
שיחה אישית עם רן קוניק ראש עיריית גבעתיים
ד"ר נגה רוזנפרב
צילום: איציק רובין
ספטמבר 2024 | ראש השנה תשפ"ה
שתפו:
על כולנו עברה שנה קשה ונוראית ואנחנו עדיין לא רואים את הסוף. כל אלה רק מחדדים ומעצימים את האווירה הכללית ואת אתגרי ניהול העיר במציאות המורכבת. מה שלומך רן?
מה שנקרא "כמו כולם". אכן שנה מאוד קשה, העיר שלנו גם ספגה אבידות קשות וחטוף אחד עדיין נמצא בעזה, אור לוי. האחריות בניהול עיר כה חשובה ומרכזית כמו גבעתיים תמיד כבדה ורבה, קל וחומר בשנה הכי קשה בתולדות מדינת ישראל. לשמחתי, תושבי העיר ממושמעים ואחראיים ויש לנו צוות טוב בעירייה, בראשות המנכ"ל החדש אבי מוטולה, וסגניתי אור לי ניב, שמנהלת את כל נושא הביטחון והחירום, בו בשעה שהיא עצמה איבדה את היקר לה מכל בשבעה באוקטובר, בנה בכורה עומרי ז"ל.
ספר כיצד נרתמה גבעתיים לעזרה בשנה זו?
גבעתיים עשתה בשנה זו את כל מה שאפשר לעשות במצבים כאלו ואת כל המצופה ממנה כעיר מובילה: מרכזי איסוף ציוד, חמ"ל ביטחון וחירום שפועל 24/7, עזרה למשפחות מיוחדות, לקשישים ולנזקקים, מיגון כל מוסדות החינוך בעיר ובניית מרחבים מוגנים בכולם, פעילויות הפוגה לילדים בגינות ובמרכזים קהילתיים, הכשרת כל המקלטים הציבוריים, העברת מידע שוטף לציבור בכל אמצעי התקשורת, אירוח תלמידים מפונים מקיבוץ מפלסים שסיימו לימודיהם כולל תעודת בגרות בתיכון שמעון בן צבי, פעילויות רבות למען החזרת החטופים/ות ועוד ועוד.
בשנה שחלפה נסכת בתושבים תחושה שלגבעתיים יש מנהיג, מהי מנהיגות בעיניך בהקשר ניהול העיר?
אחד ההיבטים הכי חשובים בתפקידי בתקופות משבר ומלחמה, וכך היה גם בקורונה ובצוק איתן, זה לצאת לציבור, להיות בשטח, לדבר, להרגיע, להעביר מידע שמוריד את אי הודאות. עשיתי זאת גם לא מעט באמצעות סרטוני וידאו, פוסטים ברשתות החברתיות וזמינות בנייד האישי שלי. אם זה עזר להרגיע, אז אני שמח מאוד. עוד היבט חשוב מאוד, בשגרה ובחירום, זה להיות קשוב לצרכים ולהוביל את מתן המענה, גם אם זה מענה שצריך היה להינתן על ידי השלטון המרכזי. בסוף אנחנו רוצים להוביל את התושבים לתחושה של חוסן ובמקרה הזה הרשות המקומית נכנסת במקום המדינה ועונה על הצרכים של התושבים כמעט מכל היבט אפשרי.
כל אלה כמובן מעבר לניהול העיר השוטף וקבלת החלטות לא פשוטות בימים אלו, החלטות שבימים רגילים מתקבלות ע"י גורמי הביטחון, הצבא וכו'.
לאחר שגרפת בבחירות לראשות העירייה רוב מוחץ של 86% – בקדנציה הזו יש לך גם אופוזיציה. איך אתה מתנהל מול מאבקי האופוזיציה?
ראשית, זו ההזדמנות שלי להודות לתושבי העיר על האמון המחודש שנתנו בי, וגם לאלו שלא בחרו בי אני מודה, בסוף תפקידי הוא לא לרצות את כולם, אלא לעשות את מה שאני חושב שהכי טוב לעיר ולרוב תושביה. שנית, אופוזיציה זה חלק מהמשחק הפוליטי, וטוב שיש אופוזיציה, זו הייתה החלטה שלי, יכולתי לעשות קואליציה מקיר לקיר עם 17 מתוך 17 חברי מועצה אבל אחד השיקולים שלי היה שזה לא טוב לעיר וגם לא טוב לי. לצערי חלק מהנושאים שמעלה האופוזיציה הם פופוליסטים, ילדותיים ולא אחראיים אבל אינני יועץ שלהם, זכותם להתנהל כפי שהם בוחרים, אני מרוכז כולי בעשייה למען תושבי העיר, וכך אמשיך.
כראש העיר יש לך את הפריווילגיה לנהל אותה לפי הבנתך בהתאם לצרכים. האם אתה כראש עיר מתנהל בשקיפות אל מול התושבים?
את זה צריכים להגיד התושבים. אני בטוח שתמיד יש מה לשפר בנושא זה אבל אנחנו לדעתי פועלים בזמינות ושקיפות גבוהה מאוד: ישיבות מועצה מועברות בשידור חי, לוועדות תכנון ובניה אני מאפשר לתושבים להגיע, ברשתות החברתיות הכל מפורסם ואני אישית עונה לכולם, כולל בהפעלת ערוץ ווטסאפ אישי שלי, יש מפגשי תושבים פרונטליים פעם בחודש כבר יותר מעשר שנים, קבלת קהל אצלי בימי שני ועוד.
האם לדעתך השירותים החיוניים בעיר צריכים להיות בסמכות הרשות המקומית?
אני חושב שצריך להעביר סמכויות ואחריות לרשויות המקומיות, בכל תחום אפשרי. את החינוך הרשות צריכה לנהל להבדיל מהמצב קיום שמורות וגננות הן עובדות משרד החינוך, כנ"ל נושאים שקשורים לביטחון, והמשך בהחלטות ואישורים שאנו נזקקים עבורם לאישור בירוקרטי ומסורבל של משרדי ממשלה, כמו קביעת משכורות העובדים, סמכויות שונות בתחום התכנון והבניה שכיום נמצאות בוועדה המחוזית, אישורים למיניהם בתחבורה ציבורית, מים וביוב (סגירת תאגידי המים למשל) וכדומה.
מה מתוכנן בגבעתיים בשנה הבאה?
בשנה הקרובה נקדם בעיקר פרוייקטים גדולים שהגיע זמנם:
שדרוג כל ציר ערבי נחל, עליית הנוער וכצנלסון, שדרוג והסדרה בטיחותית של רחוב ויצמן מפינת ריינס ועד כצנלסון, התחלת בניית בית הספר החדש ברחוב פטאי, השקת אפליקציה עירונית בדומה ל"דיגיתל" מערך דיגיטלי להורים הצעירים כמו ״דיגיטף״ של תל אביב, רישות העיר במצלמות שיהיו מחוברות גם למוקד המשטרה. זה יעשה בשלבים – קודם את הצירים הראשיים והצמתים ואחר כך היתר.
נקים מערך ביטחון עירוני, בנוסף למשטרה, של 12 אופנוענים חמושים, הם יהיו אנשי ביטחון שלנו. זה כרוך בעלות של מס אבטחה של כ-200 ש"ח לשנה לכל בית אב.
השלמת בניית כל המרחבים המוגנים בכל בתי הספר בעיר, יהיה גם שינוי אירגוני גדול בעירייה לאחר כניסתו של המנכ"ל החדש, מעבר למשרדים חדשים ונגישים בקניון של כל מינהל ההנדסה ומינהל החינוך וכמובן שיפור וקידום התחומים המוכרים והרגילים: טיפוח הרחובות והגינות, אירועים לכל הגילים ועוד.
מהו ההישג המשמעותי מבחינתך בשנה שחלפה? ממה היית פחות מרוצה?
השנה החולפת הייתה לצערי כולה בסימן המלחמה. "קשה לדבר השנה על הישגים במונחים רגילים אבל אני חושב שבסופו של דבר, ניהול העיר תחת מלחמה ובשעת חירום והבניה המאוד מהירה של מרחבים מוגנים בכל גני הילדים, דבר שלא נעשה באף עיר במדינה, זה הישג גדול וחשוב מאוד שלנו.
גבעתיים היא עיר צפופה, התוכניות למהפכת הבניינים הגבוהים מדאיגות אותי מאד, מה דעתך בנדון?
אין "תכניות למהפכת בנינים גבוהים", יש תכנון עתידי בראייה כוללת ונכונה כיצד צריך לחדש את העיר לעוד 20-30 שנה. במסגרת ראייה זו ישנם איזורים בעיר, בעיקר סביב הצירים העוקפים, שבהם מדברים על מתחמים המאגדים מספר בניניםכדי לייצר שטחים חדשים לעיר לטובת הציבור, שטחים ירוקים, חניונים, פארקים, בתי ספר, שבילי אופניים ועוד. את זה לא ניתן לעשות כיום כי אין יותר שטחים פנויים בעיר, לכן התכניות העתידיות חשובות, גם אם בחלק מאיזורי העיר הבניה תהיה לגובה.
"משהו קטן וטוב" – משהו נעים שאתה רוצה לשתף או לספר עליו?
למרות המצב והדאגה, אנו רואים, כולל בגבעתיים, גילויי אזרחות ועזרה הדדית מקסימים ומרגשים. זה המקום להגיד תודה לכל מי שהתנדב ועזר באין ספור פעילויות והתארגנויות למען החיילים והחטופים. הנוער שלנו נפלא וערכי והם תמיד נותנים לי כוח. לכולנו.
מה אתה אוהב לעשות כשיש לך זמן פנוי?
זה תלוי במצב רוח, אני משתדל לנגן באקורדיון כשיש לי זמן, אני שוחה פעמיים שלוש בשבוע מוקדם בבוקר ואוהב ללכת לים בשבתות. הספורט כידוע הוא בנפשי ככה שאם יש לי זמן ללכת לראות קצת משחקי כדורגל או כדורסל אז גם את זה אני עושה באהבה.
בפרוס השנה החדשה במה תברך את תושבי גבעתיים?
כתמיד, קודם כל בריאות לכולנו, לכל תושבי העיר ובני משפחותיהם. שנזכה לימים שקטים ורגועים, להנאות הקטנות של פעם, שנדע לשמור על החברה שלנו, על העיר שלנו, לעזור אחד לשני, לחזק את המשפחות השכולות ואת הפצועים. כל השאר זה באמת בונוס.
ב- PASITO בית של פלמנקו, מיכל ברט מלמדת פלמנקו עם כל הלב והנשמה – ילדות, נשים וגברים מביעים ויוצרים ומתנועעים לא רק דרך הצעדים והקצב"
לבנת פורן אשת עסקים, מייסדת ויו"ר חברת 'לבנת פורן – זכויות רפואיות' ● נבחרה לפרוייקט 'מאה שנים, מאה נשים'
המלחמה המתמשכת חושפת פערים משמעותיים בהסכמי התחדשות עירונית
גם פרויקט ההתחדשות העירונית שלכם מתעכב?
זה מה שתוכלו לעשות
המלחמה המתמשכת חושפת פערים משמעותיים בהסכמי התחדשות עירונית
סדרת אייפון 16 המשודרגת כוללת ארבעה דגמים והפתעה: המחירים נמוכים מההשקות הקודמות בישראל. וזו בדיוק הסיבה שערכנו השוואת מחירים
תקופת משבר מדיני-כלכלי ברור שגם שוק הנדל"ן מושפע והקושי לבצע עסקאות עולה. בצל אי-הוודאות, התועלות של המתווך בולטות
גם פרויקט ההתחדשות העירונית שלכם מתעכב?
זה מה שתוכלו לעשות
כיצד הפך בית צנוע ברחוב גולומב 39 לסמל של תקומה ותקווה
פרופ' רוני גמזוּ מונה ליו"ר התזמורת הפילהרמונית הישראלית לאחר שכיהן כמנהל בית החולים איכילוב משנת 2015
שחר טביב (45) מנכ"ל קניון עזריאלי גבעתיים, מביא איתו לכל תפקיד "שחר של יום חדש", מגדיר יעדים ומשיג אותם ● מתגורר ברמת גן, נשוי לאנה ואב לשלושה
מיכל איתן היא יזמית ומחנכת בתחומי הקיימות, הטכנולוגיה, ניהול השינויים ותהליכי חשיבה שיטתיים פורצי דרך
הספר 'מרשעת' (Wicked) מאת גרגורי מגווייר, הוא מעין עיבוד פוסט-מודרני לסיפור המקורי
העוגיות שעינב אלקיים לוי ז"ל, אשתו של אור לוי ששב משבי חמאס, נהגה להכין לבנם אלמוג, שמסמלות בית, אהבה וזיכרון – הפכו למיזם הנצחה קהילתי בגבעתיים
"הכתיבה האישית לא פסקה מעולם גם אם היו שנים שנדחקה הצידה, וחיכתה בסבלנות…זה חלק בלתי נפרד וחשוב מאד בחיי" נעמי לבנון-קשת
10 המקומות המומלצים ביותר בניו יורק שאסור לפספס:
הצטרפו גם אתם לאלפים שכבר מנויים,
עשו מנוי למגזינים הכי מעניינים, ובחינם!
הצטרפו גם אתם לאלפים שכבר מנויים,
עשו מנוי למגזינים הכי מעניינים, ובחינם!