבלים בכל פעם שאתם מקבלים את חשבון המים. אלה אותם מים ורק המחיר שאנחנו משלמים מאמיר בעשרות אחוזים, וממש הפך למשקולת מעיקה על התקציב המשפחתי. תדעו שאתם לא לבד!

הכתבה הזו תנסה להסביר לכם מה הסיבות להאמרת מחיר המים. במסגרת הסקירה, בוצע ניתוח דוחות כספיים של 'מי גבעתיים', תקציבי עיריית גבעתיים ונבדקו מספר נושאים הנוגעים למשק המים כדוגמת תעריפי המים והביוב, וכן בוצעה השוואת דוחות לתאגידים נוספים כגון מי לוד ומי שבע.  

 

שתפו:

תושבים רבים בגבעתיים מתלוננים על חשבונות מים מנופחים, האם מדי המים מטעם התאגיד ''מי גבעתיים' תקינים ולא מציגים פערים לרעת הצרכנים?

הקמת תאגידי המים והביוב

הסיבה העיקרית להקמת תאגידי מים וביוב נבעה מחוסר בהקצאה של תשתיות לתחזוקה ושיפור מערכות המים והביוב שבשטחי הרשויות המקומיות. עד שנת 2001, האחריות על משק המים ומשק הביוב הייתה אחת מסמכויותיה של הרשות המקומית.

רשות המים, כגוף המפקח על משק המים, הגיעה למסקנה שרשויות הזניחו את הטיפול במשק המים והשקיעו מעט בתשתיות, לנוכח כך, החל משנת 2001, הוחלט על רפורמה במשק המים וחוקק חוק תאגידי מים וביוב.

עד לנקודה זו, רפורמה זו נראתה תקינה ואפשרה לשפר את ההשקעה בתשתיות המים והביוב ולמנוע מרשויות מקומיות (בעיקר חלשות) להזניח את השיפור והתחזוקה של משק המים שבתחומן באמצעות השקעה בתשתיות. מצד שני, היה ברור כי הקמת תאגידים תעלה את רמת ההוצאות השוטפות של השירותים וההשקעות ונשאלת השאלה המעשית האם זה כדאי מבחינה כלכלית והאם ישנן דרכים אחרות לפתרון הבעיה.

תעריפי החיוב למים וביוב הם אחידים ברמה הארצית, ומתפלגים לפי תעריפים לסקטורים כגון: משקי בית-לפי צריכה פרטית, צריכה פרטית עודפת בתעריף גבוה ותעריפים נפרדים לעסקים, מסחר ותעשיה, חקלאות וגינון.

תעריפי המים

מאז הקמת תאגידי המים, כל משפחה מרגישה בכיסה את ההתייקרות במחירים.

האם יש קשר בין התייקרות המים להקמת התאגידים, והאם עליית המחירים משקפת את עלות המים או שהסיבות הן אחרות?

האם הקמת התאגיד המקומי, 'מי גבעתיים', מצדיקה את קיומו בהפקעת מחירי המים. כך, מועצת רשות המים היא שקובעת את התעריפים ובבואה לעדכנם היא משלבת בשיקוליה גם את העלות, אבל גם היבטים נוספים כמו למשל העלות הכרוכה בהפעלתו של התאגיד. 

תושבי רבים בגבעתיים מתלוננים על חשבונות מים מנופחים, האם מדי המים מטעם התאגיד "מי גבעתיים' תקינים ולא מציגים פערים לרעת הצרכנים?

האם סגירת 'מי גבעתיים' תביא להתייעלות שתביא להורדת מחירים? האם באמת יש לנו צורך בתאגיד נפרד שמושך הוצאות כבדות (בעיקר משכורות לבעלי תפקידים מיותרים) ומנפח את מחיר המים לתושבים בגלל החובה להוסיף מע"מ במקרה של תאגיד חיצוני.

במסגרת הסקירה, בוצע ניתוח דוחות כספיים של 'מי גבעתיים', תקציבי עיריית גבעתיים ונבדקו מספר נושאים הנוגעים למשק המים כדוגמת, תעריפי המים והביוב, וכן בוצעה השוואת דוחות לתאגידים נוספים כגון מי לוד ומי שבע.

על פי נתוני ההשקעות נראה כי לכאורה, מושקעים רווחים נצברים בתשתיות בהנחה שהפרויקטים בהקמה נדרשים להיבדק על סמך סקר תשתיות מתאים להתנהלות יעילה בהקצאת העודפים (בסקירה זו לא נרשמו צרכי ההשקעה הנחוצים בעיר גבעתיים).

עוד עולה מהבדיקה כי ניתן לחסוך בהוצאות הקבועות (בניכוי ארנונה, תביעות תלויות וגביה), סכום של כ-2.8 מ' ₪ לשנה (או כ-370 אלף קוב מים לשנה) על ידי העברת הניהול לרשות המקומית. במונחים ארציים ניתן לחסוך סכומים של מאות מיליוני שקלים בשנה. כמו כן חיסכון במהלך תקופת הבדיקה (תשע שנים) בעיר גבעתיים בסכום של עד – 25 מ' ₪, היה מאפשר תוספת תקציב לפיתוח העיר, שיפור השירות, או השקעה נוספת בתשתיות בינוי ו/או מים וביוב.

הקמת התאגידים נבעה מכשל בהתנהלות הרשויות המקומיות ומאז הקמת תאגידי המים אנו משלמים הרבה יותר על אותם המים

איחוד תאגידים

הפרדת הרשויות שנוצרה, גורמת להפסד כלכלי בשל אובדן זמן עבודה של התושבים בבירור ענייניהם. יש לשים לב לכך שהבעיה עשויה להתרחב כאשר יבקשו לאחד מספר רשויות לתאגיד מים וביוב אחד, למרות שלכאורה קיים בסיס כלכלי תאורטי לקיצוץ בהוצאות. בנוסף, איחוד תאגידים ייצור בעיית שירות, יגדיל את חוסר היעילות ויגרום ל – ויכוחים פוליטיים ומקצועיים בכל הנוגע להיקף ההשקעה בתשתיות שבכל רשות בנפרד.

מסקנות

  1. הקמת התאגידים נבעה מכשל בהתנהלות הרשויות המקומיות ומאז הקמת תאגידי המים אנו משלמים הרבה יותר על אותם המים.

אין הצדקה לקיום תאגידים ברשויות המתנהלות באופן תקין ע"י קביעת קריטריונים כלכליים ברורים ולכן אין סכנה שיהיה שימוש בכספי המים להוצאות שוטפות אחרות.

  1. חלק לא מבוטל מהעבודות שנעשות ברחובות הערים מבוצעות ע"י התאגיד העירוני וחלקן ע"י הגופים העירוניים. מריח כמו כפילות הגורמת לבזבוז משאבים. האם בכלל לתאגיד מים כמו 'מי גבעתיים' יש את הכוחות המקצועיים לנהל פרויקטי שיפוץ והנדסה כאלו?
  2. הקמה של תאגידי מים וביוב באופן גורף, ובעיר גבעתיים בפרט אינו נדרש. סגירת תאגידים והעברתם לתחום הרשויות צריך להיעשות בשינוי חקיקה, שתכליתה הקצאת תקציבים עירוניים על פי נוסחת השקעה בתשתיות.
  3. איחוד תאגידים למספר רשויות, יגדיל את הבעיה בתחום השירות לפניות הציבור ויצור מחלוקות הנובעות מחלוקת תקציבי השקעה בין הרשויות ופגיעה נוספת ברמת השירות והשקיפות.
המגזינים

עשו מנוי למגזין 'גבעתיים פלוס', הישארו מעודכנים

אל תחמיצו, עכשיו הטבה ללא תשלום!

עשו מנוי למגזין 'רמת גן פלוס', הישארו מעודכנים

אל תחמיצו, עכשיו הטבה ללא תשלום!
אל תפספסו הכתבות האהובות
כתבות השער

"איזור כורזין הוא העתיד הכלכלי של גבעתיים"

"איזור כורזין הוא העתיד הכלכלי של גבעתיים" מה קורה בנושא פינוי-בינוי בדרום העיר ● מה כוללת תוכנית בניית נתיב התחבורה הציבורית ● מה חדש במערכת החינוך בעיר ומה היעדים לשנה הבאה ● ראיון עם רן קוניק ראש העיר גבעתיים

קראו עוד»
המומחית רוית סיני

האם הכל כלול? חלק 2

הסיסמה הנפוצה בהתחדשות עירונית היא שהבעלים אינם משלמים דבר והכל הוא על חשבון היזם – זה כמובן תלוי בסעיפים הקטנים של ההסכם המשפטי שיחתם לבסוף מול היזם.

קראו עוד»
כתבות השער

כפר עזה שלי

"היום זה נראה רחוק אבל התקווה היא כי בתום הלחימה ועם השבת הביטחון לעוטף עזה/עוטף ישראל, ניתן יהיה לשקם את קיבוץ כפר עזה ולחזור ולגור בו ולחדש את חיי הקהילה לצד הזיכרון של אלו שאינם עוד"

קראו עוד»
Shape
Shape

המדריך להזמנות

10/18/2020

לאכול טוב וגם לעשות טוב

'באזז'  דיינר אמריקאי בגבעתיים כמה חיכינו ליום הזה שבו יפתח בגבעתיים דיינר אמריקאי אמיתי, כזה שמגיש אוכל טוב ומושחת וכמה שמחנו ששמענו על "באזז"! הזמנו משלוח לשני רעבים והוא הגיע במהירות (זה בגבעתיים, זוכרים?). המבורגר
02/28/2021

עוגיית "קוקייה" – הטעם המופלא של אמסטרדם מבלי לצאת מהארץ

עוגיית "קוקייה"  הטעם המופלא של אמסטרדם מבלי לצאת מהארץ הטעם המפורסם של עוגיות אמסטרדם – כעת גם אתם יכולים להזמין לכם משלוח של עוגיות "קוקייה" וליהנות! רותם וסער מתיתיהו, אחים מקריית אונו התמכרו לטעם המופלא
09/30/2020

מארזים לאפייה ביתית

קונדיטוריה פוּני‏ אפיה בטעם של פעם הכל התחיל בשנת 1922, כאשר אברהם פוּני‏, בן למשפחת אופים פולנית, עלה ארצה יחד עם אשתו פרומה. השניים התיישבו ביפו, ולא חשבו פעמיים לפני הגשמת החזון הציוני האישי שלהם
05/03/2021

שיר, ליטל וקארין משחזרות את צמות השמרים של סבתא

לא רק בניו-יורק, עכשיו גם לנו יש לוין בייקרי שיר, ליטל וקארין משחזרות את צמות השמרים של סבתא המדריך המתעדכן להזמנות עוגות שמרים זה הדבר הכי טוב בעולם! שיתוף ב facebook שיתוף ב whatsapp שיתוף
11/27/2020

חגיגת בריושים

חגיגת בריושים ליאה דביר פיצחה את הסוד לסופגנייה המושלמת שעשויה מבצק בריוש ואפויה בתנור וכך אפשר ליהנות בלי נקיפות מצפון. למי שעדיין מעדיף את הסופגניה בגירסה המקובלת ניתן להזמין אצלה גם סופגניות מטוגנות. בתוך בצק
08/31/2020

אם אין לחם תאכלו פיצה

  אם אין לחם תאכלו פיצה רומאית, נפוליטנית או אמריקאית, פיצות חדשות צצות באיזור כמו פטריות לאחר הגשם וכעת עם מגבלות הקורונה, הכי נוח זה להזמין פיצה חמה לארוחת הערב המשפחתית טעמנו עבורכם את שש
07/29/2021

עולם פטיסרי מתוק ובריא

הדיאטנית והקונדיטורית תמר שילון מציעה ב'שייפ פטיסרי' מגוון קינוחים איכותיים מבוססי חלבון וסיבים תזונתיים המותאמים לתזונה נכונה ומאוזנת. הקינוחים עשויים מחומרי גלם איכותיים ביותר
08/09/2021

מיה לקחה את הקונספט הידוע לסושי והחליפה את המרכיבים במתוקים

מיה לקחה את הקונספט הידוע לסושי, החליפה את המרכיבים במתוקים ויצרה קינוח אלגנטי, יפהפה וטעים! מדובר בסושי מתוק ונהדר שבו מעטה רך של ביסקויטים עוטף קרמים עדינים וקטיפתיים במגוון של טעמים ומרקמים

מצטרפים למגזין מעורר מחשבה ומהנה

מנוי בהטבה ללא תשלום למגזין 'גבעתיים פלוס'

מנוי בהטבה ללא תשלום למגזין 'רמת גן פלוס'

נשמח לשמוע מה שיש לך להגיד לנו

זהו? יוצאים מהאתר?

הצטרפו גם אתם לאלפים שכבר מנויים,

עשו מנוי למגזינים הכי מעניינים, ובחינם!

זהו? יוצאים מהאתר?

הצטרפו גם אתם לאלפים שכבר מנויים,

עשו מנוי למגזינים הכי מעניינים, ובחינם!

דילוג לתוכן