
ניצנה: מינוף של חזון מהעיר ועד המדבר
ניצנה: מינוף של חזון מהעיר ועד המדבר
התחדשות עירונית ברחוב ניצנה בגבעתיים

בערב שבת, כשהעיר מתחילה להאט והשקט מתחיל לחלחל אל הרחובות, אני עושה לא אחת את דרכי לבית הוריי. המסלול שלי עובר בנקודת התפר, שבין רמת גן לגבעתיים, בסמוך למבנה של 'היכל עמישדי', שמוכר גם בשמו 'שבטי ישראל'. זהו רגע, שבו אני מתבוננת בפסיפס האנושי, שזורם משכונות סמוכות בר"ג ובגבעתיים.
מי שעובר לידו לא בהכרח מכיר את הייחודיות של המקום הזה, אך תחת קורת גג אחת שוכנים בתי כנסת ליוצאי אשכנז, ק"ק עדן וקהילת תימן. ש"י עגנון כתב בסיפורו 'תמול שלשום': "יושבת לה ירושלים כנשר הנושא גוזליו על כנפיו. יש שכונות מיוחדות לאשכנזים ויש שכונות מיוחדות לספרדים, ויש מהן שאשכנזים וספרדים דרים בהן כאחד". המבנה הזה הוא לא רק פיזי, אלא הוא עדות לכך, שצמיחה אישית וחברתית מתחילה ביכולת שלנו להיות חלק מקהילה, תוך שמירה על הייחוד של כל שבט.
"זוהי האחריות שלנו – לבנות קהילות המאפשרות לכל יחיד לצמוח, מתוך ידיעה שכולנו רקמה אנושית המרכיבה מגוון זהויות"
פסיפס של תרבויות
בתוך עולם, שלעיתים נראה מקוטב, מבנה זה מזכיר לנו, שאפשר לשמור על ייחוד ומסורת אבות ועדיין לחלוק מרחב משותף, קיר אל קיר, לב אל לב. זוהי קהילה שצומחת מתוך הכרה בערכו של האחר. החיבור הזה בין קהילה לצמיחה קיבל משמעות נוספת בתכנית הרדיו שלי 'מאורות', כשהאורח שלי, סעדיה דנן, בחר להשמיע את השיר "בזכות התורה", מתוך כנס 'לך כנוס' לזכרו של עמיחי ויצן ז"ל. עמיחי, שהיה מחנך ועובד סוציאלי, חי את ערך הקהילה בכל נימי נפשו. בשבת, השבעה באוקטובר, כשהאזעקות פילחו את השקט בקיבוץ כרם שלום, הוא לא היסס. "בדיוק בשביל זה התאמנו כל החיים", אמר ויצא להגן על הבית כחלק מכיתת הכוננות.
עמיחי נפל בקרב, אך כפי שספד לו אביו בבכי: "עמיחי הסתלק מאיתנו בגיל שלושים ושלוש, וביום האחרון שלו קיבל הרבה שנים של חיים… כל השנים שיאריכו ימים חבריו וצאצאיהם – אלו השנים שלו". הוא הקריב את שנותיו, כדי להעניק מאות שנים של צמיחה לאחרים.
בכרם שלום ניטע לזכרו עץ זית. הזית, ששורשיו עמוקים וענפיו מסמלים שלום, הוא הביטוי המדויק לצמיחה אישית וחברתית. כמו המבנה המיוחד של היכל עמישדי, המאגד בתוכו קולות שונים לתפילה אחת גדולה, כך גם דמותו של עמיחי מזכירה לנו, שהחוסן שלנו טמון ביכולת להיות שם אחד עבור השני.
שומרי הסף של הרוח הישראלית
שימור מבנים, עצים ואיכות של קהילות זו בחירה להיות חלק ממשהו גדול מאיתנו. זוהי האחריות שלנו – לבנות קהילות המאפשרות לכל יחיד לצמוח, מתוך ידיעה שכולנו רקמה אנושית המרכיבה מגוון זהויות.
לאחרונה, נחשפתי לפרויקט 'שומרי הסף', של הרשות הלאומית לביטחון קהילתי. מודל זה מכיר בידע המצוי בידי אנשים שונים בקהילה וכן בפוטנציאל הגלום ביכולתם להתערב ולמנוע התנהגויות סיכון. אני רואה חשיבות עליונה בפרויקט זה למניעת אובדנות. בדיוק, כפי שעמיחי זיהה סכנה בשערי הקיבוץ, הפרויקט הזה מלמד אותנו לזהות את הסדקים בנפש של הסובבים אותנו. קהילה חזקה, היא כזו שחבריה הם שומרי סף זה לזה – ערים למבט כבוי, לשתיקה ארוכה מדי, או לקריאה לעזרה שאינה נאמרת במילים. הקהילה היא המרחב שבו אנו מוצאים נחמה, כוח ותקווה. היכל עמישדי ממחיש את שומרי הסף של הרוח הישראלית.
הכותבת, נטע עדני, מנהלת ובעלת חברת ‘בר קיימא – נכסים. אנשים. סביבה’. המוטו להצלחה הוא "אני עובדת עם אנשים והם בכל מקום והחיבור האנושי האופטימלי בין הלקוח, הנכס והסביבה המתאימה לו זה המדד להצלחה"
המאמר התפרסם גם במגזינים 'גבעתיים פלוס' ו'רמת גן פלוס'
כל האמור לעיל אינו מהווה תחליף ליעוץ פרטני ומלא ו/או ייעוץ עסקי פרטני ומלא ו/או המלצה לנקיטת פעולה כלשהי

ניצנה: מינוף של חזון מהעיר ועד המדבר
התחדשות עירונית ברחוב ניצנה בגבעתיים

חודש מאי 1948, בגבעת החלמה, נחתמה הפקודה שהפכה את ההגנה ממחתרת לצבא ריבוני

מהמעפילים אל הבנייה מחדש: אישה אחת, מורשת של תקומה – עדה סרני

"הפיכת בסיס השלישות לשכונה אזרחית היא במידה רבה סגירת מעגל עבורי. 'בית זה לא רק מקום, זו תחושה', ואני מאמינה שהתחושה בשכונה ובסביבתה תהפוך מעתה ממגוננת וסגורה למזמינה וצומחת"

צילום: גור סלע ואדי מוסררה: עבר הירקון – עתיד ירוק ואדי מוסררה הוא שמו הקודם של נחל איילון. הוא היה שם נרדף להצפות חוזרות ונשנות בימי גשם נטע עדני 12/12/2025 בעבורי קו 63 של דן

בוקר אחד, הגעתי ליום נוסף בקמפוס של אונ' בר-אילן ובגלל עבודות הרק״ל נסגר השער הראשי. לא ידעתי אז, שדווקא העיקוף הזה יוביל אותי לגילוי אחר. ד"ר סוס טבע את הביטוי: "אם יוצאים, מגיעים למקומות נפלאים". נכנסתי משער דרומי ובכיכר הראשונה עמד מולי בניין עם מבנה אבן המזכיר אוניברסיטאות בני מאות שנים – עיצוב כה שונה

אין ספק שלא כל בניין מגורים חייב לכלול בריכת שחייה. אולם במגדלים גדולים ובמתחמי מגורים מודרניים, ראוי שהאפשרות הזו תהיה חלק בלתי נפרד משולחן התכנון

בית המשפט לעניינים מינהליים בתל אביב קבע כי יש לבחון את מהות העסקה בפועל ולא את הגדרתה

יותר מ-150 רקדניות ורקדנים השתתפו במופע "מכורה שלי", שהוקדש לרוח הישראלית ולפסקול שליווה דורות שלמים

עיריית גבעתיים וארגוני הקהילה יקיימו במהלך החודש שורה של אירועים. אור-לי ניב, מ"מ וסגנית ראש העירייה ומחזיקת תיק הקהילה הגאה: "חודש הגאווה הוא הזדמנות חשובה להזכיר שלכל אחת ואחד יש מקום בעיר שלנו"

המצפור ברחוב המרי, מהתצפיות המרשימות בגוש דן, נסגר זמנית בעקבות עבודות להקמת מאגר מים חדש. בסיומם צפוי לקום במקום מצפור משודרג עם גינה, שבילי הליכה, ורחבת תצפית

בנימוקי הזכייה הודגש החיבור בין מסורת ושורשים לבין חדשנות ויצירתיות, לצד טיפוח תלמידים בעלי מעורבות חברתית ותחושת אחריות לקהילה.

המתחם ממוקם ברחובות קריניצי 21-25 ונחלת יוסף 2-8, בלב העיר רמת גן. 87 דירות יהרסו ובמקומם יבנו כ-300 יח"ד

עמותת קהילתיים פועלת בתחומי התרבות, הקהילה, הפנאי והחינוך המשלים. רחל תחליף בתפקידה את מייסד העמותה והמנכ"ל העמותה היוצא, שרון אבן טוב

לאחר שנים של חסמים תכנוניים, הושלמו תנאי ההפקדה של שתי תוכניות התחדשות: השכונות הדרומיות ושכונת "רבין מערב"

במסגרת כנס השקת מדד השקיפות הארצי של עמותת שבי"ל שנערך באוניברסיטת תל אביב, הוענק לעיריית גבעתיים ציון 90 מתוך 100

נזק נגרם למסעדת השווארמה הממוקמת ברחוב בתפוצות ישראל

הגבול הדק בין אהבה, אחריות ושליטה: המקרה שמטלטל את דיני הצוואות

ניצנה: מינוף של חזון מהעיר ועד המדבר
התחדשות עירונית ברחוב ניצנה בגבעתיים

"בעת השכרת דירה הנמצאת במתחם פינוי-בינוי, יש חשיבות קריטית לעיגון מנגנון 'גב אל גב' בהסכם השכירות"

פערים בפרשנות גודל הדירות משליכים על היקף התמורה ועלולים לעכב את קידום הפרויקט

רוב ההורים בטוחים שהתשובה מובנת מאליה, עד שהם מגלים שהיא לא כתובה בשום מקום

מהמעפילים אל הבנייה מחדש: אישה אחת, מורשת של תקומה – עדה סרני

רוב ההורים בטוחים שהתשובה מובנת מאליה, עד שהם מגלים שהיא לא כתובה בשום מקום

עד כה, דיירים בני 70 ומעלה נדרשו לבחור את מסלול התמורה כבר בשלבים מוקדמים של הפרויקט: לעיתים עוד לפני שהתוכניות התגבשו ולוחות הזמנים הפכו לברורים

ניצנה: מינוף של חזון מהעיר ועד המדבר
התחדשות עירונית ברחוב ניצנה בגבעתיים

פערים בפרשנות גודל הדירות משליכים על היקף התמורה ועלולים לעכב את קידום הפרויקט

כשחברותיה של צאלה, שטיפלו בהוריהן המבוגרים, אמרו לה עד כמה היא בת-מזל, צאלה התמלאה בגאווה והזכירה להן את המוטו שאמה נהגה לשנן באוזניה בכל הזדמנות, עוד מאז שהייתה ילדה קטנה: "לעולם אל תהיי תלויה באף אחד"

חודש מאי 1948, בגבעת החלמה, נחתמה הפקודה שהפכה את ההגנה ממחתרת לצבא ריבוני

"בעת השכרת דירה הנמצאת במתחם פינוי-בינוי, יש חשיבות קריטית לעיגון מנגנון 'גב אל גב' בהסכם השכירות"

מהמעפילים אל הבנייה מחדש: אישה אחת, מורשת של תקומה – עדה סרני

הגבול הדק בין אהבה, אחריות ושליטה: המקרה שמטלטל את דיני הצוואות
הצטרפו גם אתם לאלפים שכבר מנויים,
עשו מנוי למגזינים הכי מעניינים, ובחינם!
הצטרפו גם אתם לאלפים שכבר מנויים,
עשו מנוי למגזינים הכי מעניינים, ובחינם!


