21/02/2026
21/02/2026
שבת, 21 בפברואר 2026
בית יד לבנים ר"ג

מחר להאמין? אולי להתחיל מחדש?

חוויה מורכבת בבית יד לבנים

נטע עדני

נטע עדני

22/11/2023

בספטמבר, חודש אלול האחרון, הגעתי לבית יד לבנים. זו הייתה חוויה מורכבת עבורי. הפעם האחרונה, שעליתי לפסגה הייתה עם אבא שלי, שלום עדני ז״ל, לטקס יום הזיכרון בתפקידו כחבר מועצת העיר ר״ג.
והפעם, מושיק ואני צועדים לתערוכת היחיד של עליזה גוטמן: ׳החיים בורוד׳. בליל של אירועים, שנקלטים במוח והתודעה מתמלאת בצבעים של שקיעה שנפרסים בשמים ומאירים את הבניינים בסביבה. המבנה של הצופים, שממש ניצב ממול, הבניין עם המבנה המיוחד על כל אלו עוד ארחיב בטורים הבאים.
∗ ∗ ∗

בעודנו נכנסים לאולם, אנחנו מגלים עשרות מבקרים במקום, לא אופייני לשעה וגם לא לתערוכה. ואז עודכנו, שמציינים חמישים שנה למלחמת יום הכיפורים. המלחמה שהשאירה את המדינה פצועה בנשמה, המלחמה, שהפציעה בבוקר יום כיפור, השבעה באוקטובר 1973והותירה דורות שלמים של כאב ועצב. ועכשיו, אני כותבת את הטור הזה כשאנו בעיצומה של מלחמה, שמרוב התדהמה איננו מצליחים למצוא לה שם. המחשב הגדיר: ׳חרבות ברזל׳, זה שם שבאופן מצמרר מייצג את החרבות שנכנסו לנשמה אחרי שאלפי מחבלים חדרו לבתים ופגעו במושג הכי בסיסי ׳ביתנו מבצרנו׳, גזלו חיים של ילדים, צעירים, נשים, קשישים, חיילים וחיילות.
כשראינו את השלט ׳בית יד לבנים׳, אמרתי למושיק, זה מזמן כבר לא ׳רק׳ בנים. במלחמה הזו, אנחנו רואים זאת בצורה נכוחה. גיבורות של מלחמה לצד גיבורי אומה. כל אחד ואחת עושים כמיטב יכולתם. אנחנו במצב של לחימה מתמדת בחזית ובעורף. העם זה קיבל למרגלות ההר את עשרת הדיברות ותורת משה וגם קיבל על עצמו את היותו עם סגולה, עם נרדף, עם שיודע להתרומם משבר וכאב, עם שיודע לחזק ולהתחזק, עם שיודע שסגולותיו רבות מכשלונותיו.
אני חוזרת לתערוכה, שהציגה עליזה במכחול וצבע, שנתנה לו את השם, ׳החיים בורוד׳, ״ורוד הוא צבע המסמל השקפת עולם חיובית״ כתבה על קירות המקום. והנה בחדר אחד, יש מפגש משפחות שכולות, זו המשפחה, שאף אחד ואחת לא רוצה להצטרף אליה, אך בימים אלו מצטרפים אליה רבים וטובים. ובחדר השני, מוצגת התערוכה עם אופטימיות ושמחה, עם רקדניות, וכתמי צבע ורודים. ישבנו לשיח עם עליזה על הבחירה בציורים בתערוכה והוספנו עוד על המתרחש בחדר לצידנו.

∗ ∗ ∗

בית יד לבנים, זהו מבנה היסטורי שנבנה בימיו של ראש העיר הראשון בר״ג, אברהם קריניצי, בשנת 1963 , ובשנת 2023 מציג בין כתליו את מורכבויות החיים של עצב ושמחה, שבר וצמיחה. אנחנו עם חזק ואנחנו מנצחים. בתערוכה, בחרה עליזה לצטט קטע משירה של רחל, ואני מצרפת את השיר כולו, כי הוא בדיוק מה שאנחנו חווים.

בַּגִנָה | רחל (פתח-תקוה, תרפ"ג)
בְּבֹקֶר אֱלוּל הָעוֹלָם וָרֹד וְתָכֹל, מַרְעִיף תַּנְחוּמִין.
שֶׁמָּא לָקוּם, לְהִתְנַעֵר מֵעֲפַר הָאֶתְמוֹל,

בַּמָּחָר לְהַאֲמִין?
שֶׁמָא בְּלֵב עָנָו לְבָרֵךְ אֶת הָעֹל,

לְהַצְדִּיק אֶת הַדִּין?
בֵּין שׁוּרוֹת עֲרוּגוֹת וּתְלָמִים נַעֲרָה תָּבוֹא, הַבֶּרֶז יִגְעַשׁ.
הִיא מַזָּה רְסִיסֵי חַיִים, אַף גִּבְעוֹל בִּצְמָאוֹ 

לֹא נִשְׁכַּח, לֹא נֻטַּשׁ.

אוּלַי לִסְלֹח לָאֵל אֶת זְדוֹן לְבָבוֹ,
אוּלַי לְהַתְחִיל מֵחָדָשׁ?

מאה שנים חלפו מיום כתיבת השיר וכאילו נכתבו על הימים האלו בדיוק.
הטור מוקדש לזכרו של אלי עזרא ז״ל ( 2023 ), שחזר אחר מן הקרב ( 1973 ) ובבוקר סתיו לבו נדם. תושב העיר ר״ג כל חייו.
התערוכה הסתיימה. החיים ממשיכים.

בתפילה לחזרתם של כל השבויים והנעדרים, חיילנו ואזרחינו בבריאות הגוף והנפש ולזכרם של הנופלים כולם

הכותבת, נטע עדני, מנהלת ובעלת חברת ‘בר קיימא – נכסים. אנשים. סביבה’. המוטו להצלחה הוא "אני עובדת עם אנשים והם בכל מקום והחיבור האנושי האופטימלי בין הלקוח, הנכס והסביבה המתאימה לו זה המדד להצלחה"

המאמר התפרסם גם במגזינים 'גבעתיים פלוס' ו'רמת גן פלוס'

כל האמור לעיל אינו מהווה תחליף ליעוץ פרטני ומלא ו/או ייעוץ עסקי פרטני ומלא ו/או המלצה לנקיטת פעולה כלשהי

עוד טורי מומחית

בין מוח ללב – הפסיכולוגיה כגשר של תובנה אנושית

בוקר אחד, הגעתי ליום נוסף בקמפוס של אונ' בר-אילן ובגלל עבודות הרק״ל נסגר השער הראשי. לא ידעתי אז, שדווקא העיקוף הזה יוביל אותי לגילוי אחר. ד"ר סוס טבע את הביטוי: "אם יוצאים, מגיעים למקומות נפלאים". נכנסתי משער דרומי ובכיכר הראשונה עמד מולי בניין עם מבנה אבן המזכיר אוניברסיטאות בני מאות שנים – עיצוב כה שונה

קראו עוד »
Shape
Shape
המגזינים

עשו מנוי למגזין 'גבעתיים פלוס', והישארו מעודכנים

אל תחמיצו, עכשיו ללא תשלום!

עשו מנוי למגזין 'רמת גן פלוס', והישארו מעודכנים

אל תחמיצו, עכשיו ללא תשלום!

אל תפספסו הכתבות האהובות
אפרת אמסטר עו"ד משפחה וירושה

הטעות שכמעט עלתה בחצי דירה

נורית ואורי חשבו שהם מכוסים מכל כיוון, אבל אחרי עשור של זוגיות מאושרת התגלה החור השחור: למה הסכם ממון לא באמת קובע מי יירש אתכם

קראו עוד»
כתבות השער

שימו אוזן! קולקציית פורים 2026

קבלו את נבחרת החלומות של אזני ההמן, מהקלאסיקה ועד לחידושים המפתיעים. הצטרפו למסע בין בצקים פריכים ומילויים טרנדיים כי משנכנס אדר מרבין באכילת אוזני המן

קראו עוד»
מגזין רמת גן פלוס

מגזין רמת גן פלוס 140

מגזין פברואר מביא עמו תמהיל מרתק של נוסטלגיה מקומית, חזון וחגיגות. בגיליון זה אנו חוזרים אל המים הקרירים של בריכת רמב"ם המיתולוגית הבריכה הציבורית הראשונה בישראל, שנמצאת בימים אלו בתהליך שיפוץ לקראת פתיחתה המחודשת. נצלול אל זיכרונות העבר, כולל הומורסקה משעשעת של אפרים קישון, שמזכירה לנו כמה עמוקים שורשיה של הבריכה בלב הקהילה.
מההיסטוריה המקומית נמריא אל פסגות ההצלחה בראיון עם אלדד לבני, שהקים את 'טורק' שהפכה ל'יוניקורן', נשמע מפי המומחה הבינלאומי טל ענבר על העתיד המרתק של טכנולוגיית הטילים והחלל. ולסיום, סקר אוזני המן לחג פורים.

קראו עוד»
מגזין גבעתיים פלוס

מגזין גבעתיים פלוס 140

מגזין פברואר מביא עמו תמהיל מרתק של נוסטלגיה מקומית, חזון וחגיגות. בגיליון זה אנו חוזרים אל המים הקרירים של בריכת רמב"ם המיתולוגית הבריכה הציבורית הראשונה בישראל, שנמצאת בימים אלו בתהליך שיפוץ לקראת פתיחתה המחודשת. נצלול אל זיכרונות העבר, כולל הומורסקה משעשעת של אפרים קישון, שמזכירה לנו כמה עמוקים שורשיה של הבריכה בלב הקהילה.
מההיסטוריה המקומית נמריא אל פסגות ההצלחה בראיון עם אלדד לבני, שהקים את 'טורק' שהפכה ל'יוניקורן', נשמע מפי המומחה הבינלאומי טל ענבר על העתיד המרתק של טכנולוגיית הטילים והחלל. ולסיום, סקר אוזני המן לחג פורים.

קראו עוד»
Shape
Shape
אולי יעניין אותך
יזמות ושווק נדל"ן // נטע עדני

ואדי מוסררה: עבר הירקון – עתיד ירוק

צילום: גור סלע ואדי מוסררה: עבר הירקון – עתיד ירוק ואדי מוסררה הוא שמו הקודם של נחל איילון. הוא היה שם נרדף להצפות חוזרות ונשנות בימי גשם נטע עדני 12/12/2025 בעבורי קו 63 של דן

קראו עוד »
המומחים
Shape
Shape

נשמח לשמוע מה שיש לך להגיד לנו

זהו? יוצאים מהאתר?

הצטרפו גם אתם לאלפים שכבר מנויים,

עשו מנוי למגזינים הכי מעניינים, ובחינם!

זהו? יוצאים מהאתר?

הצטרפו גם אתם לאלפים שכבר מנויים,

עשו מנוי למגזינים הכי מעניינים, ובחינם!

דילוג לתוכן