אם גם אתם מטפסים לפעמים על הקירות מרוב יאוש מה להציע לילדים שלכם בחופש? ובכן, הכתבה הזאת בשבילכם – אתם פשוט מטפסים על הקירות הלא נכונים
החזון של אהוד לבנון וניר בן שושן הוא קיר טיפוס בכל בית ספר
מאת: אביתר איתן
שתפו:
אהוד לבנון בכנסת מקדם את תחום הרכיבה הטיפולית
אם גם אתם מטפסים לפעמים על הקירות מרוב יאוש מה להציע לילדים שלכם בחופש? ובכן, הכתבה הזאת בשבילכם – אתם פשוט מטפסים על הקירות הלא נכונים.
לא מכבר הוציא מנהל הפיתוח במשרד החינוך חוברת הנחיות ממצה ומקיפה המסבירה את חשיבות הקמת קירות טיפוס בבתי ספר ואת תרומתם לילדים, מכל הבחינות.
החוברת נכתבה על-ידי שורת יועצים, אנשי מקצוע, בהם מומחית לפיתוח סביבות משחק התפתחותיות לילדים, מורה לחינוך גופני ולספורט טיפולי, מהנדס מומחה למתקני משחק ועוד ועוד מומחים מהשורה הראשונה, שבדקו לעומק את נושא פעילות ילדי הגנים, החינוך המיוחד, ובתי הספר, בכל הנוגע לפעילות גופנית, ולא רק בהפסקות. המסקנות העגומות אליהן הגיעו היו שהילדים היום אינם נחשפים להזדמנויות להתנסות באתגרים, בפעילות שדורשת מהילד כוח, קואורדינציה, תכנון, דיוק, ריכוז, הפרדת תנועה, שרירי ידיים ורגליים חזקים, הכרת הגוף ויכולותיו, אומץ, התמודדות עם פחדים ועוד.
אנשי המקצוע האלה אף ציינו כי ברוב גני הילדים ובתי הספר "העדיפו זה שנים להתקבע על מגוון מאד מצומצם של מתקנים, שרובו כבר אינו מאתגר את הילדים ולא דורש מהם מאמץ".
אחד האנשים המצוי בתחום, שרק מעטים עוסקים בו בארץ, ושהרים את הכפפה הזו של משרד החינוך, הוא אודי לבנון (46) נשוי ואב לשלושה, שחייו, מילדות ועד בגרות, נעו בין גבעתיים לרמת גן, והוריו מתגוררים בגבעתיים עד היום. הוא עצמו, משהקים משפחה, רצה חצר גדולה וטבע לילדים ועבר למושב טירת יהודה אבל הכתובת נשארה בגבעתיים.
"קשה להפרד" הוא צוחק. הוא בוגר 'בליך', שאחרי שיקום מפציעה בעת שירותו הצבאי שוטט בעולם כ-4 שנים וחזר ללימודים ב'שנקר' בפקולטה לעיצוב, אותה סיים בהצטיינות, ובמהלכם, לצד פעילות בהתאחדות הסטודנטים הארצית היה בהמשך גם ממייסדי סיעת הצעירים ברמת גן ב-2008. את התואר השני שלו עשה במינהל עסקים.
קירות טיפוס כענף טיפולי
ב-2011 הקים אודי עם שותפו, ניר בן-שושן (40), נשוי ואב לחמישה, המתגורר בישוב הקהילתי מצפה-אילן, את 'חוות קדומים' שהחלה דרכה עם סוסים לרכיבה טיפולית, ועובדת עד היום מול כל קופות החולים, משרד הבטחון, ביטוח לאומי, נפגעי פעולות איבה, משרד החינוך וזכייניו השונים ועוד.
ב-2014 הוקמה החווה מחדש, הפעם על קרקע ייעודית ו'כמרכז אתגרי-טיפולי' שבבסיסו כמובן עומדים הסוסים אבל לצידם הקימו השניים מערך מתקנים המסייעים למטופלים השונים והורחבה קשת הטיפולים, כשהבולט, תרתי משמע, הוא קיר טיפוס וזאת בשל תכונותיו הטיפוליות. "קירות טיפוס כבר הוכרו בחלקים מאירופה כענף טיפולי"- אומר לבנון ומפרט אילו עוד מתקנים טיפוליים-אתגריים נוספו לרווחת המטופלים: "קפיצת אומץ אתגרית, הנעשית כמובן בצורה מאובטחת וכן אומגה של 120 מטרים. כן יש במקום זירת פיינטבול בה נעשים תהליכים חברתיים ומנוהלת תחת ערכי עבודת צוות, ויתור על אגו, שמירה על משמעת ועוד – ערכים עליהם עובדים בכל הקשת האתגרית עם קבוצות חינוכיות נצרכות כמו ילדי החינוך המיוחד, נוער שנשר ממסגרות חינוכיות ואחרים. "פיתחתי גם סוג של פארק חבלים נייד, שכבר משווק למתחמי אטרקציות, והמכיל משימות אתגריות ומרחיב את הסל המעצים מטופלים, ולפני 3 שנים הכנסנו גם מסלול נינג'ה מקצועי – שהפך ללהיט בקרב כל הגילאים הבאים לטיפול, ובני משפחותיהם".
הקורונה, בעיקר בתקופה הראשונה, היכתה בהם קשות, כמו בעוד ענפים במשק, ולחווה הטיפולית שלהם הגיעו קריאות נואשות מצד הורי מטופלים – להציל את הילדים פשוטו כמשמעו, ולקבלם לטיפול, שהרי הוא נעשה באויר הפתוח והמטופלים רחוקים זה מזה! לבנון, בכובעו כיו"ר העמותה לקידום הרכיבה הטיפולית, הגיע לכנסת ונאם בפני הועדות השונות, מה שהוכח כיעיל ונשא פרי מיידי שכן החוות הטיפוליות ברחבי הארץ הוחרגו מהסגרים והמטופלים, כמו גם הוריהם, נשמו לרווחה!
בעקבות תכנון פארק החבלים והעבודה הצמודה עם מהנדסים, ובשל הניסיון הרב מלימודיו ב'שנקר' והקשר הטוב עם קב"סים, מנהלי בתי ספר ועובדי רווחה – החלו דיבורים על אפשרות בניית קירות טיפוס במתחמי בתי הספר. כשהחלו לבנון ובן שושן לתור אחר חומר מקצועי מוסמך ואמין הגיעו כמובן גם לחוברת של משרד החינוך שבדיוק יצאה לאור.
"משרד החינוך הבין כבר קודם לכן שלא די בשתי שעות חינוך גופני בבתי ספר"- אומר בן-שושן, שלו תעודת הוראה, תואר ראשון בהוראה, ותואר שני במנהל עסקים – "הסגרים העצימו את הצורך כי ילדים נכנסו ללחץ נפשי ורגשי, שכנראה יהיו לו תוצאות ארוכות טווח. האלימות עלתה באותה עת, השעמום נתן אותותיו ובעיקר היה צורך עז להיות בחוץ. משרד החינוך מדבר במסמך שלו על המלצה גם לקירות טיפוס, נמוכים כמובן, לילדי גנים מתוך הבנה את צרכיהם של הקטנים."
מקיר לקיר
השניים, שהיו מנוסים מעבודתם במרכז האתגרי-טיפולי שלהם, בנו את קיר הטיפוס הראשון בבית ספר יסודי, לפני כשנתיים. מאז בנו בעוד כמה וכמה בתי ספר, כולם יסודיים, והתוצאות ניכרות בשטח כשכל הצוות החינוכי, כמו גם הילדים – מברכים על המוגמר ונהנים מהפעילות.
משרד החינוך מתייחס בהמלצתו אך ורק לקירות אופקיים (TRAVERSE), שהם כאלה שאינם דורשים אבטחה מיוחדת ודי במורים-התורנים בהפסקות כדי לשים עין על הילדים המטפסים. משרד החינוך ממליץ על קירות טיפוס החל מגני הילדים ועד כיתה י"ב, כשהגבהים משתנים לפי גיל הילדים.
אותם בתי ספר ספורים שהבינו את חשיבות הקירות הללו לבריאותם של הילדים והתקינו אותם – עשו זאת כי הכירו את השניים מעבודה משותפת וביחד, שני הצדדים, מצאו פתרונות ונבנו קירות שהתאימו לכל מוסד ומוסד ב'תפירה אישית'.
למותר לציין כי ילדיהם של שני השותפים הינם טפסני-קירות מבטן ומלידה ועושים זאת בטבעיות עוד בטרם מלאו להם שנתיים.
"כמי שמגיע מראייה טיפולית-חינוכית, החלטנו שאנחנו מקימים קירות טיפוס אך ורק לילדי הגנים ובתי הספר היסודיים. לא בתיכוניים כי לתיכוניסטים יש שלל ריגושים וחוויות ואנחנו לא מאמינים שזה יתרום להם מוטורית, רגשית או תהליכית"- מסביר לבנון.
ומוסיף בן שושן, שלו ניסיון בהוראה כמו גם בעבודה עם בני נוער: "אנחנו מתרכזים בגני ילדים, עם קירות של עד 1.80 מטר, לפי קביעת משרד החינוך, וביסודיים עד 2.5 מטרים, את רוחב הקיר קובע בית הספר לפי המקום שיש לו. אנחנו גם מדריכים צוות מורים שהמנהל מחליט מיהם – איך להפעיל קבוצת ילדים, איך לעשות עבודת צוות, לתרגל קואורדינציות. כך כל מורה, ולאו דווקא המורה לחינוך גופני, יכול להפעיל קבוצה מול הקיר, וזה כלי שימושי נוסף, למורים, לשבירת שיגרה, להגברת הקשב, כשהילד, על הדרך, מרוויח גם פעילות גופנית".
לבנון אף מדגיש כי חשוב לו מאד גם הצד האסטטי של קירות הטיפוס הללו, המוצבים בבתי ספר ואמורים למשוך אליהם את הילדים לפעילות מאתגרת. הוא תמיד מדגיש כי הקיר לא תופס שטח מחצר בית הספר, ולעומת זאת, בצבעיו העזים, הוא מדגיש את הנראות, והוא מותאם לתנאי חוץ ופנים. הקיר מחולק למסלולי טיפוס שונים, לפי צבעי האחיזות, והמסלולים מציינים דרגות קושי שונות. את הקירות מייצרים השניים אצלם בסדנה כשכל קיר נבנה מאפס ובהתאמה אישית תוך בחינה הנדסית ואסטטית כאחד, עם משטח-נחיתה תקני, והכל מותאם לצרכים הספציפיים של התלמידים במקום. לא מדובר במוצר מדף סטנדרטי המיוצר בשיטת סרט-נע.
ניר ואודי (משמאל) בחווה- ברקע מסלול נינגה
קיר בבית ספר בישוב נעלה – עם ילדים
החזון – קיר טיפוס בכל בית ספר
הפעילות בקירות הטיפוס, בבתי הספר ובגנים שבהם כבר התקינו השניים קירות כאלה, מתבצעת, מלבד בהפסקות כמובן, גם בצורה יזומה כשהמורה, או הגננת, מחליטה או מאמינה שיש בזה מן התועלת לילדים ומוציאה אותם לפעילות יזומה. ומדובר בקירות טיפוס מקצועיים, בטיחותיים, הנבנים ומותקנים על פי כל הכללים וההנחיות כפי שגובשו ובסטנדרטים המחמירים של משרד החינוך. גם מיקום הקיר נקבע לאחר התייעצות עם גורמי בית הספר, בהתאם לכיווני השמש, אפשרות ההצללה ועוד.
"מה שנעשה עד היום זה טיפה בים וזה עצוב" – אומר לבנון – "אפילו לא 1% מבתי הספר והגנים בארץ! הקירות המותקנים בבתי הספר שונים לגמרי מאלה המותקנים בגני שעשועים, לכן חשוב שמנהלי בתי הספר יידעו בדיוק מה הם מזמינים ומה הדרישות המחמירות של משרד החינוך ובאיזה גובה יש להתקין כדי שהקיר אכן יאתגר את הילדים ויפעיל אותם פיזית ובעיקר התפתחותית".
החזון, בתפיסה החינוכית והפיזית, הוא שיהיה קיר טיפוס בכל בית ספר, בדיוק כמו שפעם, וכנראה עדיין, היה 'מתח' בחצר. האתגר: לסייע לילדים. לכן הייצור והביצוע מרגע ההזמנה – הם מידיים. "אנחנו רוצים לראות כמה שיותר ילדים, בחצרות בתי הספר והגנים, מאתגרים את עצמם מול קיר הטיפוס ומשכללים את מיומנויותיהם המוטוריות והתפיסתיות. הלוואי שבשנה הקרובה תבוא פניה מיותר ויותר הורים אכפתיים ואנשי חינוך לסוגיהם, וירימו עוד ועוד מוסדות את הכפפה הזו, לטובת תלמידיהם"- מסכמים השניים.
בגבעת קוזלובסקי, בשטח של גן העליה השנייה, ניצב מצפה הכוכבים של גבעתיים, שנחנך בשנת 1967, לאחר מלחמת ששת הימים
הזמרת והיוצרת הצעירה ליאן כוזהינוף בסינגל חדש: 'מי יאהב אותי' – תתכוננו להתמכר!
ליאור רותם-גורדון מאמינה בחוכמת הקהילה ● היזמת של הקמת ארגון 'היברידיות' יחד עם שותפתה לי-אור סלע ושותפה ל"בונות אלטרנטיבה" בעיר ● נבחרה כאחת מחמש נשות השנה של גבעתיים
גבעתיים ורמת גן מתפתחות ומתחדשות: בניינים נבנים בכל פינה, ותשתיות הרכבת הקלה חוסמות נתיבים ביציאות ובכניסות לעיר. אם גם אתם מתעוררים כל בוקר עם רעש הבנייה של המגדל בשכונה, או שאתם מודאגים שהדיירים העתידיים של פרויקט ה'פינוי בינוי' שמתוכנן ברחוב הסמוך יגדילו את מצוקת החניה, הכתבה הזו שנולדה מתוך מפגש מחכים עם עו"ד מאיה אשכנזי תעשה לכם קצת סדר.
“האופנובנק” רוני ליבוביץ – בסוף כל אחד נתפס רוני ליבוביץ, המוכר לציבור הרחב בכינויו ‘האופנובנק’, ביצע לאור יום 21 מעשי שוד, בסניפי בנקים שונים, ופשוט ‘שיגע’ את המדינה כולה. תוך כדי אסף לא מעט מעריצים
האדריכלית ומעצבת הפנים הילה עדני, חברה לדוגמנית ולכוכבת החדשה של "רוקדים עם כוכבים" רומי פרנקל ולקראת פסח השתיים ערכו מתיחת פנים לבסיס חטיבה 188
זמרות הפופ הייחודיות כובשות את ישראל. טל גיטלר היא זמרת ויוצרת צעירה שעוד תשמעו עלייה לא מעט בהמשך. כזו המביאה גוון קול חדש וסגנון מוזיקלי ייחודי
"איזור כורזין הוא העתיד הכלכלי של גבעתיים" מה קורה בנושא פינוי-בינוי בדרום העיר ● מה כוללת תוכנית בניית נתיב התחבורה הציבורית ● מה חדש במערכת החינוך בעיר ומה היעדים לשנה הבאה ● ראיון עם רן קוניק ראש העיר גבעתיים
זו הייתה הדרך שלו! תחנות בחייו של צביקה פיק שגדל ברמת גן והתבגר בגבעתיים ומת בגיל 72 לפני שהספיק לממש את כל התוכניות המוזיקליות שלו
לאחר הרבה שנים, והרבה עיכובים, יצאה לדרך הרכבת הקלה הראשונה, הקו האדום
עו"ד צביקה ניר הוא יו"ר אגודת הסופרות והסופרים העברים בישראל ● נשוי לדליה, אב לשלוש בנות, סב לשישה ואח שכול של עמוס שנפל במלחמת יום הכיפורים
“לא מן האדמה באתי! כי באתי ממשפחה ציונית” סיפורו של דב רוזנפרב, איש האשכולות, השזור במהלך הקמתה של מדינת ישראל
תארו לעצמכם שאתם יכולים לשלוח את הילדים שלכם למסגרת חינוכית מעצימה, בה יפגשו ילדים סקרנים כמוהם, ושבה יוכלו לחקור וללמוד מיומנויות בעזרת מורים כאלו – שכל אחד מהם הוא מומחה בתחומו.
התחדשות עירונית היא צו השעה – במציאות הביטחונית הנוכחית כולנו מבינים היטב את הצורך הקריטי שבקידום פרויקטים המספקים לתושבי ישראל הגנה מפני טילים
דרור דבאח הוא מנכ"ל 'יעד' החברה לפיתוח גבעתיים המסכם בימים אלו חמש שנות כהונה ● מהנדס אזרחי ובעל תואר שני במנהל עסקים הרואה בעשייה הציבורית שליחות ● נשוי ואב לשלושה, מתגורר ביבנה
הצטרפו גם אתם לאלפים שכבר מנויים,
עשו מנוי למגזינים הכי מעניינים, ובחינם!
הצטרפו גם אתם לאלפים שכבר מנויים,
עשו מנוי למגזינים הכי מעניינים, ובחינם!