17/09/2024
17/09/2024
יום שלישי, 17 בספטמבר 2024
מָתֵמָטִיקָה פְּשׁוּטָה / נָעֳמִי לְבָנוֹן-קֶשֶׁת
09/29/2020
"התושבים הם הנכס בגדול ביותר של העיר"
09/30/2020

נקודת רתיחה ביחסים בין בעלי הדירות ועורכי הדין

מסקר שנעשה לאחרונה עולה כי ישנם בעלי דירות שמתייחסים בחשדנות לעורכי הדין שמייצגים אותם, ואפילו חשים שהם לא נגישים להם כפי שציפו

עורכת הדין רוית סיני

הסקר בדק מה גורם לחשדנות הדדית ולחוסר האמון ומדוע חשוב לבנות מערכת יחסים על בסיס שקיפות שתעבוד לטובת כולם.

הדיירים העלו את הסיבות הבאות:

  • לא כל הדיירים היו שותפים לתהליך בחירת עורך הדין שמייצג אותם.
  • קיים חוסר אמון מימים ימימה בין דיריי הבניין, ועורכי הדין "הובאו" ע"י אחד מהם.
  • חלקם הגדול של הדיירים לא פגש את עורך הדין לאורך כל התהליך.
  • אין להם את ידע וההכרות עם התהליך שעורכי הדין עברו.
  • עורכי הדין נתנו ליזם אפשרות להכניס להסכם סעיפים שפעלו שלא לטובת הדיירים וכך הם נפגעו.

מה חשוב לדעת לפני שבוחרים עו"ד מטעם הדיירים?

הצלחת הפרויקט נשענת, בין היתר, על הניסיון, המקצועיות, האסרטיביות, הנחישות והאמונה של עו"ד בהצלחת הפרויקט. עו"ד  דיירים, צריך להיות קשוב ורגיש לבעיותיהם של הדיירים, אשר לעיתים אינם נובעות מעצם הפרויקט, אלא מאופי ויחסיהם אחד כלפי השני. לכן, שבוחנים עורכי דין – חשוב להבין האם אותו עורך דין יטפל בעצמו בפרויקט והאם יש לו את היכולות לנהל פרויקט מורכב שכזה.

  1. יש לתאם ציפיות – חוסר אמון אינו בהכרח תוצאה לכך שעורך הדין לא פעל כשורה. אני דווקא רוצה להאמין שחלק גדול מהטענות נובע מחוסר תיאום ציפיות, והגדרות לא ברורות בנושאים השונים בין הבעלים לבין תפקיד עורך הדין בפרויקט.

כבר בפגישה הראשונה חייבים להסדיר את הקשר שביו עורך הדין לבעלים, לקבוע ולהסכים על שכר הטרחה, היקף התפקיד של עורך הדין, אחריות עורכי הדין, העבודה מול נציגות בלבד ועוד.

  1. יש להימנע מניגוד אינטרסים – ישנם משרדים של עורכי דין שמייצגים גם דיירים וגם יזמים. זה יוצר עניין מורכב ויש לקבל את רשימת אותם יזמים שעורכי הדין מייצג על מנת להימנע מניגוד אינטרסים מובהק.
  2. יש להבין מה הדרך והשיטה מן ההתחלה – ישנם משרדים שלא בודקים את ההצעות של היזמים ולא עורכים מכרז בין יזמים ועל כן השיטה והדרך שבה יתנהל עורך הדין חייבת להיות ברורה מההתחלה.

אני גורסת כי תפקידו של עורך הדין מטעם הדיירים הוא לעזור לדיירים להבין מה מגיע להם, מהן הזכויות שלהם, להגן על זכויותיהם ולוודא שהם מקבלים את מקסימום התמורה ומקסימום ההגנות שישנן במסגרת ההסכם מול היזם.

  1. יש לבדוק את מדיניות העירייה – בכל הפרויקטים שאני מייצגת, אני נוהגת לשכור שירותים של אדריכל מנוסה שיוכל לבדוק מה מדיניות העירייה לגבי אותו בניין או בניינים ואז לבוא לדיירים עם תשובות מהעירייה ורק על בסיס נתונים אלו לבצע מכרז יזמים.

חשוב לזכור, שלדיירים וליזם יש אינטרס משותף שהפרויקט אכן יצא לפועל והבניין הישן יתחדש, אם בדרך של הריסה ובניה מחדש, בדרך של חיזוק, או בדרך של פינוי בנוי. אולם, מעבר לכך, בין היזם לבין הדיירים ישנם אינטרסים מנוגדים. ליזם יש אינטרס לשלם כמה שפחות ולהרוויח כמה שיותר.

  1. יש לבחור עו"ד שילווה את הדיירים לכל אורך הפרוייקט – עורכי דין רבים רואים את הייצוג של הדיירים כמוצלח אם הושגו חתימותיהם, אך חשוב להבין שתפקידו של עו”ד בפרויקט התחדשות עירונית, אינו מסתכם בכך, ולא רק בליווי המשפטי וניהול המשא ומתן המסחרי לגבי התמורות שאמורים לקבל הדיירים אלא בליווי הדיירים מתחילת הפרויקט, ועד לקבלת הדירות החדשות ורישומן על שם הדיירים. בין היתר, הוא מחזיק עבורם בנאמנות את הערבויות ופותר בעיות של הדיירים בינם לבין עצמם או בינם לבין היזם. לכן משך הליווי בפועל של עורך דין הדיירים לבניין אחד הוא לפחות 10-8 שנים.
  2. יש לתאם ציפיות ולחדד הגדרות – פגשתי בעלי דירות שרצו שמישהו בעל יידע וניסיון ייקח אחריות על הפרוייקט: יארגן, ינהל, ישיג את העסקה הכי טובה , יפתור בעיות פנימיות בין הדיירים ועוד. אלה ציפיות שלא פשוט להגשים, וכאשר יש פערי ציפיות וסעיפים שלא הוגדרו נכון, קל לדברים שלילים לעלות – חשד, חוסר אמון, אכזבה וכו'. לכן חשוב תמיד להגדיר ולהבהיר מה התפקיד של עורך הדין וגם מה לא התפקיד שלו.

התהליך הנכון הוא שעורך דין הדיירים יחתום מול לקוחותיו שהם הדיירים, על הסכם התקשרות, בו יגדיר את כל שירותיו המשפטים שמשרדו מעניק, בנוסף יגדיר מהו סכום שכר הטרחה ומהם מועדי התשלום. הסכם זה יעבור ליזם לאישור וחתימה כאשר הנציגות מגבה את עורך הדין.

בהסכם ההתקשרות עם עורך הדין יש לוודא שעו"ד מטעמם יפעל ויבצע כל דבר שיידרש, למקרה שהיזם יפר את ההסכם, יש לוודא שהסכם שכר הטרחה עימו מספק ומספיק למקרים כאלו. יש לוודא מי במשרד ינהל באופן אישי את הפרויקט, האם עו"ד בכיר או עו"ד זוטר וכדומה.

כל האמור לעיל אינו מהווה תחליף ליעוץ פרטני ומלא או תחליף ליעוץ משפטי פרטני ומלא ו/או ייעוץ עסקי פרטני ומלא


הכותבת, עוה"ד רוית סיני, מתמחה בעסקאות תמ"א 38, פינוי בינוי והתחדשות עירונית.
עורכת דין משנת 1995. עוסקת למעלה מ-24 שנים בתחום הנדל"ן ואחת מעורכות הדין המובילות בתחום תמ"א 38, פינוי בינוי והתחדשות עירונית, על מתאריה השונים.

לאחרונה עו"ד רוית סיני הוציאה ספר חדש: "המדריך לתמ"א 38 ופינוי בינוי – איך לשמור על הנכס שלך ולהשביח אותו?"

ניתן להשיגו און ליין או בחנויות הספרים סטימצקי, צומת ספרים או באתר נט-בוק.



09/13/2024

איך מחולקות הדירות שתקבלו בהתחדשות עירונית?

התחדשות עירונית היא צו השעה – במציאות הביטחונית הנוכחית כולנו מבינים היטב את הצורך הקריטי שבקידום פרויקטים המספקים לתושבי ישראל הגנה מפני טילים
07/30/2024

תמ"א 38 הסוף: איך תשפיע פקיעת התוכנית על שוק ההתחדשות העירונית?

התחדשות עירונית היא צו השעה – במציאות הביטחונית הנוכחית כולנו מבינים היטב את הצורך הקריטי שבקידום פרויקטים המספקים לתושבי ישראל הגנה מפני טילים
07/04/2024

האם הבניין שלכם יכול לעבור התחדשות עירונית?

מה הסבירות לביצוע התחדשות עירונית בבניין שלכם, ואיך תבטיחו את חזרתכם לדירה החדשה עם סיום העבודות? כך תוכלו לדעת
05/27/2024

מהן הטעויות הנפוצות ביותר של בעלי דירות במיזמי התחדשות עירונית?

מהן הטעויות הנפוצות ביותר בקרב בעלי דירות בפרויקטים של התחדשות עירונית וכיצד ניתן להימנע מהן?
05/06/2024

האם הכל כלול? חלק 2

הסיסמה הנפוצה בהתחדשות עירונית היא שהבעלים אינם משלמים דבר והכל הוא על חשבון היזם – זה כמובן תלוי בסעיפים הקטנים של ההסכם המשפטי שיחתם לבסוף מול היזם.
04/22/2024

האם הכל כלול? חלק 1

הסיסמה הנפוצה בהתחדשות עירונית היא שהבעלים אינם משלמים דבר והכל הוא על חשבון היזם – זה כמובן תלוי בסעיפים הקטנים של ההסכם המשפטי שיחתם לבסוף מול היזם.
03/16/2024

שינויים חדשים בתחום ההתחדשות העירונית חלק 2

באוקטובר 2023 נכנסו לתוקף מספר חידושים, במסגרת חוק ההסדרים, במסגרת ההתחדשות העירונית. במאמר זה אנסה לסקור את החשובים שעשויים לסייע בקידום הפרויקטים.תמ"א 38
02/05/2024

שינויים חדשים בתחום ההתחדשות העירונית חלק 1

באוקטובר 2023 נכנסו לתוקף מספר חידושים, במסגרת חוק ההסדרים, במסגרת ההתחדשות העירונית. במאמר זה אנסה לסקור את החשובים שעשויים לסייע בקידום הפרויקטים.תמ"א 38
02/04/2024

מוסף התחדשות עירונית – מידע הכרחי בכל בית בישראל

כיצד תגנו על זכויותיכם במסגרת פרוייקטי התחדשות עירונית? מוסף התחדשות עירונית מידע הכרחי בכל בית בישראל בשוק ההתחדשות העירונית, קיימים עשרות קבלנים ויזמים, המעוניינים לבנות בבניינים ישנים, בתמורה לזכויות על הדירות החדשות שייבנו במסגרת התחדשות […]
01/19/2024

מה עושים שהעירייה לא מאשרת את התמורות שהובטחו?

מה ניתן לעשות כאשר התמורות השתנו מסיבות שאינן תלויות ביזמים? איך מטפלים במתנגדים? עו"ד התחדשות עירונית רוית סיני
01/01/2024

הפרויקט שלכם תקוע ולא מתקדם? יש מה לעשות!

תיקון חקיקת ההתחדשות העירונית לפיו החל מ-17.11.23 בעלי דירות יוכלו לבטל התקשרות עם יזם מתוך מטרה למנוע את כבילתם של בעלי הדירות להסכמים שאינן מקודמים בלוח זמנים סביר
12/02/2023

המדריך להוספת הממ"ד עכשיו

לפי נתונים מהתאחדות הקבלנים בוני הארץ, למעלה מ 60%- מהדירות במדינת ישראל, כ- 3 מיליון אזרחים- אין מרחב-מוגן-דירתי
10/22/2023

המלחמה הנוכחית מזכירה לכולנו שאסור לקחת סיכונים! ממ"ד מציל חיים!

לפי נתונים מהתאחדות הקבלנים בוני הארץ, למעלה מ 60%- מהדירות במדינת ישראל, כ- 3 מיליון אזרחים- אין מרחב-מוגן-דירתי
10/08/2023

כיצד ניתן לבחון הצעות מיזמים והאם ניתן לשפר אותן?

"יזמים המציעים להוביל את בעלי הדירות, כאשר אותם בעלים אינם עדיין מיוצגים, עלולים לנצל את כוחן על בעלי הדירות ולהשאיר קצוות פתוחים בהסכם, המאפשרים להם לספח אליהן אחוזים רבים מהתמורה שיכולה הייתה להגיע לבעלי הדירות"
09/08/2023

מהם הסעיפים החשובים בהסכם עם היזם?

בתקופה של ריביות גבוהות, פילוג ויוקר מחיה שעולה מידי יום, מצבם הכלכלי של היזמים, מעורר את חששם של דיירים שאמורים לחתום על הסכם מולם
08/04/2023

מה עושים במקרה של הפרה מצד היזם במסגרת ההסכם של ההתחדשות עירונית?

במהלך הדיון, דרשנו מהיזם: שישיב לדיירים ששילמו את הסכום עבור הוצאות המשפטיות ששילמו עבור תמורות שהדיירים מעולם לא קיבלו
06/22/2023

שינויים וחידושים בהתחדשות עירונית

"ליזם תהיה תקופה של שנתיים להחתים את היתר ותו לא. גם אם בהסכם כתוב שאפשר להגיע לרוב תוך 3 או 4 שנים, הסעיף בהסכם אינו קביל כי החוק הוא מעל ההסכם והוא לטובת הדיירים"
06/09/2023

התמורה שניתנת לדיירים בפרויקטים של פינוי-בינוי

תכנית המתאר של גבעתיים תיצור למעשה סדר והתוויה כוללת של התפתחות העיר ותגדיר בכל פרויקט פינוי בינוי מהו ההיקף אותו יקבלו בעלי הדירות מהרשות המוניציפלית


נשמח לשמוע מה שיש לך להגיד לנו

זהו? יוצאים מהאתר?

הצטרפו גם אתם לאלפים שכבר מנויים,

עשו מנוי למגזינים הכי מעניינים, ובחינם!

זהו? יוצאים מהאתר?

הצטרפו גם אתם לאלפים שכבר מנויים,

עשו מנוי למגזינים הכי מעניינים, ובחינם!

דילוג לתוכן