08/09/2024
08/09/2024
יום ראשון, 08 בספטמבר 2024

"אני מאמין שהצמחים הם ביטוי
לכוח החיים ולאהבה של האדמה"

סוד הגן הנעלם של יצחק כראם

ד"ר נגה רוזנפרב

יצחק כראם נוריאל הוא אגרו-אקולוג-אגרונום המתמחה בחינוך בנושאי סביבה וקיימות. הוא מתגורר בגבעתיים כבר כ-20 שנים עם אשתו גלי ושלושת ילדיו. אחרי 12 שנים של היכרות עמו השיחה הזו אפשרה לי הצצה לעולם שלו וטמנה בחובה לא מעט הפתעות…

שתפו:

הוא נולד בירושלים, בן לטלמה שעבדה כמזכירה רפואית וקצרנית בכנסת ויגאל שהיה מורה לערבית. ילד עירוני ורחוק ממסלול החיים שבחר לו בהמשך הדרך. הוא נקרא יצחק על שם שני סביו, האחד עלה לארץ מליטא והקים כאן את בית הספר גימנסיה סוקולוב בירושלים והשני היה רופא צמחים שנדד ממקום למקום בפרס וריפא אנשים.

בתיכון למד במגמת פיזיקה, בשעות הפנאי רקד בלהקת הורה ירושלים איתה הופיע ברחבי הארץ ואת שירותו הצבאי עשה כלוחם בגולני. עם השחרור טס להודו, שם שהה שנתיים במרכז הבינלאומי של אושו למדיטציה בפונה. אושו הוא המרכז הגדול ביותר בעולם לצמיחה רוחנית ושם קיבל את שמו 'כראם' שפירושו חמלה.

ספר לי איך הגעת לתחום האגרואקולוגיה?

"כילד לא התעניינתי בתחום ובעצם רק בגיל 22 גידלתי את הצמח הראשון שלי" מספר כראם בחיוך "במהלך לימודי לתואר ראשון בפיזיקה באוניברסיטת תל אביב, הרגשתי שהלימודים תיאורטיים מדי עבורי וחיפשתי משהו מעשי יותר, לכן נרשמתי גם ללימודי חקלאות במסלול 'קרקע ומים' באוניברסיטה העברית. סיימתי במקביל תואר ראשון בפיזיקה וביולוגיה באוניברסיטת תל אביב ותואר ראשון בפקולטה לחקלאות ברחובות. אחר כך המשכתי ללימודי תואר שני במדעי הסביבה חקרתי את נושא טיהור מים וקרקע מזוהמים בעזרת צמחים בדגש על שיקום נחלים."

צילום: איציק רובין

"אני מאמין שהעצים הם ביטוי לכוח החיים ולאהבה של האדמה, כך שעיקר הדגש שלי בבוסתן הוא חיזוק האדמה והפיכתה לכמה שיותר חיה וחיונית, וזאת באמצעות דישון בקומפוסט ביודינמי אותו אני מכין במקום"

כמי שגדל במרחב העירוני מה הוביל אותך לחקלאות ולקיימות?

"זו שאלה מורכבת. במהלך לימודי הפיזיקה גרתי ברחוב הל"ה סמוך למתחם תע"ש שברחוב השלום. הסתקרנתי לדעת מדוע לא בונים במתחם כזה גדול ונדהמתי לגלות שהאדמה במקום מזוהמת ממפעל תע"ש שהיה שם בעבר. החלטתי שאני רוצה ללמוד איך לטהר אדמה מזוהמת זו ופניתי ללימודי קרקע ומים. המשכתי לתואר שני בלימודי הסביבה בו התמחיתי בטיהור מים מזוהמים בדגש על שיקום נחלים.

עם סיום לימודי ניסיתי למצוא עבודה בשיקום נחלים, אך למרות שיש בארץ נחלים רבים מזוהמים לא הצלחתי למצוא עבודה בשיקומם. מחקר קצר בנושא חשף את העובדה שהסביבה ככלל, ונחלים בפרט נמצאים בסוף סדר העדיפות בישראל. הבנתי שהאדם מתייחס לטבע כאמצעי להגשים את רצונותיו, בחוסר מודעות או אכפתיות להשלכות של מעשיו.  האדם גורם נזק לסביבה שבחלקו הוא בלתי הפיך, לדוגמה ההתחממות הגלובלית.

בכוונה להשפיע, בחרתי לעשות הסבה מקצועית להוראה. אני עובד כמורה ובאמצעות יצירה, הנאה ומעורבות אני פועל לקרב את ילדי העיר לטבע הסובב אותם ולטבע שלהם, להעלות את המודעות לנושאים הסביבתיים ולעודד התפתחות של בוגרים מודעים וערכיים יותר.

חשוב לי להראות שלא צריך ללכת רחוק בכדי להתחבר לטבע ואפשר להתחיל בגינת הבניין המשותף או בחצר בית הספר."

"הדרך שלי להשפיע היא על ידי חינוך, לקרב את ילדי העיר לטבע הסובב אותם ולטבע שלהם, לעורר בהם מודעות וערכים של אהבה ושמירה על הסביבה על ידי הנאה, יצירה ומעורבות בטבע""

איך אתה מיישם את זה?

"ב-12 השנים האחרונות אני מוביל יוזמות חינוכיות בנושאי סביבה וקיימות במרכזי מחוננים ובחוגים פרטיים באיזור המרכז. מטרת היוזמות היא לחבר את הילדים לטבע הסובב אותם, לעורר בהם ערכים של אהבה ושמירה על הסביבה, כשאני פועל מתוך שאיפה ליצור חברה המתייחסת הן לחבריה והן לטבע בכבוד, רואה את עצמה כחלק מהמרקם הרחב יותר שקיים על פני כדור הארץ ומאפשרת את המשך ההתפתחות האנושית כחלק מהטבע".

 

ספר על הגינה ליד הבית

"בגינה המשותפת של הבניין שבו אני גר, הקמתי בוסתן ביודנמי של עצי פרי. כשהגעתי לכאן גיליתי חמש טראסות שוממות ולאט לאט, במהלך 12 השנים בהן אני גר במקום, אני מפריח את השממה ויוצר את הבוסתן. במהלך השנה בטיוליי בארץ אני טועם פירות מעצים, מסמן את הפירות הטעימים ביותר ובמהלך החורף חוזר אליהם ואוסף ייחורים מענפי העצים לנטיעה. אני מאמין שהעצים הם ביטוי לכוח החיים ולאהבה של האדמה, כך שעיקר הדגש שלי בבוסתן הוא חיזוק האדמה והפיכתה לכמה שיותר חיה וחיונית, וזאת באמצעות דישון בקומפוסט ביודינמי אותו אני מכין במקום."

לא היית מעדיף לגור במושב או בכפר?

"השליחות שלי היא לחבר את הילדים לטבע ולכן אני גר בעיר. הדרך שלי להשפיע היא על ידי חינוך, לקרב את ילדי העיר לטבע הסובב  אותם ולטבע שלהם, לעורר בהם מודעות וערכים של אהבה ושמירה על הסביבה על ידי הנאה, יצירה ומעורבות בטבע."

ספר לי משהו שלא יודעים עליך…

"אחרי השחרור מצה"ל עשיתי קורס טכנאי מחשבים. כשחזרתי מהודו, עבדתי בחברת 'קונברס' כשנתיים ובמקביל הייתי אחראי על המחשוב של 'סינמטק תל אביב' ובעצם משנת 2003 אני נותן שירותי מחשוב לפסטיבלי הקולנוע."

 

מה צופן לנו העתיד? אתה מודאג?

"לנוכח משבר האקלים אני מרגיש שיש צורך לשנות את התפיסה שלנו כלפי הטבע ואת האחריות  שלנו כחברה אנושית אחד לשני. אנחנו חווים את עצמנו במנותק מהטבע וההשלכות על כך אינן מיידיות אבל משמעותיות."

יצחק כראם מקיים חוגי חקלאות עירונית לילדים בגבעתיים, סדנאות קומפוסט למבוגרים, סיורי ליקוט בעיר וסיורים מודרכים ליודעי הסוד בבוסתן   052-8614568 karam.nuriel@gmail.com

אולי יעניין אותך

נשף סיום מהסרטים! מה לובשים, איך מגיעים ומה שותים בנשפי הסיום של התיכונים

חוגגים בגדול! נשף סיום מהסרטים – שמלה מנצנצת, שטיח אדום, לימוזינה ושמפניה מה לובשים, איך מגיעים ומה שותים בנשפי הסיום של התיכונים שטיחים אדומים, לימוזינות, שמלות מנצנצות וחליפות מהודקות, צלמים ואורות, שמפניות נשפכות ומסיבה עד

קראו עוד »

פרי עמלי מהחווה החקלאית

יום חמישי פעם בשבוע, אוטובוס מיושן עם חלונות ברזל ומדרגה גבוהה, לפחות זו התחושה הזכורה לי. ילדה בבית ספר יסודי בעמישב (לימים יגאל אלון) בר״ג. בהתרגשות ובתחושה של חופש יצאנו לחווה החקלאית. נסיעה של עשר דקות עד לחווה ליד הפארק הלאומי

למדנו חקלאות דרך ערוגות של ירקות.

קראו עוד »
המגזינים

עשו מנוי למגזין 'גבעתיים פלוס',

בכל גיליון כתבות וטורים מעניינים ומעמיקים
אל תחמיצו, עכשיו ללא תשלום!

עשו מנוי למגזין 'רמת גן פלוס',

הישארו מעודכנים
אל תחמיצו, עכשיו ללא תשלום!
אל תפספסו הכתבות האהובות
כתבות השער

מה קורה כשחושבים קצת מחוץ לקופסא

עו”ד דניאל פולנסקי שקל מתגוררת בגבעתיים, ● ב-1991 הוריה העמיסו את רכושם על הלאדה המשפחתית ויצאו למסע מקייב עד ישראל ● עכשיו היא טסה עם משלחת של ה’ג’וינט’ לעזור לפליטים אוקראינים

קראו עוד»
כתבות השער

כפר עזה שלי

"היום זה נראה רחוק אבל התקווה היא כי בתום הלחימה ועם השבת הביטחון לעוטף עזה/עוטף ישראל, ניתן יהיה לשקם את קיבוץ כפר עזה ולחזור ולגור בו ולחדש את חיי הקהילה לצד הזיכרון של אלו שאינם עוד"

קראו עוד»
כתבות השער

ארץ הפלאות של יָאיוֹי קוּסָאמה

הטבה ארץ הפלאות של יָאיוֹי קוּסָאמה כל מה שרציתם לדעת על האמנית היפנית ולא היה לכם את מי לשאול ד"ר נגה רוזנפרב שתפו: שיתוף ב whatsapp שיתוף ב email שיתוף ב facebook שיתוף ב twitter

קראו עוד»
רוית סיני 110
המומחית רוית סיני

כיצד ניתן לבחון הצעות מיזמים והאם ניתן לשפר אותן?

"יזמים המציעים להוביל את בעלי הדירות, כאשר אותם בעלים אינם עדיין מיוצגים, עלולים לנצל את כוחן על בעלי הדירות ולהשאיר קצוות פתוחים בהסכם, המאפשרים להם לספח אליהן אחוזים רבים מהתמורה שיכולה הייתה להגיע לבעלי הדירות"

קראו עוד»
המומחית רוית סיני

האם הכל כלול? חלק 2

הסיסמה הנפוצה בהתחדשות עירונית היא שהבעלים אינם משלמים דבר והכל הוא על חשבון היזם – זה כמובן תלוי בסעיפים הקטנים של ההסכם המשפטי שיחתם לבסוף מול היזם.

קראו עוד»
כתבות השער

גם בעסקי הביוטי אפשר לעשות אקזיט

כיצד הפכה חברת הקוסמטיקה והאיפור איל מקיאג' של אורן ושירן הולצמן מגבעתיים ליוניקורן, כלומר למותג האונליין הגדול ביותר בארה"ב בתחום הביוטי בשווי העולה על מיליארד דולר

קראו עוד»
Shape
Shape

המדריך להזמנות

12/25/2023

ממלכת המאפים של ליטל

ליטל אזולאי היא קונדיטורית שהחליטה להתחיל לאפות בביתה חלות משגעות, עוגיות ועוגות טעימות. היא עושה רק דברים שהיא אוהבת ושטעימים לה
11/27/2020

חגיגת בריושים

חגיגת בריושים ליאה דביר פיצחה את הסוד לסופגנייה המושלמת שעשויה מבצק בריוש ואפויה בתנור וכך אפשר ליהנות בלי נקיפות מצפון. למי שעדיין מעדיף את הסופגניה בגירסה המקובלת ניתן להזמין אצלה גם סופגניות מטוגנות. בתוך בצק […]
12/12/2020

מהודו באהבה! נוּלה מבשלת אוכל הודי נועז, צבעוני ושמח

מהודו באהבה נוּלה מבשלת אוכל הודי נועז, צבעוני ושמח מור מילר או נוּלה בשבילכם אוהבת את המטבח כבר מילדות ומבשלת מגיל 8. לאורך השנים היא למדה טכניקות בישול מסורתיות ועכשוויות מטיולים וחוויות בארץ ובעולם וצברה […]
08/11/2021

ארץ הממתקים של עדי

ארץ הממתקים של עדי אם אי פעם חלמתם להגיע לארץ הממתקים, עכשיו אתם יכולים לעשות את זה! "ממתקים של פעם" הוא מפעל בוטיק בהרצליה שבו רוקחת עדי ממתקים מדי יום בעבודת יד, לפי שיטות בישול […]
08/01/2020

סיריאל קילר! lulu & Co

למעבר למגזינים: ל‘גבעתיים פלוס’, הקליקו כאן ל‘רמת גן פלוס’, הקליקו כאן   
02/08/2021

ראמן משובח לאלו שמתגעגעים ליפן

'תום תום ראמן' געגועים ליפן בר פנזור שיתוף ב facebook שיתוף ב twitter שיתוף ב email שיתוף ב whatsapp שני ביקורים ממושכים ביפן הפכו גם אותי למעריצה וחובבת אוכל ותרבות יפנית. אז דמיינו לכם כמה […]
09/03/2020

לתת ביס ולהרגיש באיטליה

לתת ביס ולהרגיש באיטליה נועה חיים ודניאל צור תושבי גבעתיים הקימו את פסטה פיצ’י – פופ אפ של פסטות טריות מדהימות עם רטבים נהדרים בר פנזור שפית קונדיטורית נועה חיים (אלנה, L28 ) והשף דניאל […]
12/12/2020

נוּלה ופריקסה זה סיפור אהבה

נוּלה ופריקסה זה סיפור אהבה נוּלה מזמינה אתכם גם בחג החנוכה להתפנק במארז פריקסה מלא בכל טוב מור מילר או נוּלה בשבילכם אוהבת את המטבח כבר מילדות ומבשלת מגיל 8. לאורך השנים היא למדה טכניקות […]

נשמח לשמוע מה שיש לך להגיד לנו

זהו? יוצאים מהאתר?

הצטרפו גם אתם לאלפים שכבר מנויים,

עשו מנוי למגזינים הכי מעניינים, ובחינם!

זהו? יוצאים מהאתר?

הצטרפו גם אתם לאלפים שכבר מנויים,

עשו מנוי למגזינים הכי מעניינים, ובחינם!

דילוג לתוכן