היכן היא מתגוררת היום?
בתום 15 שנים של יצירה בניו יורק היא התמוטטה מכל ה”קרנבל” שסבב אותה והביקורת שהופנתה כלפיה, היא הייתה חסרת אמצעים ותשושה נפשית. בשנת 1973 היא בחרה לשוב ליפן ובלבד שתוכל להמשיך וליצור. החזרה אל הארץ אותה עזבה בנעוריה לא הייתה פשוטה וקבלת הפנים הייתה עוינת. היא לא הכירה איש ולא השתייכה לשום תנועת אמנות יפנית וסבלה מיידית מהתמוטטות עצבים.
ב־1977 אשפזה עצמה מרצון בבית החולים הפסיכיאטרי סיווה ברובע שינג’וקו של טוקיו, בו היא שוהה עד היום, שם היא מלווה בצוות רפואי האחראי לאיזונה הנפשי.
בכל בוקר היא יוצאת מבית החולים, חוצה את הכביש ונכנסת לסטודיו, שם היא מתמסרת לאמנות שלה, ומשם היא ממשיכה להפיק את יצירותיה. צוות של אסיסטנטיים ומפיקים מסייעים ל”מותג” יאיוי קוסמה להמשיך ולהפיץ את בשורתה האינסופית ברחבי העולם.
מתי הפכה לאמנית מוכרת?
רק ב-89′ כשקוסמה הייתה בת 60 חל המפנה המשמעותי בחייה. אנשים החלו להגיב לעבודות שלה, להכיל אותן בפתיחות ולקבל את מצבה כלגיטימי. היא הציגה את עבודותיה ביפן, באירופה, ובארה”ב.
ב־1993 ייצגה את יפן בביאנלה בוונציה, הפעם באופן רשמי, שם הפיקה חדר מראות מלא בפסלי הדלעת שלה וחילקה אותם למבקרים.
הציורים של קוסמה מאז 2009 סטו למחוזות של עיצוב פופ טהור עם שימוש חזק בצבעי יסוד ובשנים האחרונות היא גם מעצבת את הבגדים שלה, תוך שימוש בדוגמאות מציוריה על בד בהזמנה אישית.
משנת 2013 ועד היום נפתחות תערוכות רטרוספקטיביות נודדות שלה ברחבי העולם והן זוכות להצלחה מסחררת.
בנובמבר 2021, נפתחה תערוכתה ‘רטרוספקטיבה’ במוזיאון תל אביב לאמנות. התערוכה כוללת כ־200 יצירות, מיצב עם 900 כדורי מראות וארבעה מ”חדרי האינסוף” של קוסמה. את התערוכה אוצרות סטפני רוזנטל, סוזן לנדאו.
המידע בכתבה תורגם מהספר: “infinity net: the autobiography of yayoi kusama”
by Yayoi Kusama, Ralph McCarthy (Translator)
ומויקיפדיה, יאיוי קוסמה.