09/09/2024
09/09/2024
יום שני, 09 בספטמבר 2024

"הנדסה רפואית היא הנדסה מצילת חיים"

פרופ' זהבה בלכמן היא מדענית, מרצה וחוקרת בתחום טכנולוגיות רפואיות • הקימה את בית הספר להנדסה רפואית באפקה ועמדה בראשו בשנותיו הראשונות • חברה בוועד הישראלי להנדסה רפואית וביולוגית למען קידום התחום בישראל • מתנדבת בקרב בני נוער בבתי ספר אבל מעל לכל היא אשת משפחה, ואמא אוהבת ומסורה לשלושה ילדים • נבחרה לפרוייקט 'מאה שנים מאה נשים' במסגרת חגיגות 100 שנים לעיר גבעתיים

נעמי לבנון-קשת

שתפו:

משחר נעוריה גדלה זהבה עם תודעה של נתינה והתנדבות למען הכלל. אמה, רוח'לה, שבאה מתחום החינוך והפעילות הקהילתית במועצת פועלי רמת-גן, התנדבה כל חייה, ואביה המנוח יהודה היה חבר 'דן' ומורה דרך אולם בעיקר אוטודידקט בתחומי המדעים. "החלק הריאלי שבי הוא מאבא והחלק ההומני, עם הנטייה להוראה – הוא מאמא" – אומרת פרופ' זהבה בלכמן (57), שילדותה ונעוריה עברו עליה ברמת גן ממש על גבול גבעתיים ולימים בהיותה כבר בעלת משפחה, לפני 21 שנה, חצתה את כביש דרך בן-גוריון וקבעה את מגוריה בגבעתיים, האהובה עליה במיוחד.

היא גאה בעובדה ששני הוריה ילידי הארץ – "מצד אמי אני דור עשירי בשושלת משפחת יואל-משה סולומון" – היא מציינת, שם נעוריה עובדיה הוא עברות של שם משפחה רוסי של אבותיה החלוצים מצד אביה. אחותה הבכורה ד"ר יעל גוטר, בת 61, סיימה דוקטורט בידיעת ארץ ישראל, והיום מומחית באוטיזם ואחיה הצעיר, שחר ענבר, בן 51, מהנדס חשמל ואלקטרוניקה, סמנכ"ל תפעול עסקי בחברת DRIIVZ.

בתיכון 'בליך' כבר הצטייר המסלול בבירור: מגמה ריאלית-פיזיקלית, ולמזלה זכתה להיות בפיילוט של יחידה חדשנית אז: "פיזיקה בשירות האבחון הרפואי", ובעצם סימן במרקר בולט ההמשך: מדעים מדויקים עם מדעי הרפואה.

"התשוקה ללמידה מתמדת, למחקר, לחריצות – כל זאת מהבית. הורי עבדו קשה מאד כדי להעניק לי, לאחותי ולאחי – השכלה גבוהה והם-הם הבסיס לכל. גם לכישורי חיים, לנתינה, להתנדבות. הם אלה שעודדו והאמינו בנו. גדלתי במשפחה אוהבת, חמה ועוטפת. בית בו יש הרבה חיבוקים וחברות אמת. הורי תמכו ועודדו אותי לכל אורך הדרך. כל אלה עצבו אותי ותרמו לדרכי. יחד עם אישי אנו מעניקים זאת גם לילדנו" אומרת זהבה, שכמובן גם הייתה חניכה בקן קרית בורוכוב של 'הנוער העובד והלומד', בו גם הדריכה.

בצבא, כמי שרצתה תפקיד משמעותי עם תרומה לקהילה – שירתה כמורה מ"כית עם "נערי רפול" ב'חוות השומר', משם המשיכה לקצונה והייתה קצינת הוראה בחיל חינוך במפקדת קצין חינוך ראשי בתל השומר. "כאן הייתי אחראית על תוכניות הלימודים לחיילים, בהיסטוריה של עם ישראל ואזרחות".

במעבדה

"למעשה, הנדסה רפואית מספקת פתרונות טכנולוגיים לבעיות רפואיות. בתקופת הקורונה נקראנו לדגל ובשיתוף פעולה של צוות מחקר רב תחומי, פיתחנו טכנולוגיה המאפשרת אבחון קורונה על ידי צילום במצלמה תרמית המחוברת למחשב נייד, ללא מגע עם החולה. המחקר נעשה בשיתוף עם רופאים ב'שיבא'".

בין האקדמיה לשטח

עם השחרור מצה"ל, בדרגת סגן, נכנסה מיד ללימודי תואר ראשון בפיזיקה בבר-אילן ועם הסיום המשיכה בלימודיה לתארים שני ושלישי באוניברסיטת תל-אביב לטובת השכלה אקדמית רב-תחומית בתחומי מדעי הרפואה והנדסה ביו-רפואית. נשמע מורכב? מסובך? לא בשביל הפרופ' זהבה בלכמן שבמהלך התואר השני וכמובן השלישי עבודת המחקר שלה נעשתה במעבדה במכון לחקר הלב ע"ש נויפלד במרכז הרפואי 'שיבא'. "וכאן התחיל הממשק של עבודה משותפת עם אנשי אקדמיה, מפתחים מהתעשייה והרופאים בשטח" – מסבירה זהבה שתוך כדי הלימודים עבדה גם כמתרגלת באוניברסיטה וכמרצה לבני נוער, בפרויקטי העשרה, לרוב למחוננים ומצטיינים והדריכה קורסי הכנה לבחינה פסיכומטרית, לבני נוער בפריפריה חברתית במסגרת היחידה למעורבות חברתית.

"במהלך שנות הלימודים שלי נהניתי מכל רגע ובאותו זמן גם רקדתי בלהקת פולקלור. היום אני רוקדת זומבה. זאת אני עושה לנפש. בילדותי רקדתי בלט וג'ז וחשוב לי להמשיך להיות בתנועה" היא אומרת.

לקראת סוף הדוקטורט נישאה לשלום (57), מהנדס חשמל ואלקטרוניקה העובד בתעשייה האווירית, שאותו היא מקפידה לכנות 'האיש שלי' (ולא 'בעלי'). במהלך השנים הבאות נולדו להם שלושה ילדים שעבורה הם מקור אהבה, גאווה ואושר: אופיר בן 23 קצין בשירות קבע, אסף בן 21 חייל בשירות חובה ואיילה בת ה-14 עומדת לסיים את לימודיה בבי"ס אלון ותתחיל בקרוב ללמוד בתיכון 'שמעון בן צבי'.

"תמיד לחשוב איך להחזיר ולתרום לחברה בה אנו חיים. למרות שאני מאד עסוקה, אני תמיד מוצאת זמן להתנדבות שבעיני היא שליחות חברתית: לקרב בני נוער למדע, בעיקר נערות, ולהראות שאפשר לשלב קריירה-בית-הורות ואת ה'אני' האישי"

הנדסה רפואית – הנדסה מצילת חיים

כבר בלימודי התואר השני שלה, החלה ההתמקדות בטכנולוגיות חדשניות לא פולשניות לשיפור האבחון והטיפול הרפואי – תחומים שבאותן שנים עדיין נראו כמדע בדיוני והיום הן עובדות בשטח. בהמשך, במהלך העבודה על הדוקטורט התעמקה גם באבחון היצרויות בעורקים והערכת האלסטיות שלהם בשיטה חדשנית המתבססת על ניתוח אותות לחץ וזרימה.

ולמי שרוצה את המינוחים המאד מקצועיים: היא מומחית בזרימה במערכת כלי הדם תוך התמקדות ברמת המיקרוסירקולציה הפריפרית. מחקריה מובילים לאיפיון ואבחון אספקת הדם במצבים פיזיולוגיים ופתולוגיים שונים. בעבודתה, מובילה זהבה מיזמי מחקר רב-תחומיים בשיתוף חוקרים ממוסדות אקדמיים, מהצבא וממרכזים רפואיים. פירות עבודותיה מקדמים את הרפואה הדיגיטלית, הרלוונטית בכל עת ובמיוחד בתקופה הנוכחית.

בכל התחומים האלה היא ממשיכה להתעמק, לחקור ולפתח עד היום. "מבחינתי הנדסה רפואית היא מצילת חיים ותורמת לשיפור איכות החיים. לכן זה התחום שבחרתי לעסוק בו" – היא מסבירה – "למעשה, הנדסה רפואית מספקת פתרונות טכנולוגיים לבעיות רפואיות. בתקופת הקורונה נקראנו לדגל ובשיתוף פעולה של צוות מחקר רב תחומי, פיתחנו טכנולוגיה המאפשרת אבחון קורונה על ידי צילום במצלמה תרמית המחוברת למחשב נייד, ללא מגע עם החולה. המחקר נעשה בשיתוף עם רופאים ב'שיבא'".

מתוך הספר "גבעתיים 100 נשים ב-100 שנים"
זהבה עם רן קוניק ראש עירית גבעתיים

"התשוקה ללמידה מתמדת, למחקר, לחריצות – כל זאת מהבית. הורי עבדו קשה מאד כדי להעניק לי, לאחותי ולאחי - השכלה גבוהה והם-הם הבסיס לכל. גם לכישורי חיים, לנתינה, להתנדבות. הם אלה שעודדו והאמינו בנו. גדלתי במשפחה אוהבת, חמה ועוטפת. בית בו יש הרבה חיבוקים וחברות אמת"

סיפוק וגאווה מקצועית

משסיימה את הדוקטורט שלה החלה לעבוד בחברת סטארט-אפ, שאותה עזבה לאחר לידת בנה הבכור. "אני בראש ובראשונה אמא! חשוב היה לי להישאר בבית לאחר הלידות ולהתרכז בגידול שני בניי ובתי. מבחינתי זו הנאה צרופה. כשבני הבכור היה כבן שנה חזרתי לאוניברסיטת תל אביב לפוסט דוקטורט אותו סיימתי כבר בהריון שני" – אומרת הפרופ' בלכמן שבצד האימהות הבלתי מתפשרת הזו הקימה, במכללת 'אפקה', את בית הספר להנדסה רפואית שכבר למעלה מעשר שנים מכשיר מהנדסים ומהנדסות המשתלבים בתעשייה בארץ. בשנים הראשונות אף עמדה בראש בית הספר הזה והיא רואה שליחות של ממש בשילוב של חינוך והכשרת הדור הבא של מהנדסים ומהנדסות מוכשרים ומוכשרות לטובת פיתוח טכנולוגיות מצילות חיים. "יש לי סיפוק וגאווה מקצועית כשהם משתלבים בעשייה בהצלחה ומפתחים חידושים" – היא אומרת. במקביל היא גם חברה בוועד הישראלי להנדסה רפואית וביולוגית (ISMBI )למען קידום התחום בארץ ואף כיהנה גם כסגנית נשיא.

ביום העצמאות האחרון ייצגה את מכללת 'אפקה' בפורום 'עושות עצמאות', נשים חוקרות ממוסדות אקדמיים שונים הציגו עבודות מחקר באירוע של בית הנשיא, שהתקיים ב'זום', לציון 75 שנה למדינה.

"חשוב לי מאד האיזון והשילוב בין עבודה לבית. אחרי שתי הלידות הראשונות בחרתי להישאר בבית כשנה . בשלישית כבר הייתי ראש מחלקה. הארכתי את חופשת הלידה וחזרתי למשרה מלאה כשבתי הייתה בת שנה" – מסבירה פרופ' בלכמן שעד היום מרצה בתחומי הטכנולוגיות רפואיות חדשניות, פיזיולוגיה למהנדסים, ואתיקה רפואית – קורסים שמתעדכנים מידי שנה – "בחרתי עבודה שמאד מעניינת ומאתגרת אותי, מקצועית, ובד בבד, אפשרה ועדיין מאפשרת לי להיות אמא נוכחת בחיי ילדיי. היא נחשבת למרצה מצטיינת המעניקה יחס מקצועי ואישי לכל לסטודנטים ולסטודנטיות במהלך התואר.

פירות מחקריה מתפרסמים לאורך השנים בספרות המדעית ומוצגים בכנסים בארץ ובעולם. הודות להישגיה המרשימים בתחומי המחקר וההוראה כמו גם הפעילות המקצועית הענפה והחשובה שלה – הוענקה לה דרגת הפרופסורה.

תרומה לקהילה

גבעתיים היא בית בשבילה, השכנים הם גם חברים טובים. לכן התרגשה במיוחד כאשר נבחרה לפרוייקט 'מאה שנים מאה נשים' במסגרת חגיגות 100 שנים לעיר גבעתיים. במסגרת הקהילה, היא מרצה, בהתנדבות כמובן, בבי"ס 'אלון' ובתיכון 'שמעון בן צבי'. בנוסף היא מתנדבת כמרצה בעמותת 'נובל לחינוך' ופרויקט 'סודקות את תקרת הזכוכית'. היא מדגישה כי ההתנדבות בקהילה מאד חשובה לה ומנקודת מבטה על כל אחד ואחת לתרום לקהילה. "כך עשו הורי וכך אני עושה ומקווה להעביר גם לילדי: תמיד לחשוב איך להחזיר ולתרום לחברה בה אנו חיים. למרות שאני מאד עסוקה, אני תמיד מוצאת זמן להתנדבות זו שבעיני היא שליחות חברתית: לקרב בני נוער למדע, בעיקר נערות, ולהראות שאפשר לשלב קריירה-בית-הורות ואת ה'אני' האישי."

היא מציינת בחום כי במהלך השנים, בעיקר כשהילדים היו קטנים, הוריה סייעו לה במישור היומיומי וכמובן האיש שאתה, שלום בלכמן, שהגיש עזרה ותמך . ה'אני' האישי, או מה שהיא מכנה 'הדלק האישי', מתבטא אצלה בריקוד, ספורט, קריאת ספרים, האזנה למוסיקה וטיולים עם המשפחה בארץ ובעולם.

"הלוואי והיו עוד מספר שעות ביממה" היא אומרת בחיוך.

כיום היא ממשיכה להדק קשרי עבודה עם הצוותים הרב תחומיים באקדמיה ועם הרופאים ב'שיבא' וב'מאיר' וכששואלים אותה, כמי שכבר עכשיו רשומים לזכותה הישגים מרשימים, מה השאיפות לעתיד היא אומרת: "להמשיך בעבודתי, לפתח טכנולוגיות רפואיות, להכשיר מהנדסים רפואיים ובעיקר: להמשיך לחיות באושר ובבריאות עם המשפחה."

המגזינים

עשו מנוי למגזין 'גבעתיים פלוס',

בכל גיליון כתבות וטורים מעניינים ומעמיקים
אל תחמיצו, עכשיו ללא תשלום!

עשו מנוי למגזין 'רמת גן פלוס',

הישארו מעודכנים
אל תחמיצו, עכשיו ללא תשלום!
אל תפספסו הכתבות האהובות
המומחית רוית סיני

האם הכל כלול? חלק 2

הסיסמה הנפוצה בהתחדשות עירונית היא שהבעלים אינם משלמים דבר והכל הוא על חשבון היזם – זה כמובן תלוי בסעיפים הקטנים של ההסכם המשפטי שיחתם לבסוף מול היזם.

קראו עוד»
כתבות השער

גם בעסקי הביוטי אפשר לעשות אקזיט

כיצד הפכה חברת הקוסמטיקה והאיפור איל מקיאג' של אורן ושירן הולצמן מגבעתיים ליוניקורן, כלומר למותג האונליין הגדול ביותר בארה"ב בתחום הביוטי בשווי העולה על מיליארד דולר

קראו עוד»
יזמות ושווק נדל"ן // נטע עדני

סינמה סיטי: 'סיפורו של אלוף'

הקרנת סרט בתוך אולם ספורט בבית ספר מקומי – היה אירוע נפוץ בשנות השמונים […] משפחות שלמות היו הולכות יחד להקרנה, עם כל השכנים וזו הייתה חגיגה של התקהלות חברתית עם תוספת תרבותית"

קראו עוד»
כתבות השער

כאן נולדתי, כאן ביתי וכאן אבנה את הקריירה שלי בשתי ידי" השחקן והזמר עומר דץ

כאן נולדתי, כאן ביתי וכאן אבנה את הקריירה שלי בשתי ידי" ראיון בפרספקטיבה הנכונה עם השחקן והזמר עומר דץ ד"ר נגה רוזנפרב צילום: אור דנון 18/3/2020 נפגשנו לראיון ב'מתוקה' בקניון גבעתיים כי עומר מת על

קראו עוד»
כתבות השער

כפר עזה שלי

"היום זה נראה רחוק אבל התקווה היא כי בתום הלחימה ועם השבת הביטחון לעוטף עזה/עוטף ישראל, ניתן יהיה לשקם את קיבוץ כפר עזה ולחזור ולגור בו ולחדש את חיי הקהילה לצד הזיכרון של אלו שאינם עוד"

קראו עוד»
Shape
Shape

המדריך להזמנות

10/21/2020

פטיסרי צרפתי בגבעתיים

עוגיות בסגנון צרפתי  'קייקס אנד מור' להזמין מגבעתיים ולהרגיש בפריז אין לתאר את העונג שהרגשנו כשהגיע אלינו המארז המתוק של "קייקס אנד מור" . כשפתחנו את מכסה הקופסא שהייתה מלאה במאפים ועוגיות בעבודת יד, מסודרים
11/09/2020

טרנד חדש כבר כאן: חלה עם שניצל דק ותוספות

הסנדוויץ׳ של ABBA שמשגע את הרשת מאמה מיה! חלה טרייה עם שניצל, חצילים ומטבוחה כולנו מכורים לטרנדים של אינסטגרם וכל כמה שבועות מגיע איזה מאכל פוטוגני תורן וכובש לנו את הפיד. דמיינו לכם חלה מתוקה
09/25/2021

חלומות הופכים למציאות

חלומות הופכים למציאות בחנות של הולה בגבעתיים תוכלו לקנות את כל אביזרי המסיבה והאירוח שתוכלו לחלום עליהם: גימיקים וזוהרים, קישוטים, בלונים יפהפיים, כלים חד פעמיים מרהיבים, כלי הגשה, ממתקים, דפים אכילים, מוצרי אפייה, מתנות לאורחים,
10/19/2022

המקרונים של התאומות הם קפיצה לפריז

המקרונים של התאומות הם קפיצה לפריז קארן ודבורה הן אחיות תאומות שהגיעו לכאן היישר מפריז (צרפת). הן אוטודידקטיות, מקרונים הם התשוקה שלהן. הן פתחו את החנות שלהן "טווינסקייקס" לפני 6 שנים, הן מציעות מקרונים פרווה
12/24/2020

אריק מכין חומוס טוב באהבה ותשוקה גדולה

האהבה של אריק להכנת חומוס היא כמו האהבה למוזיקה ונגינה. הרכיבים שונים אבל היעד זהה: טעם טוב, תשוקה ואהבה אריק מכין חומוס טוב באהבה ותשוקה גדולה אריק לבנת הוא מוזיקאי, אמן ויוצר. לצד המוזיקה, הוא
01/20/2021

Ofa tlv – ממלכת המאפים הקסומים של ליאור

Ofa tlv ממלכת המאפים הקסומים של ליאור אני פשוט אוהבת פחמימות אז מה הפלא שכל כך התרגשתי מהמאפים הנפלאים של ליאור… ליאור מולכו, מעצבת פנים בת 35 מתל אביב, היא האישה מאחורי הקסם הזה שנקרא
12/12/2020

אם גם אתם מאוהבי בישול ביתי משובח הכתבה הזו בשבילכם

סיר של אהבה מרווה מבשלת אוכל אינטליגנטי, טעים ומנחם ליום חורפי ומשפחתי אם גם אתם מאוהבי בישול ביתי משובח הכתבה הזו בשבילכם! מרווה בת ה-28 מנהלת המטבח של מסעדת טוטו, מצאה את עצמה בחל״ת עקב
09/03/2020

לתת ביס ולהרגיש באיטליה

לתת ביס ולהרגיש באיטליה נועה חיים ודניאל צור תושבי גבעתיים הקימו את פסטה פיצ’י – פופ אפ של פסטות טריות מדהימות עם רטבים נהדרים בר פנזור שפית קונדיטורית נועה חיים (אלנה, L28 ) והשף דניאל

מצטרפים למגזין מעורר מחשבה ומהנה

מנוי בהטבה ללא תשלום למגזין 'גבעתיים פלוס'

מנוי בהטבה ללא תשלום למגזין 'רמת גן פלוס'

נשמח לשמוע מה שיש לך להגיד לנו

זהו? יוצאים מהאתר?

הצטרפו גם אתם לאלפים שכבר מנויים,

עשו מנוי למגזינים הכי מעניינים, ובחינם!

זהו? יוצאים מהאתר?

הצטרפו גם אתם לאלפים שכבר מנויים,

עשו מנוי למגזינים הכי מעניינים, ובחינם!

דילוג לתוכן